Brambory na loupačku s bylinkovým nebo tvarůžkovým máslem . recepty, fotografie a články


Vše co jste chtěli vědět o Brambory na loupačku s bylinkovým nebo tvarůžkovým máslem . . Ať už je to recept, článek nebo fotografie týkající se Brambory na loupačku s bylinkovým nebo tvarůžkovým máslem ., tak jistě skvěle poslouží jako inspirace pro přípravu nebo zdroj informací o Brambory na loupačku s bylinkovým nebo tvarůžkovým máslem . zde koupíte rychle a výhodně bez složitého prohledávání jednotlivých eshopů.

Nové brambory s bylinkovým tvarohem
Uložit recept!
recepty
recepty

Nové brambory s bylinkovým tvarohem

...jaro se v kuchyni moc těším, protože se na pultech obchodů opět začnou objevovat mé oblíbené ... rané brambory. Velmi populární recept jsou u nás \"brambory na loupačku\" podávané s tvarohem ochuceným čerstvými...

Brambory na paprice
Uložit recept!
recepty
recepty

Brambory na paprice

...na paprice, to je syté jídlo z jednoho hrnce. Jste-li vegetariáni, klidně klobásu vynechte...

Skromné, ale v podstatě nenahraditelné. Zemáky, zemčátka, bandory, erteple nebo krumple, prostě brambory. Tisíckrát  jiné a pokaždé skvělé.
Uložit recept!
článek
článek

Skromné, ale v podstatě nenahraditelné. Zemáky, zemčátka, bandory, erteple nebo krumple, prostě brambory. Tisíckrát jiné a pokaždé skvělé.

...jsou úplně obyčejné, ale naši kuchyni si bez nich vůbec nedokážeme představit. Vlastně jsou jejím základem. Nejen u nás, ale v ... celé Evropě patří brambory k nejvýznamějším zemědělským plodinám. Nenáročnost na ... hektarové výnosy byly jedním z důvodů, proč brambory v Evropě po počáteční značné nedůvěře získaly ... takovou oblibu. V podstatě počátkem 19. století ochránily Evropu od hladomorů a kurdějí. ... Presl dokonce ve své knize Všeobecný rostlinopis napsal, že je považuje za největší užitek, který z ... objevení Ameriky lidstvo mělo. A měl nejspíš pravdu. Větší význam pro výživu ... lidstva měla pouze kukuřice, rýže a pšenice. Mají na 1500 odrůd, ale v kuchyni nás zajímá ... hlavně varný typ brambor. Známe tři. Typ A je vhodný hlavně na saláty. Typ B se ... a typ C je nejlepší pro přípravu knedlíků a kaší. Ještě brambory dělíme na rané a ty pozdní, podle ... doby sklizně. Je trochu překvapující, že brambory obsahují mnohem více vlákniny, než třeba ovesná ... kaše. Bramboru z 24% tvoří sušina, která obsahuje značné množství minerálů. Například selen, vápník, mangan, železo, hořčík atd. ... obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a sacharidy. Zbylých 76% tvoří voda. Brambory doma skladujeme ... v suchu, ve tmě a v chladnu. Nesnáší ale ani nízké teploty pod nulou. Pak ... získávají nasládlou chuť. Způsobů přípravy brambor jsou jistě stovky. ... často je uvaříme se solí a s kmínem, a polité máslem použijeme jako přílohu. Stejně jako brambory ... pečené, třeba s různými bylinkami, například petrželí nebo rozmarýnem. Někdo má rád ... zase brambory šťouchané, nebo si z uvařených brambor vyšlehá branborovou kaši. ... Oblíbenou přílohou jsou bramborové knedlíky. Brambory bývají také nezbytnou ingrediencí při přípravě ... včetně toho nejznámějšího, který nesmí chybět na vánočním stole. Kulajda, zelňačka, bramboračka, ... to je jen zlomek polévek, ve kterých jsou brambory důležitou součástí. Brambory jsou často i ... samostatným hlavním jídlem. Kdo by neznal bramborák, francouzské brambory, masem plněné ... bramborové knedlíky. Nebo brambory různě zapečené, či dokonce gratinované. Také ... slané koláče se často bez brambor nobejdou. A co říkáte na škubánky s mákem, slovenské lokše nebo ovocné knedlíky v bramborovém těstě. Ano, i pro ... spoustu sladkých pokrmů jsou brambory nezbytností. Určitě jsme nevyčerpali všechny možnosti, které ... nám brambory dávají, jisté ale je, že se v naší kuchyni stále drží na prvních příčkách. Jak v ... oblibě, tak i pro jedoduchou přípravu. Uvařte si brambory. Třeba jen tak na loupačku s máslem a solí. Nebo brambory s tvarohem. Brambory se totiž hodí i pro dietáře. ... Záleží jen na receptu a vaší chuti....

Umíme si v obchodě správně vybrat brambory?
Uložit recept!
článek
článek

Umíme si v obchodě správně vybrat brambory?

...z nejobvyklejších potravin, a to asi nejen u nás. Z nutričního hlediska jsou našemu zdraví ... svůj vysoký obsah bílkovin, vitamínů a minerálů. Vyrovnají se tak lecjakému ovoci či jiné zelenině ... někdy je dokonce i předčí. Brambory neobsahují lepek a tak jsou také významnou ... potravinou pro celiaky. Podle doby sklizně známe domácí konzumní brambory rané a pozdní. Rané brambory mají tenkou, snadno ... loupatelnou slupku a na trhu bývají v červnu a v červenci. Nedají se však ... dlouho skladovat. Ke skladování jsou určeny odrůdy pozdní. I ty ... teplota 2 až 5 stupňů a suchou a temnou místnost. Na světle totiž brambory na povrchu zelenají a ... osahují toxické glykoalkaloidy. Je důležité před tepelnou úpravou důkladně ... odstranit klíčky a očka a zelený povrch brambor. Nikde jinde ve světě než u nás se nesetkáte s ... do třech hlavních skupin podle varného typu. Nejsou totiž brambory jako brambory. Dělíme je ... odrůd, a podle jejich vlastnostech po sklizni. Přestože jsou tyto skupiny jen tři, často si je ... pleteme. Varný typ A je odrůda brambor jen slabě moučnatá, s velmi pevnou dužinou. Má menší obsah škrobu. ... Ideálně se hodí na vaření brambor ve slupce, tedy především do ... salátů, nebo na loupačku. Varný typ B jsou univerzální brambory se ... středně pevnou dužinou a trochu více moučna. Používáme je především jako přílohové nebo do ... polévek, gulášů a těst. Varný typ C se vyznačuje velmi kyprou dužinou a silnou moučnatostí, brambory se po uvaření rozpadají. Používáme je hlavně na ... bramborových placek a bramborových těst. Kromě těchto tří skupin se můžeme setkat také s ... bramborami typu AB, BA, CB, BC. Tyto skupiny odpovídají vždy rozmezí dvou varných ... typů. Brambory vařené ve slupce mají značně výraznější chuť a vyšší obsah vlákniny než brambory které vaříme oloupané. Při vaření ve slupce je ... také dobré zalít brambory studenou vodou a zahřívat je až k varu. Tak si brambory snadněji udrží svůj tvar. Naopak brambory pro ... přípravu kaší vkládáme až do vroucí vody. Jídel z brambor je v našich kuchařkách obrovské ... množství. Jsou mezi nimi ta úplně nejjednodušší, jako jsou například vařené brambory polité máslem, brambory s ... tvarohem, jen posypané pažitkou. Taková jídla můžeme doplnit třeba jen salátem z ... čerstvé zeleniny. Hlavně z čerstvých raných brambor nám budou tyto ... lahůdky chutnat. Jsou i jídla složitější, pečená, vařená, zapékaná ... restovaná, dušená, grilovaná. Také bramborová těsta na knedlíky sladké i slané. ... Polévky z brambor, saláty, placky, slané koláče. Bez brambor si náš jídelníček už asi ani ... nedokážeme pedstavit. A třeba mezi všemi těmi recepty možná objevíme ... takový, který jsme ještě nevyzkoušeli. Nebo nějakou pozapomenutou klasiku, jakou je třeba ... bramborový guláš nebo brambory na paprice...

