Vepřové kostky s houbovou vůní česnekem a paprikou . recepty, fotografie a články


Vše co jste chtěli vědět o Vepřové kostky s houbovou vůní česnekem a paprikou . . Ať už je to recept, článek nebo fotografie týkající se Vepřové kostky s houbovou vůní česnekem a paprikou ., tak jistě skvěle poslouží jako inspirace pro přípravu nebo zdroj informací o Vepřové kostky s houbovou vůní česnekem a paprikou . zde koupíte rychle a výhodně bez složitého prohledávání jednotlivých eshopů.

Vepřové kostky v zeleninové omáčce
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové kostky v zeleninové omáčce

...omáčce budou skvělé s rýží nebo s brambory. Maso vyberte podle chuti, my jsme použili...

Sladkokyselé vepřové špízy s ananasem
Uložit recept!
recepty
recepty

Sladkokyselé vepřové špízy s ananasem

...chuť a báječně voní pečeným masem a zeleninou. Tenhle tip na letní grilování určitě vyzkoušejte. ... Nejprve si připravíme sladkokyselou omáčku. Ve vyšší pánvi smícháme ananasový džus se ... sojovou omáčkou, utřeným česnekem, kečupem, omáčkou Sriracha a rýžovým octem. ... Omáčku přivedeme k varu. Mezitím v misce důkladně smícháme cukr s ... kukuřičným škrobem. Jakmile omáčka začne vařit, za stálého míchání ... přisypeme tuto sypkou směs do omáčky. Teplotu snížíme, zvolna opatrně mícháme a vaříme ... omáčku asi 3 minuty. Jakmile zhoustne, odstavíme ji z plotny. Na ... ananasu, kousky papriky, kousky rajčete a na kostky nakrájenou vepřovou panenku. Pak hotové špízy ... potřeme olivovým olejem, opepříme a osolíme. Připravené špízy položíme do předehřátého ... a grilujeme je asi 4 až 5 minut po každé straně. Když je maso propečené a zelenina změkne a...

Top marinády pro grilované vepřové maso
Uložit recept!
článek
článek

Top marinády pro grilované vepřové maso

...výtečný oběd, večeři nebo pohostit společnost. Ugrilovat dokonalý plátek masa chce trochu umu a ... podmínkou úspěchu je správná marináda. Marinované maso lze koupit zavakuované v obchodě ... snadno se však dá naložit i doma. Ve směsi oleje a koření by si maso mělo poležet ... sebe natáhlo vůně a chutě, které marináda nabízí. Kterou zvolit, aby se hodila k druhu masa a ... vám několik tipů na kořeněné zálivky pro naložení vepřového masa. Příprava je důležitá Než se pustíme do ... marinování masa, je třeba ho důkladně očistit. Dobré je sáhnout po kousku čerstvého vepřové ... krkovice či panenky přímo u řezníka. Ostrým nožem maso odblaníme, aby se dal pokrm po ... tepelné úpravě dobře a snadno kousat. Dáváme přitom pozor, abychom maso zbavené blan a ... tučných částí co nejméně poškodili. Pak ho nakrájíme na požadované tvary – ideálně ... plátky. Pokud jsou příliš vysoké, lze je lehce naklepat ... ruce nebo přes potravinovou fólii paličkou na maso. Pozor! Netlučeme příliš silně, stačí to jen ... zlehka. Co je třeba k nakládání Příprava je snadná. ... marinádu smícháme a později do ní maso naložíme. Potravinu je během doby nakládání udržovat v ... aby nedošlo ke kontaminaci masa bakteriemi. Místo dózy lze použít také "zipovací" sáček ... vhodný do mrazničky. Nakrájené maso naložíme do marinády, uložíme do ... zavřeme a uchováváme minimálně 12 hodin v ledničce. Během doby nakládání je dobré maso ve směsi ... alespoň jednou otočit. Před tepelnou úpravou ho 60 – 30 minut předem ... aby nedošlo při grilování k tepelnému šoku. Kterou marinádu vybrat? Záleží jen na vaší ... chuti, jako zálivku zvolíte. Klasické varianty jsou tvořeny ze směsi oleje, ... koření a česneku. Dají se připravit ale i v jiných než olejových ... tahini pastou či octem nebo citronovou šťávou. Maso díky tomu získá mírně nakyslou chuť a krásně ... zkřehne. Zejména v asijských zemích jsou populární ... do nich přidává například med nebo javorový sirup. Plátky masa či medailonky před uložením do ... protože by zbytečně ztrácely na šťavnatosti. Sůl si ale připravíme na stůl, abychom na ni ... nezapomněli. Tipy na marinády slané, sladké i pikantní ... s příjemnou kořeněnou chutí je hotová raz-dva. Stačí smíchat 300 ml podmáslí s polévkovou lžící ... Worcesterské omáčky a šťávou z limetky. Hodí se pro špízy i vepřové plátky. Nasladko ... chuť masa, která se získá z medové marinády. Potřebovat budete lžíci čerstvé pomerančové šťávy ... semínek, dvě lžíce sojové omáčky a dvě lžíce medu. Vše je třeba pečlivě rozmíchat, aby se ... ingredience spojily, a je hotovo. Pikantní steaková marináda Kdo to rád pálivé, ... ten ocení následující recept na kořeněnou zálivku. Je třeba 80 g najemno nakrájené cibule, dále 4 ... lžičkou chilli pasty a lžící uzené papriky. Vše smíchat a maso naložit...

Čím se lidé startují na začátku dne jinde ve světě?
Uložit recept!
článek
článek

Čím se lidé startují na začátku dne jinde ve světě?

...na to, jak se snídá mimo naše zeměpisné souřadnice. U nás se leckdo spokojí s rohlíkem se šunkou nebo ... světě jsou u snídaňových stolů daleko nápaditější. Ve Vietnamu například snídají polévku s nudlemi, ... což pro našince může být představitelná varianta. Je zajímavé, že na severu Evropy mají snídaně ... dne, kde do snídaně zakomponují třeba ryby. Pokud pojedete víc na jih, snídaně se stává ... skromnější a ledabylejší. Italové a Francouzi si ráno dopřejí hlavně kávu a ... k tomu třeba nějaký croissant. Asi každý zná pojem anglická snídaně. Za ... studentských let si ji mnozí dělají spíše k večeři. Fazole, vajíčka, jelítko, slanina, opečená ... rajčata a opečené žampiony a na zakousnutí toast. A po včerejší návštěvě pubu není ani památky. Na ... Evropy věnují pozornost mléku a mléčným výrobkům. Asi připomínka slovanského ideálu krev a mléko. ... ranního přísunu energie například v Rusku. Američané na to šli od lesa. Zřídili si takzvaný ... brunch, což je jídlo něco mezi snídaní a obědem. A to hlavně o víkendech, protože když skončí v ... mše, na snídani je pozdě a do oběda daleko. Jinak Američan, který žije ve městě, po cestě do ... práce zhltne bagel, donut nebo muffin. V Austrálii si na snídani dokonce vymysleli ... svoji vlastní pomazánku. Jmenuje se vegemite a maže se na toasty. Vyrábí ... extraktu, který vzniká při produkci piva. Chutná slaně a mírně hořce a trochu připomíná ... bujón. A to rozděluje lidi na dva nesmiřitelné tábory, ... jedni ji milují, druzí nenávidějí. Faktem nicméně zůstává, že pomazánka vegemite je ... přímo nabitá vitaminem B.V Tibetu snídají tamní stateční lidé pokrm, který ... campa, což jsou šišky z másla a pražené mouky. Šakšúka (Izrael) Tento pokrm pochází ze severní ... ale svoji popularitu si vydobyl zejména v Izraeli. Na pánvi se nejprve připraví zeleninová směs s ... rajčaty, cibulí a paprikou. Směs se celá pořádně zahřeje a do ní se vyklepnou ... vajíčka, která se nechají v horkém pokrmu dovařit. Chleba a bylinky jsou také vítané. Gallo Pinto ... pod vlídným slunce snídají tento pokrm nejraději. Jde o rýži s černými fazolemi, s míchanými ... vajíčky, zakysanou smetanou a smaženým banánem. Samozřejmostí je koření. Jídlo je to velmi ... ho splachují podobně jako u nás džusem a kávou. Jianbing (Čína) Vedle klasických čínských ... tuto tradiční snídaňovou pochoutku Číňanů. Konzistencí se podobá palačince, která v sobě má ... nejrůznější náplně – vepřové maso, šunku, sójové klíčky, arašídy, chilli ... omáčku a tak dál. Kahvalti (Turecko) Tato snídaně se v Turecku ... příležitostech, když se sejde celá rodina. Jedná se totiž o velmi opulentní tabuli složenou ... z bohatého množství surovin. Ve výčtu nesmí chybět chleba, smetanové sýry, ... marmelády a medy a menemem – smažená vajíčka. Místo kávy dávají Turci přednost silnému černému ... čaji. Miso a ryba (Japonsko) Japonci často snídají v ... přeneseném slova smyslu krabičku bentó. Vždycky obsahuje polévku s mořskými řasami miso, ... ryby a fermentované sójové boby. Kopeček rýže nesmí chybět. Pro Evropana je někdy ... umeboši, protože vládne velmi výraznou chutí a vůní, kterou lze charakterizovat jako slanou a kyselou. Japonci ji milují. Kaše ogi (Keňa, Nigérie) V ... se snídá nepoměrně velmi skromně k ostatnímu světu. Snídaně se samozřejmě liší dokonce kmen od kmene, ... kaši ogi vyrobenou z kukuřice, čiroku nebo prosa. V Nigérii si ji můžete dopřát i s fazolovými ... koláčky. Mohinga (Barma) Velmi vydatně snídají drobní ... Barmánci. Jde o rybí vývar s kousky rybího masa, ve kterém ... patří zázvor, cibule, cizrnová mouka a vejce. K této super snídani tamní obyvatelé pijí silný ... zelený čaj. Arepas (Venezuela, Kolumbie) Kukuřičné placky s ... nejrůznější náplní se podávají smažené či pečené. Dovnitř patří fazole, kuřecí nebo vepřové maso, ... fazole nebo například avokádo. Velmi oblíbenou variantou jsou klobásky chorizzo. ... placce můžete setkat s kusy vařené slepice. Halwa puri (Pákistán) Tato snídaně se také ... Indie, ale v Pákistánu na ní narazíte častěji. Jemně smažené těsto poori a semolinový pudink...

