Rychlý třešňový koláč s drobenkou jako kynutý . recepty, fotografie a články


Vše co jste chtěli vědět o Rychlý třešňový koláč s drobenkou jako kynutý . . Ať už je to recept, článek nebo fotografie týkající se Rychlý třešňový koláč s drobenkou jako kynutý ., tak jistě skvěle poslouží jako inspirace pro přípravu nebo zdroj informací o Rychlý třešňový koláč s drobenkou jako kynutý . zde koupíte rychle a výhodně bez složitého prohledávání jednotlivých eshopů.

Rychlý meruňkový koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý meruňkový koláč

...meruňkový koláč s drobenkou nedá moc práce. A je lehký a vláčný, hodící se přesně k dobré...

Třešňový koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Třešňový koláč

...třešňový koláč použijeme sladké třešně, nejlépe chrupky. Můžeme ... posypaný moučkovým cukrem ke kávě nebo k čaji. Nejprve předehřejeme troubu na 180 stupňů. ... Formu na koláč vymažeme máslem a omyté třešně do ní naskládáme v ... jedné vrstvě. Ve šlehači smícháme cukr, mouku, prášek do ... pečiva, vejce,mléko a mandlový a vanilkový extrakt. Ušleháme hladké těsto a nalijeme ho na třešně. ... Povrch koláče posypeme třemi lžícemi cukru a vložíme ho do ... předehřáté trouby. Moučník pečeme asi 45 minut, pak vyzkoušíme ... zapíchnutím špejle, je-li upečený. Pokud špejli vytáhneme čistou, můžeme dát třešňový koláč vychladnout...

Jablečný koláč: snadný recept na rychlý podzimní dezert
Uložit recept!
článek
článek

Jablečný koláč: snadný recept na rychlý podzimní dezert

...navodí v chladném období roku příjemnou atmosféru. Lahodný koláč plný oblíbeného českého ovoce a ... voňavého koření zpříjemní pošmourné podzimní dny. Navíc je jeho výroba velmi jednoduchá a zvládnou ... ji i začátečníci. Na podzim pociťujeme v přírodě útlum. Doba ... pominula a před další sezonou je třeba nabrat síly. Z plodů, které jsme sklidili v létě, lze čerpat ... vitamíny i v tomto temném období roku. Mezi tradiční ovoce patří v našich končinách ... obsahují také antioxidanty i protizánětlivé látky. Konzumací jablek zlepšujeme stav kostí, ... posilujeme imunitu a dopujeme se vitamínem C. Podzimní ovoce v kuchyni Z jablíček se ... připravuje v české kuchyni mnoho pokrmů. Uvařit se z nich dají povidla, přesnídávky, ... velmi populární je ovoce také při přípravě dezertů. Prim hrají jablečné záviny, ale také koláče, ... které potěší chuťové buňky a povzbudí náladu. Recept na jablečný koláč Potřebujete: 125 g ... g jablek, moučkový cukr na posypání Postup: 1. Do mísy vyklepneme vajíčka, přidáme cukr, máslo a ... vyšleháme je do pěny. 2. Mouku smísíme s práškem do pečiva. Přidáme k ní ... a vzniklou směs spojíme s již připraveným základem. Vypracujeme hladké těsto. 3. Jablka oloupeme, ... jádřince a nakrájíme na čtvrtiny nebo na kousky. 4. Kulatou dortovou formu vymažeme tukem a ... vysypeme hrubou moukou. Z těsta vyválíme kruh a vložíme ho do formy. Na ... těsto poklademe čtvrtky jablek. 5. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme ... 40 – 50 minut. Vychladlý koláč ozdobíme popraškem moučkového cukru...

Recept na palačinky jako součást špionážního thrilleru
Uložit recept!
článek
článek

Recept na palačinky jako součást špionážního thrilleru

...v žádném případě o jednoduchý pokrm na přípravu. Pro mnoho kuchařek a kuchařů představuje dobře ... usmažená palačinka nepřekonatelný problém. V tomto článku se vám proto pokusíme trochu ... palačinky francouzské, či alespoň rumunské úrovně. Nebo lépe, abyste palačinky udělali díky ... blízcí budou mít prostou radost z prostého jídla. Nejprve ale zabrousíme trochu do historie, která ... palačinek poměrně košatá s nádechem špionáže. Kde se vzaly palačinky Nejprve to vezmeme přes ... etymologii, původ slova palačinka. Podle všeho základ slova pochází z latinského ... termínu placenta, neboli plochý koláč. Ano, toto slovo nabylo časem dva významy, takže ... lékařském názvosloví skutečně nazýval plodový koláč. Nás ovšem zajímá druhý význam, kdy latinské ... (palascinta) doputovalo do českého jazyka jako palačinka. Druhá verze příběhu vypráví o ... banketu na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. A měl s sebou jistého Franciska Palacciniho. Jako ... i mezi obyvatelstvem na jeho panství v Uhersku. Osud tomu chtěl, že objevil a rovnou si oblíbil ... placku, které francouzská šlechta říkala crépes. Ta byla ovšem pro rázovité obyvatelstvo východní ... části tehdejší Evropy moc nóbl. Jednalo se totiž o velmi tenkou placičku, která ... zalila koňakem a složila do trojúhelníčku. Tento pokrm prostě mezi Uhry nezapadl. Palaccini ... se proto rozhodl placku zesílit. Protože marmeláda byla v kraji velmi oblíbená a ... byla k dispozici, což teda vůbec nebylo zvykem. Za krátký čas se z tohoto pokrmu stala oblíbená ... prokapával i do nižších pater společenských vrstev. Na počest tohoto úspěchu dostal pokrm pojmenování ... po kuchaři Palaccinim – palačinky. Lze tedy konstatovat, že původní receptura na ... palačinky jednoznačně pochází ze dvora Ludvíka XIV. a jmenuje se crépes. Jmenují se po Palaccinim, ... nebo se slovo vyvinulo z latiny. Proč ale zdomácněly pouze v českých zemích a ... neudržely i v Rumunsku a Maďarsku zůstává záhadou. Těsto, těsto a zase těsto Těsto na palačinky se ... skládá pouze z několika přísad. Kvůli tomu se však na kvalitu ingrediencí klade ... velký důraz. Všechny suroviny musejí být kvalitní a čerstvé. ... také platí pravidlo, že méně cukru je lépe. Velké množství cukru zapříčiní, že se vám ... palačinky začnou při smažení připalovat. Těsto na palačinky dělejte co nejjednodušší bez ... použití dalších ingrediencí. Přidávat ale můžete například skořici, vanilku ... nebo kakao. Podle šéfkuchaře jedné pražské restaurace je ... žloutkem navíc kvůli sytější barvě palačinek. Potom přisypat cukr a ručně šlehat metličkou. ... vanilkového cukru, špetka soli a trocha oleje. Tím bude těsto na palačinky vláčnější. Těsto se ... musí stále šlehat. Potom se přidá mléko pokojové teploty, mouka a ... šleháním vznikne krásně krémové těsto na palačinky. Kdo chce, špetkou nastrouhané citronové kůry se ... nic nezkazí.Polotovary nabízené v obchodem se nedoporučují, ... není důvod sahat k průmyslově upraveným výrobkům. Horší je to následně se smažením. Smažení ... nízké okraje, aby se palačinky daly dobře obracet. V minulosti se ke smažení používalo sádlo, nyní ... vyšší teploty a neovlivňuje tolik chuť pokrmu. Oleje stačí jenom malé množství. Pánvičkou ... zakružte, aby se olej rozprostřel po celém povrchu. Nezapomínejte, že musí být hodně rozpálený, což ... poznáte například tak, že se z něj začne kouřit. Po nalití těsta na rozpálený olej pánví také ... aby se těsto i s olejem rovnoměrně rozlilo. Palačinky při samotném smažení neobracejte víc ... než jednou. To, že je palačinka osmažená, poznáte podle toho, ... na povrchu začnou tvořit bubliny, které praskají. A ještě jedna zajímavost. Víte, proč jsou na ... jsou rozšlehaná vejce, která při smažení pracují.Hodně štěstí a dobrou chuť...

Rychlý jogurtový koláč s meruňkami
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý jogurtový koláč s meruňkami

...jogurtový koláč s meruňkami upečeme v troubě snadno a rychle. ... jak ke kávě, tak třeba k čaji nebo sklenici mléka. Při pečení můžeme použít například bezlepkovou...

Rychlý švestkový koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý švestkový koláč

...švestkový koláč má jen jednu nevýhodu. A to tu, že se po něm zapráší, ani nestačí...

