Kuřecí díly a křídla opláchneme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. K masu přidáme jednu oloupanou cibuli, dobře očištěnou mrkev, celer a petržel, přidáme sůl, jeden bobkový list, pár kuliček pepře a nového koření. Základ na španělskou polévku přivedeme k varu a vaříme 60 minut na mírném ohni.
Kuřecí vývar přecedíme do velkého hrnce, zeleninu vyjmeme, maso obereme z kostí a nasekáme na malé kousky.
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a zvlhčíme vývarem. Navlhčené rohlíkové kostičky misce promícháme s rozklepnutými vejci, hrubou moukou, kypřicím práškem, nasekanou čerstvou petrželkou, kousky kuřecího masa, kostičkami šunky a sýra. Směs osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme navlhčenýma rukama větší kulaté knedlíčky.
Papriky kapie očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Mladou cuketu neloupeme, pouze ji omyjeme a nakrájíme také na kostičky.
Vývar přivedeme k varu, přidáme připravenou zeleninu a zmírníme teplotu. Do mírně vroucí polévky zavaříme knedlíčky a pod pokličkou 10 minut povaříme. Nakonec španělskou polévku dochutíme solí.
Španělskou polévku rozdělíme i s knedlíčky do talířů a horkou podáváme.