Zapečené brambory se sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené brambory se sýrem

...brambory se sýrem chutnají asi všem. Záleží hodně na tom, jaké použijete maso nebo uzeninu. Kvalita se...

Brambory zapečené s cibulí, slaninou a vejci
Uložit recept!
recepty
recepty

Brambory zapečené s cibulí, slaninou a vejci

...se spousta báječných chutí spojí v jednu božskou. Rozhodně ten recept vyzkoušejte...

Dýňové noky s bylinkovým máslem
Uložit recept!
recepty
recepty

Dýňové noky s bylinkovým máslem

...jsou u nás doma docela často na talíři a nikdy by mě nenapadlo, zkusit si je ... vyrobit doma. Vždyť ty z pytlíku z obchodu stačí jen vysypat do ... vodou a za dvě minuty je hotovo! Jenže pak jsem našla recept na domácí noky, v níž byla ... zakomponovaná dýně, a to vzbudilo mou pozornost. Dýně je má oblíbená podzimní zelenina, už jen ... kvůli té nádherné barvě. Tyto domácí dýňové noky mají krásný oranžový ... nádech a vůbec nejsou rozplizlé. Servírují se polité šalvějovým máslem a posypané ... parmezánem. Na této dobrotě si pochutnají bez výčitek i vegetariáni....

Francouzské brambory
Uložit recept!
článek
článek

Francouzské brambory

...rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na správném místě, ... jelikož recept na francouzské brambory máme a rádi se o něj s vámi podělíme. Několik ... rad pro přípravu brambor:Brambory pečené ve slupce před vložením do trouby ... propícháme vidličkou, aby pára mohla unikat a brambory při pečení nepukly. Pokud chceme mít brambory ... rychleji upečené, napícháme brambory na kovovou grilovací jehlu, ta se stane dobrým ... vodičem tepla. Pečení tak zkrátíme o cca 15 minut.Brambory můžeme také péct i oloupané a během pečení je ... potíráme olejem. Při zapékání brambory můžeme posypat nakrájenými čerstvými bylinkami.Pokud se nám brambory opékají po povrchu rychleji, ... než potřebujeme, zakryjeme je alobalem. Recept na francouzské brambory Suroviny: 1 kg brambor, 20 ... dkg vařeného uzeného masa nebo salámu, 2 vejce, 10 dkg sádla, 2 dkg housky nebo ... formu, ¼ l mléka, 2 dkg sýra. Příprava: Brambory uvaříme, prochladlé oloupáme a nakrájíme na ... plátky. Klademe je do vymazaného pekáče střídavě s masem ... a kropíme je tukem. Zejména poslední vrstvu pomastíme a posypeme sýrem. Když ... se brambory asi 10 minut pečou, zalijeme pokrm mlékem, ve ... kterém jsme rozkvedlali vajíčka. Brambory upečeme do růžova a francouzské brambory jsou ... hotové. Francouzské brambory Suroviny: 800 g brambor uvařených ve slupce, ... máslo na vymazání zapékací mísy, sůl, 200 g uvařeného ... uzeného masa, 3 až 4 vejce uvařené natvrdo, 2 lžíce másla, 250 ml mléka nebo smetany,   ... 1 - 2 vejce, pažitka Postup: Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací mísu ... vymažeme máslem, rozložíme do ní vrstvu brambor a osolíme. Na brambory dáme vrstvu nakrájeného nebo umletého uzeného ... masa, na ni položíme plátky vajec a mírně osolíme. Vrstvy střídáme, poslední musí být z brambor. ... Rozpustíme máslo a brambory pokapeme. V předehřáté troubě krátce zapečeme. Potom si ... rozšleháme mléko nebo smetanu s vejcem, osolíme a zalijeme brambory. ... Posypeme nasekanou pažitkou a zapékáme 30 – 40 minut ... dozlatova. Zapékané brambory se slanečkem nebo rybou Suroviny: 1 kg brambor, 2 slanečci nebo 20 ... dkg uzené nebo opečené ryby, 1 cibule, 5 dkg tuku, 1 – 2 vejce, ... ¼ l mléka. Příprava: Slanečky oloupeme, namočíme na několik hodin do vody nebo mléka, pak je ... zbavíme kostí a na drobné kousky usekáme. Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do ... kterou zasypeme rybou a osmaženou cibulkou. Povrch pomastíme a po zapečení zalijeme mlékem s ... vejci. Zapečené brambory s houbami Suroviny: 1 kg brambor, 1 kg ... očištěných na plátky nakrájených hub, sůl, 10 dkg tuku, 1 cibule, kmín, ¼ ... l mléka, 2 vejce. Postup: Na tuku a cibulce dusíme nasolené nakrájené houby s ... kmínem. Vařené brambory nakrájíme na plátky a skládáme do vymazaného pekáčku vždy ... vrstvu brambor, vrstvu hub.Končíme vrstvou brambor. Po zapečení zalijeme pokrm mlékem a rozkvedlanými ... vejci. Zapečené brambory se zelím Suroviny: 50 dkg vařených brambor, 50 ... zelí, 10 dkg slaniny, 1 cibule, sůl, kmín, pepř. Postup: Hlávkové zelí jemně nakrouháme a krátce ... podusíme se solí a kmínem. Do vymazaného pekáče dáme vrstvu vařených brambor ... osmaženou cibulí, a tak pokračujeme, až skončíme brambory. Ty pokropíme slaninou. Brambory při pečení ... trochu podlijeme polévkou nebo vodou. Opékané brambory s pórkem a uzenkami Suroviny: 2 lžíce olivového ... míse rozpálíme lžíci olivového oleje a opečeme na něm uzenky nakrájené na kolečka. Po opečení ... vyjmeme ze zapékací mísy a odložíme stranou. Do zapékací mísy přidáme zbylý olej a vsypeme ... pórek. Za stálého míchání jej tři minuty opékáme. Pak přidáme brambory, které jsme si nakrájeli na ... kolečka, Všechno dohromady opékáme, až brambory začnou zlátnout. Vsypeme plátky uzenky, přidáme ... omáčku, promícháme a ještě 2 – 3 minuty opékáme. Potom směs stáhneme z ohně a přidáme do ní sýr, ... dochutíme solí, pepřem a jemně promícháme. Zapečené brambory s liškami Suroviny: 800 g ... černý pepř, 4 snítky tymiánu Postup: Oloupané brambory nakrájejte na silnější kolečka. V osolené vodě ... povaříme 5 – 7 minut. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Česnek oloupeme a nasekáme nahrubo. ... Jarní cibulky omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Houby pečlivě očistíme, ale neproplachujeme. ... Menší necháme vcelku, větší překrojíme na polovinu. Ve větší pánvi rozpálíme olej a necháme ... zesklovatět cibuli s česnekem. Potom přidáme houby a brambory a vše orestujeme. ... Přisypeme kmín a papriku. Osolíme a opepříme a důkladně promícháme. Směs ... do trouby a při 180°C asi 15 minut zapékáme. Zapečené brambory posypeme snítky tymiánu,...

