Články o žampiony na másle s bylinkovým šmakounem toprecepty ... recept

Sdílejte obsah s přáteli

Články o žampiony na másle s bylinkovým šmakounem toprecepty ... recept pro Vaší inspiraci nejen v kuchyni. Chcete-li se o žampiony na másle s bylinkovým šmakounem toprecepty ... recept dozvědět více, přečtěte si články, jejichž hlavním tématem je žampiony na másle s bylinkovým šmakounem toprecepty ... recept. Přejeme zajímavé čtení!

Žampiony jako prevence
Uložit recept!
článek
článek

Žampiony jako prevence

...Ovšem má i mnoho jiných nesporných kvalit. Například pro diabetiky neboli cukrovkáře je to ... dokážou působit proti alergickým reakcím. Kdo má nadváhu, tak by se též neměl vyhýbat této houbě. ... krevní tlak a prý zpomalují stárnutí. Má i účinky na nervovou soustavu a působí jako prevence proti...

Top 10 jedlých hub
Uložit recept!
článek
článek

Top 10 jedlých hub

...koníček, vstát za svítání a vyrazit do lesa, nachodit spousty kilometrů a třeba se i vrátit s ... jejich čištění nebo krájení, tu jen tak ničím nenahradíme. K létu, k dovolené, k prázdninám proto ... rok, jsou houby jarní, letní, podzimní i zimní. Najdeme je v hlubokých lesích, na mýtinách, v ... také v pěstírnách. Ano, některé z nich dnes už najdeme i na pultech naších obchodů. Houby jsou ... kuba nebo fleky s houbami. Houby můžeme sušit, nakládat, zmrazit i zavařovat, takže kdykoliv se nám ... stravitelné, takže se příliš nedoporučuje jíst je na noc. A samozřejmě, kromě jedlých hub existují i ... jedlých hub, které zná každý houbař, jsou například : Hřib hnědý Ve starších atlasech ... k nejběžnějším a patrně nejznámějším houbám v našich lesích. Nejvíce roste v srpnu a v září a ... převážně v jehličnatých lesích. Má masitý klobouk, který málokdy ... to výborná houba do houbových omáček, hodí se k nakládání a jsou z ní výborné i řízečky. Bedla ... vysoká Je to chutná a oblíbená houba na vysoké nožce, která roste obvykle ve skupinkách v ... listnatých i jehličnatých lesích, hlavně na prosvětlených mýtinách. Její klobouk se ... řízek, nebo se jen posolený a s kmínem orestuje na másle nebo sádle. Její nožka se většinou k vaření ... jako houbové koření. Křemenáč osikový Najdeme ho v listnatých i smíšených lesích, v ... hájcích a remízkách. Roste na písčitých půdách, v trávě, v mechu i v listí. ... směsí, polévek i omáček. Můžeme ho smažit i nakládat do octa, dá se kombinovat i s jinými ... Roste jednotlivě ale i ve skupinách v listnatých i jehličnatých lesích, hlavně pod smrky, ... jiných druhů hub, je i růst lišek závislý na čistotě ovzduší. Dobrá zpráva je, že se v ... v kuchyni v houbových jídlech a jsou výborné i nakládáné. Jejich výhoda je i to, že málokdy bývají napadené hmyzem. Ryzec pravý a smrkový Ryzce ... pikantní kořeněnou chuť výborné třeba jen opečené na sucho nebo na sádle, a výborně chutnají také ... jara do podzimu, v zahradách, sadech, parcích a na trávnících. Je to drobná houba vhodná hlavně do ... houba, kterou můžeme klidně zařadit mezi naše nejchutnější. Hlavní doba jeho výskytu je ... podzim a roste pod borovicemi ve vlhkém mechu. V naší kuchyni má všestranné použití. Můžeme ho naložit do sladkokyselého nálevu, hodí se do polévek ... nejen u nás, ale je vyhledávaný i ve světě. Roste na jaře, na vlhkých a teplejších místech, v ... křovinách a lesích. Musíme však pamatovat na to, že smrže nikdy nesmíme jíst syrové, je nutné ... a dušení, hodí se do omáček a k masům. Žampiony Žampion je u nás masově oblíbená houba, které ... se česky říká pečárka. Roste v lesích, na loukách i na polích.A také v pěstírnách. Je to ... právě jedna z těch hub, které si kdykoliv koupíme v obchodě s ... potravinami. Žampiony můžeme kombinovat se zeleninou, vařit s masem, ... smažit obalené v trojobalu, naplnit náplní a dusit, mají v naší kuchyni významné ... u nás koupíte v obchodech. Hlíva ústřičná roste na kmenech stromů a za své jméno vděčí tvaru svého ... je falešná dršťková polévka. Sušená a rozdrcená na prášek se hlíva ústřičná používá v čínské ... žampion, prokazatelně patří k houbám, které jsou našemu tělu prospěšné. Snižuje hladinu cholesterolu, ... jsou kuchařskou delikatesou a velkým obohacením našeho jídelníčku, některé z nich mohou prospět i našemu zdraví....

