Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré ... recepty, fotografie a články


Vše co jste chtěli vědět o Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré ... . Ať už je to recept, článek nebo fotografie týkající se Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré ..., tak jistě skvěle poslouží jako inspirace pro přípravu nebo zdroj informací o Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré ... zde koupíte rychle a výhodně bez složitého prohledávání jednotlivých eshopů.

Hovězí líčka na červeném víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí líčka na červeném víně

...Tradiční jídlo francouzské kuchyně, které budete navěky zbožňovat...

Hovězí kližka na česneku
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí kližka na česneku

...je šťavnatá, jedná se o druh předního hovězího masa a hodí se k pomalému dušení a pečení. ... Výborný je z ní například guláš, skvěle chutná na houbách, ale také na česneku....

Hovězí po burgundsku: recept, který proslavila Julia Child
Uložit recept!
článek
článek

Hovězí po burgundsku: recept, který proslavila Julia Child

...po světě je bez pochyby Boef Bourguignon, tedy hovězí po burgundsku. Tento recept sice patří do vysoké ... a zima jsou ideálním obdobím, kdy se pustit do hovězího masa, které se pomalu vaří ve víně a vývaru. Ve ... staletí vylepšovaly a my si dnes můžeme pochutnat na lahůdce jako je Boef Bourguignon, která se ze ... selských usedlostí propracovala až na menu špičkových francouzských restaurací. ... Lahůdka z regionu vína Jak název pokrmu napovídá, za historií Boef Bourguignon se budeme ... muset vydat do Francie, konkrétně na východ země do regionu, kterému se historicky ... název podle germánských kmenů Burgundů, kteří ji na počátku pátého století osidlovali a dnes platí za ... mekku vinařství. Dnes je s turisticky oblíbeným regionem ... spojené především vinařství, protože zde nalezneme jedny z nejstarších vinic na světě i mnoho ... dlouhou vinnou stezku. Návštěvníci zde mohou ochutnat jedinečné druhy červených i bílých vín, navštívit lokální vinařství, kláštery, zámky, ... Protože je Burgundsko úzce spjato s vinařstvím, není divu, že víno, konkrétně červené, ... nechybí ani ve slavném receptu. A není ho tam zrovna málo! Kdo se rozhodne pustit do vaření hovězího ... po burgundsku, ten musí zapomenout na pokyny z tradičních českých receptů, kdy v návodu ... Tady se totiž nebude jen podlévat, ale maso se ve víně pěkně vykoupe! Žena, která změnila přístup ... Američanů k vaření První zmínka o receptu na Boef Bourguignon, který dnes patří ke klenotům ... gastronomie, pochází z roku 1903. Předpis na delikátní pokrm sepsal ve své kuchařce šéfkuchař ... téměř laik se zapsala do kurzů pro profesionály na věhlasné kuchařské škole Le Cordon Bleu. ... se tím o pořádný poprask, ale vyplatilo se. Julia nalezla lásku k vaření a o svou vášeň pro vaření ... pokrmů se později podělila v dnes již nadčasovém díle Umění francouzské kuchyně. Na...