Jak správně nakupovat brambory
Uložit recept!
článek
článek

Jak správně nakupovat brambory

...kterých si musíme při kupování brambor všímat. Víme tedy, že nakupujeme brambory podle toho, ... jakým způsobem je budeme připravovat. Známe rozdělení do tří varných skupin: A - brambory hodící se na salát a pro vaření ve slupce. Jen ... tak snadno se nerozvaří. B - brambory trochu měkčí než ty z předchozí skupiny a hodí se ... pro většinu receptů. Jsou to takové univerzální brambory, hodí se do polévek i k vaření či zapékání. C - ... moučné brambory, hodí se na přípravu bramborové kaše, bramborových placek, na ... hranolky apod.   Brambory rozlišujeme i podle období sklizně na : Nové - ... pro nás jsou většinou z dovozu, a to od ledna do května. Jsou menší, mají tenkou slupku, která ... se neloupe. Rané - ty můžeme mít i z lokální sklizně už od ... května do června. Mají tenkou, snadno oloupatelnou slupku. Konzumní, neboli pozdní ... - tyto brambory se sklízí po 30. červnu a hodí se i pro uskladnění. Mají pevnou ... slupku.   Brambory jsou důležitou součástí našeho jídelníčku už od dávných dob. Pokud jsou ... připravíme z nich mnoho dobrých a zdravých jídel. Je to nejoblíbenější příloha, ale přinášejí i ... možností jak si z brambor připravit celé jídlo. Polévky, kaše, hranolky, saláty, brambory pečené, ... vařené, zapékané, plněné, smažené… A proč jsou brambory zdravé? Obsahují přes 70% vody, hodně vitamínu C, ... a řadu minerálních látek, především draslík. To vše naše tělo potřebuje. Takže si je rozhodně ... dopřávejme. Ale jen ty zdravé. Při nakupování brambor je třeba zkontrolovat především ... slupku, barvu a pevnost. Brambory by měly být na omak tvrdé a pevné. Slupka u konzumních brambor ... je zatažená, u ostatních druhů lehce se loupající. Povrch brambor nesmí být skvrnitý nebo nazelena. Zvlášť nazelenabrambory jsou pro náš ... organizmus jedovaté. Pokud jsou brambory uskladněné na světle a začnou mít zelené skvrny, ... nekupujte je. Máte-li je už doma, je třeba je zlikvidovat a ... vůbec je nekonzumovat. Varem se sice výrazně sníží obsah jedu v hlízách, ... zelené, není jistota, že nebude stejně působit na naše trávicí a nervové ústrojí. Může způsobit ... vážné problémy, průjmy, křeče, nevolnosti a otravu. Takže nazelenabrambory zlikvidujeme.   Je tu ... jaro, začínají se na trhu objevovat letošní rané brambory a ty, třeba jen tak uvařené, polité rozpuštěným máslem a posypané čerstvou, nasekanou pažitkou nebo ... nám připraví jedinečný kulinářský zážitek. A můžeme je připravit na stovky dalších způsobů. Například...

Treska s bylinkovým máslem
Uložit recept!
recepty
recepty

Treska s bylinkovým máslem

...s bylinkovým máslem je lehké, téměř dietní jídlo. Její příprava je velmi jednoduchá a času zabere ... pramálo. Přílohou může být zelenina nebo také vařené brambory...

Biftek s bylinkovým máslem na grilu
Uložit recept!
recepty
recepty

Biftek s bylinkovým máslem na grilu

...s bylinkovým máslem na grilu si připravíte v pěkném počasí třeba na ... zahradě. Přílohu můžete volit mezi opečenými brambory, dušenou zeleninou, čerstvými zeleninovými saláty...

Nové brambory s máslem a okurkovým salátem
Uložit recept!
recepty
recepty

Nové brambory s máslem a okurkovým salátem

...brambory s máslem a okurkovým salátem , to je svěží jarní jídlo....

Brambory, jedna z nejčastějších příloh
Uložit recept!
článek
článek

Brambory, jedna z nejčastějších příloh

...vybírat brambory Brambory byly rozšířeny z Ameriky do celého světa. V České ... republice jsou oblíbenou a častou přílohou. Receptů na jejich přípravu existuje opravdu mnoho. Trh s tímto typem přílohové zeleniny se rozšířil, ... a proto se v obchodech setkáváme s různými druhy. Vyznáte se v tom? Na některých obalech máte přímo ... napsáno, na co jsou brambory vhodné. Jinak se můžete řídit jednoduchým pravidlem – varný ... typ A se hodí na vaření ve slupce a bramborový salát, varný typ B ... se hodí do polévek a vaření příkrmů. Varný typ C je vhodný na přípravu bramborové kaše ... bramboráků, bramborových placek nebo na bramborové těsto. Brambory jsou „jedovaté“ Brambory obsahují toxické látky, které se nazývají ... glykoalkaloidy. Z nich můžeme zmínit solanin a chakonin. Nacházejí se především v nadzemních částech. Brambory jsou podzemní hlízy a alkaloidy se v nich ... objevují, pokud se nechají na světle, kde zezelena. Proto je důležité zelené části důkladně ... vyříznout nebo celou bramboru vyhodit. Jedovaté látky se koncentrují také v okolí oček a ... pupenů či v blízkosti poranění brambor. Proto je opravdu dobré brambory důkladně očistit ... před jejich přípravou. A nemusíte se bát, otrava hrozí pouze po požití nadzemních částí (a to spíše u dětí) a ty jsou tak ... chuťově ošklivé, že nejdou pozřít. Víte o tom, že jsou také zdravé? Brambory ... draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fosfor, aj. Pro jejich zachování je důležité dobré skladování ... – ve tmě, v suchu, v chladu a ne příliš dlouho. Dále také způsob přípravy. Brambory je dobré ... keramických nožem a vhodit je až do vroucí vody. Nejvíce zdraví prospěšných látek zachováme ... vařením ve slupce či přípravou v páře. Brambory se výživově znehodnotí, pokud je pečeme nebo...

Bleskový recept na gratinované brambory. Skvělý způsob, jak zužitkovat zbytky v kuchyni!
Uložit recept!
článek
článek

Bleskový recept na gratinované brambory. Skvělý způsob, jak zužitkovat zbytky v kuchyni!

