Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré . recepty, fotografie a články


Vše co jste chtěli vědět o Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré . . Ať už je to recept, článek nebo fotografie týkající se Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré ., tak jistě skvěle poslouží jako inspirace pro přípravu nebo zdroj informací o Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré . zde koupíte rychle a výhodně bez složitého prohledávání jednotlivých eshopů.

Hovězí líčka na červeném víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí líčka na červeném víně

...vínem, podávané s hladkou bramborovou kaší. Tradiční jídlo francouzské kuchyně, které budete navěky zbožňovat...

Hovězí kližka na česneku
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí kližka na česneku

...je šťavnatá, jedná se o druh předního hovězího masa a hodí se k pomalému dušení a pečení. ... Výborný je z ní například guláš, skvěle chutná na houbách, ale také na česneku....

Hovězí po burgundsku: recept, který proslavila Julia Child
Uložit recept!
článek
článek

Hovězí po burgundsku: recept, který proslavila Julia Child

...po světě je bez pochyby Boef Bourguignon, tedy hovězí po burgundsku. Tento recept sice patří do vysoké ... ho stojí za to alespoň jednou za život vyzkoušet. A podzim a zima jsou ideálním obdobím, kdy se ... pustit do hovězího masa, které se pomalu vaří ve víně a vývaru. Ve světě tento výtečný pokrm proslavila ... která se stala jednou z ikon americké gastronomie.  Pomalý způsob vaření byl populární už dávno ve ... středověku. V té době šlo o praktickou metodu, jak zpracovat ... kusy masa a zároveň zužitkovat dostupné suroviny. Recepty se v průběhu staletí vylepšovaly a my si ... dnes můžeme pochutnat na lahůdce jako je Boef Bourguignon, která se ze ... selských usedlostí propracovala až na menu špičkových francouzských restaurací. ... Lahůdka z regionu vína Jak název pokrmu napovídá, za historií Boef Bourguignon se budeme ... muset vydat do Francie, konkrétně na východ země do regionu, kterému se historicky ... přezdívá Burgundsko. Oblast nese název podle germánských kmenů ... Burgundů, kteří ji na počátku pátého století osidlovali a dnes platí za ... mekku vinařství. Dnes je s turisticky oblíbeným regionem spojené ... především vinařství, protože zde nalezneme jedny z nejstarších vinic na světě i mnoho ... desítek kilometrů dlouhou vinnou stezku. Návštěvníci zde mohou ochutnat jedinečné druhy ... červených i bílých vín, navštívit lokální vinařství, kláštery, zámky, obdivovat místní ... a hlavně si užívat jedinečnou gastronomii. Protože je Burgundsko úzce spjato s vinařstvím, ... konkrétně červené, nechybí ani ve slavném receptu. A není ho tam zrovna málo! Kdo se rozhodne pustit ... do vaření hovězího po burgundsku, ten musí zapomenout na pokyny z ... tradičních českých receptů, kdy v návodu například stojí: "Pokrm lehce podlijte vínem". Tady ... se totiž nebude jen podlévat, ale maso se ve víně pěkně vykoupe! Žena, která změnila přístup ... Američanů k vaření První zmínka o receptu na Boef Bourguignon, který dnes patří ke klenotům ... francouzské gastronomie, pochází z roku 1903. Předpis na delikátní pokrm sepsal ve své kuchařce ... popularizátor francouzské kuchyně August Escoffier. O světovou proslulost jídla se však postarala o ... desítek let později urostlá Američanka Julia Child. K francouzské kuchyni se Childová dostala během ... doprovázela svého manželka, amerického diplomata. Julie se v cizině dost nudila, až její zájem ... kuchyně a přístup místních obyvatel k jídlu. Rozhodla se proniknout do tajů francouzské ... téměř laik se zapsala do kurzů pro profesionály na věhlasné kuchařské škole Le Cordon Bleu. ... se tím o pořádný poprask, ale vyplatilo se. Julia nalezla lásku k vaření a o svou vášeň pro vaření ... pokrmů se později podělila v dnes již nadčasovém díle Umění francouzské kuchyně. Na ... a zpřístupnila francouzské recepty Američanům. Julia se ve své rodné zemi stala celebritou, ... televizní hvězdou a popularizátorkou vaření vůbec. Kdo tuto slavnou dámu ještě nezná, může se o ... v životopisném dramatu  Julie a Julia z roku 2009. Slavnou kuchařku si v něm zahrála Meryl Streep. ... a bloggerku Julii ztvárnila Amy Adams.    ...