Bramborové knedlíky plněné houbovou směsí s česnekem a hlávkové zelí (SPLK)
Uložit recept!
recepty
recepty

Bramborové knedlíky plněné houbovou směsí s česnekem a hlávkové zelí (SPLK)

...patří do Dělené stravy podle Lenky Kořínkové. Tento se řadí do skupiny Kytky + zelenina. Pro...

Hovězí s houbovou omáčkou
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí s houbovou omáčkou

...s houbovou omáčkou je vhodné pro každého, kdo musí držet ... dietu kvůli cukrovce. . Jako přílohu volíme rýži. Nemáme-li zrovna po ruce čerstvé houby, klidně...

Rychlý oběd z vepřové kýty recept
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý oběd z vepřové kýty recept

...se skvěle hodí k přípravě nejrůznějších pokrmů. Od řízků, přes kuřecí nudličky až po pečení. ... Standardně se také používá k výrobě šunky. Patří k nejoblíbenějším v české kuchyni, lze ... zpracovat na mnoho způsobů. Obsahuje mnoho bílkovin a vitamíny skupiny B- B1, ... B2, B3, B6 a B12 a také řadu minerálních látek. Kromě řízků a asijských minutek z ní lze ... připravit například grilované ražniči. Jde o kvalitní libové maso, které se úpravou ... proto patří v kuchyni mezi nejoblíbenější. Dá se konzumovat v mnoha úpravách. Pečená kýta je ... nicméně pečení samotné zabere mnoho času. Recept na nudličky z vepřové kýty patří k ... nejrychlejším a zároveň se snadno připravuje. Pokud máte málo času a v lednici připravené ... do hodiny na stole chutný oběd pro celou rodinu. Máte dvě možnosti, jak recept připravit: buď jako ... předem a následně si užít o to rychlejší přípravu. Druhý způsob je samozřejmě chutnější, ušetří čas ... samotná příprava marinády vám zabere jen pár minut. Tento recept na rychlý oběd z vepřové kýty nám ... zabere maximálně hodinu včetně přípravy. Pokud hledáte snadné, rychlé jídlo nebo top ... recept, jsou rozhodně nudličky z vepřové kýty správnou volbou. Lze je různě ozvláštnit, ... například pečenou zeleninu, skvěle chutnají s paprikou. Navíc i díky koření je můžete připravit pokaždé ... trochu jinak. Recept na rychlý oběd z vepřové kýty má navíc výhodu, že lze připravit i ... která se ze zdravotních důvodů vyhýbá obilovinám. Na rozdíl od klasického pokrmu typu knedlo, vepřo ... zelo se s nudličkami z vepřové kýty dá opravdu kouzlit. Pokud vaříte pro děti, ... stačí, když vynecháte pikantní ingredience. Vyzkoušejte recept na rychlý oběd z vepřové kýty ... a variabilní recept a určitě nebude zklamaní. A co k tomu budete potřebovat...

3 recepty na lákavé pochoutky, které vás zahřejí
Uložit recept!
článek
článek

3 recepty na lákavé pochoutky, které vás zahřejí

...a dokonce i ti nejotužilejší oblékají zimní bundy. Advent s sebou přinesl mrazy a sněhové přeháňky. ... na jídlo, které vás zahřeje i v mrazivých dnech. Dnes to nebude pro vegetariány. Podává se bůček, ... aktuální Kaufland leták za velmi výhodnou cenu. Tučné maso vás rychle prokrví a zbarví vaše tváře ... do červena. Jak jej ale připravit? Inspirujte se následující ... Bůček si nejčastěji spojujeme s cibulí a česnekem. Ani my se jí nevyhýbáme, ale dnes si tento ... recept vylepšíme o marinádu z kečupu a šalvěje. Na bůček s kečupovou marinádou potřebujete: 1 ... kg vepřového bůčku, 1 palici česneku, 5 ks cibule, 1 ... papriky, sůl, kmín, šalvěj, vývar na podlévání. Bůček omyjte, pečlivě osušte a horní vrstvu ... tuku nakrájejte na mřížku. Polovinu česneku prolisujte a tu druhou ... nakrájejte na jemné plátky. Cibuli nakrájejte na kolečka. Maso okmínujte, ... osolte a do zářezů vložte plátky česneku. Bůček položte do pekáče kůží dolů a dejte do ... trouby vyhřáté na 180 °C. Takto ho pečte 30 minut a mezitím si připravte ... marinádu na potření. Marinádu získáte smícháním kečupu, šalvěje a ... zbytku česneku. Se šalvějí to nepřežeňte – má výraznou chuť a při ... velkém množství marináda zhořkne. Marinádu osolte a opepřete podle chuti. Po půl ... hodině vyndejte maso a potřete ho marinádou. Bůček zasypejte cibulí a podlijte vývarem a pečte ... dalších 90 minut při teplotě 150 °C. Podávejte se špenátem, bramborovým knedlíkem a ... přelité výpekem. Americká grilovaná klasika – seznamte se s burnt ... ends Burnt ends, neboli upečené kostky bůčku, se v Americe podávají na grilu. My si je ... ale připravíme v troubě. Kouřovou chuť masu dodá maldonská uzená sůl. Na ... suroviny: 2 kg bůčku, 2 lžíce olivového oleje. Na suchý rub (suchou marinádu) potřebujete: ... ½ lžičky drceného česneku, ½ lžičky sušené cibule. A nakonec ingredience na omáčku: 1 hrnek ... BBQ omáčky, 4 lžíce másla, ½ hrnku medu. Postup je jednoduchý. Bůček nařežte na ... centimetrové kostky a obalte ve směsi z koření na rub a olivového ... oleje. Maso dejte do trouby vyhřáté na 130 °C a kostky pečte tři hodiny. Kostky by na konci měly být ... temně červené, ale ne spálené. Mezitím si připravte omáčku. BBQ a med zahřejte ... a lehce zkaramelizujte. Nakonec do omáčky přidejte kostky másla, které ... dodají omáčce jemnou sametovou chuť. Kostky masa vyndejte a obalte v omáčce. Teplotu v troubě ... snižte na 100 °C a pečte hodinu zakryté alobalem. Nakonec maso vyndejte a nechte 15 minut dojít. Na ... konci musí být příjemné na skus. K burnt ends se hodí salát s limetkou, která ... zjemní tučnou chuť masa. To nejlepší nakonec Poslední recept vypadá ... nejsložitěji, ale je nejjednodušší ze všech. Stačí vám k němu tyto suroviny: 1,5 kg bůčku, ... 6 kuliček nového koření, 2 lžičky celého pepře. Bůček důkladně nasolte a obalte čerstvým ... tymiánem. Takto připravené maso zabalte do fólie a nechte ... přes noc v lednici marinovat.  Druhý den si troubu rozehřejte na 100 °C a ... rozehřejte sádlo. Přidejte do něj koření a zahřejte na 85 °C. Do ... vložte bůček a pečte pomalu v troubě 3,5 hodiny. Maso vyndejte a sádlo si slijte stranou. Troubu ... na tak dlouho, aby se na něm udělala křupavá kůrka. Bůček nakrájejte na jemné plátky a podávejte s...