...popularitu i mimo hranice země galského kohouta. V tomto snadném a na čas i finance nenáročném ... můžeme uplatnit i to, co nám v kuchyni přebývá. Občas se stane, že nakoupíme potraviny, které ve ... finále do plánovaných receptů nepoužijeme. Vyhazovat jídlo je hřích, který nedělá dobře ... přírodě ani naší peněžence. Proto když ve spižírně něco přebývá, hodí se ... recepty, kde se dají takové potraviny použít. A gratinované brambory jsou jedním z nich. Hlízy ... brambor dnes tvoří jednu ze základních potravin našeho jídelníčku. Původně pocházejí z pohoří And a ... do Evropy je ze svých cest přivezly v 16. století Španělé. Dříve se pěstovaly jako okrasné ... rostliny. U nás našly v kuchyni uplatnění až o dvě století později a ... kteří nám ukázali výhody této potraviny. Francouzská dobrota Slovo gratinovat pochází z ... francouzského gratter, tedy seškrabovat. Gratinovat překládáme také jako zapékat a tímto ... způsobem lze připravit nejen brambory, ale také těstoviny nebo třeba zeleninu. U ... krusta, o níž se většinou postará sýr, strouhanka nebo směs sýru a vajíčka. Chutná "rychlovka" Pokud ... k obědu či večeři, doporučujeme tento recept na zapečené brambory. Jeho výhodou je snadná ... příprava, minimum ingrediencí a finanční nenáročnost. Další sympatickou výhodou pokrmu ... je fakt, že si lze recept upravit na míru, podle toho, co právě doma přebývá. Brambory ... v základní formě, se sýrem, smetanou a kořením nebo přepis "vytunit" a do ingrediencí přidat zeleninu ... šunku, salám či vejce. Recept na gratinované brambory Potřebujete: 1 kg brambor (ideálně salátové), 50 ... muškátového oříšku Postup: Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Než se nahřeje, připravíme si ... přibližně 26 x 23 cm a vymažeme ji olejem. Na dno nádoby rozprostřeme očištěný a na plátky nakrájený česnek.  V hrnci smícháme zakysanou ... pepř, sůl a směs necháme pár minut provařit. V mezičase oloupeme brambory a nakrájíme je na ... tenké plátky. Brambory rozložíme do zapékací nádoby, zalijeme je ... provařenou směsí a zasypeme nastrouhaným tvrdým sýrem. Nádobu vložíme do ... předehřáté trouby a brambory pečeme přibližně 15 minut...

Pečené brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečené brambory

...čedarem mohou být báječným pohoštěním pro hosty, nebo lehkou teplou večeří. Brambory i se slupkou ... důkladně omyjeme a osušíme. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Čisté brambory potřeme ze všech stran olivovým olejem a osolíme. na plechu je v předehřáté troubě pečeme 60 až 90 ... minut, až budou téměř měkké. Vyndáme brambory z trouby, vršek seřízneme a brambory vydlabeme ... tak, aby zůstala asi 5mm silná stěna. Bramborovou masu v míse rozšleháme s máslem, ... třemi čtvrtinami čedaru, pažitkou a hořčicí. Ušlehanou směs osolíme a opepříme podle chuti. ... Nyní opatrně směsí naplníme vydlabané brambory a povrch posypeme zbylým sýrem. Plech s brambory...

Pečené česnekové brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečené česnekové brambory

...česnekové brambory jsou pro období studeného sychravého počasí tím ... pravým jídlem. Hlavně díky česneku....

Pečený losos s brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečený losos s brambory

...losos s brambory a zelenými fazolkami připravíme velmi jednoduše v ... troubě v jednom pekáči. Pomocí doplňujícího koření si maso i přílohu ... dochutíme podle svého. Je to vynikající a zdravé jídlo. V míse si ... připravíme marinádu na lososa. Smícháme med, 2 utřené stroužky česneku, nastrouhanou kůru z limetky, limetkovou šťávu a ... sojovou omáčku. Důkladně vše promícháme a v takto připravené ... necháme porce lososa ležet nejméně 20 minut. Mezitím nakrájené brambory protřepeme v misce ... s utřeným stroužkem česneku, rozpuštěným máslem a trochou soli. Nasypeme je do pekáče a v ... předehřáté troubě na 180 stupňů pečeme 20 minut. Pak brambory v pekáči odsuneme ke kraji a do ... vložíme marinované kousky lososa kůží dolů a na okraj pekáče naskládáme ještě zelené fazolky ... polité olivovým olejem. Vše okořeníme mletým pepřem a lehce osolíme. ... Kousky lososa ještě potřeme marinádou. Nyní vše pečeme při 180 stupních asi 4 minuty, ... opékáme asi 2 minuty, až vršek ryby zezlátne. Jídlo vyndáme z trouby a před podáváním ... necháme v pokojové teplotě odpočinout 3 minuty. Můžeme obložit nakrájenou limetkou, posypat nastrouhanou chilli papričkou, pokapat maso...

Jak uvařit brambory
Uložit recept!
článek
článek

Jak uvařit brambory

...to sice jednoduše, ale opak je pravdou. Asi bych začal tím, že ty brambory vůbec koupíme. ... poctivě ty hezké, aby nám pak brambůrky hezky chutnaly. Návod Začneme tím, že si brambory oloupeme. ... Vezmeme si škrabku a jdeme na to. Snažíme se je oloupat tak, aby nám vůbec něco zbylo. ... buďte opatrní, abyste se při loupání nezranili.  Po oloupání brambůrky můžeme ještě opláchnout. ... Dáme vařit vodu do rychlovarné konvice, mezitím nalijeme nějakou vodu do hrnce, zapneme plotnu a nahřejeme hrnec. Poté co se nám dovařila voda v ... konvici, nalijeme vodu do hrnce, přikryjeme pokličku a ... počkáme, až se voda začne vařit. Přidáme do vody špetku soli. Brambůrky se snažíme ... mít podobně veliké, takže je můžeme nakrájet i na menší kusy, aby nám to zabralo i méně času.  ... Poté, co voda začala vařit, vhodíme brambory do hrnce a přikryjeme pokličkou. Přibližně ... počkáme 15-20 minut, podle velikosti brambor. Osobně bych doporučil hlídat je od té 15 minuty, ... a neměli byste z toho kaší, takže hlídat. zase nebuďte moc opatrní a nevyndavejte je tvrdé, ... to je špatně.  Po dovaření, když už jsou brambory hotové, slijeme vodu a můžeme podávat...

Máte raději bílý, zelený nebo fialový chřest?
Uložit recept!
článek
článek

Máte raději bílý, zelený nebo fialový chřest?

