Citron opláchneme, rozpůlíme a vymačkáme z něj šťávu. Filé osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou.
Na pánvi na středním plameni zahřejeme máslo a osmahneme na něm filé. Po 4 - 5 minutách přikryjeme a stáhneme z ohně. Filé se bude ještě chvilku dusit.
Mezitím omyjeme fenykl, odstraníme vnější listové řapíky a uložíme si je stranou. Cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kousky a dáme do salátové mísy. Zalijeme olejem a citronovou šťávou. Osolíme, opepříme a uložíme na chladné místo.
V malém hrnci zahřejeme na mírném plameni smetanu, přidáme posekané listy fenyklu, muškátový oříšek a 2 lžíce citronové šťávy. Vše důkladně promícháme.
Filé rozložíme na předem ohřáté talíře a polijeme je smetanovým krémem. Podáváme s fenyklovým salátem.