Domácí nakládané zelí zavařování konzervování sirupy . recepty, fotografie a články


Vše co jste chtěli vědět o Domácí nakládané zelí zavařování konzervování sirupy . . Ať už je to recept, článek nebo fotografie týkající se Domácí nakládané zelí zavařování konzervování sirupy ., tak jistě skvěle poslouží jako inspirace pro přípravu nebo zdroj informací o Domácí nakládané zelí zavařování konzervování sirupy . zde koupíte rychle a výhodně bez složitého prohledávání jednotlivých eshopů.

Domácí kečup bez zavařování
Uložit recept!
recepty
recepty

Domácí kečup bez zavařování

...kečup bez zavařování je přece jen lepší, než ten kupovaný. Máme...

Nakládané houby se zeleninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Nakládané houby se zeleninou

...tím, jak a s čím, si své nasbírané houby naložíme. Co třeba se zeleninou? Zavařovací sklenice a ... víčka umyjeme. Připravíme si zavařovací hrnec, hlavu na ... zavíčkování, kleště na vyndavání sklenic. Papriky umyjeme, zbavíme pecek. Vezmeme si ... cibuli a spolu s paprikou rozkrájíme. Odložíme stranou. Vezmeme si košík a houby ... zbavíme nečistot. Na prkénku si je rozkrájíme a vysypeme do hrnce. ... Osolíme. Přidáme vodu a dáme přejít varem. Slijeme přebytečnou vodu z hub a nasypeme je do ... vyšší nádoby. Přisypeme rozkrájenou papriku a cibuli. Osolíme. ... Přidáme trochu octa. Přilijeme olej. Nakonec dáme rajský protlak a osladíme. Všechny ... suroviny smícháme. Směs nandáme do zavařovacích sklenic. ... Zavíčkujeme. Naskládáme do zavařovacího hrnce. Doba zavařování je 20 minut na 100 °C. Tuto...

Recepty pro chladné dny: kvašené zelí jako příloha i lék
Uložit recept!
článek
článek

Recepty pro chladné dny: kvašené zelí jako příloha i lék

...z nejstarších rostlin, které začal člověk pěstovat. Druhů je mnoho a většinou jde o kulatou hlávku, ... která je obalená celkem tuhými listy. Díky cenové dostupnosti, snadné úpravě i ... pozitivních účincích na zdraví, patří hlávkové zelí k oblíbeným druhům zeleniny. Jeho sezona je v ... plném proudu.  Patří do čeledi brukvovitých a této dvouleté ... bylině se dobře daří v chladnějších podmínkách. Výhodou zelí je, že se dá konzumovat jak v ... syrovém, tak v tepelně upraveném stavu. Nakrouhané zelí se dá nakládat a velmi oblíbené ... je v kysané variantě. Vitamínová bomba Obyčejná potravina? Ani ... náhodou! Svou strukturou i barvou inspirovalo zelí nejednoho malíře a naši předkové nedali na tuto ... zeleninu dopustit. Proč? Zelí je bohaté na vitamíny, zejména na vitamín C, ... kterého obsahuje víc než citron. V hlávce však nalezneme také vlákninu, vitamíny ... a minerální látky jako draslík, hořčík nebo železo. Červené nebo bílé? V našich končinách jsou ... nejpopulárnější tyto dvě varianty zelí. Jsou nedílnou součástí tradiční české kuchyně, ... Vězte, že zdravé jsou obě, i když červené zelí v obsahu vitamínu C, draslíku a železa nad bílým ... lehce vede. Recept na nakládané zelí Kysané produkty se opět těší velké oblibě, ... podporují imunitu a harmonizují naše zažívání. Na kvašené zelí potřebujete: hlávky bílého zelí, ... kmín, sůl (2 % na množství zelí), jablka, cibuli, bobkový list Postup: Z hlávky ... odstraníme vrchní listy, které odložíme stranou. Hlávku rozpůlíme, vyřízneme košťál a zbytek zelí ... nakrouháme nebo nakrájíme na proužky. Zelí vložíme do velké mísy nebo lavoru, přidáme sůl, ... kmín a na půlměsíčky nakrájenou cibuli. Nyní je třeba zelí prošlapat čistýma nohama nebo ... důkladně promačkat. Zelenina pustí šťávu a změní barvu na lehce ... průhlednou. Takto připravené zelí necháme asi půl hodiny odležet. Šťávu, kterou zelí pustí, můžeme částečně odebrat naběračkou a ... uchovat stranou. Do čisté zavařovací sklenice, kvašáku nebo ... na dno odložené zelné listy a začneme nádobu plnit. Zelí pěchujeme tak, aby nebyla prázdná místa. ... Vrstvíme zelí, bobkové listy, na čtvrtiny nakrájená jablka a ... pak opět zelí. Takto postupujeme asi do ¾ sklenice, přičemž ... poslední vrstva musí být zelná. Nyní na zelí nalijeme odloženou šťávu a nádobu uzavřeme – ... samo "vyletí", když se v nádobě nahromadí plyn. Šroubovací víčko bude třeba postupně povolovat....

