Uzené maso vložíme do studené vody, přivedeme k varu, povaříme 5 minut a vodu slijeme. Zalijeme čistou vařící vodou a vaříme, nejlépe v tlakovém hrnci, asi 50 minut. Pak maso vyjmeme a nakrájíme.
Mezitím propláchneme zelí, rozehřejeme trochu sádla, osmahneme na něm cibulku, přidáme zelí (každé zvlášť), osolíme, okmínujeme, podlijeme a vaříme doměkka. Zelí přisolíme a přisladíme podle chuti.
Ve slupce vařené a vychladlé brambory oloupeme. Potom je nastrouháme, vmícháme hrubou mouku, krupici, sůl a vejce. Vypracujeme husté těsto, ze kterého vytvarujeme 2 knedlíky, vložíme do kastrolu s vařící vodou a vaříme 20 minut. Hned po uvaření nakrájíme knedlíky na plátky.
Na rozškvařené slanině opečeme pokrájenou šunku a na prstýnky nakrájenou cibuli.
Maso rozdělíme na talíře, přidáme porci zelí, nakrájený bramborový knedlík a posypeme šunkou a cibulí. Sváteční oběd, ke kterému již není nic dalšího potřeba, ihned podáváme.