Špenát – jarní potravina číslo jedna v kuchyni
Uložit recept!
článek
článek

Špenát – jarní potravina číslo jedna v kuchyni

...z vody. Zbytek tvoří bílkoviny, sacharidy, vláknina, minerální látky a vitamíny. Nicméně pozor! Stará ... podle všeho mýtus. Železo sice ve složení špenátu najdeme, ale ne výjimečné množství. I přesto má však ... příznivé účinky na naši imunitu, zažívání i kardiovaskulární činnost. ... Tak se pojďme podívat na dva super recepty, do kterých se dá zařadit. ... který vám představím budou celozrnné palačinky naslano. Na těsto budeme potřebovat: -150 g hladké ... ingredience důkladně smícháme v hladké těsto a na pánvi utvoříme klasické palačinky. Na náplň si ... červená paprika apod.-čerstvý či zmražený špenát-žampiony-šunku-opražená semínka či kešu oříšky Špenát ... uvaříme s nakrájenými žampiony, necháme vychladnout, okořeníme a přimícháme ... tvaroh či Cottage. Na palačinku klademe šunku, špenátovou směs a ... opražené oříšky. Nakonec srolujeme a podáváme. Také je můžeme nakrájet na šneky a napíchat na párátka jako ... Druhým receptem bude slaný koláč se špenátem. Na těsto si připravíme: -120 g špaldové nebo žitné ... mouky (může být i kombinace)-60 g změklého másla-1 vejce-nadrcené ... prášku do pečiva-špetku soli Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady. Pokud je tužší, ... vody či mléka. Těsto pak pomocí mokrých prstů natlačíme do menší formy na koláč tak, aby nebylo ... si pak můžete upravovat dle svých chutí. Přidáme například: -Cottage, mozzarellu, balkánský sýr, ... eidam atd.-vejce-tuňáka ve vlastní šťávě-šunku nakrájenou na kostičky-najemno nakrájené žampiony ... čerstvý špenát-najemno nakrájená rajčátka či papriku-semínka (slunečnicová, ... pepř, chilli, grilovací koření atd. Ingredience na náplň též smícháme a nalijeme na těsto. Dáme péct ... na 180 stupňů přibližně na 30 minut, dokud koláč nezezlátne a není pevný ... (záleží na troubě).  Těsto je lahodné, křehké a krásně...

