Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem, na které zadělávaly těsto ve Škaredou středu už naše prababičky, ...
Bezinkový likér
Bezinková šťáva je plná zdraví prospěšných látek. Naše babička říkala, že jedna sklenička bezinkového likéru denně před s...
Kolik vody naše tělo potřebuje a jak tedy na správný pitný režim?
Naše tělo tvoří voda přibližně z 60 %. Pokud dojde k tomu, že vodu tělu v dostatečném množství nedodáváme, mohou nasta...
Magický úplněk a jeho vliv na naše zdraví...
Černá Luna se zjeví na nebi každý měsíc a ovlivňuje přírodu i nás svou magickou silou. Přesně 8. 4. 2020 ve 4:35 ráno poc...
Vánoční úly
Vánoční úly (nebo také včelí úly, vosí hnízda) to je jeden z druhů nepečeného vánočního cukroví, které na vánoce připrav...
Babiččiny vanilkové rohlíčky
Originální recept na lahodné vanilkové rohlíčky. Necháme si povolit máslo a mezitím si nastrouháme oříšky. V míse si sm...
Rychlé lasagne
Lasagne jsou tradiční italský pokrm, který můžete potkat ve více variantách. Naše rychlé lasagne připravíme ze sušených t...
Jíte luštěniny? Jsou důležité pro naše zdraví…
Luštěniny zdravá pochoutkaV některých zemích světa, jako je například Mexiko, Austrálie a Indie, jsou luštěniny běžnou so...
Vápník je velice důležitý pro naše tělo máte ho však dostatek?
Vápník má nepostradatelnou funkci v našem dokonalém, ale velmi složitém těle. Víte však v jakých potravinách ho najdete a...
Houbová smaženice
Houbová smaženice je houbařská klasika, kterou zanaly už naše babičky. Nejlepší je z několika druhů hub a s čerstvým chle...
Ovocné kynuté knedlíky
Ovocné kynuté knedlíky, ať už jsou s jahodami, meruňkami, švestkami nebo docela jiným ovocem, máme rádi hlavně my, milovn...
Vaflové těsto
Ke snídani nebo k odpolednímu čaji si rádi pochutnáme na moučníku. Dobrou variantou, kterou ocení i děti, jsou vafle. S p...
Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo
Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme bez povšimnutí, nebo se o ni "spálíme" a máme na těl...
Ovesné vločky pro naše zdraví
Jak se vlastně vyrábí? Ovesné vločky jsou obilným výrobkem. Vyrábějí se loupáním ovsa z napařovaných obilek. Nejdříve se ...
Kopřivovo bršlicový nákyp
Kopřiva je známá tím, že pročišťuje krev. Proto je tento nákyp prospěšný pro naše zdraví....
Bezlepkové sladké žemličky
Bezlepkové sladké žemličky jsou vynikající bezlepkové pečivo, které můžeme podávat třeba k nedělní snídani. Hodí se ale t...
Tvarohový koláč s ostružinami
K odpolednímu čaji (i ledovému) se skvělé hodí tvarohový koláč s ostružinami. Potěší děti i dospělé. Kombinace tvarohu ...
Naše strava a vysoký cholesterol
Vysoký cholesterol trápí většinu mužů a žen po 55 roku života. Je to běžný jev a nemusí to okamžitě znamenat katastrofu, ...
Kolostrum a jeho blahodárné účinky na naše zdraví…
Tato první tekutina za mateřské žlázy je doslova zázračná pro naší imunitu. V dřívějších dobách si ji mohli dovolit pouze...
Pikantní těstovinový salát
Pikantní těstovinový salát si zamilují naše chuťové buňky. Podáváme ho teplý....
Smoothie s datlemi
Naše oblíbené husté smoothie s datlemi, banánem, mandarinkou a Activii. Místo snídaně nebo jako lehký oběd, který zasytí....
Vajíčková pomazánka trochu jinak
Naše vajíčková pomazánka má říz. Ideální na čerstvé pečivo....
Vánoční pečení: začněte s perníčky a zázvorkami, které potřebují čas
Nejpopulárnější svátky roku se blíží mílovými kroky. Úklid, nakupování dárků a hlavně pečení cukroví, to jsou témata, kte...
Advent v naší kuchyni
Letos advent začíná 3. 12. 2023, první adventní nedělí. Začne tím období, kdy se podle církve připomíná příchod starozáko...
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček je klasický moučník který pekly už naše babičky.Recept je jednoduchý a rychlý a mnozí z nás ho mají r...