Top 3 vánoční menu: Ozvláštněte si vaše letošní Vánoce…
Uložit recept!
článek
článek

Top 3 vánoční menu: Ozvláštněte si vaše letošní Vánoce…

...top 3 brilantního sedmichodového vánočního menu. Pokud se nebojíte změny a chcete letošní Vánoce ... výběrem toho nejlepšího z české a evropské kuchyně. BEZLEPKOVÉ MENU První chod: Bezlepkový chleba a ... cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Formu na chleba vymažeme rostlinným olejem. ... vařené nejlépe den předem, oloupeme a prolisujeme. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. V míse ... vody, solí a kváskem a uhněteme hladké těsto. Vytvarujeme z těsta šišku a vložíme ji do ... vymazané chlebové formy. Na teplém místě pak těsto necháme přikryté čistou ... utěrkou kynout asi 3/4 hodiny. Vykynuté těsto ve formě vložíme do předehřáté ... trouby a pečeme ho přibližně 60 minut. Upečený chleba vyklopíme z formy a necháme ... vychladnout. Mandlouvé koule 900 g rozdrcených mandlí ma ... těsto, které dáte na chvilku odpočinout do lednice.Potom si vemte oříšek a zabalte ho do těsta. ... potom obalíme v míse s matcha tea nebo kakaem. Předkrm: Pečené artyčoky v troubě 250 ml extra ... limetky nebo citronu Rozehřejte troubu na 260 °C. V míse smíchejte bylinky olej s vínem, oregano, ... vločky chilli, česnek, sůl a pepř a dejte stranou. Vršek artyčoku odkrojte cca 2,5 cm a listy jemně ... odtáhněte od sebe, aby se hlava otevřela. Naskládejte artyčoky do menšího pekáče odkrojenou ... si dejte pozor, aby se dostala mezi všechny listy. Přikryjte artyčoky alobalem a pečte 45 minut. ... 30 minut, dokud zelenina nezhnědne a nezměkne. Během pečení artyčoky často polévejte šťávou z ... nádoby. Hotové jídlo nechte 10 minut zchladnout a poté ho ... s výpekem a zakápnuté trochou šťávy z limetky. Polévka: Rybí polévka bujabéza celkem 2,5 kg ... a vložte do něj ryby a zalijte je třemi litry vody. Vodu uveďte k varu a zhruba pět minut vařte. Na ... pánvi si osmahneme na jemno nakrájenou zeleninu. Po pěti minutách ji spolu s kořením a většinou ... pomerančové kůry přidejte do polévky. Stáhněte plamen a čtvrt hodiny vařte. Pět minut ... před koncem vsypte krevety a nalijte víno. Rybu z polévky vyjměte a rozdělte na menší ... kousky a vraťte do polévky. Ozdobte jemně nakrájenou nebo strouhanou bio ... pomerančovou kůrou a několika lístky bylinek. Hlavní chod: Kapr na kmíně s vídeňským salátem ... lžíce másla Troubu si předehřejte na 200 °C. Filety osoite, poprašte paprikou a kmínem a ... rozložte do pekáčku na cibulku. Kapra na hoře poklaďte máslem a pečte asi 30 ... minut dozlatova. Během pečení přelévejte máslovou šťávou. ... to není nutné, ryba pustí šťávy dost. Můžete podávat s bramborovým salátem. Vídeňský ... měkka, slijeme vodu a necháme trochu vychladnout. Pak je nakrájíme na plátky. Salátovou okurku ... oloupeme a také ji nakrájíme na tenké plátky. Červenou cibuli a jarní cibulku nakrájíme na ... a na pánvi ji osmahneme na oleji až zesklovatí. Pak k ní přidáme horký vývar, hořčici a vinný ... ocet. Zálivku podle chuti osolíme a opepříme. Ve velké míse smícháme nakrájené plátky brambor ... s plátky okurky, a vše zalijeme zálivkou. Opatrně promícháme a necháme stát, až se zálivka ... vstřebá a salát zchladne. Tento salát je výbornou přílohou ke všem druhům ... masa, grilovaným, pečeným nebo i smaženým. Dezert: Raw jahodový dort Forma o velikosti ... datle dohromady dokud nevznikne tuhá lepivá hmota. Mixujte tak dlouho, dokud ořechy nepustí olej a ... směs se díky tomu nespojí. Mandle s datlemi následně ručně spojíte v těsto ... a natvarujete do formy. Na krém si rozpusťte kokosový olej a spolu s ... ovocem rozmixujte dohladka. Krém nalijte na korpus a nechte přes noc v ... lednici nebo i v mrazáku. Před nalitím krému přidejte do formy čerstvé kusy ... jahod. Servírujte zdobené čerstvými jahodami, mátou. ... Kreativita je jen na vás. Něco k zakousnutí: Játrová paštika z kuřecích ... játra důkladně omyjeme a zbavíme je větších blan. V kastrole na kousku másla osmahneme nakrájenou ... cibuli až zesklovatí. Nyní k ní přidáme omytá a osušená játra, ... nakrájený česnek, tymián a trochu pepře. Zvolna játra na cibulce restujeme za občasného ... promíchání asi 10 minut. Pak celý obsah kastrolu nasypeme do mixéru, ... přidáme změklé máslo, smetanu a lehce osolíme. Všechno rozmixujeme na pastu. Hotovou paštiku ... nalijeme do formy a necháme v lednici ztuhnout. 2. ODLEHČENÉ MENU První chod: Raw chleba a vosí ... hnízda Raw chleba 50 g lněných drcených semínek.70 g pohankové mouky.50 g slunečnicových drcených ... semínek.10 g sezamových semínek.5 g kmínu.Himalájská sůlVoda dle potřeby Drcená lněná ... odstát do chvíle, než získáte gelovou konzistenci. Pohankovou mouku smíchejte se slunečnicovými ... sezamovými semínky, kmínem a Himalájsou solí. Do směsi přidejte namočená lněná semínka a ... jej na požadované tvary (čtverec, obdélník). Nakrájené těsto vložte na plato do sušičky ... potravin a sušte přibližně hodinu až hodinu a půl. Vosí hnízda Těsto:100 g ořechů (vlašské, ... Ořechy s mandlemi rozdrtíme na jemnou mouku.Přidáme sušené datle a vše znovu rozmixujeme. ... Nakonec do směsi postupně přidáváme javorový sirup. Přibližně 1,5 lžíce, tak, aby vzniklo husté těsto. Hotové těsto uložíme na dvě hodiny do ledničky. ... do ní vytlačujeme a po naplnění opatrně vyklopíme. Hotová hnízda postavíme na kousek sušené datle ... nebo jiného ovoce. Předkrm: Sýrové koule s ořechy a datlemi 3 ... populární předkrm, nebo lahodné pohoštění k vínu. Musí se s přípravou začít den předem, ale ... rozhodně to stojí za to. Ve velké míse smícháme nivu s mlékem, taveným ... sýrem a lučinou. Vše ušleháme ručním šlehačem 2 minuty na hladkou ... kaši. Pak přidáme šalotku, pepř, sůl a citronovou kůru. ... Znovu vyšleháme do krémového stavu. Nyní sýrovou směs pomocí gumové stěrky přeneseme ... nádoby a uzavřené dáme přes noc do lednice. Druhý den do směsi zlehka přimícháme vlašské ... podávat třeba s čerstvým pečivem, nebo zeleninou. Polévka: Hráškový krém se slaninou 1 lžíce ... V hrnci si orestujeme cibulku na másle dozlatova. Potom přidáme česnek a zelenou část pórku, vše ... opečeme do měkka. Zeleninu zalijeme kuřecím vývarem a krátce ... povaříme a nakonec přidáme mražený hrášek. Jakmile je hrášek měkký polévku důkladně ... rozmixujeme dokud nebude krásně jemná. Pokud nemáte kvalitní mixér polévku nakonec ... propasírujte. Osolte a opepřete. Připravte si krutony, které se opečeme v troubě ... dozlatova. Na pánvi si rozpustíme máslo a rozpustíme si ... pastu, kterou nakonec promícháme s krutony. Podáváme s osmaženou slaninou a krutony. Hlavní ... Brambory nakrájejte na kostičky a jablíčka na ¼. Okurky nakrájejte také na kostičky a všechny ... ingredience smíchejte dohromady. Přidejte Creme Fraiche, smetanu, hořčici a celou ... směs důkladně promíchejte. Nakonec zakápněte citronovou šťávou a dochuťte ... kořením. Kapr na bylinkách 200 g kaprasůlpepř5 g hladké ... osolte a potřete sekanými (sušenými) bylinkami. Jednotlivé porce obalte v mouce a vložte do ... pekáčku do rozpáleného oleje. Pečte v troubě dozlatova (můžete i grilovat na ... alobalu). Podávejte s citronem. Dezert: Crème brûlée cukr - např. třtinový1 ks ... - krupice Na prkénku si rozřízneme vanilkový lusk. Vložíme ho do hrnce. Nalijeme smetanu. Povaříme. ... Necháme vystydnout. Zapneme si troubu na 100°C. Připravíme si nízké mističky vhodné do trouby. Do ... mísy si nasypeme cukr a vyklepneme žloutky. Zlehka třeme. Přilijeme smetanu, již bez lusku. ... mističek a dáme na zhruba šedesát minut do trouby. Hotový krém musí být jemný. Pudinková konzistence. Až krém vystydne, tak ho z vrchu pocukrujeme. ... do trouby pod gril a vytvoříme na povrchu karamel. (nebo použijeme karamelizér) Úžasný, lahodný a ... neodolatelný Créme brulée bude chutnat určitě všem. Něco k zakousnutí: Ořechová paštika 150 g ... olivového oleje,4 lžíce mlékašpetka soli a pepře. Rozpálíme troubu na 150°C a na plech ... rozprostřeme lískové ořechy bez skořápek. Ořechy dáme pražit na 5 minut do trouby. Teplé ... utěrky, a jemným mnutím z nich oloupeme šlupičky. Loupané ořechy a slunečnicová semínka nasekáme ... na jemno a rozdělíme na dvě části. Druhou polovinu ořechů se semínky rozmixujeme v ... mixéru do hladkého krému. Oloupeme česnek a prolisujeme ho. Šalvěj nasekáme ... na jemné kousky. Připravíme si větší mísu, do které vložíme obě ... části ořechové směsi a česnek. Zakápneme olejem a začneme zapracovávat tvaroh s ... lučinou. Směs důkladně promícháme a dochutíme solí a ... pepřem. Můžeme také zjemnit několika lžícemi mléka. Hotovou paštiku necháme odstát do druhého dne v ... lednici. 3. TRADIČNÍ MENU První chod: Jablečný štrůdl a ... vlastní domácí těsto nebo použít hotové z obchodu. Rozinky namočíme v rumu a nechte nasáknout. Na ... ořechovou strouhanku nechte na pánvi zpěnit máslo. Přidejte strouhanku a na mírném ohni pomalu ... restujte dozlatova. Před koncem restování vsypte namleté ořechy, ... krátce opražte a znovu odstavte z ohně. Jablka oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a ... ihned pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Podle kyselosti jablek přidejte přiměřené ... hřebíček, pořádnou špetku skořice a zamíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C (funkce horký vzduch ... . Vhodný plech či pekáč vymažte máslem. Připravené těsto rozválejte tak, aby se naplněný ... štrůdl na pečícím papíru dobře vešel na plech. Ořechovou strouhankou posypte asi polovinu ... rozváleného těsta. Poklaďte nakrájenými jablky a namočenými ... rozinkami. Druhou část těsta důkladně potřete rozpuštěným ... máslem. Štrúdl zarolujte a okraje dobře přimáčkněte. ... plátu pečicího papíru přendejte štrúdl na plech. (Pokud používáte listové těsto, naneste jablečnou ... rozváleného plátu a strany překlopte do středu. Konce a okraj dobře přimáčkněte.) Podle toho, ... (listové těsto se peče o něco kratší dobu). Hotový štrůdl vyndejte z trouby, nechte ... zchladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podávejte vlažný nebo zcela vychladlý. Předkrm: ... nebo je udusíme na cibulce s trochou bílého vína. Nakonec je necháme je vychladnout. Vyšleháme si ... vychladlá, rozetřená nebo prolisovaná husí játra. Směs dobře rozšleháme, zjemníme vyšlehanou ... smetanou a podle potřeby přisolíme. Do pěny můžeme dát celé kousky jater. Dvě velké ... na kostičky a dochutíme hruškovým likérem. Také malé hruštičky svaříme v bílém víně. Husí ... s hruškovým ragů ozdobené malou hruštičkou. Polévka: Tradiční rybí polévka rybí vnitřnosti ... Štědrovečerní menu se neobejde bez rybí polévky. Spolu s bramborovým salátem a smaženým kaprem na ... vánoční stůl prostě patří. Z kapří hlavy vyjmeme žábry a důkladně ji omyjeme. Pak vaříme v osolené vodě s cibulí asi hodinu. ... rybí vnitřnosti a vše povaříme asi čtvrt hodiny. Na másle připravíme z mouky světlou jíšku a ... povaříme ji v rybím vývaru. Vývar scedíme a přidáme k uvařené zelenině s ... rybími vnitřnostmi. Okořeníme muškátovým oříškem, můžeme přidat ... z rybí hlavy a nakonec posypeme zelenou petrželkou. K rybí polévce je zvykem podávat kousky osmažené ... veky (krutony). Hlavní chod: Vánoční bramborový salát s kapřím ... stůl stejně jako smažený kapr nebo rybí polévka. Je to pochoutka, kterou si ale můžeme připravit i ... kdykoliv během roku. Salátové brambory uvaříme ve slupce nejlépe den ... předem. Uvaříme natvrdo vejce, necháme vychladnout, ... oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do velkého hrnce dáme vařit důkladně očištěnou ... listem, novým kořením, trochou soli a cukru. Když je zelenina měkká, necháme ji vychladnout a ... pak nakrájíme na kostičky. Nakrájíme najemno i nakládané okurky a cibuli. ... Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a všechno dohromady smícháme ve velké míse. ... hořčicí a mletým pepřem podle vlastní chuti. Vejce opatrně přimícháme nakonec. Hotový salát ... pak necháme v chladnu uležet pár hodin. Smažené kapří řízky 4 porce kapra2 vejce10 lžic ... kapří řízky na štědrovečerní stůl prostě patří. S bramborovým salátem a rybí polévkou jsou ... základními kameny našich vánočních hodů. Porce kapra omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou ... šťávou a osolíme. V hluboké pánvi nebo ve fritovacím hrnci ... rozpálíme olej. Jednotlivé rybí porce obalíme v mouce, v ... rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Smažíme je pak v rozpáleném oleji z obou stran ... dozlatova. Na talíři kapří řízky ozdobíme plátkem citronu. ... mléka (Salko) Předehřejte troubu na 220 °C. Kondenzované mléko vlijte do zapékací nádoby a ... důkladně zakryjeme alobalem. Formu vložte do pekáče s vodou a hodinu až hodinu ... abyste získali karamel, konzistencí podobný medu. Konzervu salka lze také hodinu a půl vařit ve ... vodě. Troubu ztlumte na 180 °C. Sušenky s máslem rozmixujte na soudržnou hmotu. ... formy o průměru 20 cm a 10 minut předpékejte. Korpus nechte vychladnout. Troubu stáhněte na 140 ... °C. Sýr prošlehejte s moukou a vanilkou. Přidejte vejce, zakysanou smetanu, čokoládu a ... promíchejte. Nadrcené karamelky rozprostřete na předpečený ... korpus a opatrně je zalijte směsí. Pečte 40–50 minut, aby se náplň zpevnila. ... potřete karamelem, vychlaďte a podávejte. Něco k zakousnutí: Pěna z uzeného lososa s ... s kardamomem je lahodný a aromatický předkrm. Přidáváme k němu většinou čerstvé pečivo. V ... smetanou, citronovou kůrou a citronovou šťávou. Ke směsi přidáme mletý pepř a kardamom. Vše ... umixujeme dohladka. Pak směs přendáme do větší mísy. Druhou polovinu ... nakrájíme na hrubé kousky a přimícháme do pěny. Stejně tak i nasekanou zelenou pažitku. Necháme v ... ještě ozdobíme sekanou pažitkou nebo koprem. Podáváme natřené na rozpečené bagetě.        ...