Jahodový koláč s drobenkou
Uložit recept!
recepty
recepty

Jahodový koláč s drobenkou

...koláč s drobenkou je lehký a šťavnatý zákusek ke kávě nebo čaji, ... třeba k sváteční snídani. Ideální moučník v sezóně jahod...

Bylinky sušené i čerstvé – rychlý průlet základními druhy
Uložit recept!
článek
článek

Bylinky sušené i čerstvé – rychlý průlet základními druhy

...a chutím, ale i pro léčivé a zdravotní účinky. Při přípravě jídel dokážou jednotlivé bylinky ... významně změnit chuť a vůni pokrmů. Zároveň dokážou zpestřit i ta neobyčejnější jídla. Bylinky lze snadno pěstovat na zahrádce nebo za ... oknem v truhlíku. Rovněž nabídka v supermarketech je dostatečně ... tomu, využívat bylinky při vaření ještě více. Bylinky se dají také zmrazit nebo usušit, o tom ... ale až později. Bylinky pro všechny! Bazalka Tato aromatická ... však můžete nejčastěji v italské a thajské kuchyni. Charakteristická vůně vynikne okamžitě po tom, co ... bazalku promnete v prstech. Její chuť je spolehlivě rozpoznatelná, a přesto ... se těžko definuje. Výborně se hodí ke středomořské zelenině, jako ... jsou rajčata, lilek nebo fenykl.Právě bazalka spolu s česnekem, piniovými oříšky, ... základními stavebními kameny bazalkového pesta. Bazalku do připravovaného jídla dávejte těsně ... před dokončením, nebo ji použijte rovnou čerstvou. Vařením se její chuť znehodnotí. Také je lepší ... ji celou nebo natrhnou, než ji nasekat nožem. Koriandr Koriandr si snadno spletete s ... petrželkou, neboť jsou jejich listy velmi podobné. Nicméně chuť má zcela odlišnou. Jeho pikantní ... aroma je velice výrazné. Právě pro svoji vyzývavou štiplavost se koriandr ... jídel, která jsou typická na asijském kontinentu. Hodí se do kari, čatní, kebabu, masových kuliček ... a do smažených pokrmů. Petržel Používat v kuchyni lze oba dva druhy ... petrželky – kadeřavou a s plochými listy. Dříve se používala pouze petržel kadeřavá, a to ... opravdu všude. I dnes má svoje místo v kuchyních po celém světě. ... příjemnou a svěží chuť k omáčkám a nádivkám.Petrželka s plochými listy je pro někoho dokonce ... chutnější. Oba typy se dají při vaření libovolně zaměňovat. ... Petržel se dost používá na ozdobu, jako univerzální „něco zelené“. Zmrazování bylinek ... jak uchovat bylinky čerstvé i v zimních měsících. Dělá se to zejména u bylinek, které nejdou dobře ... usušit. Na mrazáku takto vydrží tři měsíce. 1. Naplňte formy na led do poloviny nasekanou ... bylinkou a dolijte vodou. Zmrazte a poté kostičky ledu s bylinkou vyklopte ... a dejte do sáčku. 2. Jednoduše potom při vaření třeba polévky, omáčky ... a chuť bylinky díky zamrazení perfektně zafunguje. 3. Další možností je zamrazení celých snítek ... bylinek nebo lístků na nějakém podnose. Když bylinka zmrzne, dejte ji do sáčku, vytlačte ... vzduch a zase uložte na mrazák. 4. Mezi bylinky, které se nedají dobře usušit a jsou ... estragon, kerblík, koriandr, kopr a petrželka. Majoránka Majoránka je blízká příbuzná ... nicméně charakterizuje ji sladší chuť a vůně. Výborně se hodí do rajčatových omáček a během ... minutu, aby se nevytratila její typická chuť. Rozmarýn Rozmarýn oplývá výraznou chutí i vůní. ... Hodí se především do masových jídel. Je vynikající s jehněčím, kuřecím masem nebo se ... zvěřinou. Tuto bylinku radši používejte v malém množství a ... abyste je mohli potom dobře z jídla odebrat. Bobkový list Této bylince se také říká vavřín, ... má opojné aroma a štiplavou chuť. Z tohoto důvodu se bobkový list výborně hodí do ... silně aromatických pokrmů. Skvěle ladí s masy, přidává se do paštik a je ... nezbytnou bylinkou při výrobě vývarů. Usušené se dají používat celý rok. Sušené ... mnohem koncentrovanější vůni než bylinky čerstvé. Proto jich při vaření používejte méně, zhruba ... množství, jaké byste použili s čerstvými bylinkami. Sušené bylinky se nehodí k nevařeným pokrmům, ale ... hodně se přidávají například do marinád. Potřebují totiž čas k tomu, aby nasákly vodu a...

Top 5 rad jak hostit sváteční hosty jako profesionál a bez stresu…
Uložit recept!
článek
článek

Top 5 rad jak hostit sváteční hosty jako profesionál a bez stresu…

...které položíte na stůl, ale o celkové prezentaci. Přinášíme několik tipů pro hostitele, díky kterým ... nezapomenutelná a hravě ji bez stresu zvládnete. 1. Vařte s předstihem! Nejdůležitější věcí, ... hostů, je připravit si co nejvíce jídel předem. Ať už se jedná o polévku, kterou lze zamrazit, ... předpřípravu hlavního na štědrovečerního chodu. Budete velmi vděční, že jste si dali tu práci a ... užijete si více pohody s rodinou a přáteli. 2. Nebojte se požádat o pomoc I když bychom rádi ... VŠECHNO, každý občas potřebuje malou pomoc. Pověřte člena rodiny vysáváním nebo prostíráním ... tabule. Pokud chystáte velkou hostinu, požádejte někoho z ... abyste se mohli věnovat jen jídlu v kuchyni. 3. Vytvořte si harmonogram Pokud hostíte celou ... naplánujte si celý průběh akce několik dní předem. To by mělo zahrnovat vše od toho, kdy strčit ... pečínku do trouby, až po zapálení svíček. 4. Vkusné prostírání Jsou svátky - teď je čas na ... opravdové stříbrné příbory a textilní ubrousky. Pokud jich nemáte dostatek pro očekávanou ... se podívejte do zásob a zvolte eklektický vzhled. 5. Zhluboka dýchejte Ačkoli by vánoční svátky ... obdobím v roce, občas jsou velmi stresující. Udělejte si před a uprostřed toho všeho chaosu ... chvilku pro sebe. Ať už je to sklenka vína na gauči, nebo křik do ... se relaxovat způsobem, který vám nejvíce vyhovuje. Je to velmi důležité! Pokud vynecháte některý z ... předkrmů nebo se vám příliš připálí koláč, nikdo si to nebude pamatovat. Pokud budete...

Rychlý cibulový koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý cibulový koláč

...cibulový koláč z listového těsta se hodí jako netradiční slané pohoštění k pivu nebo vínu. Je ... lehce pikantní a můžete ho podávat i jako malý předkrm...

Tvarohový koláč s drobenkou
Uložit recept!
recepty
recepty

Tvarohový koláč s drobenkou

...koláč s drobenkou je jednoduchý, vláčný a voní po citronech. Zkuste...

Rychlý jablečný koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý jablečný koláč

...jablečný koláč vám nezabere mnoho času. Je vláčný a jako odpolední svačinka k bylinkovému ... čaji jako dělaný...

Slovník sommeliera: mluvte jako profesionální znalec vína
Uložit recept!
článek
článek