Vše o víně, co by jste měli znát
Uložit recept!
článek
článek

Vše o víně, co by jste měli znát

...pojmy nemusejí být španělskou vesnicí. Naučte se jim porozumět Znáte ten pocit, kdy si v ... restauraci objednáte kvalitní víno a číšník najednou začne mluvit cizím jazykem a jednotlivá vína představovat pomocí pojmů, ve kterých se ztrácíte ... A proč mi obsluha v případě objednávky bílého vína nabízí jakýsi claret Modrý Portugal? S vínem se ... mnoho termínů a cizích slov, které ho popisují. Jejich znalost vám pomůže s výběrem, navíc se již ... před obsluhou nebudete cítit trapně. Nechte si proto poradit od Davida Krále, ... sommeliera společnosti BOHEMIA SEKT. AlkoholAlkohol vzniká ve víně fermentací vinných ... hroznů. Cukr v hroznech se přeměňuje na alkohol a oxid uhličitý a vytváří energii (teplo). To, jak bude víno silné, závisí proto na cukernatosti, tedy obsahu cukru v hroznech. Čím později ... sklizeny, tím je možné vytvořit silnější víno. Jakostní vína mají běžně okolo 11 % alkoholu, ... zatímco například výběr z bobulí může mít až 14,5 %. ... ušlechtilé kvasinky vytvářející alkohol umírají. Pokud chce vinař vytvořit sladší víno, může ... fermentaci uměle zastavit. Barva vínaZákladní rozdělení na bílé, červené nebo růžové ... je třeba dále rozvíjet odstínem a hloubkou barvy. Pro bílá vína platí, že výrazná či tmavá ... intenzivnější barva může znamenat starší vína. Naopak vodově bledé a zelenkavé odlesky jsou znakem ... mladých vín. Červená vína se vyznačují nejtmavší barvou, pokud jsou mladá, postupem ... zrání ztrácejí ze svých tónů fialové, purpuru a nachu a přecházejí do sytě červených, rubínových a ... granátových odstínů. Růžová vína se jako mladá projevují světle růžovou barvou, ... která se během vyzrávání postupně mění na lososovou a meruňkovou. BarriqueVína, která jsou ... označená jako barrique, zrají minimálně tři měsíce v ... nebo francouzského dubu o objemu 225 litrů. Tyto sudy se pro uložení vína mohou použít pouze ... třikrát. Podle původu použitého dřeva přecházejí do vína ... tóny oříšků nebo vanilky. Díky zrání v sudu se víno zakulacuje, třísloviny ... se zjemňují a barva nabírá na intenzitě. CuvéeOznačení cuvée naleznete u vín, která se skládají z ... více odrůd, nejvíce však ze tří. Může se jednat jak o bílá, tak i červená vína. Míchání odrůd ... před zpracováním hroznů, nebo až po vyrobení vína. V České republice, na rozdíl od zahraničí, není ... zcela běžné pít vína z více odrůd. I u českých vinařů však můžete nalézt vynikající cuvée, za ... vyzkoušení stojí například bílé víno z Habánských sektů Cuvée Jacob ... roce 2013 a skládá se z Tramínu červeného, Chardonnay a Ryzlinku rýnského. ClaretClaret je bílé víno, ... které se však vyrábí z modrých hroznů. Ty se po sběru namelou stejným způsobem jako u ... červeného vína, jen se nenechají macerovat. Během lisování tak dojde pouze k částečnému ... vznikne bílý mošt, ze kterého se pak víno vyrábí. Ve vinných lístcích se můžeme také setkat s označením blanc de noirs. Od českých vinařů můžete ... vyzkoušet například Víno Mikulov Sommelier Club Selection ... Claret Rulandské modré 2015 pozdní sběr. DekantaceDekantace je způsob servírování, který ... se používá především u červených vín. Zjednodušeně se jedná o přelití obsahu lahve do ... speciální dekantační karafy. Díky tomu se víno zbaví usazenin, depotu, a také ... se provzdušní, čímž se chuť vína rozvine. DepotDepot je přírodní usazenina ve víně, která ... se především ve starších červených vínech. Při dekantaci bychom se právě těchto usazenin ... měli zbavit. EnologEnolog, technolog zabývající se kvalitou ... vinné révy a vína, má ve vinařství svou nezastupitelnou roli. Provádí analýzy ... hroznů a vína, je zodpovědný za zpracování vinné révy a ... ošetřování vinic.  FermentaceFermentace je proces, při kterém ... kvasinky vytvářejí z cukru alkohol. Doba procesu fermentace a její teplota ovlivní, ... alkoholické a kolik v něm bude zbytkového cukru. Fermentaci lze i uměle zastavit, díky čemuž ... vzniknou sladší vína, která nejsou tolik alkoholická. ... GlycerolGlycerol je látka, tzv. trojsytný alkohol, a vzniká při kvašení společně ... má sladkou chuť a dává vínu plnost a jemnost. Po vodě a alkoholu je to nejzastoupenější látka ... ve víně. HrozenHrozen je plod vinné révy, ze kterého se ... vyrábí alkoholický nápoj – víno. Od žádného profesionálního sommeliera ani vinaře ... neuslyšíte, že se víno pěstuje. To se pouze vyrábí a pije, ale pěstuje se vinná ... réva a sklízejí se hrozny. Z jednoho kilogramu hroznů se průměrně vyrobí jedna lahev vína. ChuťChuť vína neboli sapor je ... klíčová vlastnost pro jeho výběr. Je ovlivněna jak odrůdou hroznů, tak i půdou a klimatickými ... podmínkami, ve kterých byla vinná réva pěstována. Znamená to tedy, že na. Ryzlink rýnský chutná ... jinak z moravských strání, například ze Bzence, a jinak v Porýní, odkud tato ... odrůda pochází. Zároveň také jedna a ta samá odrůda z jednoho vinařství může chutnat ... každý rok jinak, což způsobují klimatické podmínky. Pro určení chuti je velice důležitá teplota ... podávaného vína. Pokud je moc vysoká, uvolňují se některé těkavé ... víno zůstává uzavřeno jak ve vůni, tak v chuti. Při hodnocení chuti se posuzuje jeho sladkost, ... intenzita a charakter chuti, ale i to, co víno na jazyku zanechává po jeho spolknutí, tzv. ... perzistence či dochuť. IndividualitaKaždé víno je originál, na jeho ... chuť má vliv mnoho faktorů. Například z jaké odrůdy je vyrobeno, kde se ... pěstovalo a jak bylo zpracováno. Stejně tak i každý člověk má jiné chutě – někdo například preferuje sladká vína, jiný dává přednost ... sušším. Na to je tedy při výběru vína nutné myslet, protože ani nejlepší víno ověnčené ... mnoha oceněními nemusí chutnat všem. Jakostní vínoVína rozdělujeme na obyčejná vína ... (dříve stolní), zemská a jakostní. Toto dělení udává, jak byly hrozny zralé, tedy ... sobě měl mošt, ze kterého se vyrobilo víno, cukru. Za jakostní se mohou považovat pouze ta vína, ve ... kterých bylo minimálně 15 kg cukru na 100 litrů moštu. Tato vína jsou vyráběna z ... hroznů, musejí také pocházet pouze z jedné země a na lahvi musí být uveden původ hroznů, ročník a ... odrůda. Jakostní vína se dále dělí na odrůdové, známkové a s přívlastkem. ... důležitá složka – dotváří jeho charakter a chuť. Bez ní by vína byla fádní a mdlá. Nejčastějšími ... kyselinami zastoupenými ve víně jsou kyselina vinná a jablečná, nicméně můžeme nalézt, byť v ... – mléčnou, jantarovou, mravenčí, octovou, atd. Ledové vínoLedové víno je vyráběno z hroznů, ... sbírat pouze při minimální teplotě minus 7 °C. Dlouhé zrání hroznů má za následek sladká těžší ...na, která se nejčastěji používají jako digestiv, ... tedy nápoj po jídle, či k sýrům. Prodávají se nejčastěji v lahvích o objemu 0,2 ... litru. Ledová vína obvykle patří mezi nejdražší vína z produkce daného vinařství, protože při sklizni ... je objem hroznů menší než například u pozdního sběru, a vyrobí se ho tedy méně. Pro vinohradníky je navíc poměrně riskantní ... nechat hrozny na keřích takto dlouho, protože sladké plody jsou ... či jiných ptáků, a v posední době také zlodějů. MaceraceMacerace znamená proces louhování hroznů ... a slouží k extrakci důležitých látek do moštu. Je důležitá hlavně pro výrobu červeného vína, ... jedinečnou barvu a zároveň typickou chuť tříslovin. Naopak při přípravě bílých vín trvá macerace jen ... několik málo hodin, poté je již namletá směr hroznů lisována a zbavována pevných ... součástek. Nůž sommelierskýSommelierský nožík je nástroj, ... který slouží k otevírání vína. Jedná se o menší otvírák, který má v sobě vývrtku ... ale i krátký nožík na odstranění kapsle na lahvi (obal hrdla lahve). Slangově se tomuto ... se však ve vybraných restauracích setkat neměli. Oblast (vinařská)Na některých, často ... kvalitnějších vínech, nenajdete pouze stát, ze kterého víno pochází, ale ... také vinařskou oblast, podoblast či obec. Česká republika se například dělí na dvě oblasti ... a Moravu – a šest podoblastí, kde se pěstuje víno. Největší podoblastí je Velkopavlovická s rozlohou ... 4711 ha osázených vinic. Přívlastkové vínoVíno s přívlastkem je jakostní ... moštu mělo v sobě minimálně 19 kg přírodního cukru. Hrozny musejí pocházet z jedné podoblasti, například Mikulovska, a víno musí být vyrobeno ... maximálně z tří odrůd vinné révy. Další dělení přívlastkového vína udává cukernatost (kilogramy cukru na 100 litrů moštu) či ... způsob výroby vína. Přívlastková vína rozdělujeme na kabinetní (min. 19 kg cukru na 100 litrů moštu), ... pozdní sběr (min. 21 kg cukru na 100 litrů moštu), výběr z hroznů (min. 24 kg ... cukru na 100 litrů moštu), výběr z bobulí (min. 27 kg cukru na 100 litrů moštu), výběr z cibéb ... (min. 32 kg cukru na 100 litrů moštu), ledové víno (min. 27 kg cukru na 100 litrů moštu) a slámové víno (min. 27 kg cukru ... na 100 litrů moštu). RmutSklizené hrozny se nejdříve rozdrtí, čímž ... vznikne tzv. rmut. Ten se nechá macerovat a poté se lisuje, díky ... čemuž oddělí pevnou, nadbytečnou část rmutu od tekuté, ze které se dále ... zpracovává víno. Slámové vínoSlámové víno je podobně jako ledové ... se nejčastěji podává pouze v objemu 0,2 litru. Zajímavá je jeho příprava. Zralé hrozny se ... nejdříve dají minimálně na tři měsíce usušit na slámu, odtud pochází název vína. Během sušení se ... z hroznů odpařuje voda a plody získávají na cukernatosti. Každý hrozen i bobule je potřeba pravidelně ... kontrolovat a ty špatné ihned vyhazovat. Jinak by se mohla rozšířit hniloba a plísně a víno by ... bylo nepitelné. Usušené hrozny, které vypadají spíše jako rozinky ... mošt, který má v sobě minimálně 27 kg cukru na 100 litrů. TříslovinyTřísloviny, jinak řečeno ... taniny, jsou látky, které se nacházejí především ve slupce a peckách hroznů. Tyto ... dávají vínu trpkou, hořkou a až svíravou chuť. Nejvíce se třísloviny projevují u červených vín, ... která macerují delší dobu. TerroirSlovo terroir pochází ze slova terre – ... země – a značí souhrn vlivů na pěstování vinné révy – geografii, geologii, ... révy, stejně tak jako její zpracování a přeměnu na víno. Například Ryzlink rýnský je znám svou ... kořenitou vůní, chutí zelených jablek, ananasu či banánu. Pokud však ochutnáte Ryzlink rýnský například z viničních tratí ve Bzenci, ucítíte ve víně i lípu. Proto se tomuto vínu říká Bzenecká lipka, ... která je mezi vinaři právě pro svou jedinečnost velice oblíbená. ... Uchovávání vínaVíno by mělo být uchováno ve tmavém, chladném a ... vlhkém prostředí, pro tento účel se tedy hodí například sklepní prostory. Lahve by se měly ... skladovat ve vodorovné poloze. Na některých etiketách také najdete, jak dlouho by ... uloženo v lahvi, aby mělo část dostatečně uzrát. Vůně vínaVíno obsahuje až osm set rozličných ... do několika hlavních oblastí, skupin a podskupin. Můžete cítit květnatou vůni, kořeněnou, ovocnou, ... rostlinnou, jako například rozkvetlou jarní louku nebo čerstvě ... připomíná třeba beton, houby, plíseň nebo kůži. Vonné složky by se měly projevit i v chuti vína. ... Po napití tedy hodnotíme aroma znovu v ústech, protože ... vůně proniká zpět do nosohltanu. ViskozitaVíno posuzujeme nejen chutí a čichem, ... můžeme zjistit mnoho jeho cenných vlastností. Vedle barvy je důležitá i viskozita vína, což značí zjednodušeně to, jak se víno chová ve sklenici. ... sklenkou a zkoumá, jak víno stéká po stěnách. Pomalé stékání vytváří „slzy“, jež jsou známkou ... zbytkového cukru či obsahu extrahovaných látek. Naopak při rychlém stékání, které nezanechává žádné ... stopy na stěnách sklenice, se jedná o řídké víno, což je ... způsobeno nedostatkem uvedených látek. Zbytkový cukrCukry v hroznech se přeměňují na ... alkohol, zároveň je však možné, například díky umělému zastavení kvašení, nechat ve víně i tzv. zbytkový cukr, který poté dotváří chuť.na rozdělujeme na suchá (nejvýše 4 g zbytkového ... cukru na litr), polosuchá (4–12 g zbytkového cukru na litr ... , polosladká (12–45 g zbytkového cukru na litr) a sladká (minimálně 45 g zbytkového cukru na litr)...

Hovězí přední
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí přední

...nebo kližka z hovězího dobytka patří do skupiny tzv. hovězího předního ... masa. Hodí se k dušení, vaření a dá se i dobře namlít. Kližka se hodí například na guláš. Je o něco ... méně prorostlá než hovězí krk, z něhož se dají připravit například skvělé ... omáčky, třeba rajská. Recept naleznete níže....

Hovězí líčka na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí líčka na víně

...líčka na víně jsou pochoutkou, která se zase vrací do naší ... kuchyně. Trochu delší vaření, ale výsledek za to rozhodně ... stojí. Ve velkém hrnci na rozpáleném oleji opečeme osolená a opepřená hovězí líčka ze všech stran. Pak je dáme stranou na ... talíř. Očistíme celer, mrkev a petržel a nakrájíme na menší kousky. Zeleninu nasypeme do ... hrnce a na oleji ji osmahneme dozlatova. Pak k ní přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a ... česnek a dále za stálého míchání chvíli opékáme. Přidáme bobkový list, tymián, rozmarýn, nové ... promícháme, zalijeme vínem a přivedeme k varu. Vaříme asi půl hodiny. Pak do hrnce přidáme ... opečená líčka a hovězí vývar, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme v ... troubě předehřáté na 130 stupňů asi tak 2 hodiny, až jsou líčka měkká. ... chuti okořeníme solí, cukrem nebo mletým pepřem. Pak maso vrátíme do omáčky. Hovězí líčka na víně skvěle chutnají s bramborovou kaší. Zdroj...

Hovězí guláš
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí guláš

...guláš je klasika, která se hodí zejména pokud je třeba nasytit větší množství strávníků. ... a smažte tak dlouho, než dostane zlatohnědou barvu. Poté do kastrolu přidáme maso (na hovězí guláš ... je nejlepší kližka) nakrájené stejně velké kostky a orestujeme. ... koření, podlijeme vodou, aby se maso začalo dusit. Maso necháme vydusit a v případě potřeby ho ... podléváme, aby se nepřipálilo.hovězí maso změkne dolijeme hrnec větším množstvím vody, ... česnek, majoránku a vaříme než maso zcela změkne. Hovězí guláš podáváme s houskovým knedlíkem...

Silný hovězí vývar je všelék
Uložit recept!
článek
článek

Silný hovězí vývar je všelék

...celá řada a i vy jistě máte také spoustu tipů na posilování imunity a na to jak zůstat zdraví. ... Troufneme si však tvrdit, že bez hovězího vývaru se při této snaze prostě neobejdete. ... při sychravém podzimním počasí zahřeje a z beznadějné kocoviny vytáhne, ale obsahuje velké ... vitaminů, které prospívají všem věkovým kategoriím. Zde přinášíme pár rad a tipů, které možná neznáte.   Silný hovězí vývar Silný hovězí vývar není ... vzhledem k tomu, jak „slovutně“ toto sousloví zní. Jistě jste slyšeli o mnoha úspěšných pokusech o ... silný hovězí vývar, a možná máte obavy, abyste to zvládli také. S trochou péče se vám to jistě podaří.Vydatný, ... voňavý a co nejsilnější vývar uvaříme především z hovězího masa, které může být i tužší a méně ... protože dlouhým vařením spolehlivě změkne. Ideální se touto optikou jeví například tzv. péra ... hovězí žebra, hovězí hrudí nebo masa k kližky a krku. Jediné kritérium ... které vedle čerstvosti na maso klaďte, je skutečnost, že maso by nemělo být ... moc tučné. To aby tuk, který zčásti zůstane ve vývaru, ... nezapříčinil nepříjemnou chuť. Čirý hovězí vývar Krásně čistého a silného hovězího vývaru ... dosáhneme zejména pomalým vařením, či lépe a přesněji táhnutím. ... Tento způsob přípravy znamená, že voda pouze probublává, sem tam se na ... objeví bublinka a budoucí vývar se nepatrně chvěje. Pokud se nám vývar již zakalil, vyšleháme z ... zahřejeme, aby se bílek samozřejmě nesrazil. Vaječný bílek do sebe nasaje veškerou „nečistotu“ ... a vy tak budete mít pěkně čirý a proklatě silný hovězí vývar.Další varianta zakládá na tom vývar ... sebrat přebytečný tuk a dát vývar znovu ohřát. Přitom do něj zašlehat dva bílky a nechat přejít ... varem. I tímto způsobem lze získat výborný hovězí vývar.U hovězího i drůbežího docílíte zlatavé ... předsmažené cibulky, nebo když cibulku vložíte na chvíli do trouby, aby získala potřebnou barvu, ... kterou předá vašemu super vývaru. Pár netradičních rad nakonec Chcete-li chuť ... vašeho hovězího vývaru ještě více zvýraznit, přidejte do něj ... několik kapek citronové šťávy. Neotřelé, ale perfektně to funguje. Pokud jste se ... zaměřili na kuřecí vývar, který bývá obvykle slabší povahy a ... který se snadněji zakaluje, použijte spíše než kuřecí maso ... slepičí nebo krůtí. Když se v něm vyskytnou nějaké kosti, znamená to ... pro váš vývar plusové body. Kuřecí vývar potom bude krásně čirý, s bohatou ... vůní a plnou chutí.Menší bratříček hovězího vývaru je vývar určený na podlévání masa. Ten ... připravujte naprosto jednoduše ze zbytků zeleniny. Dřevnaté stonky, zelené listy a hlavně košťály ... umyjte a vyperte a udělejte z nich super vývar. V takto připraveném vývaru vařte rýži nebo ... brambory, nebo jím podlévejte maso.Zcela a úplně čistého vývaru dosáhneme ještě ... jednou skvělou vychytávkou. Ve vývaru povařte menší kousek jater nebo dvě ... malá rajčátka. Obě dvě suroviny totiž mají schopnost absorbovat ... různé nečistoty. U slepičího vývaru lze dosáhnout výraznější chuti ... přidáním jedné červené ostré feferonky. Na kocovinu ten nejlepší lék.Vývary z telecího masa ... i přes veškerou péči kalné a málo průzračné. Proto je raději používejte na polévky se zavářkou...

