Špagety uvaříme v osolené vodě, scedíme je, propláchneme studenou vodou, necháme je důkladně okapat a mírně zalijeme olivovým olejem.
Na pánvi na rozehřátém olivovém oleji orestujeme prolisovaný česnek spolu s nasekanou chilli papričkou. Jakmile začne česnek zlátnout, nalijeme dvě menší konzervy nakládaných rajčat bez slupky i s protlakem z konzervy (rajčata pomocí vařečky rozmačkáme). Dále přidáme nadrobno nakrájené kapary a 1/4 sklenice sušených paprik nakládaných v oleji i s trochou nálevu. Směs podle chuti osladíme, okořeníme pepřovým kořením, bylinkovou solí a necháme chvíli povařit. Těsně před dokončením do omáčky nasypeme nasekané bylinky (bazalku, petrželku).
Do pánve přidáme okapané špagety, vše promícháme a těstoviny necháme prohřát.
Špagety s rajčatovou omáčkou rozdělíme na talíře, posypeme nastrouhaným parmazánem a můžeme ozdobit i snítkou bazalky. Ihned podáváme.