Vepřové maso v žampionech
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové maso v žampionech

...maso v žampionech můžeme podávat s dušenou rýží. Stejně dobrou přílohou však budou vařené brambory...

Vepřové maso na pivu se zelím
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové maso na pivu se zelím

...pečené se zelím je šťavnaté a voňavé kořením. K němu třeba bramborový knedlík...

Vepřové výpečky z krkovice
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové výpečky z krkovice

...libové, protože většina tuku z masa se vypeče. Pro milovníky hodně tučných jídel zvolte místo...

Zavařování, nakládání, moštování, sušení a mrazení
Uložit recept!
článek
článek

Zavařování, nakládání, moštování, sušení a mrazení

...nakládání, moštování, sušení a mražení. Nejen pálící slunce, vzdálené bzučení včel, ... patří pro mnohé z nás neodmyslitelně k létu. Plné košíky meruňek, broskví, rynglí, rybízu, ... naší práce, se nám připomínají na každém kroku. A my víme, že už je to tu zas. Jako každý rok. ... nás zajásá, někdo zatne zuby, ale dáme se do toho. Zavařování, sterilování, nakládání, moštování, ... sušení a mražení. Všechno to množství čerstvých plodin, které ... sladkokyselé okurčičky nebo si uvařit voňavou houbovou omáčku a upéci meruňkový koláč. Dobrý chladný ... ideální pro uskladnění brambor, jablek nebo hrušek. Pokud ho máme, můžeme v něm uskladnit i kořenovou ... zeleninu. Ten kdo ho nemá, musí si ale s přebytky poradit ... jinak. Protože v našem podnebí dozrává ovoce a zelenina ... v téměř nezměněném stavu až do příští úrody. Je mnoho nových a stále zdokonalovaných nádob a ... našich babiček všichni stále a rádi využíváme. Zavařování je základní způsob, jak nejlépe ... zeleninu, maso, houby, nebo třeba i hotová jídla. Důležité je, aby všechny plody měly výbornou ... jakost, nebyly povadlé nebo přezrálé. Samozřejmě potřebujeme sklenice a víčka a ... v troubě (i v mikrovlnné), nebo i v papiňáku. Je důležité používané sklenice vyvařit a víčka ... sterilizovat. K výrobě kompotů nám pak stačí voda, cukr a ... ovoce. A po uskladnění sklenic se zavařenými plody na ... je dobré je zkontrolovat, zda víčka pevně drží. K nakládání zeleniny a ovoce používáme ... hlavně ocet a sůl. Nakládáme okurky, zelí, houby, květák, papriky a ... mnoho dalších druhů zeleniny i ovoce. Většinou už máme svůj lety prověřený a oblíbený ... domácí nálev. Naloženou zeleninu můžeme začít používat asi po ... třech měsících. Můžeme nakládat i nasladko, místo octa použít ... destilát, třeba rum nebo brandy, a přidat cukr. Do alkoholu většinou nakládáme různé druhy ovoce, ... buď samostatně, nebo v různých kombinacích. Nakládat se dá i do sádla nebo do oleje. Do ... stroužků česneku dostaneme lehce pikantní chuť. Do sádla můžeme nakládat husí játra, vepřové maso ... nebo třeba škvarky. Při naložení do sádla sklenice ještě zavaříme v ... zavařovacím hrnci . Při správném skladování nám vydrží poměrně dlouho. Dalším ze způsobů konzervace je sušení. Všichni ... určitě známe sušené švestky nebo jablečné křížaly. Sušíme houby, ovoce, zeleninu, bylinky, šípky, ... léčivé rostliny. Teď už můžeme použít elektrické sušičky, takže ... je vše mnohem snazší a rychlejší. Mražení je asi nejjednodušší konzervování, ať ... houby, zelené bylinky, nebo třeba ovocné dřeně. Žádné nálevy, žádné sterilování víček, stačí ... vhodné nádoby nebo sáčky a pořádný mrazák. Můžeme si uvařit povidla, marmelády, džemy. ... si vyrobit domácí sirup, mošt nebo bylinkový likér. Je mnoho způsobů, jak využít čerstvé potraviny ... plné vitamínů a látek důležitých pro náš život. Na police plné sklenic s ovocnými kompoty, ... a nakládanou zeleninou je krásný pohled. A v zimních měsících si můžeme pochutnávat na ... koláčky, nebo uvařit kulajdu z naloženého kopru. A třeba jahody se šlehačkou z našeho kompotu ... budou úžasné. Za to se ta trocha námahy v létě rozhodně vyplatí. A vlastně to ani tak moc námaha není, je to hezká...

Jak se jedlo za první republiky
Uložit recept!
článek
článek

Jak se jedlo za první republiky

...republika bude mít tento rok 28. října přesně 102 let a my se podrobněji podíváme ... jak se stravovali naši předkové za první republiky. Jako v každém období lidských dějin jedly vyšší ... co bylo po ruce a co se popřípadě dalo vypěstovat. V prvním případě nám poslouží ukázka obědového ... Masaryka, jímž své přátele pohostil v neděli 24. srpna 1930 na zámku v Lánech. Na druhé straně ... vesničanů, dělníků a městských středních vrstev. Stravování na venkově Začněme na venkově. I ... periferii stravovacích návyků, tak opak je pravdou. Bylo-li po ruce políčko a nějaký ten dobytek, ... vesničané jedli hodnotnější stravu než měšťané. K snídani byste si jako člověk z venkova tak ... mléka nebo kávu připravenou z cikorky nebo sladu. V bohatších hospodářstvích se na chleba mazalo ... máslo, a dokonce někde i povidla či marmeláda. Na svačinu posloužil opět chléb s kusem sýra, ... si po cestě natrhali nějaká jablka nebo hrušky. K obědu byly nejčastěji luštěniny, brambory a ... knedlíky. Jako takovou přílohu naruby byste k nim volili ... vejce, houby nebo ovoce. A samozřejmě polévky, nejčastěji zeleninové ... na venkově, ale ve městě téměř luxusní zboží). Během svátků, nedělí a zabijačkových hodů si ... venkované s chutí dopřávali maso. Oblíbenou pochoutkou bylo zejména ovarové koleno, ... které k nám doputovalo z vedlejšího Bavorska. Nechyběla však také pečená drůbež, ve městě opět ... velice nedostatkové zboží, a tudíž dost drahé. Velkochovům zbývalo ještě několik desetiletí do ... svého vzniku. Ztrhaní z práce na poli byste si večer připravili ... , nebo byste vzali za vděk tím, co zbylo z oběda. Zde se trochu vrátím k řečenému, aby čtenář ... nedostal z těchto informací žaludeční depresi. Napříč komunitou odborníků na stravování (a že ... jídel vesničanů byla na velmi vysoké úrovni. Spjati s půdou jedli o mnoho zdravěji než ... měšťanské vrstvy, kromě vyšších pater společnosti. Pojďme se tedy podívat na to, jak se hospodyňky ... na potraviny, který začal postupně mizet ve 20. letech 20. století, ale bídy mnohé přesto ... nezbavil. Stravování ve městě Putování městem zahájíme v ... na Smíchově, v Košířích, v Libni nebo Vysočanech. Nebo v kterémkoliv větším městě v tehdejším ... Československu. Volného času na vaření nebylo nazbyt a tomu také ... odpovídala skladba jídelníčku. Žitná káva a žitný chléb byla typická ... dvojkombinace snídaně. Polévka z brambor, luštěniny, kaše, knedlíky s ... vejci posloužily k obědu. Nebo uhlířina, jídlo levné a syté, lákající na ... chuť slaniny. Dalším oblíbeným jídlem ve jménu hesla z minima ... maximum byla lepenice. K večeři zmoženým dělníkům jejich ženy chystaly ... polévku nebo zbytky od oběda či z předchozího dne. Drobnou zajímavostí je, že leckteré manželky se ... prostředím sžívaly a učily se v něm orientovat. Ty mladší se dokonce musely naučit ještě vařit, ... potravin a peněz byl skutečně obdivuhodný výkon. V hospodách a šencích jste si mohli poručit ... dostatek, a proto po ní často sahali chudší lidé. Šenkýřky ji připravovaly buď smaženou, nebo ... uzenou (uzenáče). Situace o něco veselejší panovala u stolu ... střední třídy, tedy úředníků, učitelů, živnostníků. Hospodyňkám ve vaření pomáhala nejrůznější ... dívek nebo Pestrý týden) a rovněž knihy receptů (M. D. Rettigová, Marie Janků-Sandtnerová či úsporná ... Anuše Kejřová). Kuchyně středních vrstev se točila kolem masa, ... omáček, brambor a knedlíků. Maso většinou vepřové a hovězí, drůbeží maso bylo drahé a nedostatkové ... zboží. Inspirace přicházela z celé bývalé Rakousko ... Uherské říše. Původ vídeňského řízku, telecího řízku (šniclu), ... štrúdlu nebo játrové polévky je zřejmý. Houskové knedlíky, ovocné knedlíky nebo párečky k ... čevabčiči z Balkánského poloostrova a někdy v 9. století si jistý pastevec jménem Gulyás začal ... připravovat masitou polévku s masem, paprikou a cibulí… Stravování u prezidentů Toho dne ... panovalo ve středních Čechách horké letní počasí. Do zámku v Lánech se sjeli vybraní Masarykovi ... situaci a zároveň aby společně poobědvali. Z tehdejší kuchyně se nám dochovalo menu, které ... vám teď přiblížíme. Začínalo se jako obvykle polévkou. Tehdy se ... kaší, kterou si Masaryk oblíbil v Americe. Zmrzlinou a ovocem se končilo. Co se podávalo k ... pití, prameny nedochovaly. Jak známo Masaryk se mladém věku stal abstinentem ... rybě se nejlépe hodí červená a bílá vína z Moravy. Pro zajímavost uvádíme menu z oslavy prvního ... jídelních lístků v každém období minulého století.   Událost: slavnostní oběd k 10. výročí ... osvobození Rudou armádouČas: 5. května 1955Místo: Pražský hradPrezident: Antonín ... řez* Káva   Událost: slavnostní večeře k 10. výročí 17. listopadu 1989Čas: 17. listopadu...