Hmyz jako jídlo
Uložit recept!
článek
článek

Hmyz jako jídlo

...trochu zvláštně, ale jen díky tomu, že žijeme na bohatém světadíle, si můžeme dovolit hmyz nejíst. ... žádný rozumný důvod proč nejíst hmyz. Odborníci na výživu dávno tvrdí, že hmyz obsahuje velké ... množství látek potřebných pro fungování našeho organizmu a rozhodně může být plnohodnotnou ... vysoce tučné, jiné zase málo, takže si každý může najít to co potřebuje. Velmi důležitá je také velká ... schopnost hmyzu, stejně tak i to, že většina hmyzu se konzumuje celá, takže odpad není v ... žádný. A další dobrá zpráva je ta, že většina jedlého hmyzu se upravuje tepelně. Za syrova se ... druhů jedlého hmyzu, což určitě nebude do budoucna konečné číslo. Seznam zahrnuje všechny, od ... vůči jídlům z hmyzu patří i ten, že hmyz je přenašečem nemocí a že je špinavý. Ve skutečnosti je to ... právě naopak, ve svém těle má hmyz látky, které zabraňují ... budeme kdesi v budoucnosti jíst všichni, protože například v počtu krav, svět nejspíš dosáhl svého ... V rostlinné říši jich není dostatek a ani zelenina a například ani soja nebude schopna vyprodukovat ... k velké poptávce, takže ani s nimi se do budoucna nedá příliš počítat. Zatím asi dvě miliardy lidí ... se toto číslo bude stále zvětšovat. Tady není namístě otázka, zda budeme konzumovat hmyz, ale od ... už v kuchařské knize z r. 1928 přečíst recept na „Chroustovou polévku“: 250 gramů ponrav chroustů, ... kořenová zelenina, listová petržel, kmín, sůl, 2 žloutky a trochu ... několik let. Většinou se jedná o degustační akce, na které chodit je spíš jen taková adrenalinová ... záležitost. Také se pořádají tématické přednášky na vysokých školách i jinde, kde se usiluje o změnu našeho konzervativního pohledu na hmyz. Je jisté, že ... zdravé, přirozené a dobré, neměla by s tím většina z nás problém. Příprava hmyzu pro vaření je ... vařícího tuku. Jedním ze známých, oblíbených a snadných receptů je „Cvrček na másle“. Je určitě ... bychom měli i my zájem o hmyzí vaření, určitě najdeme spoustu rad od odborníků na entomofágii. A ... suroviny, v tomto případě jedlý hmyz, lze dnes nakoupit ve Zverimexu i v e-shopech. Ve skutečnosti ... jde jen o to, překonat nechuť k neznámému. Když se nám to podaří, možná ... je to stejná pochoutka, jako třeba chipsy. A tak nakonec proč ne?...

Velikonoční tvoření
Uložit recept!
článek
článek

Velikonoční tvoření

...jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou ... Ježíše Krista. My se ale dnes podíváme na nenáboženské velikonoční tradice, protože ... vůbec. Pučící stromy a keře, pomalu se zelenající tráva, slunce, které zase začíná hřát. To se ... vypěstovaných třeba doma v truhlíku, nebo si natrháme na zahradě mladé kopřivové listy. Jedním z ... bílý,slepička vám snese jiný,za pecí v koutku,na vrbovým proutku….. Barvení vajec: Samozřejmě, ... domácí vejce jsou domácí vejce, ale většina z nás se musí spokojit s kupovanými. Lepší na ... dobře loupat. Dnes koupíme v obchodech barvy na vejce i s podrobným návodem, takže uvařená vejce ... obarvíme spolehlivě na jakoukoliv barvu si zamaneme. Můžeme ale obarvit ... vajíčka jinými, přírodními cestami. Nahnědo obarvíme vajíčka v cibulových slupkách. K ... je můžeme průběžně sušit předem. Do vody můžeme nasypat i špetku soli, mělo by to zabránit ... A samozřejmě syrové a dobře očištěné vejce. Na obou koncích vajíčka uděláme nůžkami malou dírku ... do připravené skleničky. V této době pečení najdou vyfouknuté žloutky i bílky samozřejmě spoustu ... uplatnění. Vyfouknuté vajíčko můžeme navléknout na špejli a dále zdobit. Malovat je můžeme vodovkami ... pastelkami, můžeme je pomazat lepidlem a obalit například v máku nebo v jiných semenech, nebo v ... kousky látky, protáhnout jimi stužku a zavěsit je na dekoraci z větviček stromů či keřů. Přírodní ... bylinky nebo větvičky. Takto ozdobená vejce naskládáme do proutěné misky. Možností je nekonečně ... nápady. Z bílých kraslic si můžeme také například vyrobit krásný velikonoční věnec, když je ... Pravidelně zaléváme a v pokojové teplotě a na světle necháme obilí vyrůst. Pokud jsme nezaseli ... probouzející se přírody a s jejím předáváním na člověka. Velikonoce jsou svátky veselé, plné ... dávných tradic a radovánek. Hostíme se navzájem dobrým jídlem a pitím, užíváme si tohle...

Čokoláda nejen na podzimní depku!
Uložit recept!
článek
článek

Čokoláda nejen na podzimní depku!