Jíst či nejíst hovězí maso?
Uložit recept!
článek
článek

Jíst či nejíst hovězí maso?

...Mnoho odborníků a lékařů se rozchází v názorech na to, zda jíst či nejíst hovězí maso. Co se tvrdilo ... lety, se dnes vyvrací, a tak to je pořád dokola. Zde prostě a jednoduše platí zásada – nic se ... nesmí přehánět. No, a pokud se rozhodnete z jídelníčku maso jako ... takové vynechat, je důležité si nastudovat, které suroviny našemu organismu dodají ... potřebné látky k jeho správnému fungování. Jelikož nedostatek některých látek, vitamínu a ... minerálů muže mít na naše zdraví fatální následky. Přes vypadávání vlasů, únavu, vyšší nemocnost, ... špatnou funkci srdce, ale i mozku, aj. Proč hovězí maso vyřadit z našeho jídelníčku? Jednou z ... nevýhod hovězího masa je, že většinou kupujeme levnější, ... tučnější části. Tento živočišný tuk není pro naše tělo příliš zdravý. Snadno se totiž ukládá na ... tepen a tím může způsobit jejich neprůchodnost. Proto s sebou nese vyšší riziko srdečních ... onemocnění. Všeobecně je také známo, že živočišné tuky ... zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Další nevýhodou je, že hovězí maso může obsahovat ... zdraví nebezpečné bakterie. Dříve to byla nemoc šílených krav, v dnešní době ... jde spíše o salmonelu nebo bakterii E. coli. Proto oblíbený tatarák je pro naše zdraví opravdu ... rizikový. A poslední co můžeme zmínit je nezdravé tepelné ... zpracování masa. Hovězí maso nejčastěji pečeme, smažíme, restujeme nebo ... budoucnu mohou způsobovat rakovinu tlustého střeva. Proč si hovězí maso naopak dopřát? Hovězí maso ... bílkovin, bez kterých se náš organismus neobejde. Podílejí se na růstu, stavbě svalů, správném ... vývoji mozku, imunitního systému, apod. V tomto druhu masa najdeme také množství ... minerálních látek a vitamínu jako je na. vápník, hořčík, draslík, sodík, ale také vitamíny ... skupiny B a A. Nejlepší způsob přípravy je dušení, sou-vide, ... vaření nebo vaření v páře. Tím zachováme nejvíce živin...

Hovězí ragú na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí ragú na víně

...ragú na víně podávejte třeba s houskovými knedlíky. Také se k němu velmi dobře hodí noky....

Pomalu dušené hovězí na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Pomalu dušené hovězí na víně

...dušené hovězí na víně podáváme třeba jen s chlebem, nebo i samotné, či ... s kouskem dušené zeleniny. Je to lahodné jemné maso a ten čas na přípravu se ... rozhodně vyplatí. Dobře omyté a osušené maso opepříme a osolíme ... a zaprášíme hladkou moukou. Ve velkém kastrole rozpálíme trochu oleje, ... rozpustíme v něm máslo a maso na něm krátce ze všech stran opečeme. Nyní maso ... omáčku, rajčatový protlak a cukr a promícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a přikryté ... pokličkou maso zvolna dusíme hodinu až půldruhé hodiny. Pak do hrnce ... přidáme mrkev a brambor, vše nakrájené na menší kusy a dusíme do změknutí masa a zeleniny. ... odstraníme nové koření a bobkový list a maso nakrájíme na porce...

Dušený králík na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušený králík na víně

...králík na víně je jemné masíčko v delikátní omáčce. Přílohou může být dušená zelenina nebo bramborové...

Uvařit poctivý hovězí vývar není žádná velká věda, ale má to svá pravidla.
Uložit recept!
článek
článek

Uvařit poctivý hovězí vývar není žádná velká věda, ale má to svá pravidla.

...hovězí vývar asi tak často doma nevaříme. Není to proto, že by to bylo příliš složité, ale ... spíše proto, že na to potřebujeme poměrně hodně času. Sice nemusíme ... u plotny, ale určitá kontrola je rozhodně nutná. Důležitý je i výběr masa. Na hovězí vývar se ... především krk, plec, hruď nebo i žebra s masem. Do správného vývaru ale patří i kosti, výborná je ... třeba oháňka. Maso a kosti vkládejte do studené vody. Kosti ... ještě před vařením naskládejte do pekáčku vymazaného olejem a pečte je ... alespoň čtvrt hodiny v troubě předehřáté na 200 stupňů. Když se zbarví dozlatova, vložte je ... do studené vody společně s masem. Přidejte bobkový list, nové koření a pár kuliček ... černého pepře. Vodu přiveďte k varu, pak snižte teplotu tak, aby ... prudký var vaše úsilí o kvalitní vývar zničí. Když se na povrchu vývaru začne tvořit pěna, což ... jsou vysrážené bílkoviny, naběračkou ji důsledně odstraňujte. Díky tomu bude ... polévka krásně čirá. Asi po půl hodině se pěna tvořit přestane. Kvalitní hovězí vývar se takto ... zvolna vaří (táhne) několik hodin. Ve druhé polovině vaření do polévky přidejte ... zeleninu. Co se týká kořenové zeleniny, tak ta tam ... rozhodně patří. Celer, petržel a mrkev, také menší cibule. U ... opatrní, dáte-li jí hodně, získá vývar příliš nasládlou chuť. Cibuli omyjte a vložte do vody i se ... slupkou, kvůli zlatavé barvě polévky. Dále pokračujte v pomalém vaření a až zelenina ... změkne, z vývaru ji odstraňte. Pokud se vám zdá, že se voda příliš vyvařila, ... klidně ji dolijte. Pozor, zase studenou. Zhruba po čtyřech hodinách od začátku vaření ... jemné síto, abyste získali zlatavou čirou tekutinu. Už ho nevařte, ochutnejte ho a podle chuti osolte ... a opepřete. Do hotového vývaru můžete přidat trochu nasekané ... uvařeného masa, zvlášť uvařené knedlíčky nebo nakrájenou zeleninu. Kvalitní vývar má na naše ... zdraví blahodárné účinky. Zahřeje, nasytí, zlepšuje náš spánek, pomáhá při nemocech, ... protože tělu dodává sílu a energii. Také má protizánětlivé účinky. Obsahuje spoustu ... vitamínů, minerálů, kolagen a jen málo kalorií. A pokud se povede, je hlavně velmi dobrý...

Vánoční tradice: proč se jí na Štědrý den kapr s bramborovým salátem?
Uložit recept!
článek
článek

Vánoční tradice: proč se jí na Štědrý den kapr s bramborovým salátem?

...z nás platí Vánoce za nejkrásnější svátky roku. Tyto křesťanské oslavy, které souvisí se ... zmrtvýchvstáním Ježíše Krista. Svátky jsou spojené s řadou krásných tradic a ... zvyků. Proč se například na štědrovečerním stole servírují kapr a salát? ... Legendu o narození Ježíše Krista názorně ukazují betlémy. ... první Jezuité v kostele svatého Klimenta v Praze. Psal se rok 1562 a jesličky slavily úspěch. Lidem ... zalíbily a začaly se stavět i v dalších kostelech. I když se oblíbený zvyk snažil zarazit reformátor ... Josef II., tradice jesliček se udržela a lidé si je začali ... stavět doma. Betlémy jsou populární dodnes a mnohdy jde u ... o nádherná umělecká díla, která obdivujeme.   Dalším ze symbolů Vánoc se stalo betlémské ... světlo, které podobně jako kometa, která měla na nebi zvěstovat narození Spasitele, připomíná narození Ježíška. Se svátky Vánoc je spojena spousta ... dalších zvyků, mezi které patří například pouštění lodiček z vlašských ořechů, které ... měly předpovídat budoucnost. Podobně fungovalo i lití olova a rozkrajování ... jablek. O Štědrém dnu bychom se měli postit, abychom ... viděli zlaté prasátko. Při večeři nesmí chybět pod talířem rybí šupina, ... která zaručuje peníze a hojnost pro další rok. Štěstí zase nese jmelí. Vánoce a jídlo K ... patří zvyky, dárky, ale také dobré jídlo a pití. Dříve musela mít štědrovečerní večeře devět chodů. Proč? Šlo o symboliku, protože devítka stojí na ... číselné řady a je považovaná za symbol úplnosti. Dnes již hostiny zpravidla nemívají tolik chodů. ... Chybět by ale neměla tradiční ryba a salát. Ryba jako symbol Již v pravěkých kulturách měla ... ryba symbolický význam. Někdy byla vztahována ke smrti, jindy naopak k životu. I v antické ... kultuře měla ryba významnou roli. Své místo si našla také v křesťanství, kde se ryba spojuje se ... symbolikou Ježíše. Dodnes používají křesťané jednoduchou kresbu ryby ... jako výraz příslušnosti k víře. Tradice podávání kaprů jako hlavní chod na 24. ... prosince není zas tak dlouhá. Ryby totiž byly až do 17. století běžnou součástí ... jídelníčku. S úbytkem rybníkářství jich však nebyl dostatek a ... dostupnější se opět staly až o dvě století později. Oblíbený kapr se těší popularitě od 19. století, ... kdy se stal cenově dostupnějším. Tradičně se podával načerno, tedy se sladkou ... omáčkou zahuštěnou perníkem nebo namodro, v rosolu. Dnes je nejvíce populární kapr smažený v ... trojobalu. Recept na smaženého kapra byl inspirován rakouskou kuchyní ... se podobně jako vídeňský řízek v trojobalu. Nejstarší recept na takto upravenou rybu lze nalézt v legendární Domácí kuchařce Magdaleny ... Dobromily Rettigové z konce 19. století. A bramborový salát? Ve spojení s kaprem ho poprvé ... Kniha rozpočtů a domácích předpisů z pera M. J. Sandtnerové z roku 1924. Dříve platila ryba a ... salát za pokrm spíše pro vyšší třídu. Dnes si na něm pochutnává většina českých domácností. ... Přejeme vám za redakci krásné Vánoce a pozor na kostičky!   Zdroj: Český rok od jara do zimy,...

