Bramborová polévka s vejci (kulajda)
...polévka s vejci (kulajda), je tradiční jihočeská bílá polévka. Máme-li,...
Kulajda
Jihočeská kulajda je typická krajová bílá polévka. Protože je sytá a hustá, nahradí klidně celé jídlo, třeba letní večeři...
Jihočeská kulajda vs Krkonošské kyselo
...houbové delikatesy si někteří lidé často pletou. Kulajda se od Kysela liší hlavně tím, že se nevaří s ... kořením a dalšími přísadami do polévky. Občas se kulajda stejně jako kyselo podává jako samostatný hlavní ... chod. Kulajda patří také k tradičním receptům staročeské ... kulajdy patří, či nepatří houby. Původní kulajda je ve všech historických záznamech bez hub. Ty se...
Rajská polévka a kulajda aneb dobré jídlo léčí
...do zlatého fondu gastronomie – rajská polévka a kulajda. Recept na rajskou polévku v našich končinách ... doplní alespoň trochu chybějícího nikotinu). Kulajda – vezměte kopr na milost Autor tohoto článku od ... kopru ale leží ve střední Asii a ve Středomoří. Kulajda se bez kopru neobejde, stejně jako další jídla – ... skvělou volbou jsou například hříbky. Polévka kulajda musí být hustá – to znamená hodně hub, brambor a...
Klasická francouzská cibulová polévka
Klasická francouzská cibulová polévka je ta všem flamendrům dobře známá, zklidňující polévka, co nám dělá tak dobře druhý...
Kulajda
Recepty na kulajdu se zpravidla dědí z generace na generaci, a každý má tu svou oblíbenou verzi. U nás se osvědčil násled...
Česneková pomazánka
Klasická česká pomazánka na chlebíčky. Bez česnekové pomazánky není žádný pořádný večirek. Nastrouháme si sýr na velmi...
Jak se jedlo za první republiky
...kousek chleba s polévkou (chlebová, česnečka, kulajda), nebo byste vzali za vděk tím, co zbylo z oběda....
LED žárovky ušetří peníze
LED žárovky vs. klasické Jedním ze základních a hlavních důvodů, proč zvolit LED žárovky, je znatelně nižší spotřeba elek...
Celestýnské nudle
Celestýnské nudle jsou klasická polévková zavářka. Pokud chceme vývar ozvláštnit, nepřidáme koupené nudle, ale přidáme do...
Kuřecí játrová paštika
Doma připravená kuřecí játrová paštika je skvělým základem pro svačiny a studené večeře. Podáváme většinou s chlebem, ale...
Bílková poleva
Klasická bílková poleva na vašem vánočním cukroví nikdy nesmí chybět. Příprava je rychlá, snadná a chuť výborná. Pro...
10 tipů na českou klasiku
Česká klasická jídle jsou stále mezi strávníky na vrcholu popularity. Není se čemu divit klasická česká jídle mají svojí ...
Od jara do podzimu na zahradě s grilem
Také jste se rozhodli, že letos konečně začnete se zahradním grilováním? Pak je ale právě teď nejvyšší čas pořídit si vše...
Játrové knedlíčky do polévky
Játrové knedlíčky jsou klasická a asi nejoblíbenější zavářka do hovězí nebo slepičí polévky. Všichni je známe a všichni j...
Bramborová polévka Bramboračka
Bramborová polévka je klasická česká polévka, která nesmí chybět v nabídce žádné pořádné kuchařky nebo kuchaře. Připra...
Houskový knedlík
Klasická česká příloha jídel s omáčkou či sosem. Prřipravíme si mísu, ve které smícháme housku nakrájenou na malé kost...
Top 10 českých polévek
...či lyžování, nás skvěle zahřeje a nasytí. 2. KulajdaDalší polévka, kde hrají prim houby, ať už čerstvé...
Skromné, ale v podstatě nenahraditelné. Zemáky, zemčátka, bandory, erteple nebo krumple, prostě brambory. Tisíckrát jiné a pokaždé skvělé.
...který nesmí chybět na vánočním stole. Kulajda, zelňačka, bramboračka, to je jen zlomek polévek,...
Květáková polévka
Květáková polévka je klasická a známá polévka a má spoustu variant. Jednou z nich je tato. Je velmi jednoduchá a výsledk...
Yorkshirský pudink
Yorkshirský pudink - je klasická, tradiční příloha k roast beefu. Dnes se peče na plechu nebo v kulatých formičkách jako ...
Tzaziki s bramborami jako salát
Bramborový salát je už trochu profláknuté jídlo. Při vyřčení jména tohoto pokrmu se každému rozzáří oči a každý jej zná. ...
Kdy bychom měli jíst polévky a kdy ne?
...bramborová, dršťková, čočková s klobáskou, kulajda, zelňačka apod. Do polévek patří různé zavářky....
Jste milovníci nebo zarytí odpůrci koprovky?
...takový zelný salát, ten se bez něj také neobejde. Kulajda, jemná krajová polévka se smetanou, vejcem a...
Špenátová polévka na másle
Špenátová polévka na másle je vylepšená klasická špenátovka. Máslo polévku krásně zjemní a prohloubí zemitou chuť špenátu...
Pařížská šlehačka
Do tmava zabarvená šlehačka má výraznější chuť než klasická bílá a určitě má i spoustu fanoušků. K přípravě pařížské šleh...
Česnečka se ztraceným vejcem
Klasická česneková polévka je skvělý “vyprošťovák” po bujarém večírku, ale také účinný lék při nachlazení. Variací na tut...
Koprová omáčka
Klasická “koprovka” není nic těžkého na přípravu. Kouzlo tkví v dochucování, a k tomu je třeba trocha praxe. To ale nezna...
Dušený špenát z protlaku
Klasická zeleninová příloha, která získala špatné jméno díky školním jídelnám. Je na čase zlepšit špenátu reputaci, proto...
Vaječný salát se zeleninou a šunkou
Pokrmy z vajec jsou velmi populární a vaječný salát k nim rozhodně patří. Klasická varianta je bez zeleniny a šunky, ale ...
Osvěžující okurkový salát
Osvěžující okurkový salát se sladkokyselou zálivkou je dobře známá klasická tečka za nedělním obědem. Tak oprášíme starý ...
Švestková klevela
Staročeská klevela je vlastně takový druh marmelády, která se ale připravuje šetrnějším způsobem, než klasická varianta. ...
Domácí drožďová pomazánka
Domácí drožďová pomazánka namazaná na čerstvý chleba je zdravá, klasická pochoutka. Byla by škoda na ni zapomínat. ...
Čočkový salát s červenou řepou
O zdravotních benefitech luštěnin už není třeba se dlouze rozepisovat, to je každému jasné. Klasická hnědá čočka byla dří...
Osvěžující ledová káva
Osvěžující ledová káva v létě chutná mnohem víc než ta klasická. Je prostě příliš horko....
Toasty
Klasická večeře, kterou každý zná. Nemusíte si ale hned udělat obvyklou kombinaci toustů se sýrem a kečupem. Možností mám...
Dýňová polévka s pikantním sýrem
Dýňová polévka s pikantním sýrem chutná zase trochu jinak než ta klasická bez sýra. A je moc dobrá, servírujte ji nejlépe...
Bramborová kaše
Bramborová kaše je klasická a oblíbená příloha z brambor. Ke smaženým, pečeným a dušeným masům je bezkonkurenční. Bram...
Hledejte dál
Když nikde, tak na internetu budou Klasicka kulajda recepty