...sezóna trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. V této době můžeme koupit tuhle ... přirozeně sladkou, křehkou a šťavnatou zeleninu v obchodech se zeleninou nebo na ... farmářských trzích zcela jistě. Chřest zobrazený na fresce z doby 3000 let před ... této zelenině, a zároveň doklad o tom, že si lidé na ní pochutnávají opravdu odedávna. Také v České ... republice pěstujeme chřest, a to převážně na Mělnicku. Ovšem největším světovým dovozcem ... chřestu je Čína a hned za ní Peru a Mexiko. Zbarvení chřestových výhonků není věcí odrůdy, ... ale způsobem pěstování. Bílý chřest se pěstuje úplně bez přístupu slunce, ... zelený na slunci a fialový je sluci vystaven jen velmi ... krátce. Tyto druhy se pak liší nejen svou barvou, ale i ... chutí. Bílý chřest má silnější výhonky, jemnější chuť a ... slupku, kterou je dobré před vařením oloupat. Fialový chřest je lehce nahořklý, má kořenitější ... chuť. Stejně jako chřest bílý, se používá hlavně v ... teplé kuchyni, na krémy, polévky atd. Zelený chřest je více nahořklý, loupe se jen ... lehce a má ze všech tří nejvyšší obsah vitamínu C. Hodně se používá do salátů a ve studené kuchyni. ... chutná třeba jen vařený a přelitý různými omáčkami. Velmi oblíbená a možná i notoricky známá je například holandská omáčka. Z chřestu před vařením ... odlomíme dřevnatý konec (cca 2 až 3 cm). Bílý chřest oloupeme, fialový a zelený jen lehce nebo vůbec. Pak výhonky seřízneme na stejnou délku a ... svážeme je do svazečku potravinovým provázkem. Bílý chřest vaříme ve vroucí osolené vodě 5 až 8 ... minut, zelený 2 až 5 minut. Svazečky zeleniny postavíme ve vodě kolmo, aby ... hlavičky chřestu nebyly ponořené. Ty jsou tak křehké, že jim postačí jen horká pára. Po uvaření necháme chřest okapat a hned podáváme. ... Třeba jen jako přílohu, politý rozpuštěným máslem, nebo právě tou holandskou omáčkou. Využijte ... chřest čerstvý, a vyzkoušejte některý z receptů. Stojí to rozhodně za to...

Pomalu pečené kuře s brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Pomalu pečené kuře s brambory

...způsobů přípravy kuřete je pomalu pečené kuře. Maso pomalým pečením získá šťavnatost a brambory nasáknou chuť a šťávu z masa. Do pekáče ... vymazaného máslem vložíme kuře a obložíme ho brambory. Kuře také potřeme máslem a vše osolíme a ... opepříme. Do pekáče vložíme ještě čenekové hlavičky ... překrojené na polovinu a vše zalijeme bílým vínem. Pekáč překryjeme alobalem a v předehřáté troubě ... (160 stupňů) pečeme přibližne 1 hodinu. Pak odstraníme alobalovou folii, promícháme brambory, přidáme snítky rozmarýnu, bobkový list, citron ... rozdělený na kousky a pečeme odkryté dalších 5O minut. Nakonec zvýšíme teplotu trouby na 220 stupňů a ... dopékáme do zlatova asi půl hodiny. Kuře vyndáme z pekáče a před porcováním ho ... 15 minut odpočinout pod alobalem aby nevychladlo. Podáváme s brambory, které jsme mezitím také ... udržovali v teple. Můžeme přelít vypečenou šťávou...

Farmářské  kuře s brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Farmářské kuře s brambory

...kuře s brambory je voňavé jídlo připravené v troubě v jednom ... pekáči. Báječná večeře nebo oběd pro celou rodinu. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, ... vhodíme do ní brambory a vaříme je 10 až 12 minut. Pak je prolijeme studenou vodou, oloupeme a ... rozmačkáme na hrubší kaši. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Grilované kuře vykostíme a nakrájíme na menší kousky. V hrnku smícháme mléko s moukou a ... smetanou, za stálého míchání zahřejeme na střední teplotu. Přidáme špetku pepře, farmářské ... koření, trochu osolíme a promícháme. Do pekáče vymazaného máslem rozprostřeme brambory, na ně rozložíme kuřecí maso, posypeme strouhaným ... sýrem a cibulkou a nakonec zalijeme kořeněnou omáčkou. Vše pečeme v ... se sýr roztaví a povrch jídla se zabarví dozlatova. Před podáváním můžeme jednotlivé porce posypat ... nakrájenou zelenou cibulkou nebo nasekanou petrželkou. Podáváme teplé...

Vepřové kotlety s brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové kotlety s brambory

...kotlety s brambory pečené v troubě v jenom pekáčku jsou skvělé a ... syté jídlo pro zimní a podzimní sychravé dny. I když to tak nevypadá, příprava tohoto jídla je ... velmi snadná a veškerý čas zabere hlavně pečení. Prorostlé vepřové kotlety na několika místech nařízneme a do vzniklé kapsičky vložíme česnek nakrájený na tenké plátky. Maso osolíme a opepříme a ... na pánvi s rozpáleným máslem či sádlem je opékáme po každé straně 3 minuty. ... Troubu předehřejeme na 170 stupňů.Cibuli nakrájíme na kolečka, brambory nakrájíme na tlustší ... plátky. Pak do vymazaného velkého pekáče naskládáme polovinu cibule, na ni polovinu brambor, ... vše opepříme a osolíme a navrch položíme opečené kotlety. Na kotlety nasypeme ... zbylou polovinu cibule a brambor a na to na kousky pokrájenou slaninu a jalovec. Znovu vše ... lehce opepříme a osolíme. Nakonec do pekáče nalijeme víno nebo pivo. Pokrm pokryjeme alobalem ... a v předehřáté troubě pečeme celkem 1,5 hodiny. Po prvních 45 minutách do pekáče přidáme masový ... vývar a vše dopečeme. Porce na talíři můžeme ozdobit čerstvou zelenou petrželkou...

Jak zhubnout nebo alespoň nepřibrat, když jste pořád doma.
Uložit recept!
článek
článek

Jak zhubnout nebo alespoň nepřibrat, když jste pořád doma.