Hovězí líčka
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí líčka

...líčka na víně, to je hlavně jemné maso lahodných chutí....

Bramborová kaše s květákovo-mrkvovým pyré
Uložit recept!
recepty
recepty

Bramborová kaše s květákovo-mrkvovým pyré

...jídlo, které se rozplývá svou jemností na jazyku....

Filátko a pyré s kaštany
Uložit recept!
recepty
recepty

Filátko a pyré s kaštany

...a pyré s kaštany může být hlavním jídlem na štědrý večer. Trochu netradiční, ale rozhodně ... výborná sváteční večeře. Brambory oloupáme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě ... doměkka. Slijeme vodu, přidáme horké mléko, 2 lžíce másla, ... citronovou kůru a ušleháme dohladka pyré. Na pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm ... kaštany nakrájené na čtvrtky. Rybí porce osolíme a na rozpáleném oleji je ... nejprve kůží dolů, pak je otočíme a dopečeme. Omáčku připravíme svařením rybího vývaru s ... vínem. Když se z poloviny odpaří, přidáme smetanu, ... osolíme a opepříme a ještě krátce povaříme. Do hotové omáčky přidáme 2 lžíce másla a ... promícháme. Na talíř položíme filátko z kapra, přidáme pyré z...

Velikonoční tvoření
Uložit recept!
článek
článek

Velikonoční tvoření

...jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou ... zmrtvýchvstání Ježíše Krista. My se ale dnes podíváme na nenáboženské ... žlutými kuřátky, housaty, jehňaty a mláďaty vůbec. Pučící stromy a keře, pomalu se zelenající tráva, ... slunce, které zase začíná hřát. To se nám líbí, přicházející jaro v nás evokuje ... začátky a pro tohle všechno máme velikonoce rádi. Jednou z pěkných českých velikonočních tradic je ... hodování. Velikonoční pečeně, velikonoční nádivka, mazanec, ... jídla, která si připravujeme právě o velikonocích. Používáme k tomu spoustu čerstvých zelených ... vypěstovaných třeba doma v truhlíku, nebo si natrháme na zahradě mladé kopřivové listy. Jedním z ... tradičních symbolů velikonoc je barvení vajec. Bez pomlázky, koledníků, pištících děvčat, ... vajíčky, by velikonoce nebyly velikonocemi. Krásně malovaná vejce jsou prostě nutností pro ... z vrbového proutí a samozřejmě koleda pro chlapce . Co třeba tahle? Hody, hody doprovody, dejte ... bílý,slepička vám snese jiný,za pecí v koutku,na vrbovým proutku….. Barvení vajec: Samozřejmě, ... domácí vejce jsou domácí vejce, ale většina z nás se musí spokojit s kupovanými. Lepší na ... bílá, ale i hnědá vejce můžeme bez obav použít. Vajíčka nejprve uvaříme. Důkladně je očistíme a ... ponoříme do studené vody. Vodu přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Pak ... vejce vyjmeme a ihned je ochladíme ve studené vodě. Zastavíme tak vaření a vejce se budou dobře ... loupat. Dnes koupíme v obchodech barvy na vejce i s podrobným návodem, takže uvařená vejce ... obarvíme spolehlivě na jakoukoliv barvu si zamaneme. Můžeme ale obarvit ... vajíčka jinými, přírodními cestami. Nahnědo obarvíme vajíčka v cibulových slupkách. K ... do které jsme zároveň přidali cibulové slupky. Je jich potřeba hodně, takže si je můžeme ... průběžně sušit předem. Do vody můžeme nasypat i špetku soli, mělo by to zabránit ... popraskání vajec. Krásně žluté barvy vajíček dosáhneme obarvením v ... mleté kurkumy, lžičky octa a špetky soli ve vodě. Chceme-li mít zelená vejce, obarvíme je ... ve vodě s trochou špenátových listů, soli a octa. Červená vejce zase získáme obarvením v červeném víně, někdo s úspěchem používá červenou řepu. ... z překrásných velikonočních dekorací jsou kraslice. Není složité si je vyrobit i doma. Klidně do toho ... můžeme zapojit děti a jejich fantazii. Nejprve si musíme připravit a vyfouknout vajíčka. ... Stačí k tomu sklenička a ostré nůžky. A samozřejmě syrové a dobře očištěné vejce. Na ... dírku a současně propíchneme i vaječnou blanku. A teď už jen foukáme a foukáme a druhou dírkou ... odtéká vnitřek vajíčka do připravené skleničky. V této době pečení najdou vyfouknuté žloutky i ... bílky samozřejmě spoustu uplatnění. Vyfouknuté vajíčko můžeme navléknout na špejli a ... dále zdobit. Malovat je můžeme vodovkami, fixem či pastelkami, ... můžeme je pomazat lepidlem a obalit například v máku nebo v jiných semenech, nebo v ... barevném posypu pro cukráře. Umíme-li háčkovat, můžeme kraslicím uháčkovat ... čepičky. Můžeme kraslice polepit kousky látky, protáhnout ... jimi stužku a zavěsit je na dekoraci z větviček stromů či keřů. Přírodní ... a přidáním snítky zelené bylinky nebo větvičky. Takto ozdobená vejce naskládáme do proutěné misky. Možností je nekonečně mnoho a můžeme tu uplatnit ... své vlastní jedinečné nápady. Z bílých kraslic si můžeme také například ... když je všechny spojíme do kruhu protažením stužky. Mezi jednotlivé kraslice pak uvážeme barevné ... plsti, podle toho co máme doma a co se nám líbí. Velikonoční osení: Barevná vajíčka, uložená do ... tím správným dekoračním prvkem, který nesmí chybět. Kromě nízké keramické nádoby potřebujeme trochu ... substrátu a hrst obilí (ječmen, pšenice). Měli bychom obilí zasít tak 3 týdny předem. ... Pravidelně zaléváme a v pokojové teplotě a na světle necháme obilí vyrůst. Pokud jsme nezaseli ... zelený trávníček připravit z řeřichy nebo z čočky. Tam to trvá jen přibližně týden, než zeleň vyrazí ... z půdy. A pak už si jen svěže zelené osení ozdobíme ... barevnými vajíčky, nebo třeba houfem kuřátek. Šlehání vrbovými proutky je často spojováno s ... probouzející se přírody a s jejím předáváním na člověka. Velikonoce jsou svátky veselé, plné ... dávných tradic a radovánek. Hostíme se navzájem dobrým jídlem a pitím, užíváme si tohle ... vítání jara společně s rodinou a přáteli. Radujeme se, protože po té nekonečné studené zimě...

Jarní počasí  nás inspiruje  k tomu, pozvat si jaro i do bytu
Uložit recept!
článek
článek

Jarní počasí nás inspiruje k tomu, pozvat si jaro i do bytu

...odložíme kabáty a péřovky a začneme se chystat na jaro. Už je to ve vzduchu, jaro se nezastavitelně ... prací, chceme i doma cítit tu svěží jarní náladu. A tak si zdobíme byt zelenými větvičkami, jarními ... květinami, věnci z proutí, rozkvetlým zlatým deštěm (tedy ... vlastně zlaticí). A za hned dveřmi jsou Velikonoce se všemi těmi ... vajíčky, zajíčky, ovečkami, housaty a kuřaty. Taky pomlázka je potřeba, nejlépe upletená z ... čerstvého vrbového proutí a alespoň z osmi. A čokoláda. Ta je dnes určitě součástí velikonoc. ... figurky a čokoládová vejce pro koledníky. Ale asi nejdůležitější součástí velikonoční ... koledy jsou přece jenom doma uvařená a nabarvená vajíčka. Barvy si můžeme koupit, ale ... v čaji, cibulových slupkách, v kávě (hnědá), v červeném víně nebo v odvaru z červené řepy (červená), v ... kurkumě (žlutá), v petrželi (zelená). A pak můžeme do barvy ostrým nožíkem vyškrabávat ... ornamenty nebo velikonoční přání. Ti zručnější si mohou vyzkoušet barvení s voskem ... nebo s voskovkami. Vypadá to složitě, ale poradí si s tím i větší ... děti. Nebo můžeme syrová vajíčka vyfouknout a vyrobit ... si bílé kraslice, navléknout je na barevné stužky a pověsit na jarní zelené větvičky ... do vázy. S přípravami na jarní svátky bychom měli začít tak dva týdny ... předem, abychom nebyli ve stresu, že na něco zapomeneme. Taky promyslíme sváteční ... protože i to má svá pravidla a zažité tradice. Jistě i vy udržujete některé staré zvyky z domova ... a tak je patřičná příprava namístě. Z těch tradičních velikonočních jídel jmenujme ... alespoň ty nejznámější. Velikonoční beránek, velikonoční mazanec, ... jehněčí, kůzlečí nebo telecí, jidáše nebo pučálka. Jistě jich znáte mnohem víc, i krajově se ... velikonoční jídelníček dost často liší. Většinou se u všech těchhle receptů hojně ... součástí jsou mnohdy luštěniny, houby nebo škvarky. A samozřejmě vejce. Ať už dodržujeme všechny ... den, více světla a tepla nám všem jenom prospěje. Radostné a spokojené velikonoce...

Dýňové pyré s hřebenatkami
Uložit recept!
recepty
recepty

Dýňové pyré s hřebenatkami

...pyré s hřebenatkami je lahůdka. Toto lehké a zdravé jídlo připravíme velmi snadno ... a ani času nám to příliš nezabere. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Dýni ... rozkrojíme a zbavíme semen. Potřeme ji olejem, položíme na plech vymazaný ... přibližně 30 až 40 minut, podle její velikosti. Upečenou dužinu pak rozmixujeme v mixéru na ... máslo, mandlové mléko a podle chuti hotové pyré osolíme. Utřený česnek osmahneme na másle ve ... vyšší pánvi. Svaly hřebenatek očistíme a osolíme, naskládáme je do pánve a ... smažíme 2 až 4 minuty po každé straně. Hotové hřebenatky odložíme na zvláštní talíř ... do tepla a na pánev nalijeme bílé víno. Když se varem víno trochu zredukuje, přidáme do ... pánve trochu másla a omáčku odstavíme. Na servírovací talíř položíme hřebenatky, lehce je...

Těstoviny s dýňovým pyré a parmezánem
Uložit recept!
recepty
recepty

Těstoviny s dýňovým pyré a parmezánem

...s dýňovým pyré a parmezánem jsou krémové a lahodné. Jednoduché jídlo, ale skvěle chutná. Těstoviny ... uvaříme podle návodu na obalu. Na pánvi krátce opražíme do křupava šalvějové listy na olivovém oleji. Pak šalvěj vyndáme z pánvičky a nasypeme na papírovou utěrku. Do pánve přidáme nasekanou cibuli a utřený česnek, osmahneme jen ... krátce a přidáme dýňové pyré a bílé víno. Přivedeme k varu, okořeníme pepřem a osolíme. ... asi 5 minut až omáčka zhoustne, pak přidáme nastrouhaný sýr a máslo a za stálého míchání oboje v ... omáčce rozpustíme. Pánev odstavíme z plotny, přidáme do ní ... smetanu a uvařené těstoviny a dobře vše promícháme. Jednotlivé porce můžeme před podáváním posypat...