Slovník sommeliera: mluvte jako profesionální znalec vína

...se v zvláštních vinařských pojmech, které zní jako v nějaké cizí řeči? Co vlastně říká číšník, když ... Krále, hlavního sommeliera značky Bohemia Sekt. AlkoholVe víně vzniká fermentací vinných hroznů, ... jejichž cukr se mění na alkohol a oxid uhličitý. Síla vína je proto závislá na obsahu cukru v ... hroznech. Čím později byly hrozny sklizeny, tím více mají ... nich může vzniknout víno s vyšším obsahem alkoholu. Jakostní vína mívají většinou okolo 11 procent ... z bobulí však může dosáhnout až 14,5 procenta. Maximem je přibližně 15 až 16 procent, při této ... hodnotě kvasinky přeměňující cukr na alkohol hynou. Sladší vína mohou vzniknout tak, že vinař ... fermentaci uměle zastaví. Barva vínaRozdělení na bílé, červené a růžové ... je však potřeba dále popsat hloubkou a odstínem. U bílých vín může výraznější nebo tmavší a ... intenzivnější barva znamenat, že je víno starší. Bledší a zelenkavější odlesky jsou naopak typické ... pro mladá vína. U červených vín platí, že mladá jsou nejtmavší, ... sytě červené, rubínové a granátové odstíny. Mladá růžová vína bývají světlejší, zráním ... postupně získají lososovou a meruňkovou barvu. BarriquePokud je víno označeno jako barrique, ... 225 litrů z francouzského nebo amerického dubu. V závislosti na typu použitého dřeva získává chuť ... například oříškovou nebo vanilkovou. Při zrání v sudu se víno zakulacuje a zjemňují se ... jeho třísloviny, získává také intenzivnější barvu. CuvéeTímto slovem je označeno víno, složené z ... více odrůd révy, nejvýše však ze tří. Používá se u bílých a červených vín, k míchání ... hroznů, nebo až poté, co bylo víno vyrobeno. Cuvée je běžnější u zahraničních tichých vín, ... nicméně i u nás najdete vinaře, kteří jej nabízí. Zkuste například bílé víno Cuvée Jacob Hutter ... odrůd Chardonnay, Tramín červený, Ryzlink rýnský. ClaretJde o speciální druh bílého vína, ... vyrobeného z modrých hroznů. Po sběru jsou namlety stejným způsobem, jako ... červené víno, nenechají se však macerovat. Při lisování se tak barvivo uvolní jen částečně a ... vznikne tak bílý mošt, se kterým pak vinař pracuje. Můžete se také setkat s označením blanc de noirs, ... tedy bílé z tmavých. Vyzkoušejte například Víno Mikulov Sommelier Club ... Rulandské modré pozdní sběr ročníků 2015 nebo 2016. DekantaceZpůsob servírování, používaný hlavně u ... červených vín. Jde o přelití obsahu lahve do speciální ... dekantační nádoby či karafy. Víno se díky tomu zbaví depotu, usazenin a také ... se díky kontaktu se vzduchem rozvine jeho chuť. DepotPřírodní a naprosto nezávadná usazenina ve ... kterou najdeme hlavně u starších červených vín. Zbavit se jí lze dekantací. EnologOdborný ... který se zabývá kvalitou vína a vinné révy. Ve vinařství je nepostradatelný, analyzuje vinné ... má na starost zpracování révy a péči o vinice. FermentaceJde o proces, během něhož kvasinky ... vytváří alkohol z cukru. Délka fermentace a teplota, při které k ní ... obsah alkoholu a množství zbytkového cukru ve víně. Dá se uměle zastavit, aby vzniklo sladší a méně ... alkoholické víno. GlycerolTakzvaný trojsytný alkohol, vznikající ... při kvašení společně s alkoholem. Je sladký a vínu dává jeho jemnost a plnost, po ... a alkoholu jde o nejvíce zastoupenou látku ve víně. HrozenPlod révy vinné, z něhož se vyrábí víno. ... pěstuje se pouze vinná réva a sklízejí hrozny. Na jednu lahev vína je zapotřebí přibližně jeden ... kilogram hroznů. ChuťChuti vína se říká také sapor, jde o zásadní ... vlastnost, dle které ho vybíráme. Závisí na odrůdě hroznů, klimatických podmínkách ... i půdě, na které je vinná réva pěstována. Stejná odrůda, například Ryzlink rýnský, proto ... odlišně, pokud rostla ve svém domovském Porýní. Různě může chutnat i odrůda, pěstovaná v jednom ... rok, ovlivňují ji aktuální klimatické podmínky. Na chuť vína má vliv i teplota, při které je ... podáváno. Pokud je příliš vysoká, uvolňují se z tekutiny ... při nízké teplotě se pak chuť i vůně nerozvinou. Chuť hodnotíme dle sladkosti, kyselosti, obsahu ... kterou víno zanechá na jazyku po spolknutí. IndividualitaKaždé jednotlivé víno je unikát. Na ... byly vypěstovány jeho hrozny i metoda zpracování. Každý člověk má pak jiné chutě, někdo volí sladší ... vína, jiný sáhne po sušších. To je nutné při výběru vína respektovat, ani to ... na vinařských soutěžích, nemusí sednout všem. Jakostní vínoVíno dělíme na několik kategorií: ... obyčejná vína (dříve stolní), zemská a jakostní. Toto rozdělení nám říká, jak byly vinné hrozny ... obsahoval mošt, ze kterého bylo víno vyrobeno. Jakostní vína musí mít nejméně 15 kg cukru na 100 ... musí být uvedena odrůda, původ hroznů i ročník. Jakostní vína se dále dělí na odrůdová, známková a ... vína s přívlastkem. KyselinkaVelmi důležitá složka, která dotváří ... charakter a chuť vína. Bez ní by bylo mdlé a fádní. Ve víně jsou nejčastěji zastoupeny kyselina vinná ... mléčnou, jantarovou, mravenčí, octovou a jiné. Ledové vínoVyrábí se z hroznů, které byly ... při minimální teplotě minus 7 stupňů celsia. Díky delšímu zrání jsou tato vína většinou sladší ... a těžší, často se používají jako digestiv, čili nápoj servírovaný až po jídle. ... se prodávají v lahvích o objemu 200 mililitrů. Ledové víno obvykle patří k tomu nejdražšímu z ... daného vinařství. Sklízí se pro něj méně hroznů, než třeba pro víno ... kategorie pozdní sběr, vyrobí se ho tak méně. Zároveň je pro vinohradníky riskantní nechávat ... kterým na konci podzimu ubývá v přírodě potravy. Hrozny jsou v poslední době také cílem zlodějů. ... při kterém se do moštu dostávají důležité látky. Podstatný je hlavně u červeného vína, které při ... něm získává svou barvu a také chuť tříslovin. U bílých vín probíhá macerace po dobu pouhých ... hroznů je poté lisována a zbavena pevných částí. Nůž sommelierskýNástroj, který sommelieři ... používají k otevírání vína. Jde o menší otvírák s vývrtkou a kratším nožíkem ... na odstranění kapsle, tedy obalu hrdla lahve. Můžete zaslechnout také slangové označení ... „čísničák,“ ale ne ve vybraných restauracích. Oblast (vinařská)Na lahvích kvalitního vína ... pochází, ale i vinařskou oblast, podoblast či obec. Česká republika je rozdělena na Čechy a Moravu, ... dále pak na šest vinařských podoblastí. Tou největší je Velkopavlovická s téměř pěti ... tisíci hektary osázených vinic. Přívlastkové vínoJde o jakostní víno, jehož mošt ... 19 kilogramů přírodního cukru na 100 litrů. Hrozny musí být z jedné podoblasti a nejvýše tří ... odrůd révy vinné. Podrobnější dělení přívlastkového vína udává ... cukru na 100 litrů moštu) nebo způsob výroby. Přívlastková vína dělíme na kabinetní (min. 19 kg ... cukru na 100 litrů moštu), pozdní sběr (min. 21 kg cukru na 100 litrů moštu), výběr z hroznů ... (min. 24 kg cukru na 100 litrů moštu), výběr z bobulí ... (min. 27 kg cukru na 100 litrů moštu), výběr z cibéb ... (min. 32 kg cukru na 100 litrů moštu), ledové víno (min. 27 kg cukru na 100 litrů moštu) a slámové víno ... (min. 27 kg cukru na 100 litrů moštu). RmutVzniká rozdrcením sklizených hroznů, poté se ... rmut nechá macerovat a následně je lisován. Tím se oddělí pevná část rmutu od tekuté, z níž ... je poté vyráběno víno. Slámové vínoVelmi sladké těžší víno ze zralých ... které byly minimálně tři měsíce sušeny na slámě. Při sušení se z hroznů odpařuje voda, získávají ... tak na cukernatosti. Jsou přísně kontrolovány z hlediska kvality, aby ... nedošlo k šíření hniloby a plísně. Sušené hrozny jsou poté lisovány, vznikne z nich ... mošt, obsahující nejméně 27 kg cukru na 100 litrů. TříslovinyJinak zvané taniny. Tyto látky se ... vínu dávají trpkou, hořkou a téměř svíravou chuť. Třísloviny se nejvíce projevují u červených vín, ... která se macerují delší dobu. TerroirZákladem termínu terroir je francouzské ... slovo terre, tedy země. Znamená souhrn všech vlivů na pěstování vinné ... révy i její způsob zpracování a přeměnu na víno. Kupříkladu Ryzlink rýnský je známý svou kořenitou ... vůní, chutí zelených jablek, ananasu či banánu. Ale když ochutnáte Ryzlink rýnský například z ... viničních tratí ve Bzenci, ucítíte ve víně i lípu. Proto se tomuto vínu říká Bzenecká lipka. ... vlhkém a chladném prostředí, ideálně ve sklepě. Lahve by měly být uloženy ve vodorovné poloze, na ... jak dlouho víno archivovat, aby dostatečně uzrálo. Vůně vínaKaždé víno obsahuje až 800 různých vůní ... do několika hlavních oblastí, skupin a podskupin. Můžete například cítit vůni květnatou vůni, ... ovocnou, kořeněnou, rostlinnou, jako například rozkvetlou jarní louku nebo čerstvě ... která připomíná beton, houby, plíseň nebo kůži. Vůně by se měla projevovat také v chuti vína, po ... v ústech, odkud proniká zpátky do nosohltanu. ViskozitaKromě chuti a vůně je důležitý i vzhled ... vína, který nám může odhalit jeho vlastnosti. Kromě barvy je nutné vnímat také viskozitu vína, ... tedy jako se chová ve sklenici. Když sommelier točí sklenkou, zkoumá, jak víno ... stéká po jejích stěnách. Pokud stéká pomalu a tvoří slzy, má vyšší obsah ... alkoholu, zbytkového cukru a extraktivních látek. Když stéká rychle a nezanechává na stěnách ... je řidší s menším obsahem výše uvedených látek. Zbytkový cukrCukry obsažené v hroznech se díky ... tak ve víně zbytkový cukr, který dotváří jeho chuť. Podle obsahu zbytkového cukru dělíme vína na ... suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Tip: Vychutnejte si víno jako profesionál ... odkazuje na tradiční rozkvetlou slovanskou lípu. Jeho plná harmonická chuť se hodí k tučnějším ... rybám či drůbeži se smetanovými omáčkami. Doporučená cena: 94 Kč Víno Mikulov Sommelier ... sběrVynikající víno jiskrné, žlutě zelené barvy. Jeho středně intenzivní aroma připomíná květiny, ... jablíčka, citrusy a bílý rybíz. Chuťově je plnější, svěží a ovocně pikantní, na ... stole skvěle doplní lehké předkrmy a pokrmy z ryb. Doporučená cena: 139 Kč. Vína jsou k dispozici ... na www.osobnivinoteka...