...ráno brzy do práce či do školy, odpoledne na kolo, na hřiště, do fitka nebo na rande, pro děti ... tak dále a dále, až do úplného vyčerpání, tak je najednou v situaci, kdy většinu dne přechází mezi ... ložnicí a v tom lepší případě se může jít na zahradu nadýchat čerstvého vzduchu. Procházky se ... psem, dříve mnohdy proklínané, bývají v těchto dnech dokonce i vítaným ... zpestřením dne. Když jsou navíc doma všichni členové rodiny, kteří vyžadují ... z nás stráví v kuchyni více času než by si přál. V této situaci to jistě není žádný med, proč to ... tedy neobrátit v něco pozitivního, a zkusit nastartovat změnu našeho jídelníčku k lepšímu. Co ... si budeme nalhávat, hodně z nás má zažité stravovací návyky, ... které naší tělesné schránce zrovna příliš dobře neslouží. Všechny ty chipsy, ... či káva se šlehačkou ještě přislazená cukrem. Husté omáčky s knedlíky, přeslazené jogurty a ... sladké mléčné nápoje. To všechno nám nejen že neprospívá, ale leckdy i ... v delším horizontu škodí. Takže my s nějakou tou nadváhou, a samozřejmě také ti, co se fakt nechtějí ... do normálního života s pár nepříjemnými kily navíc, bychom mohli toto pro všechny nelehké období ... využít, a vytřískat z něj tolik dobrého, co se dá. A zapojit do toho další členy domácnosti nebude ... vůbec na škodu. Koneckonců oni budou jíst co jim uvaříme, ne? ... Zapomeňme protentokrát například na teplá jídla typu obyčejný párek, hořčice a rohlík. Jednak uzeniny málokdy seženeme opravdu kvalitní, ... kupovaný rohlík, tak to dobrá hořčice nezachrání. Lehký oběd plný dobře připravené zeleniny, k ní ... vařené nebo nasucho pečené brambory s trochou kvalitního másla, nám bude chutnat ... mnohem víc a navíc tím své zažívací ústrojí jen potěšíme. A druhý ... maso, raději libové, třeba drůbeží, s domácí našlehanou bramborovou kaší. Věřte že to bude chutnat. A když už máme rádi rohlíky, tak zkusme občas ... ty domácí, teď na to přece máme čas. Je spousta dobrých receptů na přípravu domácích ... jídel z ryb, masa, zeleniny, luštěnin apod. Nic nám neudělá, když se podíváme na naše ... dosavadní stravování pěkně zblízka. Možná tam najdeme nějaké možnosti jak ho zlepšit. Kromě toho, ... tu svou oblíbenou, ale nepříliš zdravou pochoutku. Tím příliš škody nezpůsobíme Ale to opravdu jen ... málokdy. Nedovolme, aby se nezdravá jídla stala součástí ... každého našeho dne. Součástí každého našeho dne by se neměla stát ani nuda, rozhodně je ... letargie, ale začneme si třeba vylepšovat bydlení nebo provádět kompletní jarní úklid. A když už nás ... něčím co jsme museli v obvyklém režimu odsunout na druhou kolej. Mohou to být knížky, poslech vážné ... hudby, ruční práce, fotografování….je toho spousta. Když člověk propadne nudě a nebo i stresu, vede ... jeho obvyklá cesta do ledničky. Něco si dáme a na chvíli je nám líp. Ale opravdu jen na chvíli. Pak ... většinou přijdou výčitky. S výčitkami přijde zase stres. A tak pořád dokola. Nedopusťme to, místo čokolády si vezměme jablko nebo pomeranč, a u konvice dobrého čaje se začtěme do ... pěkné knížky, pusťme si dobrý film. Nebo si zahrajme šachy nebo scrable. Něco pro sebe ... udělejme. Není to úplně snadné, ale je to možné a my si to rozhodně ... zasloužíme....

Syrovou nebo tepelně upravenou? Zvolte nejšetrnější způsob přípravy zeleniny.
Uložit recept!
článek
článek

Syrovou nebo tepelně upravenou? Zvolte nejšetrnější způsob přípravy zeleniny.

...úprava zeleniny rozhodně není žádná velká věda. Ale také je pravda, že u různých druhů zeleniny ... se může dost podstatně lišit. A necitlivým zacházením s ní se zbavujeme velké ... látek, které ten který druh zeleniny obsahuje. A to je jistě velká škoda. Špatnou tepelnou ... ztrácejí svou původní chuť, mění se jejich barva nebo konzistence. Takže se ještě připravujeme o ... jídla, příliš si nepochutnáme, a to také nechceme. Samozřejmě nejvíce vitamínů a minerálních látek ... obsahuje zelenina čerstvá. Takže se nabízí, že ideální je konzumovat ji syrovou. Třeba v ... salátech nebo jako přílohu. Ale ne každá zelenina je dobře stravitelná za syrova. Některé druhy ... zeleniny totiž tepelnou úpravu přímo vyžadují. A tady je dobré vědět, jak s kterým druhem ... zeleniny při tepelné úpravě zacházet. Dobře a správně připravené zeleninové jídlo je ... ho neměli nechávat jen vegetariánům a veganům. Připravili bychom se tím o velké gurmánské ... požitky. Takže věřte tomu, že rozhodně stojí za to, znát ... pár zásad při jeho přípravě. Za syrova je vhodné konzumovat zeleninu, která ... obsahuje větší množství vody. Tato zelenina obsahuje také množství vitamínů, hlavně vitamín C ... který se tepelnou úpravou ničí. Mezi tyto druhy zeleniny patří především všechny ... zelených salátů, salátové okurky, rajčata apod. Můžeme z nich připravit různé saláty, nebo tuto ... syrovou zeleninu použít jako přílohu. Hlavně v teplém období roku tuto přípravu jídla ... čerstvé zeleniny, než těžší dušená či vařená jídla. Ta jsou nám prospěšná především v chladnější ... polovině roku, protože nás zahřejí a podpoří naše trávení. Zeleninu, která obsahuje větší ... a škrobu, raději před jídlem tepelně upravujeme. Jedná se například o brambory, mrkev, petržel, ... celer. Také květák, brokolici, kapustu, kedlubny a ... plody vaříme, dusíme, pečeme, krátce restujeme nebo vaříme v páře. Vaření v páře je k surovinám ... nejšetrnější, naopak nejvíce vitamínů a minerálů ztrácí zelenina ... dlouhým vařením. Krátké restování při přípravě třeba špenátu je ... také vhodnější než dlouhé dušení. Při přípravě zeleninových jídel, jak za syrova nebo s tepelnou úpravou, je důležité používat ... kvalitní tuky. Osvědčil se hlavně olivový olej, ghí (přepuštěné ... máslo), a hodně se začíná používat olej kokosový. Nesmíme zapomínat na zeleninu zpracovávanou ... protože ta je pro náš organizmus velmi přínosná. Kvašením se zvyšuje její stravitelnost, a ... je i přítomnost bakterií mléčného kvašení. K druhům nejčastěji používaným pro nakládání, ... patří například červená řepa, zelí, okurky nakládačky, cibule, papriky. Také si můžeme naložit ... hrášek, kukuřice, chilli papričky a mnoho dalších. Denně bychom měli mít na talíři zeleninu, a to ... jak syrovou, tak i tepelně upravenou. Známe mnohem více druhů než jsme tu uvedli a ... stovky receptů jak z nich připravit báječná jídla. Přílohy, hlavní jídla, lehké a zdravé svačiny a ... večeře. Kvalitní, čerstvá a pokud možno sezónní zelenina ... jídelníček nejen o chutné pokrmy, ale prospěje našemu zdraví....

Pečený losos s citrónovým máslem
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečený losos s citrónovým máslem

...losos s citrónovým máslem je lahůdka nejen pro milovníky ryb. Lehké voňavé ... podávat se zeleninovými saláty, s opečenými brambory nebo třeba s dušenou zeleninou. Troubu ... předehřejeme na 200 stupňů.V malé pánvičce zahřejeme citronovou šťávu až ... za stálého míchání přidáváme plátky tuhého másla. Když se máslo se šťávou z citronu pěkně spojí, ... pánev z plotny a máslo necháme zchladnout. Pekáč vymažeme olivovým olejem a poklademe ho ... na plátky nakrájeným fenyklem a plátky citronu. Pekáč pak vložíme do předehřáté trouby na 5 minut. Mezitím porce lososa osolíme a opepříme. ... je opečeme, až se kůže začne zbarvovat dohněda. Mezitím z pekáče odstraníme fenykl a citronové ... do něj opečené kousky ryby, tentokrát kůží nahoru.V troubě pak rybu pečeme přibližně asi 5 minut. ... Podáváme s citronovým máslem a čerstvými plátky citronu...