Zavařování, nakládání, moštování, sušení a mrazení
Uložit recept!
článek
článek

Zavařování, nakládání, moštování, sušení a mrazení

...vůně povidel a marmelád, aneb zavařování, sterilování, nakládání, moštování, sušení a ... mražení. Nejen pálící slunce, vzdálené bzučení včel, ... patří pro mnohé z nás neodmyslitelně k létu. Plné košíky meruňek, broskví, rynglí, rybízu, ... naší práce, se nám připomínají na každém kroku. A my víme, že už je to tu zas. Jako každý rok. ... nás zajásá, někdo zatne zuby, ale dáme se do toho. Zavařování, sterilování, nakládání, moštování, ... sušení a mražení. Všechno to množství čerstvých plodin, které ... voňavou houbovou omáčku a upéci meruňkový koláč. Dobrý chladný sklep s vysokou vzdušnou ... ideální pro uskladnění brambor, jablek nebo hrušek. Pokud ho máme, můžeme v něm uskladnit i kořenovou ... zeleninu. Ten kdo ho nemá, musí si ale s přebytky poradit ... jinak. Protože v našem podnebí dozrává ovoce a zelenina ... v téměř nezměněném stavu až do příští úrody. Je mnoho nových a stále zdokonalovaných nádob a ... nástrojů na konzervování, ale praktické zkušenosti našich babiček všichni ... stále a rádi využíváme. Zavařování je základní způsob, jak nejlépe konzervovat ... zeleninu, maso, houby, nebo třeba i hotová jídla. Důležité je, aby všechny plody měly výbornou ... jakost, nebyly povadlé nebo přezrálé. Samozřejmě potřebujeme sklenice a víčka a ... v troubě (i v mikrovlnné), nebo i v papiňáku. Je důležité používané sklenice vyvařit a víčka ... sterilizovat. K výrobě kompotů nám pak stačí voda, cukr a ... ovoce. A po uskladnění sklenic se zavařenými plody na ... je dobré je zkontrolovat, zda víčka pevně drží. K nakládání zeleniny a ovoce používáme ... hlavně ocet a sůl. Nakládáme okurky, zelí, houby, květák, papriky a mnoho dalších druhů ... zeleniny i ovoce. Většinou už máme svůj lety prověřený a oblíbený domácí nálev. Naloženou zeleninu můžeme začít používat ... asi po třech měsících. Můžeme nakládat i nasladko, místo octa použít ... destilát, třeba rum nebo brandy, a přidat cukr. Do alkoholu většinou nakládáme různé druhy ovoce, ... buď samostatně, nebo v různých kombinacích. Nakládat se dá i do sádla nebo do oleje. Do ... stroužků česneku dostaneme lehce pikantní chuť. Do sádla můžeme nakládat husí játra, vepřové maso ... nebo třeba škvarky. Při naložení do sádla sklenice ještě zavaříme v ... zavařovacím hrnci . Při správném skladování nám vydrží poměrně dlouho. Dalším ze způsobů konzervace je sušení. Všichni ... určitě známe sušené švestky nebo jablečné křížaly. Sušíme houby, ovoce, zeleninu, bylinky, šípky, ... léčivé rostliny. Teď už můžeme použít elektrické sušičky, takže ... je vše mnohem snazší a rychlejší. Mražení je asi nejjednodušší konzervování, ať ... houby, zelené bylinky, nebo třeba ovocné dřeně. Žádné nálevy, žádné sterilování víček, stačí ... vhodné nádoby nebo sáčky a pořádný mrazák. Můžeme si uvařit povidla, marmelády, džemy. ... Můžeme si vyrobit domácí sirup, mošt nebo bylinkový likér. Je mnoho ... plné vitamínů a látek důležitých pro náš život. Na police plné sklenic s ovocnými kompoty, ... a nakládanou zeleninou je krásný pohled. A v zimních měsících si můžeme pochutnávat na domácí rybízové marmeládě, kterou potíráme linecké ... koláčky, nebo uvařit kulajdu z naloženého kopru. A třeba jahody se šlehačkou z našeho kompotu ... budou úžasné. Za to se ta trocha námahy v létě rozhodně vyplatí. A vlastně to ani tak moc námaha není, je to hezká...

Nakládané houby v octě
Uložit recept!
recepty
recepty

Nakládané houby v octě

...houbám a receptů co z nich připravit je nepočítaně. Jedním ze způsobů jak si tuto pochoutku uchovat i ... na pozdější dobu, je sterilování. Vyzkoušejte recept na houby naložené v octě. Pro zavařování volte jen pevné a zdravé exempláře hub....

Kysané zelí dušené
Uložit recept!
recepty
recepty

Kysané zelí dušené

...zelí patří kmín, aby bylo stravitelnější. Kysané zelí je bohatým zdrojem vitamínů, a když se podusí, je ... skvělou přílohou k pečenému nebo uzenému masu. Občas je třeba zelí před dušením propláchnout...

Salát z kysaného zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Salát z kysaného zelí

...a naši předkové si bez něj zimu neuměli představit. Námořníkům se díky kyselému zelí vyhýbaly kurděje ... a kysané zelí je významnou potravinou dodnes. Ideální je vyrobit si ho doma, pokud však ... nedisponujete materiálem ani prostředky k výrobě zelí, nemusíte zoufat. I v běžných obchodech se dá ... koupit velmi chutné zelí, které je základem tohoto receptu....

Sezona zavařování je v plném proudu. Na co si dát pozor?
Uložit recept!
článek
článek

Sezona zavařování je v plném proudu. Na co si dát pozor?