Vše o víně, co by jste měli znát
Uložit recept!
článek
článek

Vše o víně, co by jste měli znát

...pojmy nemusejí být španělskou vesnicí. Naučte se jim porozumět Znáte ten pocit, kdy si v ... restauraci objednáte kvalitní víno a číšník najednou začne mluvit cizím jazykem a jednotlivá vína představovat pomocí pojmů, ve kterých se ztrácíte ... A proč mi obsluha v případě objednávky bílého vína nabízí jakýsi claret Modrý Portugal? S vínem se ... termínů a cizích slov, které ho popisují. Jejich znalost vám pomůže s výběrem, navíc se již před ... BOHEMIA SEKT. AlkoholAlkohol vzniká ve víně fermentací vinných hroznů. Cukr v hroznech se ... přeměňuje na alkohol a oxid uhličitý a vytváří energii (teplo) ... . To, jak bude víno silné, závisí proto na cukernatosti, tedy obsahu cukru v hroznech. Čím později ... tím je možné vytvořit silnější víno. Jakostní vína mají běžně okolo 11 % alkoholu, zatímco například ... vytvářející alkohol umírají. Pokud chce vinař vytvořit sladší víno, může fermentaci uměle ... zastavit. Barva vínaZákladní rozdělení na bílé, červené nebo růžové víno je třeba dále ... rozvíjet odstínem a hloubkou barvy. Pro bílá vína platí, že výrazná či tmavá intenzivnější barva ... může znamenat starší vína. Naopak vodově bledé a zelenkavé odlesky jsou znakem ... mladých vín. Červená vína se vyznačují nejtmavší barvou, pokud jsou mladá, postupem ... zrání ztrácejí ze svých tónů fialové, purpuru a nachu a přecházejí do sytě červených, rubínových a ... granátových odstínů. Růžová vína se jako mladá projevují světle růžovou barvou, ... která se během vyzrávání postupně mění na lososovou a meruňkovou. BarriqueVína, která jsou ... označená jako barrique, zrají minimálně tři měsíce v ... o objemu 225 litrů. Tyto sudy se pro uložení vína mohou použít pouze třikrát. Podle původu ... použitého dřeva přecházejí do vína tóny oříšků nebo vanilky. Díky zrání v sudu se ... víno zakulacuje, třísloviny se zjemňují a barva nabírá na intenzitě. CuvéeOznačení cuvée naleznete ... z více odrůd, nejvíce však ze tří. Může se jednat jak o bílá, tak i červená vína. Míchání odrůd ... před zpracováním hroznů, nebo až po vyrobení vína. V České republice, na rozdíl od zahraničí, není ... zcela běžné pít vína z více odrůd. I u českých vinařů však můžete nalézt vynikající cuvée, za ... vyzkoušení stojí například bílé víno z Habánských sektů Cuvée Jacob ... roce 2013 a skládá se z Tramínu červeného, Chardonnay a Ryzlinku rýnského. ClaretClaret je bílé víno, ... se však vyrábí z modrých hroznů. Ty se po sběru namelou stejným způsobem jako u červeného vína, jen ... Ve vinných lístcích se můžeme také setkat s označením blanc de noirs. Od českých vinařů můžete ... vyzkoušet například Víno Mikulov Sommelier Club Selection ... depotu, a také se provzdušní, čímž se chuť vína rozvine. DepotDepot je přírodní usazenina ve víně, která je zcela nezávadná a vyskytuje se ... technolog zabývající se kvalitou vinné révy a vína, má ve vinařství svou nezastupitelnou roli. ... Provádí analýzy hroznů a vína, je zodpovědný za zpracování vinné révy a ... i uměle zastavit, díky čemuž vzniknou sladší vína, která nejsou tolik alkoholická. ... vodě a alkoholu je to nejzastoupenější látka ve víně. HrozenHrozen je plod vinné révy, ze kterého se ... víno. Od žádného profesionálního sommeliera ani vinaře neuslyšíte, že se víno pěstuje. To se pouze ... Z jednoho kilogramu hroznů se průměrně vyrobí jedna lahev vína. ChuťChuť vína neboli sapor je ... klíčová vlastnost pro jeho výběr. Je ovlivněna jak odrůdou hroznů, tak i půdou a klimatickými ... podmínkami, ve kterých byla vinná réva pěstována. Znamená to tedy, že např. Ryzlink rýnský chutná ... jinak z moravských strání, například ze Bzence, a jinak v Porýní, odkud tato ... odrůda pochází. Zároveň také jedna a ta samá odrůda z jednoho vinařství může chutnat ... každý rok jinak, což způsobují klimatické podmínky. Pro určení ... chuti je velice důležitá teplota podávaného vína. Pokud je moc vysoká, uvolňují se některé těkavé ... intenzita a charakter chuti, ale i to, co víno na jazyku zanechává po jeho spolknutí, tzv. ... či dochuť. IndividualitaKaždé víno je originál, na jeho chuť má vliv mnoho faktorů. Například z jaké ... Stejně tak i každý člověk má jiné chutě – někdo například preferuje sladká vína, jiný dává přednost ... sušším. Na to je tedy při výběru vína nutné myslet, protože ani nejlepší víno ověnčené ... mnoha oceněními nemusí chutnat všem. Jakostní vínoVína rozdělujeme na obyčejná ...na (dříve stolní), zemská a jakostní. Toto dělení ... cukru. Za jakostní se mohou považovat pouze ta vína, ve kterých bylo minimálně 15 kg cukru na 100 ... litrů moštu. Tato vína jsou vyráběna z kvalitních hroznů, musejí také pocházet pouze z ... jedné země a na lahvi musí být uveden původ hroznů, ročník a ... odrůda. Jakostní vína se dále dělí na odrůdové, známkové a s přívlastkem. ... – dotváří jeho charakter a chuť. Bez ní by vína byla fádní a mdlá. Nejčastějšími kyselinami ... zastoupenými ve víně jsou kyselina vinná a jablečná, nicméně můžeme nalézt, byť v ... Dlouhé zrání hroznů má za následek sladká těžší vína, která se nejčastěji používají jako digestiv, ... nejčastěji v lahvích o objemu 0,2 litru. Ledová vína obvykle patří mezi nejdražší vína z produkce ... daného vinařství, protože při sklizni je objem hroznů menší ... než například u pozdního sběru, a vyrobí se ho tedy méně ... Pro vinohradníky je navíc poměrně riskantní nechat hrozny na keřích ... a v posední době také zlodějů. MaceraceMacerace znamená proces louhování hroznů a slouží k extrakci ... moštu. Je důležitá hlavně pro výrobu červeného vína, protože právě díky tomu získává jedinečnou barvu ... a zároveň typickou chuť tříslovin. Naopak při přípravě bílých vín trvá macerace jen ... několik málo hodin, poté je již namletá směr hroznů lisována a zbavována pevných ... nožík je nástroj, který slouží k otevírání vína. Jedná se o menší otvírák, který má v sobě ... vývrtku, ale i krátký nožík na odstranění kapsle na lahvi (obal hrdla lahve). Slangově se tomuto ... vybraných restauracích setkat neměli. Oblast (vinařská)Na některých, často kvalitnějších vínech, nenajdete pouze stát, ze kterého víno pochází, ale ... také vinařskou oblast, podoblast či obec. Česká republika ... se například dělí na dvě oblasti – Čechy a Moravu – a šest podoblastí, ... cukru. Hrozny musejí pocházet z jedné podoblasti, například Mikulovska, a víno musí být vyrobeno ... odrůd vinné révy. Další dělení přívlastkového vína udává cukernatost (kilogramy cukru na 100 litrů ... moštu) či způsob výroby vína. Přívlastková vína rozdělujeme na kabinetní (min. 19 kg cukru na 100 ... litrů moštu), pozdní sběr (min. 21 kg cukru na 100 litrů moštu), výběr z hroznů (min. 24 kg ... cukru na 100 litrů moštu), výběr z bobulí (min. 27 kg ... cukru na 100 litrů moštu), výběr z cibéb (min. 32 kg cukru ... 100 litrů moštu), ledové víno (min. 27 kg cukru na 100 litrů moštu) a slámové víno (min. 27 kg cukru ... a poté se lisuje, díky čemuž oddělí pevnou, nadbytečnou část rmutu od tekuté, ze které se dále ... příprava. Zralé hrozny se nejdříve dají minimálně na tři měsíce usušit na slámu, odtud pochází název ...na. Během sušení se z hroznů odpařuje voda a plody ... získávají na cukernatosti. Každý hrozen i bobule je potřeba pravidelně ... kontrolovat a ty špatné ihned vyhazovat. Jinak by se mohla rozšířit hniloba a plísně a víno by ... mošt, který má v sobě minimálně 27 kg cukru na 100 litrů. TříslovinyTřísloviny, jinak řečeno ... taniny, jsou látky, které se nacházejí především ve slupce a peckách hroznů. Tyto ... terroir pochází ze slova terre – země – a značí souhrn vlivů na pěstování vinné révy – ... révy, stejně tak jako její zpracování a přeměnu na víno. Například Ryzlink rýnský je znám svou ... kořenitou vůní, chutí zelených jablek, ananasu či banánu. Pokud však ochutnáte Ryzlink rýnský například z viničních tratí ve Bzenci, ucítíte ve víně i lípu. Proto se tomuto vínu říká Bzenecká lipka, ... která je mezi vinaři právě pro svou jedinečnost velice oblíbená. ... Uchovávání vínaVíno by mělo být uchováno ve tmavém, chladném a ... vlhkém prostředí, pro tento účel se tedy hodí například sklepní prostory. Lahve by se měly ... skladovat ve vodorovné poloze. Na některých etiketách také najdete, jak dlouho by ... v lahvi, aby mělo část dostatečně uzrát. Vůně vínaVíno obsahuje až osm set rozličných vůní, které je ... oblastí, skupin a podskupin. Můžete cítit květnatou vůni, kořeněnou, ovocnou, rostlinnou, jako například rozkvetlou jarní louku nebo čerstvě ... Vonné složky by se měly projevit i v chuti vína. Po napití tedy hodnotíme aroma znovu v ústech, ... vlastností. Vedle barvy je důležitá i viskozita vína, což značí zjednodušeně to, jak se víno chová ve ... zbytkového cukru či obsahu extrahovaných látek. Naopak při rychlém stékání, které nezanechává žádné ... stopy na stěnách sklenice, se jedná o řídké víno, což je ... Zbytkový cukrCukry v hroznech se přeměňují na alkohol, zároveň je však možné, například díky ... umělému zastavení kvašení, nechat ve víně i tzv. zbytkový cukr, který poté dotváří chuť. Vína rozdělujeme na suchá (nejvýše 4 g zbytkového ... cukru na litr), polosuchá (4–12 g zbytkového cukru na litr ... , polosladká (12–45 g zbytkového cukru na litr) a sladká (minimálně 45 g zbytkového cukru na litr)...

Hovězí přední
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí přední

...nebo kližka z hovězího dobytka patří do skupiny tzv. hovězího předního ... masa. Hodí se k dušení, vaření a dá se i dobře namlít. Kližka se hodí například na guláš. Je o něco ... méně prorostlá než hovězí krk, z něhož se dají připravit například skvělé ... omáčky, třeba rajská. Recept naleznete níže....

Hovězí líčka na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí líčka na víně

...líčka na víně jsou pochoutkou, která se zase vrací do naší ... výsledek za to rozhodně stojí. Ve velkém hrnci na rozpáleném oleji opečeme osolená a opepřená hovězí líčka ze všech stran. Pak je dáme stranou na ... talíř. Očistíme celer, mrkev a petržel a nakrájíme na menší kousky. Zeleninu nasypeme do ... hrnce a na oleji ji osmahneme dozlatova. Pak k ní přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek a dále za ... půl hodiny. Pak do hrnce přidáme opečená líčka a hovězí vývar, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme v ... troubě předehřáté na 130 stupňů asi tak 2 hodiny, až jsou líčka měkká. ... mletým pepřem. Pak maso vrátíme do omáčky. Hovězí líčka na víně skvěle chutnají s bramborovou kaší....

Hovězí guláš
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí guláš

...guláš je klasika, která se hodí zejména pokud je třeba nasytit větší množství strávníků. ... barvu. Poté do kastrolu přidáme maso (na hovězí guláš je nejlepší kližka) nakrájené stejně velké ... potřeby ho podléváme, aby se nepřipálilo. Až hovězí maso změkne dolijeme hrnec větším množstvím vody, ... majoránku a vaříme než maso zcela změkne. Hovězí guláš podáváme s houskovým knedlíkem nebo chlebem...