...je jednou z nejoblíbenějších pochoutek na světě a je také tou nejprodávanější. Druhů je ... nespočetně mnoho tak, aby si každý přišel na své. Zpracovává se v nejrůznějších podobách a ... čokoládou nic společného. Bohužel prodejci hřeší na její ceně. Zatímco pravá čokoláda je zdraví ... čokoláda pochází z aztéckého jazyka, kde se tak označovalo hořké pití. První, kdo zpracovával kakao a ... čokoládu dovezl do Evropy španělský objevitel Fernando Cortéz. Ten čokoládu ochutnal na hostině ... Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, které rostou na tropickém stromě Theobroma cacao. Boby obsahují ... kakaová zrna, která se nechávají kvasit, poté pražit a nakonec ... se namelou. Vzniká tak kakao a tuková složka – kakaové ... máslo. Jejich kombinací vzniká pravá čokoláda, do které se ještě ... čokolády či jiných tvarů nebo také jako nápoj. Na světě existují tři typy kakaových zrn. ... Nejkvalitnější a nejvíce aromatická jsou zrna Criollo z mayské oblasti, tzn. ze Střední Ameriky ... drahé. V 80% čokolády jsou použita kakaová zrna Forastero. A nakonec nejméně používaná varianta ... Čokoláda se zpracovává jako neslazená čokoláda (na vaření), hořká čokoláda, couverture (má vysoký ... kvality), bílá (bez kakaových složek, založena na kakaovém másle), mléčná čokoláda (zde se přidává ... tuk, který se rozpouští rychleji). Čokoláda, lék na depku! Čokoláda byla aztéky označována jako ... afrodiziakum a prostředek na povzbuzení. Je vědecky dokázáno, že má pozitivní ... vliv na kardiovaskulární systém a na krevní tlak. Obsahuje totiž flavonoidy, které ... obsahuje vápník a hořčík, který působí proti únavě a depresím. Dále také železo, měď a zinek, ... které také pozitivně působí na naše tělo. Takže pokud to s množstvím nebudete ... přehánět, určitě není na škodu si na čokoládě pochutnat...

Co dětem k večeři? Přece pomazánky!
Uložit recept!
článek
článek

Co dětem k večeři? Přece pomazánky!

...sdělením podléhá více, někdo méně. Ale co na nás lidi platí nejvíce, to jsou všelijaké ... či přípravky. Člověk chce být zdravý a z reklamy nabyde dojmu, že zaručeně nemůže mít dostatek ... a minerálů. Obzvláště maminky si pak lámou hlavu nad tím, zda jejich dítě nemarodí právě proto, že ... se ničeho bát. Zde máme pro vás několik tipů na pomazánky, které jsou vhodné například k večeři, ... pro děti od ukončeného osmého měsíce života. Jak na to? Nejdříve na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na hrubou nastrouhanou mrkev do ... červenou čočku, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Nakonec lehce osolíme, rozmixujeme a přidáme bylinky ... dle chuti dítěte, např. petržel, bazalku, majoránku.. (nebo žádné). ... fosfor, měď a železo. Pomazánka je velice snadná – zralé avokádo rozmačkáme vidličkou nebo ... klíček, přidáme žervé a trochu soli. Mažeme na čerstvé pečivo a posypeme jarní cibulkou. ... CizrnkaPokud máme dostatek času – naložíme cizrnu na několik hodin do vody a poté ... čas nemáme, koupíme cizrnu sterilovanou. A co cizrna obasahuje? Z vitamínů B6, B15, z minerálních ... vápník, hořčík, železo, mangan a draslík. Jak na pomazánku? Cizrnu rozmixujeme, přidáme lžíci...