...a sklizeň ovoce a zeleniny je v plném proudu. Protože je letošní úroda poměrně bohatá, přichází ... na řadu zavařování. Metoda, která umí prodloužit ovoci a zelenině ... dobu spotřebitelnosti. V dřívějších dobách se zavařovalo hojně a lidé na ... něm byli dokonce závislí. Sterilizací potravin si totiž zajišťovali přísun ... vitamínů a důležitých potravin i v zimě. Dnes slaví tato metoda opět velký boom a důvodů ... je hned několik. Zavařování je konzervační metoda, která je určená pro ... ovoce, zeleniny, masa, ale také hotových pokrmů. Potraviny zavařené ve sklenici vydrží "jedlé" ... několik měsíců, v některých případech i let. Kdo má na zahradě bohatou úrodu ovoce a zeleniny ... tyto potraviny výhodně nakoupit, má vyhráno. Z přebytků lze připravit kompoty, marmelády, ... čalamády, čatní i pomazánky na topinky. U zeleniny je oblíbené nakládání do kyselého láku ... a prim rozhodně hrají okurky "nakládačky". Zavařit se však dají také cukety, květák, zelí, ... papriky, fazolky a sterilizovat lze také houby. Doma zavařené potraviny vychází finančně ... výhodněji než kupované. Snadněji si také ohlídáte množství použitého ... v produktu nejsou zbytečné konzervanty a barviva.   Tipy, jak na to a na co si dát pozor 1. ... Nepodceňovat přípravu Než se člověk pustí do zavařování, měl by si promyslet jak velké množství potravin ... chce konzervovat. Začátečníci by se neměli vrhat do "velkých akcí" ... a začít zavařovat rovnou například 10 kg okurek. Práci je lepší si rozložit, aby nás těšila a ... nestresovala. Pro začátek úplně postačí 2 – 3 kg ovoce nebo ... zeleniny. A pozor! Vybíráme pouze krásné kousky, žádné ... které by mohlo várku kontaminovat a znehodnotit. Než začnete se samotným zavařováním, je důležité ... nástroje – například naběračky, měchačky či stěrky. Ty je lepší volit z plastu nebo nerezu. 2. ... Čistota Alfou a omegou úspěšného konzervování potravin je čistota. Sklenice je nutné předem ... sterilizovat, ať už ve vroucí vodě, páře či troubě. Sterilní nádobí ukládáme na čistou utěrku a ... možno vždy nová, u nichž nehrozí riziko, že povolí. U starších víček je třeba vyšší opatrnost i ... kontrola. Čisté musí být i nástroje, které k zavařování používáme. Zapomínat nesmíme ani na naše ruce, i ... třeba před manipulací s potravinami pečlivě umýt. A pozor na ochutnávání! Náčiní, které použijeme ... pro ochutnání, nesmíme vracet zpět do hrnce. Sliny by mohly jeho obsah kontaminovat. 3. ... Samotné zavařování Ovoce či zelenina jsou nachystané, sklenice i ... víčka jsou sterilní a zavařování může začít. Začátečníkům se doporučuje používat zavařovací ... hrnec s teploměrem. Zkušenějším stačí obyčejný hrnec s nepřilnavým ... která se vkládá na jeho dno a externí teploměr. Při přípravě ovoce a zeleniny i při zavařování ... postupujeme dle návodu. U marmelád plníme sklenice 0,5 – 2 cm pod okraj. ... nesmí být příliš prázdná, ale ani příliš plná. U zeleniny, kterou zaléváme nálevem, plníme ... sklenici až téměř k okraji. Teploty při sterilizaci by se u ovoce a zeleniny ... měly pohybovat v rozmezí  85 – 100°C. Po zavaření již s víčky neotáčíme, maximálně je ... dotáhneme. 4. Skladování Hotové výrobky ukládáme na chladném, ... tmavém a suchém místě. Během prvního týdne po zavaření sklenice ... kontrolujeme, zda nedošlo k uvolnění víček....

Je kysané zelí opravdu tak zdravé?
Uložit recept!
článek
článek

Je kysané zelí opravdu tak zdravé?

...zelí se právem řadí mezi superpotraviny. A to hlavně pro svůj vysoký obsah železa, ... vitamínu C, vitamínu K a vlákniny. Kromě toho obsahuje spoustu minerálů, hořčík, ... zinek, vápník apod. Naopak neobsahuje téměř žádný tuk, takže patří ... mezi nízkokalorické potraviny. Díky tomu, že obsahuje probiotika, je opravdovým ... darem pro naše střeva a trávení vůbec. Příznivě působí na střevní mikroflóru a pomáhá ... předcházet zácpě. Prospívá i našim kostem a díky draslíku pomáhá ... snižovat krevní tlak. Obsahuje také hodně vlákniny, kterou naše tělo ... potřebuje. Posiluje náš imunitní systém. Šťáva z kysaného zelí nám může pomoci s mastnou ... nebo problematickou pletí. Je toho hodně, v čem nám kysané zelí prospívá. ... Nejzdravější je syrové kysané zelí. Připravujeme z něho často různé saláty za studena. Někdy ho ještě kombinujeme s červenou řepou, s ... čerstvým koprem, nebo s nastrouhaným křenem. Ale naše kuchyně zná i spoustu skvělých receptů ... na jídla obsahující kysané zelí tepelně upravené. A to nejen knedlíky s vepřovým masem a se zelím. ... Je jich mnohem víc. Konzervování zelí kvašením (fermentací) sahá velmi daleko do ... našli bychom ho jistě už i u starých Řeků a Římanů. Kysané zelí je dnes oblíbenou potravinou nejen v ... v některých částech Kanady, Chile, USA a Číny. Připravuje se z hlávek červeného a bílého zelí. ... nebo ho sterilují teplem, což ničí dobré bakterie. Proto je lepší vyhledávat zelí nepasterizované, ... vyrobené bez octa. Také není vůbec složité připravit si podle ... snadného receptu kysané zelí doma. Potřebujete k tomu pouze zelí, sůl a velký hrnec, ... nejlépe keramický. Můžete k zelí přidat i jinou zeleninu, někdo dává cibuli, někdo ... třeba mrkev. V chladu vám takto konzervované zelí vydrží dlouho a můžete mít po celý rok přísun ... kdy není na trhu mnoho čerstvé zeleniny a ovoce. A také nezapomínejte, že je nepoměrně levnější. ... Měli bychom mít ale na paměti, že kysané zelí obsahuje sůl, a nadměrná konzumace, díky vysokému ... obsahu sodíku, může zvyšovat krevní tlak. Je to prostě jako se vším, preferujte vyvážený ... jídelníček, a ani s konzumací kysaného zelí to nepřehánějte. Ale rozhodně na něj ... nezapomínejme a občas si kvalitní syrové kysané zelí dopřejme...

Červené zelí s jablky
Uložit recept!
recepty
recepty

Červené zelí s jablky

...verze přílohy z červeného zelí. Vhodné jako příloha k vánočním pokrmům, například ... ke kachně. Zelí umyjeme, cibuli oloupeme. Zelí a cibuli nakrájíme na tenké nudličky. Jablka ... oloupeme a nsatrouháme nahrubo na struhadle. V hrnci na sádle zpěníme cibuli. Do hrnce ... přidáme zelí a dusíme dokud není zelí hezky do měkka. Před koncem dušení přidáme ... jablka. Nakonec zelíčko dochutíme octem, cukrem, solí, vínem, případně ... pepřem a chvilku ještě povaříme. Skvělé červené zelí s jablky je hotové....

Dušené zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené zelí

...dušeného zelí si neumíme některá jídla ani přestavit. Uděláme...

Kysané zelí jako příloha
Uložit recept!
recepty
recepty

Kysané zelí jako příloha

...zelí jako příloha k vepřovému masu s knedlíkem. Ale tahle zdravá pikantní příloha se hodí téměř ... masům, ať už je upečete , nebo připravíte na grilu. Recept je vhodný jak pro bílé, tak pro červené...