Silný hovězí vývar je všelék
Uložit recept!
článek
článek

Silný hovězí vývar je všelék

...celá řada a i vy jistě máte také spoustu tipů na posilování imunity a na to jak zůstat zdraví. ... Troufneme si však tvrdit, že bez hovězího vývaru se při této snaze prostě neobejdete. ... při sychravém podzimním počasí zahřeje a z beznadějné kocoviny vytáhne, ale obsahuje velké ... pár rad a tipů, které možná neznáte.   Silný hovězí vývar Silný hovězí vývar není nic tak složitého ... jste slyšeli o mnoha úspěšných pokusech o silný hovězí vývar, a možná máte obavy, abyste to zvládli také ... voňavý a co nejsilnější vývar uvaříme především z hovězího masa, které může být i tužší a méně ... spolehlivě změkne. Ideální se touto optikou jeví například tzv. péra, hovězí žebra, hovězí hrudí nebo ... a krku. Jediné kritérium, které vedle čerstvosti na maso klaďte, je skutečnost, že maso by nemělo být ... ve vývaru, nezapříčinil nepříjemnou chuť. Čirý hovězí vývar Krásně čistého a silného hovězího vývaru ... dosáhneme zejména pomalým vařením, či lépe a přesněji táhnutím. ... Tento způsob přípravy znamená, že voda pouze probublává, sem tam se na ... bílek samozřejmě nesrazil. Vaječný bílek do sebe nasaje veškerou „nečistotu“ z vývaru a vy tak budete ... mít pěkně čirý a proklatě silný hovězí vývar.Další varianta zakládá na tom vývar ... přejít varem. I tímto způsobem lze získat výborný hovězí vývar.U hovězího i drůbežího docílíte zlatavé ... předsmažené cibulky, nebo když cibulku vložíte na chvíli do trouby, aby získala potřebnou barvu, ... předá vašemu super vývaru. Pár netradičních rad nakonec Chcete-li chuť vašeho hovězího vývaru ještě ... ale perfektně to funguje. Pokud jste se zaměřili na kuřecí vývar, který bývá obvykle slabší povahy a ... který se snadněji zakaluje, použijte spíše než kuřecí maso ... krůtí. Když se v něm vyskytnou nějaké kosti, znamená to pro váš vývar plusové body. Kuřecí vývar ... s bohatou vůní a plnou chutí.Menší bratříček hovězího vývaru je vývar určený na podlévání masa. Ten ... připravujte naprosto jednoduše ze zbytků zeleniny. Dřevna... chuti přidáním jedné červené ostré feferonky. Na kocovinu ten nejlepší lék.Vývary z telecího masa ... a málo průzračné. Proto je raději používejte na polévky se zavářkou...

Jíst či nejíst hovězí maso?
Uložit recept!
článek
článek

Jíst či nejíst hovězí maso?

...Mnoho odborníků a lékařů se rozchází v názorech na to, zda jíst či nejíst hovězí maso. Co se tvrdilo ... maso jako takové vynechat, je důležité si nastudovat, které suroviny našemu organismu dodají ... některých látek, vitamínu a minerálů muže mít na naše zdraví fatální následky. Přes vypadávání vlasů, ... únavu, vyšší nemocnost, špatnou funkci srdce, ale i ... mozku, aj. Proč hovězí maso vyřadit z našeho jídelníčku? Jednou z nevýhod hovězího masa je ... tučnější části. Tento živočišný tuk není pro naše tělo příliš zdravý. Snadno se totiž ukládá na ... cholesterolu v krvi. Další nevýhodou je, že hovězí maso může obsahovat zdraví nebezpečné bakterie. ... bakterii E. coli. Proto oblíbený tatarák je pro naše zdraví opravdu rizikový. A poslední co můžeme ... zmínit je nezdravé tepelné zpracování masa. Hovězí maso nejčastěji pečeme, smažíme, restujeme nebo ... způsobovat rakovinu tlustého střeva. Proč si hovězí maso naopak dopřát? Hovězí maso je zdrojem ... kterých se náš organismus neobejde. Podílejí se na růstu, stavbě svalů, správném vývoji mozku, ... imunitního systému, apod. V tomto druhu masa najdeme také množství minerálních látek a vitamínu ... jako je např. vápník, hořčík, draslík, sodík, ale také...

Hovězí ragú na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí ragú na víně

...ragú na víně podávejte třeba s houskovými knedlíky. Také se k...

Pomalu dušené hovězí na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Pomalu dušené hovězí na víně

...dušené hovězí na víně podáváme třeba jen s chlebem, nebo i samotné, či ... zeleniny. Je to lahodné jemné maso a ten čas na přípravu se rozhodně vyplatí. Dobře omyté a ... trochu oleje, rozpustíme v něm máslo a maso na něm krátce ze všech stran opečeme. Nyní maso ... snížíme teplotu a přikryté pokličkou maso zvolna dusíme hodinu až půldruhé hodiny. Pak do hrnce ... přidáme mrkev a brambor, vše nakrájené na menší kusy a dusíme do změknutí masa a zeleniny. ... odstraníme nové koření a bobkový list a maso nakrájíme na porce...

Dušený králík na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušený králík na víně

...králík na víně je jemné masíčko v delikátní omáčce. Přílohou ... může být dušená zelenina nebo bramborové noky...

Uvařit poctivý hovězí vývar není žádná velká věda, ale má to svá pravidla.
Uložit recept!
článek
článek

Uvařit poctivý hovězí vývar není žádná velká věda, ale má to svá pravidla.

...že by to bylo příliš složité, ale spíše proto, že na to potřebujeme poměrně hodně času. Sice nemusíme ... je rozhodně nutná. Důležitý je i výběr masa. Na hovězí vývar se hodí především krk, plec, hruď nebo i ... do studené vody. Kosti ještě před vařením naskládejte do pekáčku vymazaného olejem a pečte je ... alespoň čtvrt hodiny v troubě předehřáté na 200 stupňů. Když se zbarví dozlatova, vložte je ... var vaše úsilí o kvalitní vývar zničí. Když se na povrchu vývaru začne tvořit pěna, což jsou ... vysrážené bílkoviny, naběračkou ji důsledně odstraňujte. Díky tomu bude ... polévka krásně čirá. Asi po půl hodině se pěna tvořit přestane. Kvalitní hovězí vývar se takto ... zvolna vaří (táhne) několik hodin. Ve druhé polovině ... opatrní, dáte-li jí hodně, získá vývar příliš nasládlou chuť. Cibuli omyjte a vložte do vody i se ... Dále pokračujte v pomalém vaření a až zelenina změkne, z vývaru ji odstraňte. Pokud se vám zdá, ... Do hotového vývaru můžete přidat trochu nasekané zelené petrželky, kousky uvařeného masa, ... zvlášť uvařené knedlíčky nebo nakrájenou zeleninu. Kvalitní vývar má na naše ... zdraví blahodárné účinky. Zahřeje, nasytí, zlepšuje náš spánek, pomáhá při nemocech,...

Vánoční tradice: proč se jí na Štědrý den kapr s bramborovým salátem?
Uložit recept!
článek
článek

Vánoční tradice: proč se jí na Štědrý den kapr s bramborovým salátem?

...spojené s řadou krásných tradic a zvyků. Proč se například na štědrovečerním stole servírují kapr a ... salát? Legendu o narození Ježíše Krista názorně ukazují betlémy. ... i v dalších kostelech. I když se oblíbený zvyk snažil zarazit reformátor Josef II., tradice jesliček ... světlo, které podobně jako kometa, která měla na nebi zvěstovat narození Spasitele, připomíná narození Ježíška. Se svátky Vánoc je spojena spousta ... dalších zvyků, mezi které patří například pouštění lodiček z vlašských ořechů, které ... Při večeři nesmí chybět pod talířem rybí šupina, která zaručuje peníze a hojnost pro další rok. ... Proč? Šlo o symboliku, protože devítka stojí na konci číselné řady a je považovaná za symbol ... Již v pravěkých kulturách měla ryba symbolický význam. Někdy byla vztahována ke smrti, jindy naopak k ... životu. I v antické kultuře měla ryba významnou roli. Své místo si našla také v křesťanství, ... k víře. Tradice podávání kaprů jako hlavní chod na 24. prosince není zas tak dlouhá. Ryby totiž byly ... se stal cenově dostupnějším. Tradičně se podával načerno, tedy se sladkou omáčkou zahuštěnou perníkem ... nebo namodro, v rosolu. Dnes je nejvíce populární kapr ... smažený v trojobalu. Recept na smaženého kapra byl inspirován rakouskou kuchyní ... jako vídeňský řízek v trojobalu. Nejstarší recept na takto upravenou rybu lze nalézt v legendární ... a salát za pokrm spíše pro vyšší třídu. Dnes si na něm pochutnává většina českých domácností. ... Přejeme vám za redakci krásné Vánoce a pozor na kostičky!   Zdroj: Český rok od jara do zimy,...