Nejlepší těstoviny
Uložit recept!
článek
článek

Nejlepší těstoviny

...zdravě, těstoviny nejsou tou nejvhodnější volbou. Naštěstí to tak nemusí být. I špagety s masovými ... druh těstovin Začneme tím základním – těstovinami samotnými. Vždy kupujte celozrnné, popř. ... celopšeničné. Celozrnné těstoviny obsahují na rozdíl od klasických bílých, vlákninu, která ... podporuje zdraví srdce a navíc ji organismus tráví pomaleji, což pomáhá ... cibule, paprika, dýně, cuketa, lilek, hrášek, žampiony nebo brokolice. Můžete je osmahnout či připravit na páře a přidat do těstovin buď jen tak nebo do ... syrové) nudle - stačí mít doma spiralizér (kráječ na zeleninu, „špagetovač“) nebo škrabku na zeleninu. ... Skvěle a bez dalších kalorií navíc tak doplní pokrm z klasických těstovin.   ... Nezapomeňte na bílkoviny Grilované, pečené, popř. dušené kuře ... chod. Další zdravou (a zajímavou) volbou jsou např. krevety. Pokud dáváte přednost masovým ... důležitých proteinů je připravte z luštěnin, např. čočky).   Záleží i na omáčce Mějte na ... jídlu dodat spoustu zbytečných kalorií a tuku navíc. Jestli kupujete omáčky v konzervách, vždy si na etiketě zkontrolujte, jaké obsahuje množství tuku ... být více než 3 g tuku, 150 mg sodíku a 75 kalorií na jednu porci. Krémové omáčky jako Alfredo nebo ... Carbonara mívají hodně kalorií a tuku, takže lepší je ... a čerstvé bylinky (bazalka, oregano) v hrnci na sporáku anebo promíchat těstoviny s trochou...

Letní úvahy nad zavařováním
Uložit recept!
článek
článek

Letní úvahy nad zavařováním

...po mořských vlnách a budeme nostalgicky vzpomínat na vůni květin a bzučení včel, bylo by skvělé ... si jahodovou marmeládu, švestkový kompot nebo naložené okurky v nálevu s koprem. A nebo si upéct ... vděčíme jednomu pařížskému kuchaři, který na začátku devatenáctého století zkoušel uchovávat ... k dnešnímu zavařování. Plechovky byly časem nahrazeny skleněnými nádobami a také nástroje ... ke konzervaci se změnily k nepoznání. Ještě naše prababičky měly k dispozici pouze zavařovací ... způsoby a vychytávky předávané z generace na generaci. A také jsou tu osvědčené nálevy, v ... kuchařek a kuchařů. Takže i úplný začátečník si snadno najde vše co potřebuje vědět. S trochou nadsázky můžeme říci, že zavařovat lze úplně všechno ... ovoce se pro zavařování nehodí. Musíme mít na paměti, že zavařovací teplotou plody změknou. ... Zeleninu můžeme zavařovat téměř každou, snad kromě zelených salátů, ředkviček a dalších druhů ... sklenic nebo do zavařovacích plechovek. Houby na zavařování jsou nejlepší tvrdší, střední ... velikosti, například hříbky, žampióny, lišky, klouzky a podobné ... Pochopitelně musejí být naprosto zdravé. A hlavně, zavařujeme jen houby, ... je zavařovací hrnec. Dnes jich je tolik druhů a značek, že budeme jen těžko vybírat. Komfortní, plně ... zavařovací plechovky. Zavařovací sklenice našich babiček s gumovým těsněním a kovovými sponami ... Dalším důležitým pomocníkem jsou kleště na vytažení horkých sklenic z hrnce. Nejsou nezbytné ... ale dost nám práci usnadní. Při zavařování musíme dbát několika ... důležitých zásad. Vždy pracujeme s dokonale čistými zavařovacími sklenicemi a víčky. A to ... opakovaně sklenice se šroubovacími víčky. Po naplnění a uzavření sklenic můžeme zjistit těsnost ... neochlazujeme. Po vychladnutí je dobré sklenice označit štítkem s uvedením data a obsahu. Zavařené ... potraviny uskladňujeme na tmavém a chladném místě. Pár dní po uskladnění ... prakticky vše, co se zavařuje ve vodní lázni, například kompoty, houby, džemy, polévky, hotová ... podle vlastní fantazie a chuti různé kombinace a směsi. Tady se vlastní invenci meze nekladou. ... Hřejivý pocit uspokojení nad tím, že jsme celé léto neprozaháleli, určitě ... potěší každého. Je to krása. Je to milá vzpomínka na léto. A navíc, můžeme si na ní i pochutnat...