Vepřové ražniči
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové ražniči

...můžeme připravovat v létě na zahradě na grilu. Jako přílohu doporučujeme sezónní čerstvé saláty...

Vepřové kotlety se žampiony
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové kotlety se žampiony

...kotlety se žampiony připraví i kuchař začátečník. Jako příloha se hodí dušená rýže, vařené...

Dušené vepřové s kapustou
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené vepřové s kapustou

...s kapustou je úplně nejlepší s vařenými bramborami. Ale klidně si jako přílohu uvařte houskový...

Silvestrovské drinky s alkoholem i bez
Uložit recept!
článek
článek

Silvestrovské drinky s alkoholem i bez

...jídlu, ale také k pití pro rodinu a případné hosty. Klasickým silvestrovským nápojem, kterým vítáme ... Nový rok, je šumivé víno. Večer si však lze zpříjemnit i dalšími drinky. ... na nápoje, které povznesou oslavu na vyšší metu. Zimní varianta s Proseccem Tento drink upoutá ... modrou barvou, která se k zimě perfektně hodí. Lahodný nápoj skvěle zafunguje například jako ... aperitiv před slavnostní večeří. Nabudí chuťové buňky a navíc je pastvou pro oči. ... Směšně snadná! Stačí k ní jen dvě ingredience. Budete potřebovat: 750 ml Prosecca, 100 ml ... po 25 ml do čtyř sklenic a dolijeme Proseccem. Pro větší ledový efekt můžeme vyrobit na ... sklenicích ledovou krustu. Jak? Okraj sklenice potřeme vodou nebo citronovou ... sklenici a pak ho obalíme v krystalovém cukru. Mimóza s granátovým jablkem Velmi osvěžující ... šťávu a šťávu z granátového jablka a promícháme je. Přilijeme Prosecco, přidáme plátek pomeranče a ... servírujeme. Nealko silvestrovská bowle Kdo se na Silvestra ... pro toho je tu tento skvělý drink s ovocem. Budete potřebovat: 500 g mražených borůvek a ... sirupu, 1 l perlivé vody, citronovou šťávu, kostky ledu Postup: do větší mísy nasypeme mražené ... ovoce, kostky ledu, přidáme šťávu z citronu. Minerálku promícháme s malinovým sirupem a ... přilijeme do mísy. Kdo má rád vůni bylinek, může přidat ještě snítky...

Top 10 nej omáček
Uložit recept!
článek
článek

Top 10 nej omáček

...omáčku patří k základním kuchařským dovednostem. Máte-li dobrý recept, není to ale vůbec žádná ... věda. Stačí dodržet daný postup, vybrat si kvalitní a ... čerstvé suroviny a můžete jako kuchař zazářit. Můžeme začít tradiční bílou omáčkou, které se ... říká bešamel, neboli „béchamel“. Jsou záznamy o tom, že se bešamel používal už ve ... 14. století v Itálii. Jiné zprávy hovoří o tom, že v roce 1651 dostala ... Ludvíka XIV, ačkoliv on jejím autorem nebyl. Od té doby se tato omáčka stala základem mnoha ... dalších omáček ve spoustě světových kuchyní. 1. Základní bílá omáčkaMáslo, mouka, mléko a koření ... a máme tu dobrou bílou omáčku. Můžeme ji použít tak jak je, nebo přidat další ... ingredience a uvařit omáčku úplně jinou. 2. Svíčková omáčkaSlavnostní, většinou národa ... milovaná smetanová omáčka. S nezaměnitelnou chutí, s dobrým masem a většinou ... knedlíky je mezi omáčkami opravdovou královnou. 3. KoprovkaDalší z vynikajících smetanových omáček, ... chutí čerstvého kopru, lehce nakyslá a lahodná. Kromě houskových knedlíků můžeme koprovku podávat ... místo masa ji můžeme klidně doplnit vařenými vejci. 4. Rajská omáčkaZvlášť oblíbená u dětí, ale i ... dospělí si na ní rádi pochutnají. Kromě klasických houskových knedlíků ji často ... podáváme s těstovinami. S hovězím masem, nebo třeba s masovými koulemi z ... mletého masa. 5. Znojemská omáčkaVelmi známá, snadno a rychle ... tím, že do ní přidáváme nakrájené nakládané okurky. Častou přílohou k této omáčce bývá rýže, ale také ... houskový knedlík a samozřejmě hovězí maso. 6. Rychlá sýrová omáčkaJednoduchá, snadno a rychle ... připravená omáčka s pikantní sýrovou chutí. Podle druhu sýra, který použijeme, bude mít ... pokaždé trochu jinou chuť. Můžeme ji servírovat s těstovinami nebo třeba s ... noky. 7. Houbová omáčka s muškátovým oříškemChuť a vůni ... hub žádným jiným kořením nenahradíme. Houby můžeme použít čerstvé, ale i sušené nebo ... naložené, takže si klidně uvaříme houbovou omáčku i mimo sezónu. S knedlíkem a hovězím masem ... je nedostižná. 8. Boloňská omáčkaPochází samozřejmě z Itálie, ale u ... nás už také zdomácněla. Je na ní zajímavé hlavně to, že kolik kuchařů, ... tolik názorů na to, co do ní patří a co ne. Připravujeme ji ke špagetám nebo k jakýmkoliv ... jiným těstovinám a je jednou z oblíbených omáček. 9. Sladká a pikantní barbecue omáčkaOmáčka, ... kterou hodně využijeme v grilovací sezóně. Ale nejen tehdy. Pikantní nasládlá omáčka se hodí ... upečeným v troubě a přijde k chuti po celý rok. 10. Grilovací omáčka z plodů tamarinduGrilovací ... omáčka s hodně exotickou a nezvyklou chutí. Je velmi pikantní a bude skvělou omáčkou k ... grilovanému masu, rybám nebo i k zelenině. Omáčky neoddiskutovatelně patří k české kuchyni, ... nebo omáčky převzaté ze zahraničních kuchyní. Někdo si bez omáček nedokáže jídelníček ani ... představit. Jsou většinou syté, lahodné, husté, smetanově ... a s velkou chutí si na nich často pochutnáváme. Protože bez omáček by to prostě nešlo...

Pečené vepřové plátky v marinádě
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečené vepřové plátky v marinádě

...marinádě můžeme podávat třeba s bramborovou kaší. Budou ale výborné i s hranolky nebo s čerstvým...

Taštičky z listového těsta s houbovou náplní
Uložit recept!
recepty
recepty

Taštičky z listového těsta s houbovou náplní

...přípravě rychlých slaných předkrmů velmi vděčné. Obzvlášť tehdy, když zvolíte mražené nebo již ... vyválené hotové listové těsto. Proces přípravy to značně urychlí. Na podzim se ... nabízí naplnit ho lahodnou houbovou směsí. Taštičky se hodí podávat jako předkrm, chuťovku k...

Tortilly plněné houbovou směsí
Uložit recept!
recepty
recepty

Tortilly plněné houbovou směsí

...plněné houbovou směsí jsou skvělým, teplým a rychlým pohoštěním. ... nebo plátky zelené papriky a podávat jako předkrm. V pánvi na másle orestujeme nadrobno ... nakrájenou cibulku a utřený česnek. Po chvíli přidáme pokrájené rajče a nakrájené ... houby a dusíme je za občasného zamíchání do měkka. Asi tak 15 až 20 minut. Podle potřeby směs ... podléváme vínem nebo vývarem. Pak pánev odstavíme z plotny a houbovou směs ... osolíme a okořeníme koriandrem. Takto připravenou náplní pak potřeme tortilly, ... posypeme strouhaným sýrem a zavineme je. Na lehce vymazané pánvi jednotlivé tortilly ... krátce opečeme, až se sýr uvnitř roztaví. Na servírovacím talíři je ozdobíme čerstvou...