Brambory zapečené s brokolicí a sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Brambory zapečené s brokolicí a sýrem

...jídlo, které zvládne každý začátečník. Pečeme ho v troubě a občas zkontrolujeme....

Steak s pikantním máslem
Uložit recept!
recepty
recepty

Steak s pikantním máslem

...s pikantním máslem je rychle připravené a velmi chutné maso. ... mohou být dušené fazolky se slaninou, opečené brambory, nebo úplně něco jiného podle vaší chuti. ... Pikantní máslo musí být připraveno jednu nebo dvě hodiny před použitím. Máslo ušleháme s ... kajenským pepřem a trochou worcesterové omáčky. Podle chuti ještě přisolíme a opepříme. Z této ... ho do potravinové folie a uložíme do ledničky. Po ztuhnutí máslo nakrájíme na plátky. Steaky ... potřeme z jedné strany olivovým olejem a položíme na grilovací plochu. Zprudka opékáme 3 až 4 minuty. ... stranu a maso otočíme a opečeme z druhé strany. Hotové maso vyjmeme z grilu, přikryjeme folií a ... před podáváním necháme ležet 5 minut. Pak každý steak poklademe plátky pikantního másla ... a znovu vložíme na pár okamžiků do grilu, až se máslo rozehřeje. ... hotovému masu můžeme přidat hořčici, zelený salát nebo jiné přílohy...

Zapečené brambory v troubě
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené brambory v troubě

...brambory v troubě se připravují snad v každé rodině. Někde jim říkají francouzské brambory, ale všechny recepty se většinou liší jen velmi ... málo. Často a s oblibou k nim servírujeme nakládanou okurku. Brambory uvaříme ve slupce ... téměř do měkka. Necháme je vychladnout, pak je oloupáme a nakrájíme na menší plátky. Cibuli a šunku nakrájíme na tenké proužky. V míse rozšleháme sladkou smetanu ... s trochou mletého pepře a s vejci. Do velké zapékací mísy, kterou jsme vymazali máslem, položíme vrstvu brambor a zlehka je osolíme. Na ... brambory rozložíme nakrájenou cibuli a šunku. Na vrch naskládáme zbytek brambor, znovu trochu ... osolíme, posypeme strouhaným sýrem a nakonec zalijeme vaječnou směsí. V troubě ... předehřáté na 190 stupňů zapékáme brambory přibližně 30 minut, až vaječná směs ztuhne a brambory na povrchu začnou hnědnout....

Treska s citronovým máslem
Uložit recept!
recepty
recepty

Treska s citronovým máslem

...s citronovým máslem je nejlepší s opečenými brambory. Nebo s domácí hedvábnou bramborovou kaší...

Pečené jehněčí s gratinovanými brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečené jehněčí s gratinovanými brambory

...jehněčí s gratinovanými brambory a s kaštany je báječné a syté vyloženě zimní ... jídlo. Už pohled na něj člověka zahřeje, a což teprve, když ho ... ochutnáme. Maso nařízneme hlubokými řezy po celé ploše a do každého ... řezu vložíme kousek česneku a snítku rozmarýnu. Celé maso i uvnitř řezů potřeme olivovým olejem, ... ho do potravinové folie a uložíme marinovat na několik hodin do ledničky. Troubu předehřejeme ... ho ještě ležet, aby získalo pokojovou teplotu. Pekáč potřeme kdoulovým želé,trochu osolíme a ... opepříme. Maso vložíme ho do pekáče a zbytek želé vetřeme i ... do řezů na mase. v předehřáté troubě zprudka pečeme jehněčí 30 ... minut. Mezitím brambory a celer oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci svaříme mléko, smetanu ... a šlehačku. Přidáme k němu tymián, česnek a na kostky nakrájenou zeleninu a povaříme 5 minut. ... Zapékací mísu vymažeme máslem a naskládáme do ní kaštany nakrájené na plátky. Brambory a celer po 5 minutách vyndáme ze smetanové omáčky ... necháme okapat a rovnoměrně navrstvíme na vařené kaštany do zapékací misky.Opatrně vše ... zalijeme smetanovou omáčkou. Teplotu trouby snížíme na 140 stupňů a k ... přilijeme sherry a víno a dále pečeme asi 60 minut. 15 minut od snížení teploty, do trouby přidáme ... zapékací misku se zeleninou a umístíme ji na horní patro. Zapékáme tak dlouho, dokud zelenina ... nezměkne. Pak mísu s gratinovanými brambory vyjmeme z trouby a uložíme do tepla. Když je ... jehněčí měkké, vyndáme ho z pekáče a uložíme na horký talíř a také do tepla. Do pekáče přidáme ... vývar a omáčku vaříme do požadovaného zhoustnutí. Před podáváním hotovou omáčku přecedíme. ... a jehněčího masa pak lehce omáčkou přelijeme. Podáváme teplé...

Steak s pečenými brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Steak s pečenými brambory

...s pečenými brambory je známé a oblíbené jídlo. S kvalitním hovězím masem tento recept nelze ... pokazit. Maso potřeme olejem a vložíme do ... dvěma lžičkami rozmarýnu a utřeným česnekem. Dobře protřepeme a necháme nejméně 30 minut ... uložené v ledničce. Mezitím troubu předehřejeme na 180 stupňů.Brambory nakrájíme na čtvrtiny a v míse je osolíme, ... opepříme a zalijeme rozpuštěným máslem. Na plech vyložený alobalem pak brambory rovnoměrně naskládáme a pečeme je 20 minut v předehřáté troubě. ... k okraji plechu a zvýšíme teplotu trouby na 220 stupňů. Maso položíme na plech a pečeme ho 6 ... minut po jedné straně. Maso nyní obrátíme, přidáme na plech kapustu a ... promícháme ji s brambory a vše pečeme dalších 6 minut. Hotové maso na ... prkénku naporcujeme přes vlákno a podáváme s brambory a kapustou...

Francouzské brambory se sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Francouzské brambory se sýrem

...brambory se sýrem budou chutnat i vegetariánům, protože se tentokrát obejdeme ... bez masa. Zato budou krásně vonět sýrem...

Zapečené brambory se slaninou, sýrem a česnekem
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené brambory se slaninou, sýrem a česnekem

...hlavně pro ty, kdo milují česnek a jídla s ním. Je to recept velmi jednoduchý a pochutnáte si...

Zapečené brambory s pikantním sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené brambory s pikantním sýrem

...kuchyni česnekem a slaninou a zaručeně budou chutnat...

Zapečené nové brambory s  čedarem
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené nové brambory s čedarem

...nové brambory s čedarem je jednoduché a chutné jídlo, ... připravené pro celou rodinu v jedné zapékací misce. V sezóně nových brambor je jejich chuť s čedarem ... neodolatelná. Nejprve připravíme těsto uhnětením mouky, ... trochy vody, špetky soli a moučkového cukru. Těsto necháme Ve folii 20 minut odležet v lednici. Potom zapékací misku vytřeme máslem a vyložíme ... tenkou vrstvou těsta. V troubě zahřáté na 200 stupňů pečeme těsto asi 5 minut. Pak ... misku s těstem naplníme brambory nakrájenými na kousky, čedarem, který také pokrájíme na menší ... kousky a nasekanou zelenou jarní cibulkou. Podle chuti osolíme. Mléko, vejce a smetanu ... rozšleháme a směsí zalijeme brambory se sýrem. V troubě zahřáté na 160 stupňů pak zapékáme ... asi 45 minut. Jídlo nakonec posypeme zbytkem pokrájených jarních...