Hovězí líčka
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí líčka

...líčka na víně, to je hlavně jemné maso lahodných chutí....

Bramborová kaše s květákovo-mrkvovým pyré
Uložit recept!
recepty
recepty

Bramborová kaše s květákovo-mrkvovým pyré

...jídlo, které se rozplývá svou jemností na jazyku....

Filátko a pyré s kaštany
Uložit recept!
recepty
recepty

Filátko a pyré s kaštany

...a pyré s kaštany může být hlavním jídlem na štědrý večer. Trochu netradiční, ale rozhodně ... výborná sváteční večeře. Brambory oloupáme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě ... lžíce másla, citronovou kůru a ušleháme dohladka pyré. Na pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm ... kaštany nakrájené na čtvrtky. Rybí porce osolíme a na rozpáleném ... omáčky přidáme 2 lžíce másla a promícháme. Na talíř položíme filátko z kapra, přidáme pyré z...

Velikonoční tvoření
Uložit recept!
článek
článek

Velikonoční tvoření

...jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou ... Ježíše Krista. My se ale dnes podíváme na nenáboženské velikonoční tradice, protože ... vůbec. Pučící stromy a keře, pomalu se zelenající tráva, slunce, které zase začíná hřát. To se ... vypěstovaných třeba doma v truhlíku, nebo si natrháme na zahradě mladé kopřivové listy. Jedním z ... bílý,slepička vám snese jiný,za pecí v koutku,na vrbovým proutku….. Barvení vajec: Samozřejmě, ... domácí vejce jsou domácí vejce, ale většina z nás se musí spokojit s kupovanými. Lepší na ... dobře loupat. Dnes koupíme v obchodech barvy na vejce i s podrobným návodem, takže uvařená vejce ... obarvíme spolehlivě na jakoukoliv barvu si zamaneme. Můžeme ale obarvit ... vajíčka jinými, přírodními cestami. Nahnědo obarvíme vajíčka v cibulových slupkách. K ... je můžeme průběžně sušit předem. Do vody můžeme nasypat i špetku soli, mělo by to zabránit ... a octa. Červená vejce zase získáme obarvením v červeném víně, někdo s úspěchem používá červenou řepu. ... A samozřejmě syrové a dobře očištěné vejce. Na obou koncích vajíčka uděláme nůžkami malou dírku ... do připravené skleničky. V této době pečení najdou vyfouknuté žloutky i bílky samozřejmě spoustu ... uplatnění. Vyfouknuté vajíčko můžeme navléknout na špejli a dále zdobit. Malovat je můžeme vodovkami ... pastelkami, můžeme je pomazat lepidlem a obalit například v máku nebo v jiných semenech, nebo v ... kousky látky, protáhnout jimi stužku a zavěsit je na dekoraci z větviček stromů či keřů. Přírodní ... bylinky nebo větvičky. Takto ozdobená vejce naskládáme do proutěné misky. Možností je nekonečně ... nápady. Z bílých kraslic si můžeme také například vyrobit krásný velikonoční věnec, když je ... Pravidelně zaléváme a v pokojové teplotě a na světle necháme obilí vyrůst. Pokud jsme nezaseli ... probouzející se přírody a s jejím předáváním na člověka. Velikonoce jsou svátky veselé, plné ... dávných tradic a radovánek. Hostíme se navzájem dobrým jídlem a pitím, užíváme si tohle...

Jarní počasí  nás inspiruje  k tomu, pozvat si jaro i do bytu
Uložit recept!
článek
článek

Jarní počasí nás inspiruje k tomu, pozvat si jaro i do bytu

...odložíme kabáty a péřovky a začneme se chystat na jaro. Už je to ve vzduchu, jaro se nezastavitelně ... si zdobíme byt zelenými větvičkami, jarními květinami, věnci z proutí, rozkvetlým zlatým deštěm (tedy ... koledy jsou přece jenom doma uvařená a nabarvená vajíčka. Barvy si můžeme koupit, ale ... v čaji, cibulových slupkách, v kávě (hnědá), v červeném víně nebo v odvaru z červené řepy (červená), v ... pak můžeme do barvy ostrým nožíkem vyškrabávat ornamenty nebo velikonoční přání. Ti zručnější si ... vajíčka vyfouknout a vyrobit si bílé kraslice, navléknout je na barevné stužky a pověsit na jarní ... zelené větvičky do vázy. S přípravami na jarní svátky bychom měli začít tak dva týdny ... předem, abychom nebyli ve stresu, že na něco zapomeneme. Taky promyslíme sváteční ... staré zvyky z domova a tak je patřičná příprava namístě. Z těch tradičních velikonočních jídel...

Dýňové pyré s hřebenatkami
Uložit recept!
recepty
recepty

Dýňové pyré s hřebenatkami

...pyré s hřebenatkami je lahůdka. Toto lehké a zdravé jídlo ... připravíme velmi snadno a ani času nám to příliš nezabere. Troubu ... předehřejeme na 200 stupňů. Dýni rozkrojíme a zbavíme semen. ... Potřeme ji olejem, položíme na plech vymazaný olejem lícem dolů a pečeme v ... Upečenou dužinu pak rozmixujeme v mixéru na hladkou kaši, přidáme do ní bylinkové máslo, ... mandlové mléko a podle chuti hotové pyré osolíme. Utřený česnek osmahneme na másle ve ... vyšší pánvi. Svaly hřebenatek očistíme a osolíme, naskládáme je do pánve a ... 2 až 4 minuty po každé straně. Hotové hřebenatky odložíme na zvláštní talíř do tepla a na pánev ... do pánve trochu másla a omáčku odstavíme. Na servírovací talíř položíme hřebenatky, lehce je...

Těstoviny s dýňovým pyré a parmezánem
Uložit recept!
recepty
recepty

Těstoviny s dýňovým pyré a parmezánem

...s dýňovým pyré a parmezánem jsou krémové a lahodné. Jednoduché ... skvěle chutná. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Na pánvi krátce opražíme do křupava ... šalvějové listy na olivovém oleji. Pak šalvěj vyndáme z pánvičky a nasypeme na papírovou utěrku. Do pánve přidáme nasekanou cibuli a utřený česnek, osmahneme jen ... krátce a přidáme dýňové pyré a bílé víno. Přivedeme k varu, okořeníme pepřem a ... asi 5 minut až omáčka zhoustne, pak přidáme nastrouhaný sýr a máslo a za stálého míchání oboje v...

Kuře na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuře na víně

...si doma připravíme kulinářskou lahůdku kuře na víně s houbami. Podáváme s křupavou bagetou, nebo ... olej a polovinu másla. Kuřecí stehýnka opékáme na rozpáleném tuku po každé straně asi 5 minut ... Do tuku přidáme zbylou polovinu másla a cibuli nakrájenou na kousky. Dusíme dalších 5 minut dokud ... Vložíme kuřecí stehýnka zpátky do omáčky a zvolna dusíme pod pokličkou asi hodinu. Pak maso vyjmeme ... a podle chuti dochutíme. Vložíme kuřecí stehna zpět do hotové omáčky a můžeme podávat...