Dívejte se na svět tady a teď – stejně jako děti
Uložit recept!
článek
článek

Dívejte se na svět tady a teď – stejně jako děti

...neurčitá potřeba nějakého vyššího pozitivního citu. To aby nám v slzavém údolí rozjasnil život. ... Většina mu říká štěstí, které uvádí spousta lidí jako životní sen. Tedy dosáhnout štěstí. A platí přímá ... tím víc ho chceme a tím víc o pocitu štěstí sníme. Jenže štěstí jako prchavá emoce přijde a odejde. ... když pocit štěstí pomine? Cesta je to dlouhá. Změnit svoje navyklé vzorce chování dá pořádnou ... je velmi sladká, a tak stojí za to vydat se na ni. Celkem překvapivě se lidé, kterým se podařilo ... několika věcech, které je touto cestou provázely. Zkuste tedy nevidět sklenici vody poloprázdnou, ... nýbrž poloplnou. Jde vlastně o několik poměrně neurčitých rad. Kdo ... v podobě pocitu štěstí při pohledu na noční oblohu. (Dosaďte si podle libosti cokoliv jiného). Je to ... jenom o veselých chvílích a radostném lenošení. Zákonitě přicházejí situace, které vyžadují vaši ... pozornost, což vás stresuje a fyzicky vyčerpává. Ale i ve chvílích, kdy vám nic důležitého nechybí ... zažívat mučivé chvíle neodbytné nespokojenosti. A tak je to správně. Jestli se cítíte mizerně, ... ciťte se mizerně. Beze všeho. Vzhůru do toho, a ještě si tu svoji vlastní ... mizérii užijte. Když totiž přiznáte, že jste prostě smutní, ... nespravedlivě k někomu blízkému, pocítíte úlevu. Tím ubude potřeba hnát se za každou cenu za ... psychickým stavem s opačným znaménkem. Trpělivost růže přináší Možná je to těžké, ale ... zase přirozené okolnosti a samozřejmá východiska. To znamená, že v mládí nebudete rozhození, když ... protože jste se toulali s kamarády po venku. Nebo ve zralém věku vás nerozhodí zkrachovalý ... plán na cestu kolem světa. Protože takové věci se dějí bezděčně a námi ... nijak ovlivňovány (momentální zdraví, příroda atd.). To se prostě stává. Jděte krok po kroku. Cesta ... je to dlouhá a o cestu jde. Ta cesta je sám život. K překážkám proto přistupujte trpělivě, nenechte ... se nijak rozhodit. Problémy nenechávejte vyhnít, ale zároveň ... nezapomínejte, že všechno má svůj čas. Pohled dítěte na svět Život jako nekonečná ... příležitost něco se učit nebo něco prožívat. Často je to tak, že pokud něco nezkusíte právě ... teď, příležitost se už nebude opakovat. Toto přemýšlení se velice hodí v momentech, kdy ... vaše nálada sestoupila do podzemí. Co takhle v době nepřestajného splínu začít ... hledat nějaký nový koníček, nějakou novu činnost, která vás uvede do stavu údivu, ... stejně jako když dítě kouká na svět a život, který je, řečeno ... klasikem, jako bonboniéra. Zachovat si schopnost úžasu a ohromení, je velká ... ctnost. Nemávejte nad vším omlácenou rukou dospělého. ... vzali za vděk těmi obnošenými? Na tom nezáleží. Sami sebe vplétáme do pavučin představ, jak by ... „to“ mělo být. A když to nevyjde, štkáme a lkáme až hanba. ... plánů má na vaši psychiku těžkotonážní účinky. Sami na sebe pleteme bič. Blbé je, že skutečnost ... si vysníváme často a nevědomky. Zhroucení plánů bychom ale měli brát o něco méně ... vážně. Nestíhám večer uvařit? Tak koupím něco po cestě. ... staré kalhoty? Tak si k tomu vezmu něco novějšího. Stejně jako na věcech a myšlenkách lpíme, tak ... bychom stejně tak nemuseli. Lehce nabyl, lehce pozbyl. Ti nejšťastnější z nás ... nemají nic. Nezapomínejte na to! Tady a teď Zkuste se při ... pořád, nic, všechno, všichni a tak podobně. Jsou to totiž slova, která nás odvracejí od ... přítomného okamžiku tady a teď. Jedete-li autem, buďte v něm na sto procent. Jste ... tam i myšlenkami, ostatní prostě počká, ne že ne. Na ulici kolem vás proudí davy lidí, prožijte je. ... času, který v našich uběhaných životech letí jako o závod. Zastavit se a vteřinu po vteřině vnímat ... a dětmi, u nich ta schopnost ještě nezmizela. Nezapomínejte také na smysly, kterými jsme byli ... ale jejichž dar už pomalu neumíme užívat. Čichejte, hlaďte, poslouchejte, však lidé jsou...

Rychlý meruňkový koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý meruňkový koláč

...meruňkový koláč k odpolední kávě připravíte během půl hodiny. A...

Rychlý tvarohový koláč s rumovou příchutí
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý tvarohový koláč s rumovou příchutí

...tvarohový koláč s rumovou příchutí je lahodný a vláčný moučník....

Rychlý borůvkový koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý borůvkový koláč

...borůvkový koláč je velmi jednoduchý, nemusíte nic odvažovat, ... jednoduše použijete hrnky. Koláč je vláčný, lehký a určitě se po něm jen zapráší...

