Parmazánovou zmrzlinu si připravíme raději den předem, aby se stihla pořádně vychladit a zmrznout. Šlehačku nalijeme do kastrůlku, přidáme parmazán a za občasného míchání svaříme, dokud se parmazán nerozpustí. Stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Přesuneme do uzavíratelné plastové misky a dáme do mrazáku.
Po 30 minutách promícháme, aby směs nezmrzla v tuhou hmotu a byla pěkně nadýchaná. Zopakujeme ještě jednou. Potom přiklopíme víkem a necháme přes noc zamrazit.
Bazalku, česnek a olivový olej rozmixujeme tyčovým mixérem na pesto. Do větší mísy nebo hrnce vyklopíme
rajčatové pyré a přilijeme 250 ml studené vody. Přidáme pesto, dochutíme solí, pepřem a octem a dáme zhruba na půl hodiny vychladit do ledničky. Vychlazenou polévku nalijeme do talířů a na každou porci dáme kopeček parmazánové zmrzliny.
Studenou rajčatovou polévku s parmazánovou zmrzlinou ozdobíme snítkou bazalky a podáváme s čerstvým pečivem.
TIP: Aby se zmrzlina dobře nabírala, pomoříme vždy lžíci na chvilku do vlažné vody. Neměla by být vařící, aby zase zmrzlina nezačala roztávat.