Kuře na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuře na víně

...si doma připravíme kulinářskou lahůdku kuře na víně s houbami. Podáváme s křupavou bagetou, nebo ... pečenými brambory. Ve velkém kastrole rozpálíme olej a polovinu ... másla. Kuřecí stehýnka opékáme na rozpáleném tuku po každé straně asi 5 minut ... dozlatova. Pak kuře z kastrolu vyjmeme. Do tuku přidáme zbylou polovinu másla a cibuli ... nakrájenou na kousky. Dusíme dalších 5 minut dokud cibule nezměkne, pak ... přidáme rozetřený česnek a krátce osmahneme. Přidáme houby a další 2 minuty dusíme. Potom do ... přidáme rajský protlak a vše povaříme asi 5 minut. Do omáčky vložíme snítky tymiánu a přilijeme ... kuřecí vývar. Vložíme kuřecí stehýnka zpátky do omáčky a zvolna ... dusíme pod pokličkou asi hodinu. Pak maso vyjmeme a necháme samotnou omáčku asi 10 ... vydusit do zhoustnutí a podle chuti dochutíme. Vložíme kuřecí stehna zpět do hotové omáčky a...

Druhy hovězího masa
Uložit recept!
článek
článek

Druhy hovězího masa

...a kuchaři už dávno netápají, když vkročí do masny. Rozhodně objednají až pět druhů masa a mají ... absolutně jasno v tom, jak maso připraví. Avšak jsou mezi námi tací, kteří znají jen pár ... druhů masa a to připravují stále dokola. Proč ne? Ale nebylo by fajn trochu se v hovězím ... mase vyznat? Víte například, kde najdeme zadní kližku? Svíčková Ta má válcovitý ... tvar, který je na jedné straně širší a na druhé užší. Širší konec se nazývá palec a užší ... špička. Svíčková je potřeba důkladně odblanit. Připravují se z ní bifteky a rostbíf, nejlépe ze ... střední části. Dvojitý biftek se nazývá chateubriand. Ze špičky nakrájené na kousky ... se může připravit soté či minutkový guláš. Připravujeme z ní minutky nebo pečeme. Hovězí ... zadníHovězí zadní je vlastně kýta. Připravují se z ní nejčastěji závitky, rolády a ... ale také guláš - pro ty kteří nemají rádi tlusté. Může se péct, dusit nebo opékat. KližkaKližka je ... vhodná na dušení a vaření. Nejčastěji se používá na guláš, ale je prorostlá (tzv.tlustá). Také můžeme ... dusit na houbách, česneku či zelenině. Hovězí žebroBěžně se z něj vaří vývar, ale je chutné i ... vařené s omáčkou (jako na. houbovou, rajsou či koprovou, apod.) Také se může ... upéct  a podávat s křenem a hořčicí. RoštěnecVětšinou ho seženeme neodblaněný, z ... připravujeme rostbíf nebo můžeme dusit v celku (na smetaně, na hříbkách, na slanině, apod.) Po ... důkladném odblanění nakrájíme na plátky, ze kterých připravíme roštěnky. Péro ... nebo-li podplečíJe v hodné na vaření, dušení, ale i ke mletí. PlecPlec se také ... nazývá falešná svíčková. Nejčastěji se používá na pečení a vaření. Vhodné s omáčkou.HrudíHrudí je ... vhodné na polévku, vaření a také na přípravu hašé.BokTen se běžně používá na polévku a ke mletí....

Top 3 vánoční menu: Ozvláštněte si vaše letošní Vánoce…
Uložit recept!
článek
článek