Mleté maso má důležité místo v naší kuchyni
Uložit recept!
článek
článek

Mleté maso má důležité místo v naší kuchyni

...z nás nemá rád dobrou domácí sekanou. A co teprve karbanátky! Sekaná, karbanátky ... na topinky, mleté řízky nebo chilli con carne. Jídel, ve kterých používáme mleté maso je opravdu ... nespočet. A recepty na ně jsou většinou velmi jednoduché. ... z výhod mletého masa je kratší doba tepelné úpravy. Také je mnohem lépe stravitelné. Nevýhodou je ... snad jen to, že rychleji podléhá zkáze. Mleté maso koupené v obchodě bychom měli ... skladovat v ledničce a zpracovat ho co nejdříve. Při koupi dávejte pozor na barvu masa. Vepřové ... maso by mělo být sytě růžové, hovězí načervenalé. Mělo by mít viditelné znaky po mletí, mělo by mít ... příjemnou vůni. Pokud je maso příliš tmavé nebo našedlé, je ... nejspíš starší a raději se mu vyhněte. V baleném mletém mase mohou být také jiné přísady ... nebo třeba méně kvalitní maso než chceme. Je určitě lepší si v dobrém řeznictví nechat ... umlít maso, které si sami vybereme. Úplně nejlepší je umlít si maso na masovém ... mlýnku doma. Nejlépe až těsně před vařením. Máme jistotu že je čerstvě umleté a sami si ... zvolíme jeho hrubost nebo jemnost. Také si při mletí směsi určíme poměr jednotlivých ... druhů masa. Zvolit si správný druh masa, je u některých ... receptů zvlášť důležité. Mlít můžeme maso hovězí, vepřové, drůbeží, králičí, zvěřinu, ryby a také ... vnitřnosti. Záleží jen na chuti a právě na tom receptu. ... hovězího masa, kousek slaniny a zbytek doplní vepřové. Dobrá volba je i 50% hovězího a 50% prorostlého vepřového. Tuku v mletém mase se úplně nevyhýbejte, mělo ... mít asi 30%, maso je pak šťavnatější a chutnější. Záleží ale zase na receptu, některá jídla ... vyžadují mleté maso tučnější, jiné naopak. Pokud chceme umleté maso zahustit, můžeme použít ... strouhanku. Naopak na zjemnění přidáme pečivo namočené v ... mléce. Také často používáme vhodné koření a zelené ... bylinky na zvýraznění chuti. Mleté maso při tepelné úpravě smažíme nebo pečeme ... při nižších teplotách, aby se důkladně propeklo. A nezapomínejme při pečení sekané v troubě šišku ... nebo vývarem, aby nepraskla a byla šťavnatější. Mleté maso můžeme vařit (polévkové knedlíčky, ... , smažit (karbanátky, mleté řízky), péci (sekaná). Můžeme z něho připravit spoustu dobrých jídel....

Bylinky sušené i čerstvé – rychlý průlet základními druhy
Uložit recept!
článek
článek

Bylinky sušené i čerstvé – rychlý průlet základními druhy

...jsou oceňované už do pradávna, a to díky výrazným vůním a chutím, ale i pro léčivé a zdravotní účinky. ... bylinky významně změnit chuť a vůni pokrmů. Zároveň dokážou zpestřit i ta neobyčejnější jídla. Bylinky lze snadno pěstovat na zahrádce nebo za ... oknem v truhlíku. Rovněž nabídka v supermarketech je dostatečně ... tomu, využívat bylinky při vaření ještě více. Bylinky se dají také zmrazit nebo usušit, o tom ... ale až později. Bylinky pro všechny! Bazalka Tato aromatická ... však můžete nejčastěji v italské a thajské kuchyni. Charakteristická vůně vynikne okamžitě po tom, co ... bazalku promnete v prstech. Její chuť je spolehlivě rozpoznatelná, a přesto ... se těžko definuje. Výborně se hodí ke středomořské zelenině, jako ... jsou rajčata, lilek nebo fenykl.Právě bazalka spolu s česnekem, piniovými oříšky, ... základními stavebními kameny bazalkového pesta. Bazalku do připravovaného jídla dávejte těsně ... před dokončením, nebo ji použijte rovnou čerstvou. Vařením se její chuť znehodnotí. Také je lepší ... ji celou nebo natrhnou, než ji nasekat nožem. Koriandr Koriandr si snadno spletete s ... petrželkou, neboť jsou jejich listy velmi podobné. Nicméně chuť má zcela odlišnou. Jeho pikantní ... aroma je velice výrazné. Právě pro svoji vyzývavou štiplavost se koriandr ... jídel, která jsou typická na asijském kontinentu. Hodí se do kari, čatní, kebabu, masových kuliček ... a do smažených pokrmů. Petržel Používat v kuchyni lze oba dva druhy ... petrželky – kadeřavou a s plochými listy. Dříve se používala pouze petržel kadeřavá, a to ... opravdu všude. I dnes má svoje místo v kuchyních po celém světě. ... příjemnou a svěží chuť k omáčkám a nádivkám.Petrželka s plochými listy je pro někoho dokonce ... chutnější. Oba typy se dají při vaření libovolně zaměňovat. ... používá na ozdobu, jako univerzální „něco zelené“. Zmrazování bylinek Zmrazování je univerzální ... jak uchovat bylinky čerstvé i v zimních měsících. Dělá se to zejména u bylinek, které nejdou dobře ... usušit. Na mrazáku takto vydrží tři měsíce. 1. Naplňte formy na led do poloviny nasekanou ... bylinkou a dolijte vodou. Zmrazte a poté kostičky ledu s bylinkou vyklopte ... a dejte do sáčku. 2. Jednoduše potom při vaření třeba polévky, omáčky ... a chuť bylinky díky zamrazení perfektně zafunguje. 3. Další možností je zamrazení celých snítek ... bylinek nebo lístků na nějakém podnose. Když bylinka zmrzne, dejte ji do sáčku, vytlačte ... vzduch a zase uložte na mrazák. 4. Mezi bylinky, které se nedají dobře usušit a jsou ... estragon, kerblík, koriandr, kopr a petrželka. Majoránka Majoránka je blízká příbuzná ... nicméně charakterizuje ji sladší chuť a vůně. Výborně se hodí do rajčatových omáček a během ... minutu, aby se nevytratila její typická chuť. Rozmarýn Rozmarýn oplývá výraznou chutí i vůní. ... Hodí se především do masových jídel. Je vynikající s jehněčím, kuřecím masem nebo se ... zvěřinou. Tuto bylinku radši používejte v malém množství a ... abyste je mohli potom dobře z jídla odebrat. Bobkový list Této bylince se také říká vavřín, ... má opojné aroma a štiplavou chuť. Z tohoto důvodu se bobkový list výborně hodí do ... silně aromatických pokrmů. Skvěle ladí s masy, přidává se do paštik a je ... nezbytnou bylinkou při výrobě vývarů. Usušené se dají používat celý rok. Sušené ... mnohem koncentrovanější vůni než bylinky čerstvé. Proto jich při vaření používejte méně, zhruba ... množství, jaké byste použili s čerstvými bylinkami. Sušené bylinky se nehodí k nevařeným pokrmům, ale ... hodně se přidávají například do marinád. Potřebují totiž čas k tomu, aby nasákly vodu a...

Těstoviny s houbovou omáčkou
Uložit recept!
recepty
recepty

Těstoviny s houbovou omáčkou

...s houbovou omáčkou je jídlo, které má spousta z nás ve velké ... oblibě. V houbové sezóně je to to pravé. Na pánev s olivovým olejem přidáme máslo. Po ... nakrájený česnek a na jemno nasekanou cibuli. Vše krátce osmahneme. Nyní do pánve přidáme ... dokud houby nezměknou, pak dochutíme pepřem a solí. Když se objem tekutin zmenší na polovinu, přidáme ... k houbám smetanu a dusíme vše ještě 5 minut. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a podle ... potřeby ještě dosolíme a okořeníme pepřem. Mezitím si v osolené vodě uvaříme těstoviny ... podle návodu na obalu. Podáváme je s hotovou houbovou omáčkou a jednotlivé porce posypeme piniovými...

Pikantní maso s česnekem
Uložit recept!
recepty
recepty

Pikantní maso s česnekem

...maso s česnekem je jako správná minutka připravené během chvíle. ... Jen si dopřejte čas na marinování. Podáváme ho s rýží nebo hranolky...

Marinované vepřové řízky pečené v troubě
Uložit recept!
recepty
recepty

Marinované vepřové řízky pečené v troubě

...a podáváme je třeba jen se zeleninovými saláty. Smažené hranolky nebo dušená rýže jsou ale také...

Vepřová pečeně s mrkví a paprikou
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřová pečeně s mrkví a paprikou

...pečeně s mrkví a paprikou je jednoduché jídlo, které se v podstatě dělá ... samo....

Vepřové výpečky se zelím
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové výpečky se zelím

...tučná a dá se použít jak k pečení, tak k dušení. Výtečné jsou z plecka například výpečky, které...

Rizoto z vepřové kýty se žampiony
Uložit recept!
recepty
recepty

Rizoto z vepřové kýty se žampiony

...z vepřové kýty se žampiony je syté a velmi jednoduché jídlo. Pokud jste milovníci rýže, je to jedna z...

Vepřové maso v omáčce s petrželkou
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové maso v omáčce s petrželkou

...přílohu k vepřovému masu s omáčkou podáváme např. tagliatelle, nebo krajíce čerstvého žitného ... chleba. Ideální teplá, rychlá večeře...