Druhy hovězího masa
Uložit recept!
článek
článek

Druhy hovězího masa

...netápají, když vkročí do masny. Rozhodně objednají až pět druhů masa a mají absolutně jasno v tom, ... maso připraví. Avšak jsou mezi námi tací, kteří znají jen pár druhů masa a to připravují stále dokola ... Proč ne? Ale nebylo by fajn trochu se v hovězím mase vyznat? Víte například, kde najdeme zadní ... kližku? Svíčková Ta má válcovitý tvar, který je na jedné straně širší a na druhé užší. Širší konec ... se nazývá palec a užší špička. Svíčková je potřeba ... nejlépe ze střední části. Dvojitý biftek se nazývá chateubriand. Ze špičky nakrájené na kousky ... guláš. Připravujeme z ní minutky nebo pečeme. Hovězí zadníHovězí zadní je vlastně kýta. Připravují se ... rádi tlusté. Může se péct, dusit nebo opékat. KližkaKližka je vhodná na dušení a vaření. Nejčastěji se ... používá na guláš, ale je prorostlá (tzv.tlustá). Také můžeme ... dusit na houbách, česneku či zelenině. Hovězí žebroBěžně se z něj vaří vývar, ale je chutné i ... vařené s omáčkou (jako např. houbovou, rajsou či koprovou, apod.) Také se ... připravujeme rostbíf nebo můžeme dusit v celku (na smetaně, na hříbkách, na slanině, apod.) Po ... důkladném odblanění nakrájíme na plátky, ze kterých připravíme roštěnky. Péro ... nebo-li podplečíJe v hodné na vaření, dušení, ale i ke mletí. PlecPlec se také ... nazývá falešná svíčková. Nejčastěji se používá na pečení a vaření. Vhodné s omáčkou.HrudíHrudí je ... vhodné na polévku, vaření a také na přípravu hašé.BokTen se běžně používá na polévku...

Top 3 vánoční menu: Ozvláštněte si vaše letošní Vánoce…
Uložit recept!
článek
článek