Domácí kečup snadno a rychle. A bez cukru!
Uložit recept!
článek
článek

Domácí kečup snadno a rychle. A bez cukru!

...létu zavařování prostě patří a Češi jsou v této disciplíně ... opravdovými mistry. Naložit zeleninu, uvařit z ní omáčky a protlaky, ... z ovoce připravit marmelády nebo kompoty... Je toho hodně, co lze se sezónním ovocem a ... zeleninou provádět. Letošní počasí úrodě dost přeje a kdo se raduje z ... přebytků rajčat, může si doma připravit například domácí kečup.  Oblíbené dochucovadlo lze vyrobit i v low ... carb variantě, bez cukru. Domácí kečup chutná o dost lépe než ten z obchodu a kdo ... navíc, může ho připravit i ve variantě bez cukru. Low carb kečup z čerstvých rajčat má mnohem ... než kečup kupovaný, a také je o něco zdravější. Jak dlouho kečup vydrží? Ve sklenici doma ... není žádný cukr, a proto obsahuje i méně kalorií. Nabízí se však otázka jak dlouho kečup vydrží ... čerstvý. Kdo nechce pokaždé připravovat novou dávku této ... červené omáčky, ten může kečup jednoduše zavařit. Stačí k tomu sterilní sklenice se šroubovacím ... s teploměrem (případně běžný hrnec a teploměr). Při dodržení čistoty při zavařování a správné ... temném místě vydrží několik týdnů, i měsíců. Po otevření Jakmile sklenici s kečupem otevřete ... je třeba ji dále skladovat v lednici. Kečup je dobré spotřebovat do pěti dnů, proto je ... lepší volit sklenice s obsahem do 200 ml. Oblíbené dochucovadlo na těstoviny a hranolky lze ... připravit v jemné i ostřejší variantě. Kdo preferuje pikantnější chuť, přidá do receptu ... trochu pálivé papriky a sušeného česneku. Recept na kečup bez cukru   Potřebujete:  ... octa 80 g želírovacího cukru se stévií (např. od Dr. Oetkera) 1 lžíce mleté sladké papriky 1 ... lžíce tymiánu 1 lžíce soli   Postup: 1. Cibule očistíme a nakrájíme najemno. Rajčata ... umyjeme a nakrájíme na malé kousky. 2. Cibuli, rajčata i zbylé ingredience kromě ... hrnce, zahřejeme je a tři čtvrtě hodiny povaříme. Směs je třeba průběžně promíchávat, aby se ... nepřipálila. 3. Kečup propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme, ... povaříme směs při nižší teplotě dalších 20 minut. 4. Hotový kečup plníme do připravených sklenic, ... které uzavřeme víčky. Sklenice sterilizujeme 10 minut při teplotě 85°C....

Třešně v hlavní roli: zavařování, pečení i výroba likérů
Uložit recept!
článek
článek

Třešně v hlavní roli: zavařování, pečení i výroba likérů

...jsou bohaté na sklizeň nejrůznějších druhů ovoce. Velké popularitě se těší například  peckoviny, ... konkrétně třešně. Sezona červených sladkých plodů je momentálně v ... přinášíme tipy, co z oblíbených třešní připravit. Když se třešňové stromy obalí růžovými květy, je ... jasné, že léto už je za dveřmi. Políbit se na prvního máje s drahou polovičkou ... se těší popularitě i později, když začne plodit. Třešně mají sklizeň od června do srpna a v Evropě ... patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Vitamíny, kalorie i výživné látky. Jak si třešně ... se sladké třešně drží přibližně uprostřed žebříčku. Ve 100 g plodů se skrývá 53 až 64 kilokalorií. ... něco kaloričtější než například jahody nebo hrušky. Třešně mohou být dle jednotlivých odrůd sladší ... nebo kyselejší. V závislosti na množství ovocného cukru, který ... obsahují. V tomto populárním ovoci nalezneme i celou řadu ... obecně řečeno posilují imunitu a prospívají tělu. Rychlá doba spotřeby Jako u většiny sezonního ... zkáze a je třeba je co nejdříve zpracovat. V lednici vydrží čerstvé dva až tři dny. Třešně ... se dají i dobře zmrazit. Stačí odstranit stopku, ovoce umýt, důkladně ... a dát do uzavíratelného sáčku a uložit do mrazáku. Z třešní se před zmrazením může odstranit i pecka. Ovoce se sice při mrazení lehce stlačí, ale na ... chuti mu to neubere. Kdo bude třešně ukládat do mrazáku s peckou, musí ... odstranit ve chvíli, kdy bude ovoce napůl roztáté. Třešňové dobroty Zralé třešně jsou plné chuti a ... šťávy. Hodí se proto k přípravě sirupů, likérů, džemů a ... samozřejmě moučníků. Třešňové marmelády a džemy skvěle dochutí lívance ... palačinky, pudinky. Díky své svěží chuti dobře fungují i jako nátěr ... do dortů. Na kompotu z třešní si zase rádi pochutnáme v ... zimě, kdy můžeme o létě jen snít. Mezi tradiční třešňové moučníky však bezpochyby ... nebo ovoce v dezertech kombinovat s čokoládou. Báječně se totiž doplňují. Kdo už má úrody na ... neví, co s třešněmi, může z ovoce vyrobit sladké sirupy nebo likéry. Recept na likér Ingredience: 500 ... Postup: Třešně umyjeme, zbavíme stopek a pecek. Do velké uzavíratelné sklenice nasypeme ovoce, ... koření, umytý a na plátky nakrájený pomeranč. Sklenici uzavřeme a směs necháme 4 – 6 týdnů ... louhovat. Je třeba zvolit místo, které nepodléhá přílišným ... výkyvům teplot. Po určené době likér přecedíme přes sítko a ... plátýnko a je – li třeba, dochutíme ho. Nápoj plníme do lahví a uchováváme v chladu...

Dušené bílé zelí s mletým masem
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené bílé zelí s mletým masem

...ovoce a zelenina mají v kuchyni co nabídnout. Mezi významné podzimní potraviny bezesporu patří ... bílé zelí, které se dá konzumovat za syrova, kvašené i ... uvařené. Tento recept je bohatý na energii a dodá sílu do...