Vepřové kotlety na zelenině
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové kotlety na zelenině

...podáváme s dušenou rýží, vařenými bramborami. Kdo dává přednost těstovinám, může je použít také...

Vepřové kotlety na pivě
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové kotlety na pivě

...na pivě se zázvorem jsou šťavnaté a pikantní. K nim se hodí třeba brambory vařené nebo ... bramborová kaše. Ale ani čerstvé pečivo není špatná volba...

Zapečené vepřové kotlety
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené vepřové kotlety

...kaší a oblíbeným dipem, to je báječný oběd. Rychlé a vydatné jídlo...

Masová rýže s paprikou
Uložit recept!
recepty
recepty

Masová rýže s paprikou

...rýže s paprikou je chutné, jednoduché a rychle připravené jídlo. ... Nejlepší bude z mletého vepřového masa...

Vepřové na paprice
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové na paprice

...na paprice chutná výborně s rýží. Ale pokud jste milovníky houskových knedlíků, ... omáčka s vepřovým masem bude k nim přesně to pravé. V kastrole osmažíme na oleji nadrobno ... nakrájenou cibuli až zesklovatí. Pak k ní přidáme vepřové maso nakrájené na kostky a osmahneme ho prudce po všech stranách. Nyní ... krátce zpěníme a vše zalijeme trochou vývaru. Okořeníme mletým pepřem a přikryté dusíme maso v ... omáčce do měkka. Podle potřeby občas zamícháme a podléváme vývarem. Když je maso měkké, omáčku zahustíme moukou ... rozmíchanou v trošce vody a ještě krátce povaříme. Nakonec do už hotové omáčky přidáme smetanu, ... promícháme a podle potřeby osolíme a opepříme. Fotografie: Mediawiki...

Vepřové kotlety po italsku
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové kotlety po italsku

...kotlety po italsku jsou pikantní a trochu exotické. Jako přílohu zvolíme , stejně jako to dělají...

Vepřové výpečky
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové výpečky

...výpečky podávejte třeba s bramborovými knedlíky. A k tomu můžete přidat dušený čerstvý špenát....

Guláš z vepřové krkovice
Uložit recept!
recepty
recepty

Guláš z vepřové krkovice

...vepřové maso se hodí pro přípravu guláše. Ten se dá uvařit z plecka, ramínka nebo krkovice. ... krkovičku, je lepší sáhnout po libovějším kousku. Tuk je sice nositelem chuti, ale při přípravě ... se nevypeče a “tlusté” maso nechutná hlavně dětem. Tento recept je navíc obohacen o luštěniny, a ... se od klasického předpisu na guláš trochu liší. Třeba vám zachutná tak jako nám doma!...

Guláš z vepřové krkovice
Uložit recept!
recepty
recepty

Guláš z vepřové krkovice

...z vepřové krkovice je krásně šťavnatý a pro milovníky ... omáček je to vítaná změna. Přílohou může být rýže, houskové knedlíky, ... těstoviny nebo brambory. Klidně ale postačí čerstvé pečivo...

Vepřové kotlety pečené v alobalu
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové kotlety pečené v alobalu

...jsou šťavnaté a podáváme je třeba s hranolky. V grilovací sezóně maso místo doma v troubě...

Vepřové na houbách
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové na houbách

...s bramborami, s rýží nebo i s houskovými knedlíky. Podle vaší chuti...

Pomazánka s česnekem a sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Pomazánka s česnekem a sýrem

Česneková pomazánka je výborná varianta, když přijde nečekaná návštěva....

Smažený řízek z vepřové krkovice
Uložit recept!
recepty
recepty

Smažený řízek z vepřové krkovice

...česká klasika k naší kuchyni prostě patří. Pokrmy připravované smažením sice nejsou podle ... ale párkrát za rok si může \"zahřešit\" každý. Řízek z vepřového masa je díky většímu obsahu ... než ten z kuřecího, a tím i o něco chutnější....

Dušené sladké vepřové maso
Uložit recept!
recepty
recepty

Dušené sladké vepřové maso

...například jak připravit rýži nebo upéct kuře. Nebo švestkový dort jako od babičky, nebo to může ... pečeně, kterou na Vánoce připravuje vaše sestra. Když nad tím tak přemýšlíte, tak je to vlastně ... které jsou po ruce vždycky, když potřebujete. Existují recepty na parmazánové kuřecí kotlety ... kuličky, kuřecí polévku nebo na kukuřičné lívance. Existuje však recept, který podle našeho názoru ... také patří do této skupiny. Sladké, lehce pálivé dušené vepřové rovněž patří ... univerzální recept, určený k širokému použití. Pokud zjistíte, že receptů ve své hlavě máte ... kostru receptů mít nebudete, na to už je pozdě. Zároveň to však znamená, že i když si nemůžete ... rozlilo do všech možných koutů kulinářského světa. Skvělá práce. Tento recept je tak trochu ... kombinaci chilli, zázvoru, česneku a šalotky. Omáčka je spíše slanější než sladší, ale je ... stále krásně lesklá a tmavá. Seznam ingrediencí je krátký co do počtu položek, ... ale složitý a bohatý co se týká chutí. Recept na toto sladké vepřové maso se připravuje ... rychleji než vepřové ramínko. A čas, po který se sladké vepřové dusí, můžete ... využít k přípravě rýže nebo zeleniny. Zbytky z tohoto receptu, které můžete sníst na ... že jídlo je přátelské ke skutečnému životu. A nakonec: nenechte se zastrašit slovem karamel...

Vepřové se švestkami dušené na víně
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové se švestkami dušené na víně

...kuchyní a tradičně se k němu podávají těstoviny. Komu se to zdá příliš neobvyklé, může dušené maso ... doplnit šťouchaným bramborem nebo rýží. Výsledek bude stejně dobrý!...

Vepřové kotlety zapečené se sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové kotlety zapečené se sýrem

...sýrem podáváme s vařenými brambory nebo hranolky. Místo smetany můžeme použít plnotučné mléko...

Vepřové kotlety se zelenou hořčicí
Uložit recept!
recepty
recepty

Vepřové kotlety se zelenou hořčicí

...hlavně díky výjimečně pikantní chuti hořčice. Tato exotická bylinka obsahuje hodně vápníku i ... jiné našemu zdraví prospěšné látky. Hořčičná semínka a nakrájenou cibuli nasypeme ... do misky. V malé pánvičce přivedeme k varu 2 lžíce vody s ... octem a v ní rozpustíme cukr, špetku soli. Pak horký nálev nalijeme na hořčičná semínka a ... v misce, misku přikryjeme folií a odložíme stranou. Vepřové kotlety z obou stran naklepeme, ... osolíme a opepříme.Ve větší pánvi je pak na olivovém oleji smažíme ... asi 3 minuty po každé straně dohněda.Hotové kotlety odložíme na talíř. Do pánve po ... kotletách přidáme med, hořčici, trochu octa a vody.Povaříme asi 1 minutu až se kapalina trochu ... zredukuje. Podle chuti omáčku ještě dochutíme solí a pepřem. Zelenou hořčici zbavíme tuhých částí a lístky ... natrháme do misky. Přelijeme je horkou omáčkou a promícháme. Z ... a hořčičnými semínky slijeme všechnu tekutinu. Vepřové kotlety servírujeme obložené cibulkou a...

Malinové vepřové medailonky
Uložit recept!
recepty
recepty

Malinové vepřové medailonky

...medailonky jsou neodolatelné svou jemnou chutí. Jsou přitažlivé i tím, jak snadno je připraví i ... naprostý kuchař-amatér. Panenku nařežeme nožem šikmo na osm plátků. ... z nich naklepeme vidličkou do tloušťky asi 12 mm. Do velké pánve nalijeme olej a zahřejeme ho na ... střední teplotu. Vepřové plátky na něm osmažíme po obou stranách, 3 až 4 ... minuty po každé. Pak je vyndáme děrovanou naběračkou z pánve a ... uložíme do tepla. Nyní do pánve nasypeme zázvor, utřený česnek a ... přidáme sojovou omáčku. Vše důkladně ode dna promícháme. Přidáme bazalku, ... maliny a mátu. Všechno zvolna a za stálého míchání povaříme asi ... 2 až 3 minuty, až směs zhoustne. Malinovou omáčkou polijeme na talíři teplé vepřové panenky. Jako přílohu můžeme zvolit třeba divokou...

Pečené vepřové koleno
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečené vepřové koleno

Pečené vepřové koleno, toto původem tradiční bavorské jídlo, podáváme většinou s pikantní hořčicí nebo křenem a s čerstv...

Hledejte dál

Když nikde, tak na internetu budou Vepřové kostky s houbovou vůní česnekem a paprikou . recepty

Kde najít informace



×