Mladé fazolové lusky vypereme pod tekoucí vodou, očistíme od stopek, překrájíme a povaříme v osolené vodě přibližně 3 - 5 minut. Na skus uvařené fazolové lusky ihned zchladíme pod studenou tekoucí vodou a vložíme do mísy s ledem. Jakmile zcela vychladnou, scedíme je a v utěrce osušíme.
Bílé části jarní cibulky nakrájíme na drobné kostičky. Pažitku a rukolu omyjeme a jemně nasekáme.
Omytá rajčata nakrájíme na kousky a v míse promícháme s fazolkami, cibulí a bylinkami. Salát osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem a podle chuti okyselíme citronovou šťávou.
Rajčatový salát s fazolkami a rukolou podáváme jako přílohu ke grilovanému masu i sýru. Salát výborně chutná i samostatně s opečenou bagetou jako chuťovka.