Dušené bílé zelí se slaninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené bílé zelí se slaninou

...bílé zelí se slaninou je výtečná příloha k vepřovému masu, ... k huse, ke kuřeti, nebo k pečenému králíkovi. A také k dobrému domácímu uzenému...

Dušené zelí na smetaně se slaninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené zelí na smetaně se slaninou

...a výživný recept, na který se tak trochu zapomnělo. Zelí dušené s brambory a slaninou, přitom chutná...

Jak udělat nejlepší domácí džem ve čtyřech krocích…
Uložit recept!
článek
článek

Jak udělat nejlepší domácí džem ve čtyřech krocích…

...několik sklenic lahodného džemu na chladnější dny. A pokud nemáte přístup k čerstvému ​​ovoci, ... použít ovoce mražené, které bude stejně tak dobré. Co je džem? Džem se vyrábí z kousků ovoce, ... a směs nezhoustne do roztíratelné konzistence. Nejběžnějším ovocem používaným k výrobě džemu ... jsou bobule, hrozny a peckové ovoce. Džem chutná nejlépe namazaný na chleba s máslem a ... nebo naplněný v pečivu. Jaké přísady potřebujete k výrobě džemu? Ovoce: ... - jablka, brusinky, rybíz, švestky a kdoule. Toto ovoce přirozeně snáze zhoustne, při vaření s ... s cukrem, což je nezbytné pro tvorbu dobrého džemu. Cukr: Kromě oslazení cukr funguje jako pojivo s ... ideální gelovou texturu, kterou se vyznačuje džem. Cukr také působí jako konzervant, který udržuje ... stálou barvu ovoce a brání růstu plísní. Džemy s nízkým obsahem cukru často vyžadují ... přidání více pektinu. Pektin: Komerčně vyráběný pektin se někdy ... neobsahuje dostatek vlastního přírodního pektinu. Pektin je přirozeně se vyskytující látka obsažená ... v bobulích, jablkách a jiném ovoci. Když se vaří na vysokou teplotu v kombinaci s ... kyselinou a cukrem, vytvoří se gel. Jaké vybavení potřebujete k výrobě džemu? Velký ... a zároveň poskytne větší objem pro odpařování. Klíčem k výrobě kvalitního džemu je redukovat ... vařit džem delší dobu, aniž byste obsah spálili. Sklenice na zavařeniny: Pro skladování džemu po ... odolné uzavíratelné sklenice (sterilizované). Džem musí být horký, když ho lejete do ... potřeba ho pořádně uzavřít, jinak může zplesnivět. Součástí procesu konzervace je, aby veškerý ... vzduch v džemu unikl a víčko bylo vakuově utěsněno. Žáruvzdorná špachtle nebo vařečka: Žáruvzdorné ... kyselými potravinami jako jejich kovové protějšky. Neroztaví se jako plast a ani neuvolňují ... chemikálie do horkých potravin. Jak skladovat domácí džem? Když se džem vychladne a skladujte ho na ... kde vám vydrží až měsíc nebo v mrazáku až rok. Konzervování výrazně prodlužuje trvanlivost. Pokud džem ... zpracováváte zavařováním ve vroucí vodní lázni, můžete ho skladovat na...

Příprava domácí ovocné zmrzliny
Uložit recept!
článek
článek

Příprava domácí ovocné zmrzliny

...létu prostě patří zmrzlina a čerstvé ovoce. Každý, kdo má zahrádku, jistě potvrdí, že ... suchu je úroda sladkých plodů poměrně slušná. Co s nimi? Marmelády, kompoty, nasušit či ... jak si uchovat kousek léta i pro zimní měsíce. Naopak čerstvé ovoce využijete na koláče, ... záviny, smoothies, nebo jen tak - k zakousnutí. Už jste ale zkoušeli vyrábět domácí ovocnou ... to poměrně jednoduché a ne příliš časově náročné. Za odpoledne můžete mít třeba vaničku domácí ... ostružinové zmrzliny. Nejenže přesně víte co všechno obsahuje, navíc si ... kdykoli dostanete chuť a v jakémkoli množství. K tomu všemu navíc plníte obaly, které už máte ... takže vlastně šetříte i přírodu od dalších plastů. Suroviny Přesné recepty se různí, jde zde však ... surovin, které se v různých poměrech opakují. V této oblasti však opatrné experimentování ... - naopak vytvoříte pokaždé originální výsledek. 1) Ovoce Nejlepší je, pokud je ovoce zmrzlé. ... Vypeckované, očištěné a omyté. Nejlépe jej nechejte zamrznout jako jednotlivé ... třeba na nějakém tácu, poté je sesypte do sáčku. Větší plody - jako například broskve, meruňky ... apod. - se vyplatí rozkrájet na menší kousky. Později si můžete snadno dávkovat, jaké množství ... potřebujete. 2) Led Kousky ledu, které před použitím ... v mixéru, významně urychlí proces tvorby zmrzliny. Nejlépe se hodí při přípravě vodových, tj. ... nekrémových a nejogurtových, zmrzlin. Můžete si také připravit mléčný led, který stejně ... tak urychluje proces přípravy. 3) Tvaroh a jogurt Měkký tvaroh, řecký jogurt, ... smetanový jogurt... Tyto suroviny se ve vaší zmrzlině rozhodně ... neztratí. Dejte si ale vždy pozor, abyste nezískali příliš ... pevnou či příliš řídkou konzistenci. Ideální je kombinace tužších mléčných výrobků s ... ovoci a množství ledu, které do směsi dáte. 4) Smetana Kdo by nechtěl smetanový? Se ... vynikající, ale nesmíte překročit určité množství. Ideální v kombinaci s jogurty a tvarohy. 5) ... Nejlepší samozřejmě je, když nemusíte použít žádné. V kombinaci s kyselejším ovocem však nelze ... nedoporučit trochu přisladit. Můžete přidat banány či datle, ty se však nehodí ... do všeho. Dobrou volbou jsou med nebo sirupy, které se lépe promísí se směsí a nevytvoří vám ... "kyselá a sladká" místa. Cukr, panela, rapadura a jiná sypká sladidla se ... při mísení se pak prodlužuje doba zamražování.  Pokud chcete zmrzlinu... .. rychle. Zmražené ... mixujete s tekutým sladidlem (je-li potřeba). Mražené ovoce a led urychlují proces, v mrazničce ... promíchat, aby pěkně ztuhla a netvořila krystalky. ... a nespěchá to. Je lepší, když směs na ... zpracujete chlazenou, nikoli z mražených surovin. Lépe se spojí a můžete beze strachu použít i ... sypká sladidla. Můžete si také připravit rozvařenou směs ovoce se...