Hmyz jako jídlo
Uložit recept!
článek
článek

Hmyz jako jídlo

...bohatém světadíle, si můžeme dovolit hmyz nejíst. Protože entomofágie, což je odborný název pro ... využití hmyzu jako potravy, je běžnou věcí ve většině zemí světa. A ... chudších zemích světa je to existenční záležitost. Kupodivu, tedy pro nás kupodivu, je tam tento ... druh živočichů vyhledávanou delikatesou. Sice je to pro nás většinou dnes překvapivé a ... nejdříve hmyz a teprve později maso větších zvířat. A v Africe, severní části Latinské Ameriky a v ... jihovýchodní Asii to tak je dodnes. Ale třeba Japonsko bychom rozhodně nezařadili do ... můžeme běžně koupit dárkový koš s jedlým hmyzem. A můžeme se přesvědčit sami, že v Mexiku je hmyz ... třetím národním jídlem, hned po hovězím a fazolích. Je známo, že hmyz jako jídlo je běžný ve 113 ... zemích světa. Ve skutečnosti je to asi věc jenom nesmyslných ... neexistuje žádný rozumný důvod proč nejíst hmyz. Odborníci na výživu dávno tvrdí, že hmyz obsahuje ... a rozhodně může být plnohodnotnou potravinou. Obsahuje hlavně vysoce kvalitní bílkoviny, ... málo, takže si každý může najít to co potřebuje. Velmi důležitá je také velká reprodukční ... konzumuje celá, takže odpad není v podstatě žádný. A další dobrá zpráva je ta, že většina jedlého ... hmyzu se upravuje tepelně. Za syrova se jí jen nepatrné množství druhů. ... hmyzu, což určitě nebude do budoucna konečné číslo. Seznam zahrnuje všechny, od klasických moučných ... motýlů a můr, housenek a mnoho a mnoho dalších. Také bychom si měli uvědomit, že tolik oblíbené ... lahůdky, jako jsou humři a krevety, patří do stejného kmene jako hmyz, a v chutnosti si s nimi vůbec nezadají. ... ten, že hmyz je přenašečem nemocí a že je špinavý. Ve skutečnosti je to právě naopak, ve svém těle ... přítomnosti organizmů nebezpečných pro člověka. Překvapivě zjišťujeme, že kromě států Evropské ... unie se jí hmyz téměř všude. A nejspíš tuto „žoužel“ budeme kdesi v ... posunout k jiným, výhodnějším zdrojům proteinů. V rostlinné říši jich není dostatek a ani ... jejich dostatečné množství pro všechny. Rybí rezervy se stále zmenšují vzhledem k velké ... ani s nimi se do budoucna nedá příliš počítat. Zatím asi dvě miliardy lidí se živí hmyzem ... a nejspíš se toto číslo bude stále zvětšovat. Tady není namístě otázka, zda budeme konzumovat ... hmyz, ale od kdy. A jak už někdo řekl, „Bug Mac“ , neboli broučí ... není až takové sci-fi, jak bychom si mohli myslet. Ale abychom se nezabývali jen exotickými zeměmi. ... že ani tady, u nás, není hmyzí jídlo neznámý pojem. Dokonce si můžeme už v kuchařské knize z r. 1928 ... petržel, kmín, sůl, 2 žloutky a trochu smetany. Ve své podstatě zdravé a určitě i výživné jídlo. ... průkopníci, kteří vaří z hmyzu už několik let. Většinou se jedná o degustační akce, na které ... chodit je spíš jen taková adrenalinová záležitost. Také se pořádají tématické přednášky na vysokých ... o změnu našeho konzervativního pohledu na hmyz. Je jisté, že kdybychom byli vychováni v tom, že ... a dobré, neměla by s tím většina z nás problém. Příprava hmyzu pro vaření je odlišná druh od ... druhu. Skákavý hmyz se nejprve usmrtí ve vařící vodě, ... hmyz co neskáče rovnou vhazujeme do vařícího tuku. Jedním ze známých, oblíbených a snadných receptů ... je „Cvrček na másle“. Je určitě zajímavé, že si cvrčky připravíme tak, ... určeným jídlem a tím tak ovlivníme jejich chuť. Pokud bychom měli i my zájem o hmyzí vaření, ... najdeme spoustu rad od odborníků na entomofágii. A suroviny, v tomto případě jedlý hmyz, lze dnes ... nakoupit ve Zverimexu i v e-shopech. Ve skutečnosti jde jen o to, překonat nechuť k ... neznámému. Když se nám to podaří, možná zjistíme, že hmyz má ... dobrou oříškovou chuť a někdy i pěkně křupe. Takže je to stejná pochoutka, jako třeba chipsy....

Nakládaná a sušená zelenina jako nevyčerpatelný zdroj vitaminů
Uložit recept!
článek
článek

Nakládaná a sušená zelenina jako nevyčerpatelný zdroj vitaminů

...kousků a zároveň je využít pro další konzumaci. Touto úpravou dostane zelenina jiné kvality, mezi ... něž patří výraznější chuť a měkčí konzistence. Navíc se zde koncentrují veškeré vitaminy, což ... jistě oceníte během dlouhé zimy a jako každý rok během pomalého nástupu jara. Zelenina ... slunci a kterou si běžně můžete koupit v obchodě. Sušení rajčat zintenzivňuje jejich chuť, to ... že zelenina je okázale sladká a lehce pikantní. Kdekoliv v jižní Itálii lze snadno narazit na ... jsou sušená strojově a potom naložená v oleji. To ale neubírá na atraktivitě tohoto pokrmu s ... univerzálním využitím. Obvykle mají tmavě červenou barvu a díky oleji ... mají vláčnou konzistenci. Pokud s nimi chcete vařit, je dobré je namočit do ... horké vody, aby ještě trochu změkla. Konzumovat se však dají i jen tak, nebo je ... kombinovat s různými sýry. Například salátu sušená rajčata dodají potřebný ... šmrnc díky své jemně kořeněné chuti. Rajčatový olej z nich pak lze použít jako zálivku ... na vaření a dresing na saláty. Sušený lilek neboli baklažán jsou tenké plátky, ... které se nepoužívají jako náhrada za čerstvé, ale používají se při vaření. ... pro kterou jsou velmi vyhledávané po celé Evropě. Je dobré je před použitím nechat 2 minuty ve ... třeba do omáčky, nebo je jen tak osmažit na oleji. Sušené papriky jsou velmi podobné sušeným ... na slunci, a pro jejich kulinářské použití. Pokrmům dodávají mírně masitou chuť. Sušené ... vodě, osušte a nakrájejte na potřebnou velikost. Zelenina v oleji Zelenina v oleji je populární ... oleje, slunečnicového oleje nebo do jejich směsi. Některá zelenina se před vložením do oleje ... nejprve ogriluje, pak má luxusnější chuť. Běžně se nakládají volně rostoucí houby, jako ... nebo artyčoky, červené a žluté papriky a lilky. Výborně se hodí k naloženému masu, nebo se jím dá ... ochutit salát či těstoviny. Srdíčka rozkrojených artyčoků jsou typická pro ... pizzu Čtyři roční období. Nakládaná zelenina Pro tento prastarý způsob ... zeleniny se používá sůl, slaný nálev nebo ocet. Nakládá se prakticky všechno – zelí, okurky, ... cibulky. K tomu se přidávají různé bylinky a také koření. ... platí stejný princip nakládání, který se nemění. Kapary jsou typické pro Středomoří a jejich ... musejí sklízet ručně, což kapary notně prodražuje. Kapary se sbírají malé a tvrdé, které jsou ještě ... nerozvité. Ty se pak nechají zvadnout a naloží se do ... vinného octa, slaného nálevu nebo olivového oleje. Kapary mají slanou a zároveň kyselou chuť a díky ... této unikátní kombinaci jsou snadno rozpoznatelné. Před použitím je vždycky důkladně opláchněte a ... v nálevu, protože by potom měly nepříjemnou chuť. Nakládané okurky jsou patrně nejoblíbenější ... nakládanou zeleninou v České republice. Tuzemec ví nejlépe, k čemu se nakládané okurky ... ať už je to paštika, maso, majonéza nebo jen tak. V tomto případě se fantazii meze nekladou. ... menší a luxusnější verze, které nejsou tak kyselé. Nakládané cibulky představují populární variantu ... ke studeným pečeným masům nebo například k sýrům. Všude po Evropě se vedle cibulek nakládají i ... které se konzervují pomocí octa, koření a bylinek. Většinou se jedná o pikantní záležitost, a proto ... je radost je jíst. Čalamáda pochází z Maďarska a z maďarského slova ... je i název odvozen. V zásadě jde o na nudličky nakrájenou zeleninu, ... zelí, papriky, cibulky, mrkve nebo cokoliv jiného. Typická chuť čalamády spočívá v nálevu, který ... zhotoven se výrazným kořením. Používá se jako příloha k pečeným masům nebo například do polévek...

Rychlý hrnkový koláč s tvarohem a jablky
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý hrnkový koláč s tvarohem a jablky

...hrnkový koláč s tvarohem a jablky je rychle připravený, báječný ... moučník. Jemný, vláčný, dokonalý zákusek ke kávě nebo čaji...

Rychlý jahodový koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý jahodový koláč

...jahodový koláč je velmi letní moučník k odpolední kávě. Místo...

Rychlý tvarohový koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý tvarohový koláč

...tvarohový koláč je vláčný a voňavý. Marmeládu nebo sirup si vyberte podle chuti, nebo ... podle toho, co máte právě doma. My jsme použili maliny...

Pivo je staré jako lidstvo samo: Víte jak a kde vzniká?
Uložit recept!
článek
článek

Pivo je staré jako lidstvo samo: Víte jak a kde vzniká?