Top 10 předkrmů
Uložit recept!
článek
článek

Top 10 předkrmů

...a tím je předkrm. Už samotný jeho název nám napovídá, že se jedná o jídlo „před krmí“, takže v ... podstatě jde o první pokrm v našem, tentokrát vícechodovém, menu. Francouzi ho nazývají „hors d‘ouvre“, Italové „antipasti“, Rusové ... „Vorspeisen“, což má všechno víceméně stejný význam. Tím je samozřejmě určeno i to, že by to měl být ... mohou být teplé nebo studené, předkrmem mohou být například malé sendviče, koktejly z mořských ryb, ... hostů. Tady je několik inspirativních nápadů na předkrmy pro vaše slavnostní menu. 1. Marinovaná ... teplý. Ať už použijeme žampióny, nebo čerstvě nasbírané houby, budeme mít v každém případě úspěch. ... rozteklý sýr s vůní hub je velmi lákavý. 3. Pěna z uzeného lososa s kardamomemVýborný lososový ... předkrm se podává zastudena. Můžeme ho doplnit kouskem čerstvého pečiva. To ... by stejně mělo být na stole, aby si jím kdokoliv mohl kdykoliv ... zabalíme, je lahodná a pikantní a je tady nenahraditelná. 6. Bruschetta s rajčatyTento předkrm ... cibulové kroužkyTenhle rychlý předkrm povzbudí naše chuťové buňky dokonale. Rozhodně po nich ... Příprava je malinko náročnější, ale pohled na výsledek za to rozhodně stojí. A to nemluvíme o ... z klasických a notoricky známých předkrmů. Záleží na druhu použitého sýra, a co se týče náplně vajec, ... mohou být výbornými předkrmy. Tohle je jen jedna z variant. Trochu delší přípravu nám vynahradí to ... že koláče jíme i za studena, a tudíž si je klidně připravíme předem a uložíme ... restauracích objednáme pouze předkrm a výborně si na něm pochutnáme. A pokud nejsme velcí jedlíci, ... Když si k tomu otevřeme láhev kvalitního vína, dobré jídlo v dobré společnosti si rozhodně...

Jak na domácí aspik
Uložit recept!
článek
článek

Jak na domácí aspik

...variantu, připravte se, že to bude časově a finančně náročnější. Snad se dílo podaří a výsledek ... bude stát za to. Základní recept Na 300g vepřových kůží, 2 vepřové nožičky, 200g ... asi tak hodinu. Poté přidáme koření, ocet, nakrájenou zeleninu a vaříme další hodinu. Pak ... aspik správně hustý, dejte trochu vývaru ztuhnout na talířek. Pokud je vývar po ztuhnutí příliš řídký, ... musíte přidat trochu želatiny. Pokud je naopak příliš tuhý, přilijte vroucí vodu. Z domácího ... řepy zabarvit do růžova. Aspik můžete použít i na ryby na kyselo, vařený jazyk, šunkové rolky. Nanášejte ve vrstvách štětcem. Každá vrstva se musí ... nechat ztuhnout. Na tuto práci budete potřebovat trpělivost a ... připravovat s různou pevnější zeleninou, se žampiony, s kuřecím masem, použít ho na plněná vejce či...

Jak na masové závitky
Uložit recept!
článek
článek

Jak na masové závitky

...velice oblíbené, jelikož si můžeme s masem vychutnat i náplň, která bývá různorodá. Variant je ... hodně a fantazii se meze nekladou. Závitky jsou na přípravu časově náročnější a chce to i trochu ... zručnosti. Základní recept 500g vepřové kýty, na náplň 1 cibule, 100g žampionů, 2 vejce, 100g ... párků, sůl a pepř na dochucení, olej nebo sádlo na smažení. Nejdříve náplň. Na oleji nebo sádle ... osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme žampiony, sůl, pepř a podusíme. Nakonec přidáme rozšlehaná ... a necháme zhoustnout. Vepřovou kýtu důkladně naklepeme tak, aby nám vznikl co největší plát, a ... menší kus masa, můžeme nožem vytvořit kapsu a naplnit ji, poté zašijeme bílou nití. Jestliže ... nikdy nedáváme do závitků příliš mnoho náplně, jinak nám bude lézt ven všemi stranami. A pokud nám ... moukou, přidat vodu a chvíli povařit. Maso můžeme naplnit anglickou slaninou, špekem, šunkovým salámem ... slaniny. Také můžeme ke konci pečení maso potřít máslem....

Naši partneři