Hlávkové bílé zelí dušené s jablky
Uložit recept!
recepty
recepty

Hlávkové bílé zelí dušené s jablky

...bílé zelí dušené s jablky k vepřovému masu nebo k pečenému ... kuřeti. Je to zdravá a chutná příloha...

Kysané zelí na slanině
Uložit recept!
recepty
recepty

Kysané zelí na slanině

...zelí na slanině, k tomu pečené maso a knedlíky. Klasika, která chutná všem....

Dušené zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené zelí

...nebo červené, je základní příloha k pečeným masům. Hlavně pečená kachna nebo husa se bez dušeného zelí neobejde. Cibuli nakrájíme nadrobno a podusíme ... v rozpuštěném sádle v hlubší pánvi. Přidáme špetku cukru a když cukr lehce ... zkaramelizuje, nasypeme do pánve pokrájené zelí. Osolíme, přisypeme kmín a trochu podlijeme vodou. ... Vše přikryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut. Pak zelí zahustíme jíškou, kterou jsme ... připravili z trochy hladké mouky a másla. Nakonec dochutíme octem, cukrem a solí podle...

Několik rad pro zavařování
Uložit recept!
článek
článek

Několik rad pro zavařování

...dobrým směrem, jelikož víte, co do toho dáváte. Na rozdíl od kupovaných produktů, které mohou ... a hnilobných látek z nedobře protříděného ovoce. Navíc si můžete udělat svou směs, která bude ... jedinečná. Od začátku až do konceJedna z nejdůležitějších ... rad zní, dodržujte čistotu. Sklenice, které budete plnit, předem vyvařte nebo ... dejte na hygienu v myčce. Poté nechte uschnout, neutírejte použitou utěrkou ... stejně tak víčka. Při plnění vezměte čistou naběračku nebo lžíci. ... ji olíznete, už jí nepoužívejte a opět umyjte. Pokud tak neuděláte, může se vám výrobek zkazit.Nevařte ovoce na prudkém ohni a příliš dlouho. ... slít šťávu, tu povařit a poté přidat ovoce. To povařte jen tu nejnutnější dobu. Zachová si ... tím co nejvíce živin a svou chuť.Cukru dávejte podle své chuti a šetřete s ním. ... Nikdy totiž nevíte, jak sladké je ovoce. Univerzální recept není zárukou. Během přípravy ... jednoduše ochutnávejte a přisypávejte.Znáte citrusový pektin? Je to přírodní náhrada ... želírovacího cukru, který není zdravý. Citrusový pektin je vyroben z citrusů a poslouží ... stejně dobře. Je k sehnání ve zdravých výživách.Zavařovat nutně nemusíte. Jelikož zavařováním se ... zahřívá a může přijít o další vitamíny a minerály. Stačí po naplnění sklenic horkou směsí uzavřít ... víčkem a ihned obrátit dnem vzhůru. Vznikne tak podtlak a máte hotovo. Po vychladnutí ... můžete obrátit zpět a uskladnit. Nebojte se experimentovatK ovoci se hodí bylinky ... vyzkoušejte to. Výborná je například meruňková marmeláda s ... levandulí nebo meduňkou. Nebo také jahodová s mátou. Dále třeba sirup z ... bezového květu s mátou nebo meduňkou. Fantazii se meze nekladou...

Kysané zelí –⁠ recept, postup přípravy a doba kvašení
Uložit recept!
článek
článek