Top 3 vánoční menu: Ozvláštněte si vaše letošní Vánoce…

...jsme pro vás seznam top 3 brilantního sedmichodového vánočního menu. ... výběrem toho nejlepšího z české a evropské kuchyně. BEZLEPKOVÉ MENU První chod: Bezlepkový chleba a ... vody rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Formu na chleba ... vymažeme rostlinným olejem. Brambory, vařené nejlépe den předem, oloupeme a ... prolisujeme. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. V míse smícháme brambory s moukou, zbytkem vody, ... solí a kváskem a uhněteme hladké těsto. Vytvarujeme z těsta šišku a vložíme ji do ... vymazané chlebové formy. Na teplém místě pak těsto necháme přikryté čistou ... utěrkou kynout asi 3/4 hodiny. Vykynuté těsto ve formě vložíme do předehřáté ... trouby a pečeme ho přibližně 60 minut. Upečený chleba vyklopíme z formy a necháme ... vychladnout. Mandlouvé koule 900 g rozdrcených mandlí ma ... g lískových oříšků200 g mandlí200 g arašídůNa dozdobení:Sladká matcha teaKakao s bílým pepřem ... se salkem, dokud nevznikne těsto, které dáte na chvilku odpočinout do lednice.Potom si vemte ... oříšek a zabalte ho do těsta. Vykoulejte krásné pravidelné malé kuličky, které ... potom obalíme v míse s matcha tea nebo kakaem. Předkrm: Pečené artyčoky v troubě 250 ml extra ... panenský olivový olej250 ml bílého vína2 lžíce sušené oregána2–3 lžičky sušeného drceného ... chilličesnek, nadrobno nasekaný 12 stroužkůsůl a čerstvě namletý ... limetky nebo citronu Rozehřejte troubu na 260 °C. V míse smíchejte bylinky olej s vínem, oregano, ... vločky chilli, česnek, sůl a pepř a dejte stranou. Vršek artyčoku odkrojte cca 2,5 cm a listy jemně ... odtáhněte od sebe, aby se hlava otevřela. Naskládejte artyčoky do menšího pekáče odkrojenou ... stranou nahoru a každý z nich přelijte olejovou směsí, ... si dejte pozor, aby se dostala mezi všechny listy. Přikryjte artyčoky alobalem a pečte 45 minut. ... a dále pečte cca dalších 30 minut, dokud zelenina nezhnědne a nezměkne. Během pečení artyčoky často ... polévejte šťávou z nádoby. Hotové jídlo nechte 10 minut zchladnout a poté ho ... s výpekem a zakápnuté trochou šťávy z limetky. Polévka: Rybí polévka bujabéza celkem 2,5 kg ... ryb (můžou být zmrazené)250 g mražených krevet2 nakrájané cibule1 pórek4 stroužky česneku4 ... fenyklubobkový listkůru z jednoho pomeranče4 vlákna šafránu (v nouzi lze nahradit asi 1/2 lžičkou ... kurkumy)100 ml olivového oleje100 ml bílého vínasůl a pepř na dochucenílístky fenyklu a tymián na ... a vložte do něj ryby a zalijte je třemi litry vody. Vodu uveďte k varu a zhruba pět minut vařte. Na ... pánvi si osmahneme na jemno nakrájenou zeleninu. Po pěti minutách ji spolu s kořením a většinou ... pomerančové kůry přidejte do polévky. Stáhněte plamen a čtvrt hodiny vařte. Pět minut ... před koncem vsypte krevety a nalijte víno. Rybu z polévky vyjměte a rozdělte na menší ... kousky a vraťte do polévky. Ozdobte jemně nakrájenou nebo strouhanou bio pomerančovou kůrou a ... několika lístky bylinek. Hlavní chod: Kapr na kmíně s vídeňským salátem Kapr na kmíně 4 ... lžičky mleté sladké paprikysůl1 cibule, nakrájená na kolečka3 lžíce másla Troubu si ... předehřejte na 200 °C. Filety osoite, poprašte paprikou a kmínem a ... rozložte do pekáčku na cibulku. Kapra na hoře poklaďte máslem a pečte asi 30 minut ... dozlatova. Během pečení přelévejte máslovou šťávou. ... to není nutné, ryba pustí šťávy dost. Můžete podávat s bramborovým salátem. Vídeňský ... hořčice1 menší salátová okurka1 jarní cibulka s natí150 ml vývaru2 lžíce vinného octa5 lžíce ... měkka, slijeme vodu a necháme trochu vychladnout. Pak je nakrájíme na plátky. Salátovou okurku ... oloupeme a také ji nakrájíme na tenké plátky. Červenou cibuli a jarní cibulku nakrájíme na ... jemno a na pánvi ji osmahneme na oleji až zesklovatí. Pak k ní přidáme horký vývar ... hořčici a vinný ocet. Zálivku podle chuti osolíme a opepříme. Ve velké ... míse smícháme nakrájené plátky brambor s plátky okurky, a vše ... zalijeme zálivkou. Opatrně promícháme a necháme stát, až se zálivka ... vstřebá a salát zchladne. Tento salát je výbornou přílohou ke všem druhům ... masa, grilovaným, pečeným nebo i smaženým. Dezert: Raw jahodový dort Forma o velikosti ... 22cm Korpus:1 šálek (250ml) mandlí (namočte je přes noc)4 lžíce datlové pasty (nebo namočené přecezené datle) Krém:500 g čerstvých ... jahod1 zralé mango180 - 200ml kokosového oleje Na korpus rozmixujte ořechy a datle dohromady dokud ... nevznikne tuhá lepivá hmota. Mixujte tak dlouho, dokud ořechy nepustí olej a ... směs se díky tomu nespojí. Mandle s datlemi následně ručně spojíte v těsto ... a natvarujete do formy. Na krém si rozpusťte kokosový olej a spolu s ovocem ... rozmixujte dohladka. Krém nalijte na korpus a nechte přes noc v lednici nebo i v ... mrazáku. Před nalitím krému přidejte do formy čerstvé kusy jahod. ... Servírujte zdobené čerstvými jahodami, mátou. Kreativita je jen na vás. Něco k zakousnutí: ... játra důkladně omyjeme a zbavíme je větších blan. V kastrole na kousku másla osmahneme nakrájenou ... cibuli až zesklovatí. Nyní k ní přidáme omytá a osušená játra, nakrájený česnek, tymián a trochu pepře. Zvolna ... játra na cibulce restujeme za občasného promíchání asi 10 ... minut. Pak celý obsah kastrolu nasypeme do mixéru, přidáme změklé máslo, smetanu a ... lehce osolíme. Všechno rozmixujeme na pastu. Hotovou paštiku nalijeme do formy a necháme v ... lednici ztuhnout. 2. ODLEHČENÉ MENU První chod: Raw chleba a vosí ... hnízda Raw chleba 50 g lněných drcených semínek.70 g pohankové mouky.50 g slunečnicových drcených ... semínek.10 g sezamových semínek.5 g kmínu.Himalájská sůlVoda dle potřeby Drcená lněná ... semínka namočte do vody a nechejte odstát do chvíle, než ... získáte gelovou konzistenci. Pohankovou mouku smíchejte se slunečnicovými ... sezamovými semínky, kmínem a Himalájsou solí. Do směsi přidejte namočená lněná semínka a ... vypracujte těsto, které rozprostřete na pečící papír (1-1,5 cm vysoké) a nakrájejte jej na požadované tvary (čtverec, obdélník). Nakrájené ... těsto vložte na plato do sušičky potravin a sušte přibližně ... hodinu až hodinu a půl. Vosí hnízda Těsto:100 g ořechů (vlašské, ... g sušených datlíjavorový sirupkokosový olej Na dokončení:sušené datle nebo meruňky Ořechy s ... mandlemi rozdrtíme na jemnou mouku.Přidáme sušené datle a vše znovu rozmixujeme. Nakonec do směsi postupně přidáváme javorový sirup. ... Přibližně 1,5 lžíce, tak, aby vzniklo husté těsto. Hotové těsto uložíme na dvě hodiny do ledničky. ... Mezitím vymažeme formičku na vosí hnízda kokosovým olejem a chladné těsto do ... ní vytlačujeme a po naplnění opatrně vyklopíme. Hotová hnízda postavíme na kousek sušené datle ... nebo jiného ovoce. Předkrm: Sýrové koule s ořechy a datlemi 3 ... lžíce pražených nasekaných vlašských ořechů1 lžíce mleté šalotky150 ... g lučiny3 lžíce nasekaných datlí Medjool1 lžíce nízkotučného ... mléka100 g netučného taveného sýra1 šálek nastrouhané nivy1/4 lžičky soli1/4 lžičky mletého ... populární předkrm, nebo lahodné pohoštění k vínu. Musí se s přípravou začít den předem, ale ... rozhodně to stojí za to. Ve velké míse smícháme nivu s mlékem, taveným ... sýrem a lučinou. Vše ušleháme ručním šlehačem 2 minuty na hladkou ... kaši. Pak přidáme šalotku, pepř, sůl a citronovou kůru. ... Znovu vyšleháme do krémového stavu. Nyní sýrovou směs pomocí gumové stěrky přeneseme ... nádoby a uzavřené dáme přes noc do lednice. Druhý den do směsi zlehka přimícháme vlašské ... podávat třeba s čerstvým pečivem, nebo zeleninou. Polévka: Hráškový krém se slaninou 1 lžíce ... másla1 malá cibule, nakrájená najemnozelená část z malého pórku, nakrájená na ... tenké proužky1–2 stroužky česneku, nakrájené na plátky800 ml kuřecího vývaru500 g mraženého ... toustového chleba V hrnci si orestujeme cibulku na másle dozlatova. Potom přidáme česnek a zelenou ... část pórku, vše opečeme do měkka. Zeleninu zalijeme kuřecím vývarem a krátce ... povaříme a nakonec přidáme mražený hrášek. Jakmile je hrášek měkký polévku důkladně ... rozmixujeme dokud nebude krásně jemná. Pokud nemáte kvalitní mixér polévku nakonec ... propasírujte. Osolte a opepřete. Připravte si krutony, které se opečeme v troubě ... dozlatova. Na pánvi si rozpustíme máslo a rozpustíme si ... česnekovou pastu, kterou nakonec promícháme s krutony. Podáváme s osmaženou ... slaninou a krutony. Hlavní chod: Lehký bramborový salát s jablky a ... čerstvého kopru300 gramů jablek, červených, na 1/4 (neoloupaných)200 gramů nakládaných okurek, ... gramů citronové šťávy240 gramů žluté cibule, na půlky200 gramů Creme fraiche100 gramů smetany, ... čajové lžičky černého mletého pepře Brambory nakrájejte na kostičky a jablíčka na ¼. Okurky nakrájejte také na kostičky a všechny ingredience ... smíchejte dohromady. Přidejte Creme Fraiche, smetanu, hořčici a celou ... směs důkladně promíchejte. Nakonec zakápněte citronovou šťávou a dochuťte ... kořením. Kapr na bylinkách 200 g kaprasůlpepř5 g hladké ... oleje1/4 citronu Kapra omyjte, očistěte, nakrájejte na filety, osolte a potřete sekanými ... (sušenými) bylinkami. Jednotlivé porce obalte v mouce a vložte do ... pekáčku do rozpáleného oleje. Pečte v troubě dozlatova (můžete i grilovat na ... alobalu). Podávejte s citronem. Dezert: Crème brûlée cukr - na. třtinový1 ks ... pěkný lusk - vanilkový0,6 l smetana6 ks vaječný žloutek0,15 kg cukr - krupice Na ... prkénku si rozřízneme vanilkový lusk. Vložíme ho do hrnce. Nalijeme smetanu. Povaříme. ... Necháme vystydnout. Zapneme si troubu na 100°C. Připravíme si nízké mističky vhodné do trouby. Do ... mísy si nasypeme cukr a vyklepneme žloutky. Zlehka třeme. Přilijeme smetanu, již bez lusku. ... Přelijeme do nízkých mističek a dáme na zhruba šedesát minut do trouby. Hotový krém musí ... být jemný. Pudinková konzistence. Až krém vystydne, tak ho z vrchu pocukrujeme. ... Vložíme do trouby pod gril a vytvoříme na povrchu karamel. (nebo použijeme karamelizér) ... lahodný a neodolatelný Créme brulée bude chutnat určitě všem. Něco k zakousnutí: Ořechová ... olivového oleje,4 lžíce mlékašpetka soli a pepře. Rozpálíme troubu na 150°C a na plech ... rozprostřeme lískové ořechy bez skořápek. Ořechy dáme pražit na 5 minut do trouby. Teplé ... utěrky, a jemným mnutím z nich oloupeme šlupičky. Loupané ořechy a slunečnicová semínka nasekáme na jemno a rozdělíme na dvě části. Druhou polovinu ... se semínky rozmixujeme v mixéru do hladkého krému. Oloupeme česnek a prolisujeme ho. Šalvěj nasekáme ... na jemné kousky. Připravíme si větší mísu, do které vložíme obě ... části ořechové směsi a česnek. Zakápneme olejem a začneme zapracovávat tvaroh s ... lučinou. Směs důkladně promícháme a dochutíme solí a ... pepřem. Můžeme také zjemnit několika lžícemi mléka. Hotovou paštiku necháme odstát do druhého dne v ... lednici. 3. TRADIČNÍ MENU První chod: Jablečný štrůdl a ... různé druhy cukroví Listové těsto nebo těsto na štrůdl asi 1,5 kg jablek80–100 g cukru (nebo dle ... šťávaskořicemletý hřebíčekmoučkový cukr na posypánídostatečné množství rozpuštěného másla, ... případně 1 vejce na potřeníNa ořechovou strouhanku100 g strouhanky3 lžíce ... vlastní domácí těsto nebo použít hotové z obchodu. Rozinky namočíme v rumu a nechte nasáknout. Na ... ořechovou strouhanku nechte na pánvi zpěnit máslo. Přidejte strouhanku a na mírném ohni pomalu ... restujte dozlatova. Před koncem restování vsypte namleté ořechy, krátce opražte a znovu odstavte z ... ohně. Jablka oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a ihned pokapejte citronovou šťávou, ... aby nezhnědla. Podle kyselosti jablek přidejte přiměřené ... hřebíček, pořádnou špetku skořice a zamíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C (funkce horký vzduch ... . Vhodný plech či pekáč vymažte máslem. Připravené těsto rozválejte tak, aby se naplněný ... štrůdl na pečícím papíru dobře vešel na plech. Ořechovou strouhankou posypte asi polovinu ... rozváleného těsta. Poklaďte nakrájenými jablky a namočenými rozinkami. Druhou část těsta důkladně ... potřete rozpuštěným máslem. Štrúdl zarolujte a okraje dobře přimáčkněte. ... Pomocí plátu pečicího papíru přendejte štrúdl na plech. (Pokud používáte listové těsto, naneste ... jablečnou náplň na střed rozváleného plátu a strany překlopte do ... středu. Konce a okraj dobře přimáčkněte.) Podle toho, jaké používáte těsto, potřete ... štrúdl buď máslem (těsto na štrůdl), nebo rozšlehaným vejcem (listové těsto) ... (listové těsto se peče o něco kratší dobu). Hotový štrůdl vyndejte z trouby, nechte ... zchladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podávejte vlažný nebo zcela vychladlý. Předkrm: ... V sádle pečeme husí játra nebo je udusíme na cibulce s trochou bílého vína. Nakonec je necháme ... je vychladnout. Vyšleháme si máslo do hladké pěny a přidáme ... vychladlá, rozetřená nebo prolisovaná husí játra. Směs dobře rozšleháme, zjemníme vyšlehanou ... smetanou a podle potřeby přisolíme. Do pěny můžeme dát celé kousky jater. Dvě velké ... hrušky povaříme v bílém víně, nakrájíme na kostičky a dochutíme hruškovým likérem. Také malé ... hruštičky svaříme v bílém víně. Husí játra naservírujeme s hruškovým ragů ozdobené malou ... hruštičkou. Polévka: Tradiční rybí polévka rybí vnitřnosti ... 1 kapří hlava1,25 l vody4 lžíce kořenové zeleniny nakrájené na nudličky1 cibule1,5 lžíce polohrubé ... moukynasekaná zelená petrželka1,5 lžíce máslacelý černý ... Štědrovečerní menu se neobejde bez rybí polévky. Spolu s bramborovým salátem a smaženým kaprem na ... vánoční stůl prostě patří. Z kapří hlavy vyjmeme žábry a důkladně ji omyjeme. Pak vaříme v osolené vodě s cibulí asi hodinu. ... Mezitím na másle osmahneme kořenovou zeleninu, zalijeme ... trochou rybího vývaru, přidáme nakrájené rybí vnitřnosti a vše povaříme asi čtvrt ... hodiny. Na másle připravíme z mouky světlou jíšku a povaříme ... ji v rybím vývaru. Vývar scedíme a přidáme k uvařené zelenině s ... rybími vnitřnostmi. Okořeníme muškátovým oříškem, můžeme přidat ... uvařené maso vybrané z rybí hlavy a nakonec posypeme zelenou petrželkou. K rybí polévce ... je zvykem podávat kousky osmažené veky (krutony). Hlavní chod: Vánoční bramborový salát s kapřím ... 2 kelímku bílého jogurtu1 malou plechovku nakládaného hrášku5 nakládaných okurek3 ... vejcesůlhořčicemletý černý pepřnálev z nakládaných okurek Bramborový salát patří na ... stůl stejně jako smažený kapr nebo rybí polévka. Je to pochoutka, kterou si ale můžeme připravit i ... kdykoliv během roku. Salátové brambory uvaříme ve slupce nejlépe den ... předem. Uvaříme natvrdo vejce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do velkého hrnce dáme vařit ... listem, novým kořením, trochou soli a cukru. Když je zelenina měkká, necháme ji vychladnout a ... pak nakrájíme na kostičky. Nakrájíme najemno i nakládané okurky a cibuli. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a všechno dohromady smícháme ve ... velké míse. Přidáme nakládaný hrášek, majonézu, jogurt, ochutíme octem, ... hořčicí a mletým pepřem podle vlastní chuti. Vejce opatrně přimícháme nakonec. Hotový salát ... pak necháme v chladnu uležet pár hodin. Smažené kapří řízky 4 porce kapra2 vejce10 lžic ... hladké mouky10 lžic jemné strouhankyolej na smažení1 citronsůl Smažené kapří řízky na ... štědrovečerní stůl prostě patří. S bramborovým salátem a rybí polévkou jsou ... základními kameny našich vánočních hodů. Porce kapra omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou ... šťávou a osolíme. V hluboké pánvi nebo ve fritovacím hrnci ... rozpálíme olej. Jednotlivé rybí porce obalíme v mouce, v ... rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Smažíme je pak v rozpáleném oleji z obou stran ... dozlatova. Na talíři kapří řízky ozdobíme plátkem citronu. ... g másla, změklého600 g krémového sýra (Lučina, Philadephia, ricotta…)3 lžíce hladké mouky2 ... ve vodní lázni6 tvrdých karamelových bonbonů, nahrubo nadrcených (třeba v hmoždíři)1 konzerva ... kondenzovaného mléka (Salko) Předehřejte troubu na 220 °C. Kondenzované mléko vlijte do zapékací ... nádoby a důkladně zakryjeme alobalem. Formu vložte do pekáče s vodou a hodinu až hodinu ... abyste získali karamel, konzistencí podobný medu. Konzervu salka lze také hodinu a půl vařit ve ... vodě. Troubu ztlumte na 180 °C. Sušenky s máslem rozmixujte na soudržnou hmotu. Napěchujeme ji do dortové formy o průměru 20 cm a 10 ... minut předpékejte. Korpus nechte vychladnout. Troubu stáhněte na 140 °C. Sýr prošlehejte s ... moukou a vanilkou. Přidejte vejce, zakysanou smetanu, čokoládu a ... promíchejte. Nadrcené karamelky rozprostřete na předpečený korpus a opatrně je zalijte směsí. ... Pečte 40–50 minut, aby se náplň zpevnila. Cheesecake potřete karamelem, vychlaďte a ... podávejte. Něco k zakousnutí: Pěna z uzeného lososa s kardamomem na rozpečené bagetě ... černého pepře1/4 lžičky kardamomu1/4 hrnku nasekané čerstvé pažitky1 citron Pěna z uzeného ... s kardamomem je lahodný a aromatický předkrm. Přidáváme k němu většinou čerstvé pečivo. V ... smetanou, citronovou kůrou a citronovou šťávou. Ke směsi přidáme mletý pepř a kardamom. Vše ... umixujeme dohladka. Pak směs přendáme do větší mísy. Druhou polovinu ... lososa nakrájíme na hrubé kousky a přimícháme do pěny. Stejně tak i nasekanou zelenou pažitku. Necháme v chladu a před ... ještě ozdobíme sekanou pažitkou nebo koprem. Podáváme natřené na rozpečené bagetě.        ...

