České palačinky z kynutého těsta
České palačinky z kynutého těsta jsou oblíbené jídlo, servírované třeba jako dezert po obědě. Jako hlavní jídlo ho ocení ...
Smažený sýr v horkovzdušné fritéze recept
Smažený sýr někteří označují za jediné skutečné plnohodnotně české jídlo a mnozí ho tak za národní pokrm považují spíše n...
Podívejte se s námi pod pokličku historie české kuchyně…
Počátky české gastronomie ovlivnil náš keltský a slovanský původ. Česká Republika leží na samém středu, “křižovatce evrop...
České vánoční tradice
Na úvod by se dle mého slušelo říci, co vlastně taková tradice je. Přesně vymezené definice si zde uvádět nebudeme, ve zk...
Holandský řízek podle Pohlreicha recept
Holandský řízek a jeho recept do české kuchyně neodmyslitelně patří. Je chutný a jeho příprava zase není tolik složitá. O...
Koprová omáčka s hovězím masem
Koprová omáčka je oblíbené klasické české jídlo. Nejlépe chutná s houskovými knedlíky, na talíř můžeme přidat i rozkrojen...
Mazanec
Mazanec, neboli velikonoční bochánek se připravuje většinou o jarních svátcích ze sladkého kynutého těsta. Je to klasické...
České vánoční hody
Vánoce jsou tím nejoblíbenějším svátkem roku pro většinu lidí. Samozřejmě předcházejí tomu veliké přípravy a pro mnoho li...
5 klasických bylinek do české kuchyně a jejich pozitivní účinky na zdraví
Bylinky jsou multifunkční přísadou v kuchyni, podporující naši chuť i zdraví. Čerstvé i sušené obohatí naši stravu o zdra...
Rybí polévka
Rybí polévka je součástí tradiční vánoční večeře téměř v každé české domácnosti. Má různé varianty, ale základní ingredie...
Vajíčkový salát
Vajíčkový salát patří do klasické české kuchyně. Je to výtečná pomazánka na chlebíčky nebo s čerstvým pečivem nahradí kl...
Hrnkové houskové knedlíky
Houskové knedlíky patří k české kuchyni. Můžeme si je připravit mnoha způsoby....
Dobrá zpráva! Do české kuchyně se vrací ghí
Ghí máslo, neboli přepuštěné máslo, slaví velký boom v našich kuchyních. A to zcela zaslouženě. Ghí je totiž našemu zdra...
Top 5 destinací pro dovolenou v Čechách
Léto za dveřmi a nejvyšší čas si rozmyslet, kterou část Čech bychom letos chtěli vidět. I když spousta Čechů vyráží za ra...
Česnečka s majoránkou a bramborami
Nezastupitelné místo v české kuchyni má jistojistě česnečka s majoránkou a bramborami. V době nachlazení, po bujarém večí...
Lesklé vláčné perníčky
Perníčky mají své místo v české kuchyni. Po upečení se vláčné perníčky mohou zdobit polevou. Používají i jako ozdoby na s...
Svíčková na smetaně
Když se řekne Svíčková na smetaně, každý na jazyku ucítí tu jemnou a lahodnou chuť kořenové zeleniny, dochucené smetanou....
Víte jak vznikla tradice Českého piva?
České pivo zná celý svět, ale víte odkud se vzala jeho tradice? Unikátnost jantarového moku se opírá o tradiční ryze česk...
Babica vs. Sapík
Pořad o vaření Babica vs. Sapík můžeme vidět každý víkend na TV Barrandov a dá se o něm říci že je to pořad profesiální ...
Smoothie z lesního ovoce
Jestliže není zrovna léto nebo nevlastníte zahrádku s ovocem, můžete mix lesního ovoce koupit mražený v obchodech. Pokud ...
Bramboráky
Placky z brambor se určitě dají považovat za stálici české kuchyně. A rozhodně to nemusí být jídlo chudé. Bramboráky se t...
Pečené vepřové koleno
Vepřové koleno je kalorická bomba, a proto se hodí zejména k chladnějšímu počasí. Když je udělané na pivě, odolá této čes...
Nejmastnější a nejškodlivější smažené brambůrky na trhu
U smažených brambůrků je nejdůležitější sledovat množství jedovatého akrylamidu, který vzniká při průmyslové výrobě bramb...
Pozor na původ česneku! Ne každý „český“ je skutečně český
V českých obchodech se dějí záhady. Jako tomu je česnekem, který je označený jako český. Svízel spočívá v tom, že „českéh...
Koprová omáčka podle Pohlreicha
Tato omáčka rozděluje české strávníky na dva tábory - na ty, kdo ji milují a pak na ty, co ji nemohou ani cítit. Známý šé...