...je víc než jen nápoj. Historie piva sahá tisíce let do minulosti a ... pomáhalo utvářet chod civilizace. Někdy pivo dokonce zachraňovalo životy. Existuje ... si tohoto kouzelného elixíru rozhodně více vážíte. Pivo se skládá z ječmene, chmele, kvasnic a vody. Z tohoto základního vzorce vycházejí všechny ... varianty piva, od nejtmavšího až po nejsvětlejší. Někdy se místo ječmene používají jiné obiloviny, ... proces je stále stejný: uvařit, vykvasit a vypít. Jak přesně bylo pivo vynalezeno, není známo, ... má za to, že se vyvíjelo souběžně s obilnářstvím. Obiloviny jsou základní plodiny a mohou růst v ... rozmanitějších klimatických podmínkách než hrozny. Prostředky k výrobě piva tak byly dostupnější než ... na výrobu vína. Pivo je staré jako lidstvo samo Před rokem 6000 př. n. l. se v ... Sumeru a Babylónii vyrábělo pivo z ječmene. Reliéfy na egyptských hrobkách z doby 2400 let př. n. l. ukazují, že ječmen nebo částečně naklíčený ... ječmen se drtil, míchal s vodou a sušil do koláčů. Rozdrcením a smícháním s vodou vznikl extrakt, ... nahromaděnými na povrchu kvasných nádob. Ze Středního východu do Evropy Římští ... historikové Plinius (v 1. století př. n. l.) a Tacitus (v 1. století n. l.) uvádějí, že pivo ... pili Sasové, Keltové a severské a germánské kmeny. Mnoho anglických výrazů používaných v ... wort, ale) je ve skutečnosti anglosaského původu. Ve středověku zachovaly pivovarnictví jako ... řemeslo mnišské řády. V 11. století se v Německu používal chmel a v 15. ... století byl do Británie dovezen z Nizozemska. V roce 1420 se v Německu začalo pivo vyrábět ... a nechával se přelévat nebo se ručně odkaloval. Vaření piva bylo zimní záležitostí a v letních ... měsících se k jeho chlazení používal led. Takovému pivu se začalo říkat ležák (z německého ... lagern, "skladovat"). Termín ležák se dodnes používá pro označení piva ... britské typy piva se dnes používá termín ale. Rozkvět pivovarnictví Průmyslová revoluce ... přinesla mechanizaci pivovarnictví. Lepší kontrola procesu s použitím teploměru a ... zařízení na výrobu ledu a chlazení na konci 19. století umožnil vařit ležáky i v létě. V 60. ... letech 19. století zavedl francouzský chemik Louis Pasteur ... postupů, které se v pivovarnictví používají dodnes. Dánský botanik Emile Hansen vyvinul metody ... v kulturách bez jiných kvasinek a bakterií. Tuto čistě kultivační technologii rychle převzaly ... kontinentální pivovary vyrábějící ležáky. Pivovarnictví v 21. století je velkým ... průmyslovým odvětvím. Moderní pivovary používají zařízení z nerezové ... lahví, hliníkových plechovek a plastových nádob. Pivao se nyní vyváží do celého světa a vyrábí se ... na základě licence. Exotické pivo Nápoje podobné pivu se vyrábějí v ... Japonsku (saké z rýže) a Mexiku (pulque z agáve). Ve velké části Afriky se k výrobě místních piv, jako jsou bouza, burukutu, pito a tshwala, používá ... slad z čiroku, prosa a kukuřice. Tarahumarové v Mexiku zahrnují pití kukuřičného ... piva tesquino do důležitých společenských rituálů. Britské ostrovy V Evropě přispěly k tradičnímu ... druhy sladu, postupy vaření a různé kmeny kvasnic. Raná britská piva se vyráběla z postupných ... jedné várky hnědého sladu při svrchním kvašení. Z prvního a nejsilnějšího extraktu se vyrábělo ... pivo nejlepší kvality, tzv. silné pivo, a ze třetího extraktu se vyrábělo ... pivo nejhorší kvality, tzv. malé pivo. V 18. století se londýnské pivovary od této praxe ... odchýlily a vyráběly porter. Porter, vyrobený ze směsi sladových výtažků, ... pivo, které konzumovali londýnští nosiči na trhu. Pale ale je méně silný, méně hořký, má světlejší ... barvu a je čirší než porter. Mild ales - slabší, tmavší a sladší než bitter - ... cukr, který dodává sladkost a napomáhá zrání. Stouty jsou silnější verze jemného piva; některé, ... jako například mléčné stouty, obsahují jako sladidlo laktózu (mléčný cukr). Piva s obsahem ... Velké Británii (ječné víno), Belgii a Nizozemsku. Spodně kvašený evropský ležák Plzeňské pivovary ... pro vysoce chmelené, světlé, suché ležáky. Dortmunder je německý světlý ležák a Mnichov se ... mírně sladkými pivy s menším množstvím chmele. Bock je ještě silnější a těžší pivo mnichovského ... typu, které se vaří v zimě pro konzumaci na jaře. Märzbier ("březnové pivo") je lehčí pivo vyráběné ... na jaře. Zatímco všechny německé ležáky se vyrábějí ze ... "bílé pivo") se vyrábí z pšeničného sladu. V jiných zemích, například v Dánsku, Nizozemsku a...

Kysané zelí jako vitamínová bomba. Vyzkoušejte tyto recepty!
Uložit recept!
článek
článek

Kysané zelí jako vitamínová bomba. Vyzkoušejte tyto recepty!

...opět vrátili na náš jídelníček, a to je moc dobře. Receptů na tzv. pickles je nepřeberné množství, ... kvašenou zeleninou u nás stále zůstává kysané zelí. Zelí jako cenný zdroj vitamínů Naložené ... ale zvyšovalo imunitu i běžným obyvatelům. Kvašením neboli fermentací se zvyšuje trvanlivost ... navíc další, zdraví prospěšné látky a vlastnosti. Kromě vysokého obsahu vitamínu C, který tato ... látky, podpoří střevní mikroflóru a zažívání. Proces kvašení přitom není nic nového. Jako ... letopočtem a osvědčená metoda přetrvala dodnes. Fermentace zelí, které vzniká procesem mléčného ... kvašení, funguje v těle jako kartáč na střeva, organismus zásobí vitamíny, ... téměř žádný tuk a jen velmi málo kalorií. Zejména v zimním období roku je proto zelí ... snadným a levným způsobem jak podpořit imunitu. 3 recepty s kysaným zelím pro imunitu i plné ... je populární zejména u našich východních sousedů. Na Slovensku se pokrm připravuje se slaninou, to ... úplně stačí vegetariánská, bezmasá varianta. Potřebujete: kysané zelí, těstoviny - fleky, ... dle návodu, propláchneme a odložíme stranou. Na pánvi rozpálíme olej a nejprve na něm osmažíme ... slaninu, poté i najemno nasekanou cibuli. Do směsi přisypeme scezené, pokrájené zelí, ... i solí a nakonec smícháme s uvařenými těstovinami. Brambory zapečené s kysaným zelím Tento recept ... i lidem, kteří se stravují vegetariánsky. Zapečené brambory jsou v našich končinách dost ... populární, tak vyzkoušejte tuto bezmasou variantu. Určitě vás také nadchne. Potřebujete: kysané ... najemno a osmahneme ji na pánvi na trošce tuku. Přidáme okapané a pokrájené zelí, které dochutíme ... pepřem a lžící medu. Vše krátce orestujeme, pak zelí zalijeme 150 ml ... přibližně čtvrt hodiny, dokud se tekutina nevypaří. Zelí dochutíme zbytkem medu, solí, pepřem a ... rozvrstvíme ho na dno zapékací nádoby. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, které ... položíme na zelí. Smetanu a zbytek vývaru přivedeme k varu, ... muškátovým oříškem a vlijeme ji do zapékací nádoby. Pokrm pečeme při 210°C asi 45 -50 minut, dokud ... povrch brambor nezezlátne. Zelňačka Tato polévka je jako stvořená pro ... chladné zimní dny. Krásně zahřeje břicho a ještě podpoří imunitu. U ... slovenských sousedů se zelnica podává jako jeden ze štědrovečerních chodů. Potřebujete: ... a směs pár minut a za stálého míchání restujeme. Základ zalijeme vodou, osolíme a zelí vaříme ... doměkka. Mezitím připravíme v rendlíku z másla a mouky ... jíšku, kterou polévku zahustíme. Klobásu nakrájíme na kolečka, opečeme ji na pánvi ... přidáme do polévky a krátce prohřejeme.  ...

Rychlý rebarborový koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý rebarborový koláč

...rebarborový koláč zvládne upéct i úplný začátečník. Je lehce nakyslý a velmi lahodný. Ve velké ... míse dobře smícháme všechny ingredience na těsto. Přidáme trochu mléka, abychom mohli těsto vylít ... na pekáč, který jsme předtím dobře vymazali tukem. Oloupanou a na drobné kousky nakrájenou ... rozložíme rovnoměrně na celou plochu těsta. V menší míse si z másla, mouky a cukru rukama ... drobenku a tou nyní posypeme celý povrch koláče. V troubě, kterou jsme si předehřáli na 180 ... stupňů koláč pečeme přibližně 30 minut. Hotový moučník necháme vychladnout, nakrájíme a...