Kuřecí maso na víně s shiitake
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuřecí maso na víně s shiitake

...maso na víně s shiitake je jídlo kde se spojuje chuť italského ...na s japonskou houbou shiitake. S kuřecím masem jde o výtečnou kombinaci, protože ... právě pro svou kořeněnou chuť a výrazné aroma. Kuřecí maso lehce naklepeme mezi dvěma ... plastovými foliemi, oslolíme a opepříme. Na velkou pánev s rozpáleným olejem pak jednotlivé ... položíme a opékáme po obou stranách 5-6 minut. Pak je vyndáme z pánve a uložíme do tepla. Na ... pánev nyní přidáme trochu oleje a houby shiitake nakrájené na kousky. Dusíme za stálého míchání asi 2 ... minuty. Pak do pánve přidáme část nakrájené zelené cibulky a víno. Přivedeme k varu, ... pak jen krátce povaříme a snížíme teplotu. Do pánve přidáme máslo a necháme ho rozpustit za ... stálého míchání. Nyní přidáme porce kuřecího masa a důkladně ... vše promícháme. Na servírovací mísu naskládáme kuřecí maso s houbami a posypeme zbylou nakrájenou zelenou cibulkou. Jednotlivé porce pak...

Kapoun na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Kapoun na víně

...na víně je recept převzatý z francouzské kuchyně. Pokud je kapoun starší než jeden rok, je vhodné ... ho před pečením ještě povařit nebo podusit. Kapouna omyjeme, osušíme a prošpikujeme ... slaninou. Na pekáč položíme plátky slaniny, kousky citronové ... kůry a na to připraveného prošpikovaného, osoleného a ... opepřeného kapouna. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a kapouna v ní začneme péct. Jakmile ... podlijeme ho vodou a bílým vínem a pečeme do měkka. Během pečení ho stále poléváme vínem. Po upečení ... kapouna naporcujeme. Jako příloha je vhodná bramborová kaše....

Králík na víně s žampiony
Uložit recept!
recepty
recepty

Králík na víně s žampiony

...na víně s žampiony je pikantní a zároveň velmi jemný ... pokrm. Jako přílohu doporučujeme vařené nové brambory....

Treska na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Treska na víně

...na víně je lehké a rychlé jídlo. Podáváme s brambory, pečenými nebo vařenými. ... Přílohou mohou být i hranolky nasucho opečené v troubě...

Krevety na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Krevety na víně

...na víně jsou jemné a lahodné. Můžete je připravit jako pohoštění pro posezení s...

Drůbeží játra na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Drůbeží játra na víně

...játra na víně jsou rychlou minutkou. Maso je jemné a omáčka lehce pikantní. Přílohou...

Krevety na bílém víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Krevety na bílém víně

...na bílém víně v jemné omáčce jsou hotové za pár desítek minut....

Rybí filety na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Rybí filety na víně

...filety na víně s bramborovou kaší a zeleninovým salátem, to by ... mohl být jednoduchý a poměrně rychlý oběd. Můžete takto připravit třeba tresku, mořského...

Pečený losos na másle a víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečený losos na másle a víně

...losos na másle a víně je jemný, šťavnatý a přidáme k němu třeba opečené brambory s...

Vepřová panenka s třešněmi v portském víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřová panenka s třešněmi v portském víně

...panenka s třešněmi v portském víně je jídlo, které můžete připravit pro celou rodinu ... během necelé hodinky. Chutná skvěle a jako příloha se hodí třeba salát ... nebo opečené brambory. To už je ale na vás. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V malé ... vyšší pánvičce přivedeme k varu portské víno. Vaříme ho zvolna asi 10 minut, až se trochu ... vyvaří a v pánvi ho zbudou 2 lžíce. Pak k němu přidáme kompotové třešně, necelou ... minutu je povaříme a pánvičku odstraníme z plotny. K horkým třešním přidáme nasekaný tymián. Ve ... misce smícháme pepř, sůl a česnekový prášek. Touto kořenící směsí potřeme celou vepřovou ... panenku. Ve velké pánvi zahřejeme olej a maso na něm opékáme asi 8 minut dohněda. Velký pekáč ... maso a v předehřáté troubě ho pečeme asi 20 minut. Po této době maso potřeme polovinou třešňové ... marinády s portským a pečeme ještě 5 minut. Pak pekáč s masem vyndáme z trouby, potřeme ... marinádou s portským a necháme stát 10 minut. Nyní hotové maso nakrájíme na plátky a...

Pomalu vařená krůtí prsa na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Pomalu vařená krůtí prsa na víně

...vařená krůtí prsa na víně s jemnou zeleninovou omáčkou jsou lehká a přitom ... pikantní. Přílohou mohou být třeba vařené brambory. Krůtí maso upravíme do tvaru rolády a tu pevně ... svážeme potravinářským provázkem. Povrch rolády ze všech stran osolíme, opepříme a ... obalíme v jemně nasekaném tymiánu. Ve vysoké pánvi zahřejeme olej, přidáme na ... kostičky nakrájenou slaninu a roládu na ní ze všech stran opečeme. Opečenou roládu ... přendáme na talíř a do pánve nasypeme mrkev nakrájenou na kostky, cibuli nakrájenou nadrobno a ... vše krátce orestujeme. Přidáme do pánve bobkové listy a krůtí roládu ... a vše zalijeme vínem a vývarem. Hrnec zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu a ... pak zvolna při nižší teplotě vaříme 3 až 4 hodiny. Hotovou roládu opět přendáme na talíř a ... zeleninu se zbylým vývarem rozšleháme na hladkou omáčku. Bobkové listy před tím odstraníme. Moukou rozmíchanou v trošce vody omáčku zahustíme ... a už jen krátce povaříme. Podle potřeby ještě omáčku dosolíme a okořeníme ... pepřem. Roládu zbavíme provázku a nakrájíme ji na plátky. Podáváme společně s omáčkou...

Hráškové pyré
Uložit recept!
recepty
recepty

Hráškové pyré

...podávat s opečenou klobásou nebo s ohřátými párky.Také s nkládanou okurkou a krajíčkem chleba. Jako ... výborná příloha se ale hodí i ke grilovaným masům. Namočený žlutý hrách necháme trochu nabobtnat. ... ve 2 litrech vody vaříme přibližně hodinu do měkka. Čtvrt hodiny před koncem vaření vodu osolíme. ... vodu scedíme a trochu vývaru odložíme stranou. Cibuli nakrájenou nadrobno osmažíme na oleji. ... Měkký hrách v hrnci umixujeme tyčovým mixérem na kaši, kterou můžeme podle potřeby zředit vodou z ... vaření. Nakonec do kaše přidáme osmaženou cibulku, smetanu, ... podle chuti dosolíme a opepříme. Důkladně promícháme a pyré je hotové...

Dýňové pyré s jablky
Uložit recept!
recepty
recepty

Dýňové pyré s jablky

...je netradiční zdravá přesnídávka hlavně pro děti. V dýňové sezóně vítaný a velmi jednoduchý recept...

Pyré z jedlých kaštanů
Uložit recept!
recepty
recepty

Pyré z jedlých kaštanů

...z jedlých kaštanů používáme na lívance, na palačinky, na promazávání dortových korpusů ... apod. Také ho můžeme přidávat do ovocných a...

Bramborové pyré s brokolicí
Uložit recept!
recepty
recepty

Bramborové pyré s brokolicí

...třeba k rybám jako je losos, treska, mořská štika. Je jemné a recept je opravdu jednoduchý....

Celerové pyré
Uložit recept!
recepty
recepty

Celerové pyré

...jako přílohu k rybám, je jemné a delikátní. Kdo nemá rád kopr, může použít jiné koření...

Zdravá snídaně z dýňového pyré a jogurtu
Uložit recept!
recepty
recepty

Zdravá snídaně z dýňového pyré a jogurtu

...snídaně z dýňového pyré a jogurtu je plná bílkovin. Můžete použít i jiná ... semínka a také klidně jiné sladidlo. Příprava je rychlá, jen je potřeba hotovou ... snídani nechat uležet pár hodin v ledničce. Všechny ingredience důkladně promícháme a ... připravenou směs nalijeme do uzavíratelné sklenice. Tu uložíme uzavřenou na alespoň 8 hodin do ... ledničky, ale nejlépe přes noc. Podáváme vychlazené...