Top 3 vánoční menu: Ozvláštněte si vaše letošní Vánoce…

...jsme pro vás seznam top 3 brilantního sedmichodového vánočního menu. ... vody rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Formu na chleba ... oloupeme a prolisujeme. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. V míse smícháme brambory s moukou, ... šišku a vložíme ji do vymazané chlebové formy. Na teplém místě pak těsto necháme přikryté čistou ... g lískových oříšků200 g mandlí200 g arašídůNa dozdobení:Sladká matcha teaKakao s bílým pepřem ... se salkem, dokud nevznikne těsto, které dáte na chvilku odpočinout do lednice.Potom si vemte ... 250 ml extra panenský olivový olej250 ml bílého vína2 lžíce sušené oregána2–3 lžičky sušeného drceného ... chilličesnek, nadrobno nasekaný 12 stroužkůsůl a čerstvě namletý ... limetky nebo citronu Rozehřejte troubu na 260 °C. V míse smíchejte bylinky olej s vínem, ... jemně odtáhněte od sebe, aby se hlava otevřela. Naskládejte artyčoky do menšího pekáče odkrojenou ... stranou nahoru a každý z nich přelijte olejovou směsí, ... a dále pečte cca dalších 30 minut, dokud zelenina nezhnědne a nezměkne. Během pečení artyčoky často ... ryb (můžou být zmrazené)250 g mražených krevet2 nakrájané cibule1 pórek4 stroužky česneku4 ... fenyklubobkový listkůru z jednoho pomeranče4 vlákna šafránu (v nouzi lze nahradit asi 1/2 lžičkou ... kurkumy)100 ml olivového oleje100 ml bílého vínasůl a pepř na dochucenílístky fenyklu a tymián na ... Vodu uveďte k varu a zhruba pět minut vařte. Na pánvi si osmahneme na jemno nakrájenou zeleninu. ... vařte. Pět minut před koncem vsypte krevety a nalijte víno. Rybu z polévky vyjměte a rozdělte na ... menší kousky a vraťte do polévky. Ozdobte jemně nakrájenou nebo strouhanou bio pomerančovou kůrou a ... několika lístky bylinek. Hlavní chod: Kapr na kmíně s vídeňským salátem Kapr na kmíně 4 ... lžičky mleté sladké paprikysůl1 cibule, nakrájená na kolečka3 lžíce másla Troubu si ... předehřejte na 200 °C. Filety osoite, poprašte paprikou a ... kmínem a rozložte do pekáčku na cibulku. Kapra na hoře poklaďte máslem a ... hořčice1 menší salátová okurka1 jarní cibulka s natí150 ml vývaru2 lžíce vinného octa5 lžíce ... slijeme vodu a necháme trochu vychladnout. Pak je nakrájíme na plátky. Salátovou okurku oloupeme a ... také ji nakrájíme na tenké plátky. Červenou cibuli a jarní cibulku nakrájíme na jemno a na pánvi ji osmahneme na oleji ... chuti osolíme a opepříme. Ve velké míse smícháme nakrájené plátky brambor s plátky okurky, a vše ... o velikosti 22cm Korpus:1 šálek (250ml) mandlí (namočte je přes noc)4 lžíce datlové pasty (nebo namočené přecezené datle) Krém:500 g čerstvých ... jahod1 zralé mango180 - 200ml kokosového oleje Na korpus rozmixujte ořechy a datle dohromady dokud ... Mandle s datlemi následně ručně spojíte v těsto a natvarujete do formy. Na krém si rozpusťte kokosový ... olej a spolu s ovocem rozmixujte dohladka. Krém nalijte na korpus a nechte přes noc v lednici nebo i ... v mrazáku. Před nalitím krému přidejte do formy čerstvé kusy jahod. ... čerstvými jahodami, mátou. Kreativita je jen na vás. Něco k zakousnutí: Játrová paštika z ... omyjeme a zbavíme je větších blan. V kastrole na kousku másla osmahneme nakrájenou cibuli až ... Nyní k ní přidáme omytá a osušená játra, nakrájený česnek, tymián a trochu pepře. Zvolna ... játra na cibulce restujeme za občasného promíchání asi 10 ... minut. Pak celý obsah kastrolu nasypeme do mixéru, přidáme změklé máslo, smetanu a ... lehce osolíme. Všechno rozmixujeme na pastu. Hotovou paštiku nalijeme do formy a ... sůlVoda dle potřeby Drcená lněná semínka namočte do vody a nechejte odstát do chvíle, než ... kmínem a Himalájsou solí. Do směsi přidejte namočená lněná semínka a vypracujte těsto, které ... rozprostřete na pečící papír (1-1,5 cm vysoké) a nakrájejte jej na požadované tvary (čtverec, ... obdélník). Nakrájené těsto vložte na plato do sušičky potravin a sušte přibližně ... g sušených datlíjavorový sirupkokosový olej Na dokončení:sušené datle nebo meruňky Ořechy s ... mandlemi rozdrtíme na jemnou mouku.Přidáme sušené datle a vše znovu ... rozmixujeme. Nakonec do směsi postupně přidáváme javorový sirup. ... aby vzniklo husté těsto. Hotové těsto uložíme na dvě hodiny do ledničky. Mezitím vymažeme formičku ... olejem a chladné těsto do ní vytlačujeme a po naplnění opatrně vyklopíme. Hotová hnízda postavíme na kousek sušené datle nebo jiného ovoce. Předkrm: ... koule s ořechy a datlemi 3 lžíce pražených nasekaných vlašských ořechů1 lžíce mleté šalotky150 ... g lučiny3 lžíce nasekaných datlí Medjool1 lžíce nízkotučného ... mléka100 g netučného taveného sýra1 šálek nastrouhané nivy1/4 lžičky soli1/4 lžičky mletého ... a lučinou. Vše ušleháme ručním šlehačem 2 minuty na hladkou kaši. Pak přidáme šalotku, pepř, sůl a ... krém se slaninou 1 lžíce másla1 malá cibule, nakrájená najemnozelená část z malého pórku, nakrájená na tenké proužky1–2 stroužky česneku, nakrájené na plátky800 ml kuřecího vývaru500 g ... toustového chleba V hrnci si orestujeme cibulku na másle dozlatova. Potom přidáme česnek a zelenou ... zalijeme kuřecím vývarem a krátce povaříme a nakonec přidáme mražený hrášek. Jakmile je hrášek ... krásně jemná. Pokud nemáte kvalitní mixér polévku nakonec propasírujte. Osolte a opepřete. Připravte ... si krutony, které se opečeme v troubě dozlatova. Na pánvi si rozpustíme máslo a rozpustíme si ... česnekovou pastu, kterou nakonec promícháme s krutony. Podáváme s osmaženou ... čerstvého kopru300 gramů jablek, červených, na 1/4 (neoloupaných)200 gramů nakládaných okurek, ... gramů citronové šťávy240 gramů žluté cibule, na půlky200 gramů Creme fraiche100 gramů smetany, ... čajové lžičky černého mletého pepře Brambory nakrájejte na kostičky a jablíčka na ¼. Okurky nakrájejte také na kostičky a všechny ingredience ... hořčici a celou směs důkladně promíchejte. Nakonec zakápněte citronovou šťávou a dochuťte ... kořením. Kapr na bylinkách 200 g kaprasůlpepř5 g hladké ... oleje1/4 citronu Kapra omyjte, očistěte, nakrájejte na filety, osolte a potřete sekanými ... Pečte v troubě dozlatova (můžete i grilovat na alobalu). Podávejte s citronem. Dezert: Crème ... brûlée cukr - např. třtinový1 ks pěkný lusk - vanilkový0,6 l smetana6 ks vaječný žloutek0,15 kg cukr - krupice Na ... rozřízneme vanilkový lusk. Vložíme ho do hrnce. Nalijeme smetanu. Povaříme. Necháme vystydnout. ... Zapneme si troubu na 100°C. Připravíme si nízké mističky vhodné do ... trouby. Do mísy si nasypeme cukr a vyklepneme žloutky. Zlehka třeme. ... bez lusku. Přelijeme do nízkých mističek a dáme na zhruba šedesát minut do trouby. Hotový krém musí ... Vložíme do trouby pod gril a vytvoříme na povrchu karamel. (nebo použijeme karamelizér) ... lahodný a neodolatelný Créme brulée bude chutnat určitě všem. Něco k zakousnutí: Ořechová ... lžíce mlékašpetka soli a pepře. Rozpálíme troubu na 150°C a na plech rozprostřeme lískové ořechy bez ... skořápek. Ořechy dáme pražit na 5 minut do trouby. Teplé ořechy z plechu vysypeme ... šlupičky. Loupané ořechy a slunečnicová semínka nasekáme na jemno a rozdělíme na dvě části. Druhou ... krému. Oloupeme česnek a prolisujeme ho. Šalvěj nasekáme na jemné kousky. Připravíme si větší mísu, ... a různé druhy cukroví Listové těsto nebo těsto na štrůdl asi 1,5 kg jablek80–100 g cukru (nebo dle ... šťávaskořicemletý hřebíčekmoučkový cukr na posypánídostatečné množství rozpuštěného másla, ... případně 1 vejce na potřeníNa ořechovou strouhanku100 g strouhanky3 lžíce ... těsto nebo použít hotové z obchodu. Rozinky namočíme v rumu a nechte nasáknout. Na ořechovou ... strouhanku nechte na pánvi zpěnit máslo. Přidejte strouhanku a na ... restujte dozlatova. Před koncem restování vsypte namleté ořechy, krátce opražte a znovu odstavte z ... ohně. Jablka oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a ihned pokapejte citronovou šťávou, ... špetku skořice a zamíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C (funkce horký vzduch). Vhodný plech či ... máslem. Připravené těsto rozválejte tak, aby se naplněný štrůdl na pečícím papíru dobře vešel na ... posypte asi polovinu rozváleného těsta. Poklaďte nakrájenými jablky a namočenými rozinkami. Druhou ... Pomocí plátu pečicího papíru přendejte štrúdl na plech. (Pokud používáte listové těsto, naneste ... jablečnou náplň na střed rozváleného plátu a strany překlopte do ... používáte těsto, potřete štrúdl buď máslem (těsto na štrůdl), nebo rozšlehaným vejcem (listové těsto) ... V sádle pečeme husí játra nebo je udusíme na cibulce s trochou bílého vína. Nakonec je necháme ... kousky jater. Dvě velké hrušky povaříme v bílém víně, nakrájíme na kostičky a dochutíme hruškovým ... likérem. Také malé hruštičky svaříme v bílém víně. Husí játra naservírujeme s hruškovým ragů ... 1 kapří hlava1,25 l vody4 lžíce kořenové zeleniny nakrájené na nudličky1 cibule1,5 lžíce polohrubé ... moukynasekaná zelená petrželka1,5 lžíce máslacelý černý ... Spolu s bramborovým salátem a smaženým kaprem na vánoční stůl prostě patří. Z kapří hlavy vyjmeme ... v osolené vodě s cibulí asi hodinu. Mezitím na másle osmahneme kořenovou zeleninu, zalijeme ... trochou rybího vývaru, přidáme nakrájené rybí vnitřnosti a vše povaříme asi čtvrt ... hodiny. Na másle připravíme z mouky světlou jíšku a povaříme ... můžeme přidat uvařené maso vybrané z rybí hlavy a nakonec posypeme zelenou petrželkou. K rybí polévce ... 2 kelímku bílého jogurtu1 malou plechovku nakládaného hrášku5 nakládaných okurek3 ... vejcesůlhořčicemletý černý pepřnálev z nakládaných okurek Bramborový salát patří na ... uvaříme ve slupce nejlépe den předem. Uvaříme natvrdo vejce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do velkého hrnce dáme vařit ... kořením, trochou soli a cukru. Když je zelenina měkká, necháme ji vychladnout a pak nakrájíme na ... kostičky. Nakrájíme najemno i nakládané okurky a cibuli. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a všechno dohromady smícháme ve ... velké míse. Přidáme nakládaný hrášek, majonézu, jogurt, ochutíme octem, ... podle vlastní chuti. Vejce opatrně přimícháme nakonec. Hotový salát pak necháme v chladnu uležet ... lžic hladké mouky10 lžic jemné strouhankyolej na smažení1 citronsůl Smažené kapří řízky na ... salátem a rybí polévkou jsou základními kameny našich vánočních hodů. Porce kapra omyjeme, osušíme, ... porce obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Smažíme je pak v rozpáleném ... oleji z obou stran dozlatova. Na talíři kapří řízky ozdobíme plátkem citronu. ... g másla, změklého600 g krémového sýra (Lučina, Philadephia, ricotta…)3 lžíce hladké mouky2 ... ve vodní lázni6 tvrdých karamelových bonbonů, nahrubo nadrcených (třeba v hmoždíři)1 konzerva ... kondenzovaného mléka (Salko) Předehřejte troubu na 220 °C. Kondenzované mléko vlijte do zapékací ... také hodinu a půl vařit ve vodě. Troubu ztlumte na 180 °C. Sušenky s máslem rozmixujte na soudržnou ... hmotu. Napěchujeme ji do dortové formy o průměru 20 cm a 10 ... Korpus nechte vychladnout. Troubu stáhněte na 140 °C. Sýr prošlehejte s moukou a vanilkou. ... vejce, zakysanou smetanu, čokoládu a promíchejte. Nadrcené karamelky rozprostřete na předpečený ... vychlaďte a podávejte. Něco k zakousnutí: Pěna z uzeného lososa s kardamomem na rozpečené bagetě ... černého pepře1/4 lžičky kardamomu1/4 hrnku nasekané čerstvé pažitky1 citron Pěna z uzeného ... přendáme do větší mísy. Druhou polovinu lososa nakrájíme na hrubé kousky a přimícháme do pěny. ... Stejně tak i nasekanou zelenou pažitku. Necháme v chladu a před ... ozdobíme sekanou pažitkou nebo koprem. Podáváme natřené na rozpečené bagetě.        ...