Zapečená brokolice s brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečená brokolice s brambory

...brokolice s brambory je jídlo připravené v jedné míse. Bez masa, s...

Gratinované brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Gratinované brambory

...brambory jsou smetanově lahodné. Je to samostatné jídlo, ale můžete je použít i...

Zapečené brambory s cuketou
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené brambory s cuketou

...jednou z nespočetných variant klasického receptu. Změna je dobrá věc, ne...

Gratinované brambory s celerem a sýrem feta
Uložit recept!
recepty
recepty

Gratinované brambory s celerem a sýrem feta

...celerem a sýrem feta je zdravé jídlo plné zeleniny. Připravíme ho v jednom pekáčku a příprava je ... velmi jednoduchá. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Připravený pekáč vymažeme máslem. ... Celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme ho na menší tenké plátky.S bramborami uděláme to samé. ... vyložíme dno pekáče a přidáme ještě jednu vrstvu. Polovinu celerových plátků naskládáme na brambory ... a vše lehce osolíme. Na zeleninu v pekáči nasypeme rozdrobený sýr, nasekanou pažitku, tenké ... plátky česneku a na malé kousky nakrájený pórek.Přidáme vrstvu zbylého celeru, případně zbytek ... brambor. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, měl by ... zasahovat tak asi do poloviny výšky naskládané zeleniny. Poklademe ještě kousky másla, ... přikryjeme folií a dáme péci do předehřáté trouby na 50 minut. Po této době odstraníme folii a ... dalších asi 20 minut, až celer zezlátne a tekutina zhoustne. Na krátkou dobu umístíme pekáč pod...

Vařené brambory s brynzou
Uložit recept!
recepty
recepty

Vařené brambory s brynzou

...kromě brambor a brynzy téměř nic jiného. Ale pochutnáte si...

Cheesecake s arašídovým máslem
Uložit recept!
recepty
recepty

Cheesecake s arašídovým máslem

...s arašídovým máslem je lahodný nedělní moučník k odpolední kávě. ... Pochutnáte si. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Formu na koláč vyložíme pečícím ... papírem nebo alobalem. Ve šlehači rozdrtíme sušenky, smícháme je s máslem a uhněteme základní hladké těsto. Rozetřeme ho do ... připraveného pekáče a trochu přitlačíme na dno. Ve šlehači nyní smícháme všechny ingredience na náplň a ušleháme ji do hladkého krému. Ten pak ... rozetřeme na těsto v pekáči. Pekáč s koláčem vložíme do předehřáté trouby a ... pečeme 15 až 18 minut. Po upečení koláč vyndáme z trouby a necháme na ... studeném místě úplně vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a smícháme ... ji s máslem. Touto polevou polijeme studený koláč a dáme ho na...

Brambory grenaille
Uložit recept!
recepty
recepty

Brambory grenaille

...Grenaille nesou brambory menší než 28 mm. Tento druh je oblíbený zejména ve francouzské ... země galského kohouta pochází i samotný název grenaille, který ve francouzštině označuje malé druhy ... brambor. U nás je tento druh k dostání zejména pod názvem „zámecké“ a skvěle se hodí k upečení v ... troubě....

Pečené zelí s česnekovým máslem
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečené zelí s česnekovým máslem

...zelí s česnekovým máslem je výborná příloha k pečeným nebo grilovaným ... masům. Zelí zase trochu jinak...

Špecle s máslem, parmezánem a lískovými oříšky
Uložit recept!
recepty
recepty

Špecle s máslem, parmezánem a lískovými oříšky

...s máslem, parmezánem a lískovými oříšky jsou výtečné ... domácí těstoviny. Jejich chuť v kombinaci s opékanými oříšky a sýrem je báječná. ... Nejprve v míse důkladně rozšleháme vejce s mlékem. Ve druhé misce smícháme mouku, muškátový oříšek a ... sůl. Pak směs postupně za stálého míchání přisypeme do ... mísy s vejci a ušleháme těsto. Musí být řídké tak, aby šlo propasírovat cedníkem ... s většími otvory. Hotové těsto uložíme na hodinu do ledničky. Nasekané lískové oříšky ... opečeme nasucho v pánvi a dáme stranou. V kastrole rozehřejeme máslo a vhodíme do něj ... celé lístky šalvěje. Restujeme je za stálého míchání tak dlouho, až se ... na másle začnou dělat hnědé skvrny. Pak kastrol odstraníme z plotny a šalvěj z másla ... odstraníme. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Cedník ... olejem a prolisujeme přes něj těsto do vroucí vody. Špecle necháme povařit 2 až 3 minuty, až vyplavou. Pak je děrovanou naběračkou vyndáme, propláchneme ... studenou vodou a necháme okapat. Když máme všechny těstoviny uvařené a okapané ... vhodíme je do kastrolu s máslem a opatrně protřepeme nebo promícháme. Na ... a servírujeme s miskou strouhaného parmezánu. Pokrm se podává teplý...

Farmářské brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Farmářské brambory

...brambory nepotřebují žádnou přílohu. Je tam všechno. Zelenina, maso, vejce, houby...

Brambory zapečené se slaninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Brambory zapečené se slaninou

...okořeněné, to je skvělé jídlo z jednoho pekáče. Raději jich upečte víc...

Pečené (americké) brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečené (americké) brambory

...(americké) brambory se hodí jako příloha k masovým jídlům, nebo jako ... samostatné jídlo se zeleninovými saláty, nebo s dušenou, či jinak tepelně upravenou zeleninou. ... Můžeme k nim také podávat různě druhy dipů, například sýrový nebo jogurtový. Připravíme si ... bazalky, česneku, grilovacího koření, kmínu a soli. Brambory důkladně omyjeme a nakrájíme je na ... osminky nebo na plátky. Pak je nasypeme do mísy s omáčkou a promícháme tak, aby se ... dobře v omáčce obalily. Vysypeme je do zapékací misky a v předehřáté ... pečeme při 220 stupních a občas je zamícháme. Když brambory zhnědnou, zkontrolujeme, zda jsou...

Brambory grenaille
Uložit recept!
recepty
recepty

Brambory grenaille

...grenaille neboli tzv. zámecké brambory, jsou oblíbené hlavně ve Francii. Jsou to malé brambory o velikosti 28 až 40 mm. Velmi často se...

Pečené brambory se sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečené brambory se sýrem

...brambory se sýrem připravíme v troubě. Můžeme je podávat s nějakým svým oblíbeným dipem, ... nebo jen tak samotné...

Dušené brambory s paprikou
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené brambory s paprikou

...s paprikou jsou báječné vegetariánské jídlo. Pro milovníky masa je to zase netradiční příloha...

Hledejte dál

Když nikde, tak na internetu budou Brambory na loupačku s bylinkovým nebo tvarůžkovým máslem . recepty

Kde najít informace



×