Kysané zelí –⁠ recept, postup přípravy a doba kvašení

...zelí neboli kyselé zelí neboli kvašené zelí, jak je libo, ale je to jedno, protože řeč je ... stále o jednom a tom samém. Na jemné proužky nakrájené hlávkové zelí se ... na kterou je právě s nadcházející zimou čas. Dokonce v minulosti platilo, že ten, kdo měl ... nějakou slušnou zásobičku kysaného zelí a červené řepy, ten byl takříkajíc v suchu a měl ... reálnou šanci dožít se jara. Zimní, nejnáročnější období tak pro lidský ... a jiným prospěšným látkám obsaženým právě v zelí bylo snadnější překonat.Recept na kysané zelí ... najdete téměř v každém on-line magazínu. Možná proto, že samotná příprava kysaného zelí je ... velmi jednoduchá. My vám v tomto článku nebudeme vypisovat, které ... všechny vitaminy kysané zelí obsahuje nebo jak poznat zelí čerstvé, ale ... zaměříme se na postup práce při nakládání zelí. Hrnec na zelí – kvašák Jestliže se rozhodnete ... nakládat zelí, pak si určitě musíte na to pořídit speciální ... nádobu, v níž zelí nejlépe zkvasí. A jejich pojmenování se může lišit kraj od kraje. ... se můžete namátkou s zeláky, kvašáky, kadečkou na zelí, pickles soudky, keramickým hrncem na kvašení ... nebo minikvašáky. Ceny se pohybují od 350 korun do jednoho tisíce, ... stačí jenom trochu pohledat na internetu. Originálnější kousky můžete sehnat na farmářských ... nádoby na kvašení nedávno zařadila do své nabídky.Hlavním posláním všech kvašáků přitom zůstává ... jedna důležitá věc. Musejí zabránit přístupu vzduchu k nakrouhanému a ... ochucenému zelí. To je rozhodující faktor. Zelí také musí kvasit ve vlastní šťávě. Pokud samo ... dost vody nepustilo, je třeba ji k zelí přidat. Nejlépe v převařené a osolené podobě. Pro jistotu ... nádobu dost větší, než je objem samotného zelí. Sůl Sůl se jako konzervant potravin používá ... odnepaměti. U kysaného zelí je sůl základní podmínkou vzniku lahodné ... pochutiny. Sůl jako primární ingredience zabraňuje výskytu ... plísní a hnilob, která se do zelí mohou dostat. Obecná poučka zní – na jeden kilogram nastrouhané ... zeleniny použijte 20 gramů soli. Tento poměr však lze upravovat individuálně podle ... chuti, nicméně soli neubírejte příliš. A konečně, abyste zabránili vzniku nejrůznější ... projevů, je třeba se vyhnout různým nečistotám. Proto dbejte na čistotu surovin, pořádně všechno ... a také si pořádně umyjte ruce i nádoby na kvašení. Co dalšího ke kysanému zelí Hlávku zelí umí ... snad vybrat každý. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby vyrostlo někdy ... mnoha způsoby kultivuje vaše bezprostřední okolí. Použít můžete zelí bílé i červené. Kysané zelí ... snese i jiné ingredience. Přidávat k němu můžete cibuli, mrkev, jablka, ... nastrouhaný křen nebo bylinky a koření. Z koření podle nátury přidávejte kmín, zázvor, ... bobkový list, hořčičné semínko nebo nové koření. Pro trochu ostrosti poslouží chilli papričky.Procesu kvašení ochotně podléhají i ředkev, ... kedluben nebo červená řepa. Recept na kvašené zelí Zelí nejprve zbavte svrchních listů. Opravdu ... potom nakrouhejte nebo nakrájejte na úzké nudličky. Osolit, ochutit kořením, přidat rovněž nadrobno ... ingredience, pokud máte, a pořádně promíchat. Potom zelí důkladně promačkejte rukama, až začne ... pouštět šťávu.Dejte do nádoby na kvašení, pořádně stlačíme, tak ... aby bylo zelí a ostatní suroviny ponořené. Navrchu nádoby by mělo zůstat něco volného místa, ... a to kvůli následným kvasným procesům. Pokud používáte nějakou obyčejnou nádobu, zelí ... mají k tomuto účelu píst nebo stlačovací víčko. Potom nezbývá než čekat… Proces kvašení Samotný ... proces kvašení zelí zabere pět až sedm dní. Nejlépe se mu daří v pokojové teplotě, nižší ... teploty proces kvašení zastavují. Proto je dobré po pěti až sedmi dnech zelí z ... dát do menších sklenic a uložit do ledničky. Tím se proces kvašení zastaví a zelí bude tak...

Pečené zelí s česnekovým máslem
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečené zelí s česnekovým máslem

...je výborná příloha k pečeným nebo grilovaným masům. Zelí zase trochu jinak...

Králičí stehna pečená na zelí a kořenové zelenině
Uložit recept!
recepty
recepty

Králičí stehna pečená na zelí a kořenové zelenině

...stehna pečená na zelí a kořenové zelenině třeba s bramborovým knedlíkem. Určitě si všichni pochutnají...

Pikantní  zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Pikantní zelí

...zelí se šunkou je ideální příloha k pečenému masu. Jídlo můžeme doplnit houskovými knedlíky a ... pochutnáme si znamenitě. Do vyšší pánve nasypeme šunku nakrájenou na ... kostky a osmahneme ji do křupava. Přidáme utřený česnek, nadrobno nakrájenou cibuli ... všechno koření a vše 5 minut restujeme se šunkou. Nyní přidáme kuřecí vývar, pokrájené zelí a ... zvolna dusíme asi 20 minut, až zelí změkne. Nakonec přidáme jablečný ocet a ještě 5 minut ... povaříme. Podle chuti hotové zelí ještě dokořeníme zelenými bylinkami...

Kedlubnové zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Kedlubnové zelí

...zelí je skvělá příloha k pečeným masům. Mnozí ho mají raději, než klasické bílé či ... červené zelí. Na oleji ve vysoké pánvi zahřejeme olej a ... na něm nadrobno nakrájenou cibulku, až zesklovatí. Kedlubny oloupeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme ... je k cibuli a trochu podlijeme vodou. Směs lehce osolíme opepříme, přidáme kmín a ... zvolna dusíme asi tak 10 až 15 minut, dokud zelí nezměkne. Nakonec kedlubnové zelí dochutíme ... podle své chuti cukrem a octem. Můžeme ho podávat společně s houskovými knedlíky...

Cuketové zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Cuketové zelí

...zelí je výbornou obměnou známého klasického zelí. Chutná trochu jinak, ale když je vyzkoušíte,...

Zelí z cukety
Uložit recept!
recepty
recepty

Zelí z cukety

...a skvěle chutná ke všem pečeným masům. Ať už je to kachna, nebo husa, nebo třeba vepřové...

Zelňačka z kysaného zelí se slaninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Zelňačka z kysaného zelí se slaninou

...z kysaného zelí se slaninou je to pravé, co nás zahřeje ve ... studeném podzimním počasí. Je hustá, sytá a pikantní...

Polévka z kysaného zelí se slaninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Polévka z kysaného zelí se slaninou

...z kysaného zelí se slaninou je pikantně nakyslá, přesně tak jak ... má být. Kromě slaniny můžeme použít třeba uzené maso nebo...

Salát z čerstvého zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Salát z čerstvého zelí

...z čerstvého zelí je výtečná příloha ke všem pečeným masům. Kromě...

Bramborové knedlíky plněné houbovou směsí s česnekem a hlávkové zelí (SPLK)
Uložit recept!
recepty
recepty

Bramborové knedlíky plněné houbovou směsí s česnekem a hlávkové zelí (SPLK)

...patří do Dělené stravy podle Lenky Kořínkové. Tento se řadí do skupiny Kytky + zelenina. Pro...

Čínské zelí se zázvorem
Uložit recept!
recepty
recepty

Čínské zelí se zázvorem

...se zázvorem je velmi zdravý salát plný vitamínů. Podáváme ho jako přílohu k různým masům. Když ho ... a pažitkou, máme celé jídlo k obědu nebo k večeři. Čínské zelí nakrájíme na kousky . Rozinky ... překrájíme na poloviny. Připravíme dresing smícháním oleje s dýňovými ... semínky, kešu, rozinkami a strouhaným zázvorem. Osolíme a opepříme podle chuti. Pak smícháme s ... nakrájeným zelím, ochutíme citronovou šťávou a medem. Uložíme do ... lednice. Můžeme podávat studené jako salát, nebo...