Kuřecí maso na víně s shiitake
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuřecí maso na víně s shiitake

...maso na víně s shiitake je jídlo kde se spojuje chuť italského ...na s japonskou houbou shiitake. S kuřecím masem jde ... o výtečnou kombinaci, protože shiitake je perlou mezi houbami právě ... chuť a výrazné aroma. Kuřecí maso lehce naklepeme mezi dvěma plastovými foliemi, oslolíme a ... opepříme. Na velkou pánev s rozpáleným olejem pak jednotlivé ... Pak je vyndáme z pánve a uložíme do tepla. Na pánev nyní přidáme trochu oleje a houby shiitake nakrájené na kousky. Dusíme za stálého míchání asi 2 ... minuty. Pak do pánve přidáme část nakrájené zelené cibulky a víno. Přivedeme k varu, ... kuřecího masa a důkladně vše promícháme. Na servírovací mísu naskládáme kuřecí maso s houbami ... a posypeme zbylou nakrájenou zelenou cibulkou. Jednotlivé porce pak...

Kapoun na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Kapoun na víně

...na víně je recept převzatý z francouzské kuchyně. Pokud ... před pečením ještě povařit nebo podusit. Kapouna omyjeme, osušíme a prošpikujeme slaninou. Na ... položíme plátky slaniny, kousky citronové kůry a na to připraveného prošpikovaného, osoleného a ... opepřeného kapouna. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a kapouna v ní začneme péct. Jakmile ... pečení ho stále poléváme vínem. Po upečení kapouna naporcujeme. Jako příloha je vhodná bramborová...

Králík na víně s žampiony
Uložit recept!
recepty
recepty

Králík na víně s žampiony

...na víně s žampiony je pikantní a zároveň velmi jemný...

Treska na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Treska na víně

...na víně je lehké a rychlé jídlo. Podáváme s brambory, ... nebo vařenými. Přílohou mohou být i hranolky nasucho opečené v troubě...

Krevety na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Krevety na víně

...na víně jsou jemné a lahodné. Můžete je připravit jako...

Drůbeží játra na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Drůbeží játra na víně

...játra na víně jsou rychlou minutkou. Maso je jemné a omáčka...

Krevety na bílém víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Krevety na bílém víně

...na bílém víně v jemné omáčce jsou hotové za pár desítek minut....

Rybí filety na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Rybí filety na víně

...filety na víně s bramborovou kaší a zeleninovým salátem, to by...

Pečený losos na másle a víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečený losos na másle a víně

...losos na másle a víně je jemný, šťavnatý a přidáme k němu třeba opečené brambory s...

Vepřová panenka s třešněmi v portském víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřová panenka s třešněmi v portském víně

...panenka s třešněmi v portském víně je jídlo, které můžete připravit pro celou rodinu ... třeba salát nebo opečené brambory. To už je ale na vás. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V malé ... přivedeme k varu portské víno. Vaříme ho zvolna asi 10 minut, až se trochu vyvaří a v pánvi ho ... odstraníme z plotny. K horkým třešním přidáme nasekaný tymián. Ve zvláštní misce smícháme pepř, ... panenku. Ve velké pánvi zahřejeme olej a maso na něm opékáme asi 8 minut dohněda. Velký pekáč ... a necháme stát 10 minut. Nyní hotové maso nakrájíme na plátky a ozdobíme snítkami tymiánu...

Pomalu vařená krůtí prsa na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Pomalu vařená krůtí prsa na víně

...vařená krůtí prsa na víně s jemnou zeleninovou omáčkou jsou lehká a přitom ... všech stran osolíme, opepříme a obalíme v jemně nasekaném tymiánu. Ve vysoké pánvi zahřejeme olej ... přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a roládu na ní ze všech stran opečeme. Opečenou roládu ... přendáme na talíř a do pánve nasypeme mrkev nakrájenou na kostky, cibuli nakrájenou nadrobno a ... zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu a pak zvolna při nižší teplotě vaříme 3 až 4 hodiny. ... Hotovou roládu opět přendáme na talíř a zeleninu se zbylým vývarem rozšleháme na ... a okořeníme pepřem. Roládu zbavíme provázku a nakrájíme ji na plátky. Podáváme společně s omáčkou...

Hráškové pyré
Uložit recept!
recepty
recepty

Hráškové pyré

...příloha se ale hodí i ke grilovaným masům. Namočený žlutý hrách necháme trochu nabobtnat. Pak ... a trochu vývaru odložíme stranou. Cibuli nakrájenou nadrobno osmažíme na oleji. Měkký hrách v ... hrnci umixujeme tyčovým mixérem na kaši, kterou můžeme podle potřeby zředit vodou z ... vaření. Nakonec do kaše přidáme osmaženou cibulku, smetanu, ... chuti dosolíme a opepříme. Důkladně promícháme a pyré je hotové...

Dýňové pyré s jablky
Uložit recept!
recepty
recepty

Dýňové pyré s jablky

Dýňové pyré s jablky je netradiční zdravá přesnídávka hlavně pro děti. V dýňové sezóně vítaný a velmi jednoduchý recept....

Pyré z jedlých kaštanů
Uložit recept!
recepty
recepty

Pyré z jedlých kaštanů

...z jedlých kaštanů používáme na lívance, na palačinky, na promazávání dortových korpusů...

Bramborové pyré s brokolicí
Uložit recept!
recepty
recepty

Bramborové pyré s brokolicí

Bramborové pyré s brokolicí je samostatné jídlo, nebo se hodí jako příloha třeba k rybám jako je losos, treska, mořská št...

Celerové pyré
Uložit recept!
recepty
recepty

Celerové pyré

Celerové pyré podáváme nejčastěji jako přílohu k rybám, je jemné a delikátní. Kdo nemá rád kopr, může použít jiné koření...

Zdravá snídaně z dýňového pyré a jogurtu
Uložit recept!
recepty
recepty

Zdravá snídaně z dýňového pyré a jogurtu

...snídaně z dýňového pyré a jogurtu je plná bílkovin. Můžete použít i jiná ... důkladně promícháme a připravenou směs nalijeme do uzavíratelné sklenice. Tu uložíme ... uzavřenou na alespoň 8 hodin do ledničky, ale nejlépe přes noc...

Vydatný hovězí guláš v holandské troubě
Uložit recept!
recepty
recepty

Vydatný hovězí guláš v holandské troubě

...chladném období není nic lepšího než vydatný hovězí guláš!. Dušené hovězí maso se vaří v troubě asi 2 ... křehké a velmi aromatické. Toto vydatné dušené hovězí maso z holandské trouby je delikátní zimní jídlo. ... Dušené hovězí maso pečené v troubě je vydatné, křehké a velmi ... chutné. Omáčka je dokonale hustá a zelenina je křehká a sytá. A dnes vám prozradíme všechna ... abyste si mohli připravit ten nejsytější klasický hovězí guláš vůbec. Tak se do toho pusťte! Chutě jsou ... hluboké a přitom na přípravu je to tak jednoduché. Vše začíná ... Hnědé kousky, které po něm zůstanou, jsou navíc plné chuti. Po odležení se hnědé kousky uvolní ... masa je základem chuti tohoto vydatného dušeného hovězího masa worcesterská omáčka, rajčatový protlak, ... červené víno a mletý česnek. Přidejte bylinky: Například čerstvý tymián a sušené bobkové listy. ... Vařte v troubě: Tento snadný dušený hovězí pokrm dokončete v troubě při teplotě 325 °C po ... Existuje mnoho způsobů přípravy dušeného hovězího masa: pomalý hrnec, sporák, tlakový hrnec atd. ... Ze zkušenosti je nejlepší maso nejprve připravit na sporáku (v holandské troubě) a pak ho vařit v ... skvělá nádoba pro vaření velkých jídel, jako je například dušené hovězí maso. Za prvé, použití ... vytváří nezaměnitelnou chuť. Příprava dušeného hovězího masa v holandské troubě je dokonalá - od ... a komplexnosti chuti prostě nedosáhnete, když vše naházíte například do klasického neboli pomalého ... po dobu asi 2 hodin opravdu pomáhá spojit chutě a hovězí maso je mimořádně křehké. Zde je několik ... skvělých tipů na přípravu: Maso opékejte po částech na prudkém ... nechat maso v klidu, dokud se krásně nepropeče - snažte se ho příliš brzy neotáčet. Neuspěchejte ... přípravu na sporáku a nechte dejte si načas, aby se všechny chutě rozvinuly. Hlavními ... tymián není stejný. Používejte pevné brambory, například zlaté nebo červené. Vyhněte se ruským ... bramborám, protože se snadno rozmačkají....