Vydatný hovězí guláš v holandské troubě
Uložit recept!
recepty
recepty

Vydatný hovězí guláš v holandské troubě

...chladném období není nic lepšího než vydatný hovězí guláš!. Dušené hovězí maso se vaří v troubě asi 2 ... hodiny, aby bylo křehké a velmi aromatické. Toto vydatné dušené hovězí maso z holandské ... trouby je delikátní zimní jídlo. Dušené hovězí maso pečené v troubě je vydatné, křehké a velmi ... chutné. Omáčka je dokonale hustá a zelenina je křehká a sytá. A dnes vám prozradíme všechna ... abyste si mohli připravit ten nejsytější klasický hovězí guláš vůbec. Tak se do toho pusťte! Chutě jsou ... hluboké a přitom na přípravu je to tak jednoduché. Vše začíná způsobem vaření (nápověda: opékání ... masa) a výběrem ingrediencí pro chuťový základ. Prozradíme vám několik tajemství. Maso opečte ... Zhnědnutí masa dodá masu hloubku a komplexnost. Hnědé kousky, které po něm zůstanou, jsou navíc ... plné chuti. Po odležení se hnědé kousky uvolní a pokrm se tak ... ještě více zvýrazní. Posilovače chuti: Kromě karamelizovaných ... masa je základem chuti tohoto vydatného dušeného hovězího masa worcesterská omáčka, rajčatový protlak, ... červené víno a mletý česnek. Přidejte bylinky: Například čerstvý tymián a ... sušené bobkové listy. Vařte v troubě: Tento snadný dušený hovězí pokrm dokončete v troubě při ... teplotě 325 °C po dobu 1 hodiny a 45 minut. To umožní propojení všech chutí a poskytne ... Existuje mnoho způsobů přípravy dušeného hovězího masa: pomalý hrnec, sporák, tlakový hrnec atd. ... Ze zkušenosti je nejlepší maso nejprve připravit na sporáku (v holandské troubě) a pak ho vařit v ... troubě asi 2 hodiny. Holandská trouba opravdu dobře udržuje teplo, ... skvělá nádoba pro vaření velkých jídel, jako je například dušené hovězí maso. Za prvé, použití ... holandské trouby vytváří nezaměnitelnou chuť. Příprava dušeného hovězího masa v holandské ... troubě je dokonalá - od zhnědnutí masa až po uvaření všech ... chuťových přísad v jednom hrnci. Stejné hloubky a komplexnosti chuti prostě ... nedosáhnete, když vše naházíte například do klasického neboli pomalého hrnce. Za ... po dobu asi 2 hodin opravdu pomáhá spojit chutě a hovězí maso je mimořádně křehké. Zde je několik ... skvělých tipů na přípravu: Maso opékejte po částech na prudkém ... ohni. Klíčem ke krásnému propečení je nechat maso v ... klidu, dokud se krásně nepropeče - snažte se ho příliš brzy neotáčet. Neuspěchejte ... přípravu na sporáku a nechte dejte si načas, aby se všechny chutě rozvinuly. Hlavními ... omáčka, rajčatový protlak, víno a mletý česnek. Bylinky (čerstvý tymián a bobkový list) také ... dodají masu spoustu skvělé chuti. Používejte čerstvý tymián. Sušený tymián není ... stejný. Používejte pevné brambory, například zlaté nebo červené. Vyhněte se ruským ... bramborám, protože se snadno rozmačkají....

Dušené hovězí s hříbky
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené hovězí s hříbky

...s hříbky výborně chutná s kukuřičnou polentou. Podle tohoto receptu si můžete uvařit oboje. ... Trochu náročnější na čas, ale vyplatí se to. Je to totiž moc dobré. Italskou omáčku marinara si připravíme zvlášť v míse, kde postupně ... sušená rajčata bez nálevu,která jsme rozmačkali na malé kousky, nadrobno nasekanou cibuli, utřený ... česnek, natrhané listy bazalky, olej, cukr, oregano, sůl a ... pepř. Sušené houby ponoříme do horké vody a necháme ... je v ní 6 minut, aby nasály vodu. Hovězí maso osolíme, opepříme a necháme odležet v ... pokojové teplotě 15 minut. Na pánev s rozpáleným řepkovým olejem položíme maso ... střední teplotě opékáme po každé straně 4 minuty. Pak maso odstraníme z pánve a místo něho na ni nasypeme nakrájenou mrkev, celer, cibuli a česnek. ... osolíme a opepříme a přikryté dusíme asi 7 minut. Pak maso vrátíme zpátky, přidáme 2 hrnky omáčky ... marinara, rozmarýn, hovězí vývar a víno. Přidáme namočené hříbky i s částí vody. Vše uvedeme do varu ... a pak zvolna dusíme přikryté asi 3,5 hodiny. V polovině této doby maso obrátíme. Nyní ... přidáme naložené cibulky a ještě vaříme odkryté 10 minut, ... pak maso znovu obrátíme a vaříme dalších 10 minut. Nakonec maso vyndáme z pánve, nakrájíme na ... menší kousky a vrátíme zpět do omáčky. Polentu připravíme ve velkém hrnci. Nejprve ... svaříme mléko s 5 hrnky vody. Začne-li vařit nasypeme do ní instantní kukuřičnou polentu, osolíme ... a opepříme. Za občasného míchání vaříme 20 minut. Nakonec přidáme máslo a strouhaný sýr a mícháme ... dokud se oboje nerozpustí. Můžeme servírovat dušené hovězí v omáčce s...

Thajský hovězí guláš
Uložit recept!
recepty
recepty

Thajský hovězí guláš

...populární pokrm s podmanivou chutí a vůní exotiky. Podáváme ho většinou s dušenou rýží, pokud možno ... thajskou jasmínovou. Nejprve osmahneme na oleji ve vysoké pánvi hovězí maso nakrájené na ... větší kostky. Jakmile zhnědne, vyndáme ho z pánve a dáme ... stranou. Do pánve dáme nastrouhaný zázvor, kari pastu a nakrájenou ... citronovou trávu. Vše restujeme, dokud se citronová tráva krásně ... nerozvoní. Pak přidáme kokosové mléko a cukr. Přivedeme k varu, vrátíme do pánve hovězí maso ... a přikryté pokličkou zvolna vaříme asi 2 hodiny. Udržujeme teplotu a občas směs zamícháme. Je-li ... třeba, podlijeme trochou vody. Těsně před koncem vaření do pokrmu přidáme...

Řecké dušené hovězí
Uložit recept!
recepty
recepty

Řecké dušené hovězí

...dušené hovězí si vyžádá trochu více vašeho času, ale je to ... jedno z nejchutnějších dušených jídel vůbec. Spojení chutí dušeného hovězího se vším tím ... kořením je vynikající a nenapodobitelné. Rozhodně to za ten čas stojí. Podáváme většinou s ... pečivem a třeba se sklenkou dobrého červeného vína. Nejprve nakrájené hovězí maso smícháme v míse ... se solí a černým mletým pepřem. V hrnci smícháme olivový a kokosový olej a ... zahřejeme na vysokou teplotu . Pak přidáme osolené a opepřené maso a postupně ... opékáme ze všech stran dohněda. Opečené kousky vyjmeme z hrnce. Do hrnce nyní ... přidáme pórek, cibuli nakrájenou nadrobno a nakrájenou mrkev a celer. Opékáme asi 2 minuty. ... protlak, promícháme a přidáme červené víno a hovězí vývar. Vaříme za stálého míchání, dokud omáčka ... nezhoustne. Pak do hrnce vrátíme maso, přidáme pepř, 3 hrnky ... tymián, bobkový list, skořici, rozmarýn a šalvěj. Vše přivedeme k varu a snížíme teplotu. Dusíme ... pod pokličkou asi 90 minut. Pokud je potřeba, přidáváme trochu vody. Když hovězí maso změkne, mecháme omáčku vydusit do zhoustnutí. Odstraníme skořici a celé koření, přidáme nasekanou petrželku a pomerančovou kůru a už...

Hovězí zadní maso
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí zadní maso

...méně tučné než vepřové a hovězí je i bohatým zdrojem bílkovin, ale také železa. ... Maso z kýty nebo plece tedy hovězí zadní, se hodí pro pečení, dušení, opékání a ... připravit z něj lze například chutné plátky, rolády nebo závitky. ... Vyzkoušejte recept na hovězí na divoko...

Hovězí krk
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí krk

...maso je patří do skupiny hovězí přední a Francouzi ho nazývají bourguignon. Vždyť ... kousku masa se připravuje slavné, pomalu dušené hovězí po burgundsku! Hovězí krk je kvalitní kus masa, ... který se hodí pro dušení, pomalé vaření, ale i na steaky. Vyzkoušejte recept na hovězí maso se ... zelím....

Hovězí falešná svíčková recept
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí falešná svíčková recept

...a falešná svíčková s hovězím masem je jedno z nejklasičtějších jídel české ... kuchyně. Pochutná si na ní snad úplně každý. Jedinou nevýhodou je v případě pravé svíčkové ... její cena. Proto ji spousta lidí nahrazuje svíčkovou falešnou. Není to na škodu. ... Recept a hovězí falečná svíčková má nejen podobný vzhled, ale i ... vlastnosti – je jemná, měkká a šťavna. V kuchyni najde falešná svíčková, která pochází z ... přední plece, široké využití. Falešná svíčková se může dusit, péct, vařit i ... grilovat. Nejčastěji se však využívá právě na tradiční českou svíčkovou. Knedlík, maso a jemná ... ale můžete si ji samozřejmě dopřát i ve všední den. Na první pohled se její příprava může zdát ... složitější, ale uvidíte, že to nic není. Hovězí falešná svíčková a její recept je časově sice ... kuchyni se vám v tomto případě mnohonásobně vrátí. Na konci vašeho úsilí vás totiž čeká vynikající ... oběd, který si všichni strávníci budou pochvalovat. Recept a hovězí falešná svíčková je prostě skvělá...

Hovězí Stroganoff  se širokými nudlemi
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí Stroganoff se širokými nudlemi

...širokými nudlemi je v podstatě jednoduché jídlo. Stačí mít pohromadě všechny ingredience a čas na ... vaření. Je to klasika a s máslovými nudlemi opravdu moc ... dobrá. Hovězí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme k němu nakrájenou mrkev, bobkový list, 3 snítky tymiánu, ... promícháme a necháme půl hodiny odležet. V kastrole rozpálíme olej, maso do něj ... vhodíme a důkladně ho opečeme ze všech stran. Pak přidáme pokrájenou cibuli a opékáme, až ... cibule zesklovatí. Nyní přidáme koňak a vaříme, dokud se alkohol ... neodpaří. V dalším kroku odstraníme z pokrmu snítky ... bobkový list a mrkev a zalijeme ho vývarem. Vše přivedeme k varu, pak ztlumíme plamen a zvolna maso vaříme, částečně přikryté, jednu až dvě ... hodiny, dokud nezměkne. Mezitím na pánvi rozpustíme polovinu másla v olivovém oleji, ... přidáme nakrájené houby, česnek, zbývající tymián a dusíme, ... dokud nebudou houby opečené a propečené. Pak odložíme pánev stranou. Když je maso měkké ... houby, zakysanou smetanu, hořčici a petržel. Zamícháme a podle chuti ještě osolíme a opepříme. ... vodě, scedíme a vmícháme do nich zbylé máslo. Podle chuti je také přisolíme nebo opepříme. Hovězí Stroganoff podáváme s máslovými nudlemi a zdobíme...

Grilovaná hovězí pečínka
Uložit recept!
recepty
recepty

Grilovaná hovězí pečínka

...opečenými v troubě nebo s bramborovou kaší. Volba přílohy už je na vás. Zelenou cibulku, ... sůl, pepř, hořčici, koriandr, šalvěj, jemně nakrájenou cibuli, vinný ocet a jablečný džus ... rozmixujeme v mixéru na hrubší směs. Postupně k ní přidáme i olej. 1 1/2 hrnku této ... marinády nalijeme do velkého uzavíratelného plastového sáčku, ... přidáme hovězí maso, sáček uzavřeme a maso v marinádě důkladně ... obalíme.Sáček s masem a také zbylou marinádu v misce ... necháme přes noc v ledničce. Papriku rozkrojenou na polovinu a zbavenou ... semen a červenou cibuli nakrájenou na plátky grilujeme 4 až 6 minut po každé straně v ... grilu předehřátém na střední teplotu. Marinované hovězí maso položíme na grilovací ... 4 až 6 minut po každé straně při střední teplotě. Během posledních minut maso znovu potřeme ... zbývající marinádou. Hotové maso nakrájíme přes vlákno na tenčí plátky a podáváme s...

Kde najít informace



×