Zeleninový salát z hlávkového zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Zeleninový salát z hlávkového zelí

...je zdravá zelenina. Udělejme si salát z hlávkového zelí a k tomu...

Zapečené zelí s klobásou
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené zelí s klobásou

...klobásou je celé jídlo, připravené v jednom pekáči. Zdravé a do sychravého zimního počasí jako dělané...

Králík pečený na zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Králík pečený na zelí

...pečený na zelí můžeme podávat třeba s bramborovými knedlíky. Ale...

Zapečené zelí se šunkou
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené zelí se šunkou

...zeleninou, je jídlo připravené v jednom pekáči. Všechny chutě se při pečení krásně promíchají a...

Rotkohlsuppe z červeného zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Rotkohlsuppe z červeného zelí

...zdravá sezónní polévka nabitá vitamíny. Hit letošního podzimu ze kterého budete velmi ... nadšení a zároveň nezatíží vaši peněženku. Vyzkoušejte červené zelí trochu jinak a připravte...

Salát z kysaného zelí, jablek a křenu
Uložit recept!
recepty
recepty

Salát z kysaného zelí, jablek a křenu

...bomba pro zimní nečas! Kombinace kysaného zelí a jablka doplněná o ostrou chuť křenu, je také...

Salát z červeného zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Salát z červeného zelí

...z červeného zelí je chutná a zdravá příloha ke grilovaným masům. V...

Vepřová klobása a  dušené zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřová klobása a dušené zelí

...klobása a dušené zelí s pikantní hořčicí navíc, je jídlo, které opravdu ... leckdy přijde k chuti. S klobásou z kvalitního zdroje je to fakt ... kulinářský požitek. Ve vyšší velké pánvi rozpálíme olej. Přidáme ... snížíme teplotu a zvolna je opečeme dohněda. Nyní k nim přidáme cibuli a česnek a chvíli ... dusíme, až cibule zesklovatí. Teprve pak přilijeme vývar, přidáme papriku a ... kmín. Nakonec přidáme nakrájené zelí a zvolna vše dusíme asi 45 minut. Tekutina se ... pánev z plotny, přidáme kopr a promícháme se zelím. Pokrm je hotový...

Kysané zelí s červenou řepou
Uložit recept!
recepty
recepty

Kysané zelí s červenou řepou

...řepa, kdo by ji neznal? Zdravá a dobrá. Má mnoho možností úpravy. A řepa se zelím, to je...

Kedlubnové zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Kedlubnové zelí

...doplní všechna pečená nebo i grilovaná masa. Můžeme k tomu podávat knedlíky, ale klidně i...

Cuketové zelí se slaninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Cuketové zelí se slaninou

...zelí se slaninou chutná báječně. Hodí se jako příloha třeba k bramborovým plackám. ... Nebo k pečenému králíkovi. Vlastně ke všem pečeným masům...

Vaječný salát s domácí majonézou
Uložit recept!
recepty
recepty

Vaječný salát s domácí majonézou

...salát s domácí majonézou můžeme připravit o velikonocích, kdy ... máme přebytky vařených vajec. Když si připravíme domácí majonézu, je to o moc lepší. Jako příloha k ... nebo jen s krajíčkem čerstvé bagety je skvělý. Salám nakrájíme na kostičky a smícháme v míse ... natvrdo uvařenými vejci, osolíme a opepříme. Přimícháme jogurt a trochu zakysané smetany. Domácí majonézu připravíme rozšleháním zbytku zakysané ... nadrobno nakrájené cibule a vařeného bramboru. Podle chuti osolíme. Smícháme s vaječnou směsí a...

Kedlubnové zelí
Uložit recept!
recepty
recepty

Kedlubnové zelí

...Kedlubnové zelí je u nás velmi oblíbené. Je dobré za tepla i za studena. Můžeme ho ... servírovat např. s bramborovou kaší....

Domácí bůček
Uložit recept!
recepty
recepty

Domácí bůček

...v lednici připraveno lákavé pohoštění pro hosty. Podáváme s chlebem, můžeme přidat nakládanou ... okurku nebo nakrájenou jarní cibulku. V misce smícháme sůl, mletý pepř, mletou ... papriku a prolisovaný česnek. Vepřové hrudí uvaříme v osolené vodě s třemi ... stroužky česneku a celým pepřem. Jestě teplé potřeme připravenou směsí koření, ... kterou jsme zředili dvěma lžičkami vývaru. Maso pak zabalíme do alobalu a uložíme na 3 ... hodiny do mrazícího boxu. Po třech hodinách vyjmeme a necháme uležet v ... lednici alespoň do druhého dne. Domácí bůček před podáváním nakrájíme na tenké plátky...

Domácí chleba
Uložit recept!
recepty
recepty

Domácí chleba

...chleba právě vytažený z trouby je pochoutka. Stačí čerstvé máslo a sůl, nebo domácí ... marmeláda a opravdu si pochutnáte. Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnku dáme ... droždí, pár lžic vlažné vody a cukr. Dobře rozmícháme a necháme vykynout na teplém ... místě. Ve velké míse pak smícháme mouku, vykynutý ... kvásek, půl litru vody, trochu soli a kmínu. Můžeme přidat podle chuti i lněná nebo ... slunečnicová semínka. Důkladně těsto uhněteme. Přendáme ho na pomoučený vál a ještě rukama ... důkladně zpracujeme. Z těsta pak utvoříme 2 bochníčky a necháme je ... přikryté utěrkou na teplém místě vykynout. Po vykynutí bochníčky přendáme na plech, ... pečeme při teplotě kolem 120 stupňů asi půl hodiny. Protože každá trouba peče jinak, chleba hlídáme a ... občas během pečení potíráme slanou vodou. Hotové bochníčky necháme vychladnout...

Hledejte dál

Když nikde, tak na internetu budou Domácí nakládané zelí zavařování konzervování sirupy . recepty

Kde najít informace



×