Meruňkový koláč s drobenkou
Uložit recept!
recepty
recepty

Meruňkový koláč s drobenkou

...skvělé ovoce, velmi prospěšné pro lidské zdraví. Podporují činnost střev, zlepšují zrak a zvyšují ... imunitu. V koláči navíc chutnají prostě báječně....

Drobenkový  koláč s ostružinami a jablky
Uložit recept!
recepty
recepty

Drobenkový koláč s ostružinami a jablky

...koláč s ostružinami a jablky je snadný a vynikající rychlý koláč, který se hodí velmi dobře ke kávě a k ... čaji. Bude také velmi chutnat společně s vanilkovou ... zmrzlinou. V míse rukama smícháme mouku, chladné máslo a ... cukr a vytvoříme hrubou drobenku. V hrnci rozpustíme máslo s cukrem a povaříme ... asi 3 minuty až se cukr rozpustí. Pak přidáme oloupaná a na malé kostičky nakrájená ... jablka a znovu povaříme 3 minuty. Do vymazané koláčové formy nasypeme tři čtvrtiny drobenky a ... zalijeme teplou směsí s jablky. Na povrch poklademe ostružiny a vše posypeme ... skořicí. Nakonec ještě posypeme celý koláč zbylou drobenkou. V troubě předehřáté na 170 stupňů pečeme ... drobenkový koláč přibližně 15 minut dorůžova...

Hrnkový koláč se švestkami
Uložit recept!
recepty
recepty

Hrnkový koláč se švestkami

...koláč se švestkami je rychlý moučník a uvidíte, že se po něm jen zapráší. V...

Láďa Hruška jablečný koláč recept
Uložit recept!
recepty
recepty

Láďa Hruška jablečný koláč recept

...na jablečný koláč od Ládi Hrušky je lehký a jednoduchý moučník ... vhodný na snídani, svačinu i večeři. Voní a chutná jablky se skořicí.   Jablečný koláč Když se urodí příliš velká sezóna jablek je ... potřeba je efektivně zpracovat. Nejlepší formou, jak naložit s jablky je zavařit ... nebo připravit něco dobrého a sladkého, jako například jablečný koláč. Na jablečný koláč se ... protože mají přirozený vysoký obsah fruktózy.Recept na jablečný koláč je velmi snadný a dobře ... se peče. Pochází z pořadu televize Prima Recepty Ládi ... Hrušky. Po nastrouhání jablek si můžete ze slupek vyvařit ... sirup, abyste zpracovali celé ovoce. Jablečný koláč se krásně rozplývá na jazyku, je vláčný a jemný. ... Ocení jej jistě i děti. Skořice je dobrá na trávení a k jablečným ... receptům nezaměnitelně patří. Formu na recept na jablečný koláč použijte ... kulatou nebo také můžete využít obdélníkový plech.Jablka jsou velmi zdravá a mají mnoho vitaminů. Ne ... nadarmo se říká, že sníst jablko před jídlem je jako vyčistit si zuby. Obsahují vitamin C a také ... hořčík, železo, zinek, měď, křemík a vápník. Mají příznivé účinky na lidský organismus. Nejen, ... přípravě, ale jsou také dobrá na trávicí soustavu. Působí proti nespavosti, snižují nervozitu a ... a podporují činnost mozku i celkového metabolismu.Jablka mají dobrý vliv na dásně, čistí je a ... kyseliny v nich obsažené působí dobře na zuby. Jsou součástí mnoha redukčních diet. Mají vliv na ... mnoho energie a mají snížený obsah kalorií.Skořice, kterou recept na jablečný koláč obsahuje, ... je také velmi zdravá. Posiluje imunitu a působí příznivě na zažívací ... trakt. Jak skořice, tak také jablka jsou prevencí v ... zimním období proti respiračním nemocem. Výhodou jablek je, že vám vydrží dlouho. Stačí je ... dát do lednice nebo také zavařit. V receptu na rychlý jablečný koláč můžete použít i jablka nastrouhaná ... a dopředu zavařená. Stačí jen otevřít sklenici a koláč je na světě.Máslo by mělo být nejméně 80%. ... živočišné máslo, které je velmi dobré a zdravé. Jestliže držíte dietu, můžete v receptu na ... jablečný koláč cukr nahradit přírodními sirupy nebo sladidly, jako je stévie či čekankový sirup nebo med.   Počet ... porcí závisí na velikosti formy. Jestliže chcete mít určitý počet porcí, musíte ... vědět, jak velká je vaše forma. Standardní koláčové formy, které se používají v domácnosti, měří ... – 25 centimetrů a počet porcí je zpravidla 12 – 16. Jestliže chcete mít porcí více, stačí zvýšit ... kterou použijete na těsto a také počet jablek.Recept na jablečný koláč nevyžaduje příliš dlouhou ... dobu na přípravu. Nejdelší čas vám zabere loupání a strouhání ... jablek. Samotné pečení trvá přibližně dvacet pět minut, ... takže společně bude příprava receptu na jablečný koláč trvat asi hodinu. Máslo by mělo být změklé, aby...

Rakytníkový koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Rakytníkový koláč

...sklizně blahodárného rakytníku je tady. Zkuste si připravit svěží rakytníkový koláč s drobenkou. Pokud si chcete upéct zdravější variantou...

Koláč z tvarohového těsta s višněmi
Uložit recept!
recepty
recepty

Koláč z tvarohového těsta s višněmi

...z tvarohového těsta s višněmi je lehký a vláčný. Lehce nakyslé višně mu dodávají tu správnou...

Bezlepkový koláč s ovocem
Uložit recept!
recepty
recepty

Bezlepkový koláč s ovocem

...a snadno se sezónním ovocem které máme po ruce. Mohou to být jahody, maliny, borůvky, třešně, ... višně, nebo třeba rebarbora. Z vanilkového cukru, másla, 50 g moučkového ... cukru a 100 g mouky si v misce připravíme drobenku. Ve velké míse smícháme zbytek mouky, zbytek ... cukru a prášek do pečiva. Pak přilijeme mléko, olej, přidáme vejce a ... důkladně promícháme. Na máslem vymazaný pekáč těsto vylijeme a ... poklademe omytým a osušeným ovocem. Koláč posypeme drobenkou a v troubě předehřáté na 170 ... stupňů pečeme asi půl hodiny. Vychladlý moučník můžeme ještě pocukrovat ... moučkovým cukrem....

Špenátový koláč s houbami
Uložit recept!
recepty
recepty

Špenátový koláč s houbami

...koláč s houbami z listového těsta je rychlý slaný koláč , který se může jíst za studena i za tepla....

Cibulový koláč s olivami
Uložit recept!
recepty
recepty

Cibulový koláč s olivami

...dostupných pramenů vymysleli cibulový koláč Němci. Populární je však i ve Francii, a také u nás si ... tento aromatický koláč našel fanoušky. Kombinace oliv a červené cibule je chuťově ... zajímavá a koláč lze servírovat jako hlavní chod nebo také jako chuťovku - například k ... vínu. Příprava pokrmu je velmi snadná. Hotový je přibližně za čtyřicet minut, takže s ... ním lze uctít hladovce i nečekanou návštěvu. K podzimu, je tento koláč jako stvořený...

Jogurtový koláč s jahodami a drobenkou
Uložit recept!
recepty
recepty

Jogurtový koláč s jahodami a drobenkou

...koláč s jahodami a drobenkou je rychlý, těsto nemusí kynout a je opravdu vynikající. Ke...

Švestkový koláč s mandlovou drobenkou
Uložit recept!
recepty
recepty

Švestkový koláč s mandlovou drobenkou

...koláč s mandlovou drobenkou je lahodný máslový koláč. Tento skvělý zákusek ke kávě nebo k čaji určitě ... nadchne každého milovníka sladkých dobrot. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme ... si pekáč vymazaný máslem. V míse rukama spojíme hodně ztuhlé máslo (200 g) ... mandlemi a cukrem(180 g) na hrubou drobenku. Polovinu drobenky odsypeme stranou a do zbytku ... 140 g mouky a v hnětači uhněteme hladké těsto. To pak pomocí lžíce rozprostřeme do vymazaného ... pekáče a na okrajích těsto trochu zvedneme . Pekáč vložíme do trouby a pečeme asi 15 minut ... dozlatova. Pak koláč vyndáme z trouby a necháme 10 minut chladnout. ... práškem do pečiva, vejci, skořicí a 25 g mouky. Hotové těsto nyní nalijeme na vychladlý koláč, ... nakrájenými na menší kousky a pečeme 20 minut. Po této době koláč posypeme mandlovými plátky ... drobenky a pečeme posledních 20 minut dozlatova. Před nakrájením necháme koláč vychladnout...