Jablečný závin z kynutého těsta
Jablečný závin z kynutého těsta už pekly naše babičky. Je to klasický a oblíbený moučník napříč generacemi....
Smažený patison
Smažený patison znali už i naše babičky. Tato tykev se totiž pěstovala v téměř každé zahrádce.Dnes ho běžně koupíme na tr...
Velikonoční cukroví - boží milosti
Velikonoční cukroví - boží milosti připravovaly na jarní svátky už naše prababičky. Je to sladké a křehké cukroví, kteréh...
Makovec
Makovec je oblíbený moučník který pekly už naše maminky a babičky. Je jednoduchý a moc dobrý. Foto: Facebook.com...
Lehký letní salát
Lehký letní salát je jako stvořený pro horké letní dny. Osvěží a nezatíží naše tělo, už tak dost sužované horkem....
Ragú z červené řepy
Vegetariánské ragú, které vás příjemně zahřeje a zasytí. Vaříme ze sezónních surovin a naše tělo nám za to poděkuje poděk...
Kimchi z bíle ředkve
Grandiózní korejský salát, který má blahodárné účinky na naše zdraví. Přivítejte do své domácnosti kimchi, které posílí o...
Ghee - zdravé přepuštěné máslo
Už naše babičky věděli proč je konzumace přepuštěného másla zdravá. Ghee neboli také přepuštěné máslo má mnoho kladných v...
Žloutková majonéza
Žloutková majonéze je velice snadná a rychlá studená omáčka, kterou znaly už naše prababičky....
Růžičková kapusta podle Pohlreicha
Růžičková kapusta podle Pohlreicha je jednoduchá příloha plná velmi důležitých látek pro naše zdraví. A kromě toho je i m...
Cuketa
Tato zelenina je na pěstování velmi nenáročná, ale to neznamená, že je nudná. Cuketa má v kuchyni pestré využití a ocení ...
Polévka ragú
Polévka jako ragú je originální recept, který má svůj původ v Asii, ale polévku ragú vařily i naše babičky....
Řepánky
Řepánky jsou polozapomenuté kynuté buchty s mákem a cukrovou řepou. Řepánky se pekly zejména v oblastech, ve kterých se c...
Mrkvová bábovka
Díky mrkvi je tato bábovka krásně vláčná a tak nehrozí, že by sousto uvízlo v krku. Velmi se hodí zejména pro jarní a let...
Škvarkové placky
Škvarkové placky pekly už naše babičky. A byla by škoda si tuhle pochoutku občas nepřipomenout....
Bramborové placky se zelím
Bramborové placky se zelím znaly už naše babičky. Receptů je na ně určitě spousta. Ten náš je vyzkoušený a chutnal nám....
Vdolky s povidly
Vdolky s povidly pekly už naše babičky. A možná právě kvůli těm vzpomínkám z dětství je máme tak rádi....
Fazolová polévka se smetanou
Fazolová polévka se smetanou patří mezi základní recepty, jimiž plnily žaludky našich dědů naše babičky. A dědové si po j...
Polévka z droždí
Polévku z droždí dělávaly už naše babičky a určitě věděly proč. Drožďová polévka totiž obsahuje spoustu vitaminu B a má t...
Houbová omáčka s hovězím masem
Houbová omáčka s hovězím masem a s houskovým knedlíkem nebo s rýží, je klasika, kterou vařily už naše babičky. Jemná, sme...
Cibulový sirup proti kašli
Cibulový sirup proti kašli znaly už naše prababičky. Přírodní, jednoduchý a účinný lék na kašel. Tato dávka je na jeden d...
Rajčatová polévka s para ořechy
Receptů na polévku z rajských jablek je nepřeberné množství. Stačí si jen vybrat! Tento recept je vylepšený o para ořechy...
Kakaové sádlovky
Kakaové sádlovky patří k méně známým vánočním cukrovím. A je to škoda, neboť jde o dřív velmi oblíbené vánoční cukroví, k...
Brokolicová pomazánka
Zelenina brokolice má spoustu příznivců, ale děti mezi ně většinou nepatří. Zelené hlavičky brokolice malé strávníky čast...
Velikonoční beránek bezlepkový
Bezlepkový velikonoční beránek je oblíbeným velikonočním moučníkem, který zdobí během svátečních dní naše stoly. Aby si n...
Hledejte dál
Když nikde, tak na internetu budou Zázvorky ty naše :o) recepty