Dušené hovězí s hříbky
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené hovězí s hříbky

...receptu si můžete uvařit oboje. Trochu náročnější na čas, ale vyplatí se to. Je to totiž moc dobré. ... Italskou omáčku marinara si připravíme zvlášť v míse, kde postupně ... sušená rajčata bez nálevu,která jsme rozmačkali na malé kousky, nadrobno nasekanou cibuli, utřený ... česnek, natrhané listy bazalky, olej, cukr, oregano, sůl a ... do horké vody a necháme je v ní 6 minut, aby nasály vodu. Hovězí maso osolíme, opepříme a necháme ... odležet v pokojové teplotě 15 minut. Na pánev s rozpáleným řepkovým olejem položíme maso ... minuty. Pak maso odstraníme z pánve a místo něho na ni nasypeme nakrájenou mrkev, celer, cibuli a ... maso vrátíme zpátky, přidáme 2 hrnky omáčky marinara, rozmarýn, hovězí vývar a víno. Přidáme namočené hříbky i s částí vody. Vše uvedeme do varu ... a pak zvolna dusíme přikryté asi 3,5 hodiny. V polovině této ... doby maso obrátíme. Nyní přidáme naložené cibulky a ještě vaříme odkryté 10 minut, ... maso znovu obrátíme a vaříme dalších 10 minut. Nakonec maso vyndáme z pánve, nakrájíme na menší ... svaříme mléko s 5 hrnky vody. Začne-li vařit nasypeme do ní instantní kukuřičnou polentu, osolíme ... opepříme. Za občasného míchání vaříme 20 minut. Nakonec přidáme máslo a strouhaný sýr a mícháme ... se oboje nerozpustí. Můžeme servírovat dušené hovězí v omáčce s hříbky a s polentou...

Thajský hovězí guláš
Uložit recept!
recepty
recepty

Thajský hovězí guláš

...možno thajskou jasmínovou. Nejprve osmahneme na oleji ve vysoké pánvi hovězí maso nakrájené na ... ho z pánve a dáme stranou. Do pánve dáme nastrouhaný zázvor, kari pastu a nakrájenou ... a cukr. Přivedeme k varu, vrátíme do pánve hovězí maso a přikryté pokličkou zvolna vaříme asi 2...

Řecké dušené hovězí
Uložit recept!
recepty
recepty

Řecké dušené hovězí

...dušené hovězí si vyžádá trochu více vašeho času, ale je to ... dušených jídel vůbec. Spojení chutí dušeného hovězího se vším tím kořením je vynikající a nenapodobitelné. Rozhodně to za ten čas stojí. ... s pečivem a třeba se sklenkou dobrého červeného vína. Nejprve nakrájené hovězí maso smícháme v míse ... smícháme olivový a kokosový olej a zahřejeme na vysokou teplotu . Pak přidáme osolené a opepřené ... z hrnce. Do hrnce nyní přidáme pórek, cibuli nakrájenou nadrobno a nakrájenou mrkev a celer. ... protlak, promícháme a přidáme červené víno a hovězí vývar. Vaříme za stálého míchání, dokud omáčka ... Pokud je potřeba, přidáváme trochu vody. Když hovězí maso změkne, mecháme omáčku vydusit do zhoustnutí ... Odstraníme skořici a celé koření, přidáme nasekanou petrželku a pomerančovou kůru a už...

Hovězí zadní maso
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí zadní maso

...méně tučné než vepřové a hovězí je i bohatým zdrojem bílkovin, ale také železa. ... Maso z kýty nebo plece tedy hovězí zadní, se hodí pro pečení, dušení, opékání a ... připravit z něj lze například chutné plátky, rolády nebo závitky. ... Vyzkoušejte recept na hovězí na divoko...

Hovězí krk
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí krk

...maso je patří do skupiny hovězí přední a Francouzi ho nazývají bourguignon. Vždyť ... kousku masa se připravuje slavné, pomalu dušené hovězí po burgundsku! Hovězí krk je kvalitní kus masa, ... který se hodí pro dušení, pomalé vaření, ale i na steaky. Vyzkoušejte recept na hovězí maso se...

Hovězí falešná svíčková recept
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí falešná svíčková recept

...a falešná svíčková s hovězím masem je jedno z nejklasičtějších jídel české ... kuchyně. Pochutná si na ní snad úplně každý. Jedinou nevýhodou je v případě ... pravé svíčkové její cena. Proto ji spousta lidí nahrazuje svíčkovou falešnou. Není to na škodu. ... Recept a hovězí falečná svíčková má nejen podobný vzhled, ale i ... vlastnosti – je jemná, měkká a šťavnatá. V kuchyni najde falešná svíčková, která ... i grilovat. Nejčastěji se však využívá právě na tradiční českou svíčkovou. Knedlík, maso a jemná ... můžete si ji samozřejmě dopřát i ve všední den. Na první pohled se její příprava může zdát ... složitější, ale uvidíte, že to nic není. Hovězí falešná svíčková a její recept je časově sice ... se vám v tomto případě mnohonásobně vrátí. Na konci vašeho úsilí vás totiž čeká vynikající oběd ... si všichni strávníci budou pochvalovat. Recept a hovězí falešná svíčková je prostě skvělá...

Hovězí Stroganoff  se širokými nudlemi
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí Stroganoff se širokými nudlemi

...Stačí mít pohromadě všechny ingredience a čas na vaření. Je to klasika a s máslovými nudlemi ... opravdu moc dobrá. Hovězí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme k němu nakrájenou mrkev, bobkový list, 3 snítky tymiánu, ... Vše přivedeme k varu, pak ztlumíme plamen a zvolna maso vaříme, částečně přikryté, jednu až dvě ... hodiny, dokud nezměkne. Mezitím na pánvi rozpustíme polovinu másla v olivovém oleji, ... přidáme nakrájené houby, česnek, zbývající tymián a dusíme, ... Podle chuti je také přisolíme nebo opepříme. Hovězí Stroganoff podáváme s máslovými nudlemi a zdobíme...

Grilovaná hovězí pečínka
Uložit recept!
recepty
recepty

Grilovaná hovězí pečínka

...nebo s bramborovou kaší. Volba přílohy už je na vás. Zelenou cibulku, sůl, pepř, hořčici, ... koriandr, šalvěj, jemně nakrájenou cibuli, vinný ocet a jablečný džus ... rozmixujeme v mixéru na hrubší směs. Postupně k ní přidáme i olej. 1 1 ... 2 hrnku této marinády nalijeme do velkého uzavíratelného plastového sáčku, ... přidáme hovězí maso, sáček uzavřeme a maso v marinádě důkladně ... přes noc v ledničce. Papriku rozkrojenou na polovinu a zbavenou semen a červenou cibuli nakrájenou na plátky grilujeme 4 až 6 minut po každé ... straně v grilu předehřátém na střední teplotu. Marinované hovězí maso ... položíme na grilovací rošt, odstraníme přebytečnou marinádu a ... znovu potřeme zbývající marinádou. Hotové maso nakrájíme přes vlákno na tenčí plátky a podáváme s...

Kde najít informace



×