Fofr koláč s ovocem a drobenkou
Uložit recept!
recepty
recepty

Fofr koláč s ovocem a drobenkou

...koláč je hotový raz dva a je vynikající. Jaké ovoce vyberete je jen na vás...

Nejjednodušší jahodový koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Nejjednodušší jahodový koláč

...jahodový koláč bude chutnat báječně s dobrou kávou nebo čajem. ... Jahody přece v létě všichni milujeme. Ve středně velké misce smícháme sůl, cukr, obě ... pomocí prstů do směsi vetřeme studené máslo. Vznikne hrubá drobenka s malými kousky másla. ... vodou a 3 lžíce tohoto nálevu nalijeme do misky s drobenkou.Uhněteme těsto a podle potřeby přidáváme octovou ... směs, tak aby se těsto dobře spojilo. Vytvarujeme ho do hrubé koule, zabalíme do ... folie a uložíme nejméně na 2 hodiny do ledničky. Nejlépe přes noc. Druhý den si troubu ... předehřejeme na 200 stupňů. Do formy na koláč vložíme pečící papír a rozválené těsto na něj ... položíme. Tloušťka těsta by měla být necelý centimetr. Po ... na pečící papír a potřeme ho rozšlehaným vejcem. Těsto pak pečeme v předehřáté troubě přibližně ... 25 minut, až dostane tmavě zlatavou barvu.Pokud se během pečení objeví na těstě vzduchové ... bubliny, vyrovnáme je stěrkou.Po upečení necháme koláč úplně vychladnout. Mezitím nakrájené jahody ... promícháme s jednou lžící cukru a necháme odležet. Cukr, vanilkový extrakt, sýr ricotta a jogurt ... smícháme v samostatné misce. Vychladlý koláč touto směsí potřeme a povrch ještě potřeme ... jahodovým džemem.Nakonec na koláč navrstvíme pocukrované jahody a skvělý moučník je...

Meruňkový koláč s mandlemi
Uložit recept!
recepty
recepty

Meruňkový koláč s mandlemi

...koláč s mandlemi je vyloženě letní moučník. Nejlepší je totiž s čerstvými meruňkami...

Citronový koláč s pudinkem
Uložit recept!
recepty
recepty

Citronový koláč s pudinkem

...koláč s pudinkem je rychlý moučník. Snadno ho připravíme a můžeme podat jako dezert ... po jídle, nebo jako zákusek ke kávě. Do máslem vymazané zapékací misky naskládáme ... tlusté plátky piškotové buchty. Z mléka, pudinkového prášku, vajec, vanilkového ... kterou pak nalijeme do zapékací misky na piškot. Necháme asi půl hodin stát, aby se tekutá směs ... vsákla do buchty. Předehřejeme troubu na 170 stupňů, koláč ... kůrou a pečeme asi půl hodiny, až povrch koláče zezlátne. Vyndáme z trouby a necháme ještě čtvrt ... hodiny stát. Pak nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme k...

Meruňkový koláč s ovesnými vločkami
Uložit recept!
recepty
recepty

Meruňkový koláč s ovesnými vločkami

...a určitě se povede i kuchaři začátečníkovi. A je výborný...

Tvarohový koláč s malinami a bílou čokoládou
Uložit recept!
recepty
recepty

Tvarohový koláč s malinami a bílou čokoládou

...a krémový tvarohový koláč, pečený dohromady s malinami a pokrytý ... kolečky, což z něj dělá ideální párty dezert. Jestliže máte potřebu prozkoušet své kulinářské ... umění, tak tady je rychlý recept, který Vám pomůže upéct perfektní moučník ... všemi těmi úžasnými náplněmi a nádherným ozdobením. Troubu předehřejeme na 180°C. Vezmeme plech, na ... který položíme větší plát alobalu. Na něj pak vkládáme dortovou formu, kterou také ... vymažeme máslem, stejně jako alobal. Strany alobalu ohneme přes okraj dortové formy.Nastrouháme sušenky a mandle a smíchejte s máslem. ... tak dlouho, dokud to není celé bez suchých částic. Vyplňte s tím spodek formy, asi tak do 5cm výšky. ... do trouby péct dozlatova, asi tak na 10 minut. Poté necháme vychladnout. Ve vodní lázni si ... rozehřejeme čokoládu, tak aby byla krémovitá. Teď si rozšleháme tvaroh s vanilkou, cukrem a ... citrónovou kůrou a to v mixéru. Následně nalijeme do velké mísy. Přidejte vejce, ... čokoládu a vše promíchejte. Polovinu z toho nalijeme na upečený dortový ... základ a to pokryjeme malinami. Na to dáme zbytek másla a dáváme péct na 45 minut. Poté co vyndáme, tak necháme 20 minut chladnout. ... Troubu necháváme zaplou. Prsty vyhladíme vršek koláče tím, že na něj zvrchu rovnoměrně zatlačíme. ... si zakysanou smetanu spolu s vanilkou a cukrem. Když se nám vytvoří hladká hmota, tak lžící ... naneseme na koláč a rovnoměrně rozetřeme po povrchu. Takto vložíme ... do trouby na 5 minut. Nechte chladit přes noc. Teď by Vám měl jít koláč jednoduše vyklepnout z ... formy. Přeneste jej na tác a ozdobte jej malinami a ... bílou čokoládou. Maliny ještě potáhněte marmeládou(5minut vařenou ... v lázni). Tak a máme hotovo, můžeme podávat...

Slaný zeleninový koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Slaný zeleninový koláč

...zeleninový koláč třeba jako přílohu ke grilovaným nebo pečeným masům....

Rychlý koláč z jablek
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý koláč z jablek

...koláč z jablek vám zabere jen chvilku. Jablka jsou velmi zdravá a koláče s jablky jsou ... naším oblíbeným moučníkem. Tohle je recept na jeden z mnoha...

Křehký rebarborový koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Křehký rebarborový koláč

...rebarborový koláč je lahodná směs sladkých a lehce nakyslých chutí. ... sezóně je to skvělý moučník ke kávě a čaji. Drobenku připravíme smícháním hrubé mouky, ... cukru a másla. Všechny ostatní ingredience, kromě rebarbory, ... smícháme ve velké míse. Mléka přilijeme tolik, aby vzniklo lehce tekuté ... těsto. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Na pekáč vyložený pečícím papírem vylijeme ... připravené těsto. Poklademe nakrájenou rebarborou a posypeme drobenkou. Pečeme asi 20 minut. Po vychladnutí můžeme koláč podávat...

Rebarborový koláč
Uložit recept!
recepty
recepty

Rebarborový koláč

...koláč má lehce nakyslou chuť a patří k létu. Se sklenicí mléka, nebo s šálkem čaje si na něm ... vy nebo vaše děti velmi pochutnáte. Z trochy mouky, trochy cukru a z másla si v ... malé misce připravíme drobenku. Rebarborové stonky oloupeme a nakrájíme na ... malé kousky. V míse utřeme vejce s cukrem do pěny. Pak opatrně zasypáváme moukou smíchanou s práškem ... do pečiva a za stálého míchání přidáme i olej. Hotové těsto nalijeme na vymazaný a moukou ... nakrájenou rebarborou a nakonec posypeme drobenkou. V troubě zahřáté na 150 stupňů koláč pečeme ... přibližně půl hodiny. Necháme vychladnout a nakrájíme. Před podáním ... můžeme lehce posypat moučkovým cukrem....

Koláč z rebarbory
Uložit recept!
recepty
recepty

Koláč z rebarbory

...je oblíbená, zejména na koláč nebo na kompot. Zkuste náš koláč z rebarbory a pochutnáte si...

Rychlý koláč s jablky
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý koláč s jablky

...koláč s jablky připravíme během chvilky. Je to vláčný moučník k odpolední kávě nebo třeba...

Rychlý koláč s ořechy
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý koláč s ořechy

...je velmi jednoduchý recept na bezvadný moučník. Mohou se do něho bez obav pustit i začínající...

Rychlý koláč z pudinku
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý koláč z pudinku

...z pudinku je moučník, po kterém se jen zapráší. Je velmi jednoduchý a příprava opravdu nezabere...

Hledejte dál

Když nikde, tak na internetu budou Rychlý třešňový koláč s drobenkou jako kynutý . recepty

Kde najít informace



×