Polévka ze slepičích drůbků
Polévka ze slepičích drůbků patří mezi klasiky české kuchyně. Patří k tomu základnímu, co by měl každý kuchař umět. Recep...
Tvarohová náplň do buchet
Tradiční české buchty by měl alespoň jednou za život zkusit upéct každý. I když se může zdát, že je recept složitý, není ...
Vepřové kotlety se zelím podle Pohlreicha
Kombinace vepřového masa a zelí je v české kuchyni prostě nesmrtelná, a když přidá svůj recept i známý šéfkuchař, není co...
Bílé fazole na kyselo
Luštěniny jsou díky obsahu stopových prvků a vitamínů tělu velmi prospěšné. A ty na kyselo jsou hodně oblíbené zejména na...
Bylinkové máslo
Máslo je základ tradiční české kuchyně, a s tímto receptem lze tento mlékárenský výrobek povýšit na další level. Stačí k ...
Buřtguláš
Guláše jsou v české kuchyni velmi populární a kdo chce trochu ušetřit, může hovězí maso nahradit například buřty. Je to o...
Bořšč
Tento tradiční ukrajinský recept se uchytil i v naší, české kuchyni. Vyniká nejen krásnou, tmavě rudou barvou, kterou mu ...
Rychlý oběd z vepřové kýty recept
Vepřova kýta (stehenní část zadní nohy) se skvěle hodí k přípravě nejrůznějších pokrmů. Od řízků, přes kuřecí nudličky až...
Hovězí falešná svíčková recept
Recept a falešná svíčková s hovězím masem je jedno z nejklasičtějších jídel české kuchyně. Pochutná si na ní snad úplně k...
Pečená žebra z divočáka podle Pohlreicha recept
Pečená vepřová žebra patří k oblíbeným jídlům v nejedné klasické české hospůdce. Hodí se totiž ideálně k pivu. Které trik...
Karlovarský knedlík
Šiška houskového těsta obohacená čerstvými bylinkami, to je karlovarský knedlík, tradiční příloha k masovým pokrmům. Kned...
Segedínský guláš podle Romana Vaňka
Zakladatel Pražského kulinářského institutu a popularizátor nejen české gastronomie Roman Vaněk dobře ví, jak připravit s...
Velikonoční nádivka z uzeného masa
Tradičně se nádivka obohacená jarními bylinkami podává o velikonočních svátcích. Chutnat však může i během roku. Uzené ma...
Bramborové knedlíky plněné uzeným
Knedlíky jsou v české kuchyni oblíbené na mnoho způsobů. Populární jsou nejen klasické kynuté knedlíky, ale i ty plněné. ...
Zelné závitky s mletým masem
Plněné listy jsou populární nejen v české kuchyni, ale také v řecké či turecké. Jako náplň do závitků se hodí vepřové i h...
Vejmrda
Název vejmrda možná znít trochu nezvykle, ale jde vlastně o staročeské označení jablkového křenu. Vejmrda je oblíbená pří...
Bylinková majonéza
Pokrmy s majonézou jsou v české kuchyni velmi populární. Majonézu lze přidat do salátů, ozdobit s ní chlebíčky, ozvláštni...
Rajský protlak domácí
Protlak z rajčat se hodí k dohušťování omáček, polévek i masových ragú. V české kuchyni není rajský protlak nic nového, n...
Kapří hranolky
Sladkovodní ryba kapr má v české kuchyni velkou tradici, a pokud patříte k jejím fanouškům, určitě vyzkoušejte tento rece...
Houbová omáčka
Omáčka z hub nebo taky houbovka, jak se jí přezdívá, chutná skvěle s knedlíkem nebo těstovinami. Smetanová omáčka plná če...
Dušený hrášek se smetanou
Zeleninové přílohy se hodí především k masovým pokrmům. Hrášek je v české kuchyni velmi populární, ať už jako polévka neb...
Sardinky pečené v troubě
Sardinky se v české kuchyni asi nejčastěji vyskytují v konzervě, naložené v oleji. Občas se ale v supermarketech zadaří k...
Krůtí guláš
Guláš je v české kuchyni dost oblíbený a tradičně se připravuje z hovězího masa. Dá se ale uvařit i z jiných druhů mas, n...
Marokánky
Marokánky můžete připravit na tisíce způsobů. Přidat do nich totiž lze to, co máte rádi nebo to, co najdete doma ve spíži...
Rybí polévka
Tradiční rybí polévka nesmí na stole chybět v mnoha rodinách. Pokud ta vaše zatím není vyladěná k dokonalosti, možná vás ...
Hledejte dál
Když nikde, tak na internetu budou Ceske buchtx recepty