Nálev na okurky
Blíží se sezóna zavařování. Bez nakládaných okurek si některá jídla ani nedovedeme představit. Bramborový salát, řízek s ...
Jak nakládat houby a zeleninu
Houbařská a okurková sezóna v plném proudu a vy už nevíte co s tím? Nakládání je velice dobrý způsob uchování h, jelikož ...
Zavařovací sezóna v plném proudu - zavařte si ovoce a zeleninu na zimu…
Zavařování je skvělý způsob jak konzervovat letošní úrodu ovoce a zeleniny. Dobře zavařené produkty vydrží i několik roků...
Nálev na utopence
Nálev na utopence v tomto receptu stačí na 1 kg špekáčků a dvě velké cibule. Stačí je pak nechat pár dní uležet a pikan...
Slaný nálev na zeleninu základní recept
Nakládaná zelenina ve slaném nálevu je pochoutka, kterou můžeme servírovat jako doplněk z masu, hodí se také do omáček, p...
Připraveným štěstí přeje čili smažení je radost
Smažený kapr exceluje i strádá v hlavní roli našich štědrovečerních večeří už mnoho let. Rozpor je to ale jen zdánlivý. K...
Zavařování, nakládání, moštování, sušení a mrazení
Omamná vůně povidel a marmelád, aneb zavařování, sterilování, nakládání, moštování, sušení a mražení. Nejen pálící ...
Rychlý nálev na okurky
Léto se neomylně blíží, tím i sezóna zavařování okurek. Stane se, že nám uprostřed zavařování dojde lák. Přidělat ho n...
Utopenci podle Pohlreicha
Utopenci podle Pohlreicha jsou pikantní a pochutnáte si na nich znamenitě. Možná jedna dávka nebude stačit....
Buřty s cibulí
Buřty s cibulí jsou pikantní pochoutkou nejen pro pány, třeba k pivu. A domácí budou určitě nejlepší....
Jak zpracovat rajčata
Koncem léta každý pěstitel zeleniny, který se o svou zahradu dobře staral a samozřejmě pokud nám příroda nepředvedla něja...
Pozor na výběr octa
Ocet sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr. Mohou mít totiž na chuť a kvalitu jídel ...
Utopenci
Jako první si připravíme nálev z vroucí vody a octa. Zatímco se nám vaří, přidáváme sůl, cukr, bobkový list, chilli a ole...
Velikonoční vaječná tlačenka
Vaječná tlačenka, respektive její recept nám pod ruku přijde zpravidla po Velikonocích, protože většinou zbude spousta na...
Kvašáky
Kvašáky, neboli rychlokvašky, jsou okurky naložené v solném nálevu. Mějme na paměti, že na 1 l vody potřebujeme 400 g sol...
Malý průvodce světem čajů
Čaj se tradičně připravuje louhováním listů čajovníku v horké vodě. Co čajem není a jak poznat ten skutečně kvalitní? Co...
Čaj - přírodní nápoj štěstí
Čaj si spolu s kávou získal výsadní postavení mezi nápoji. Ale jak vůbec lidé přišli na jeho přípravu? A jakou cestu musí...
Recept na utopence
Kvalitní špekáčky ve sladkokyselém nálevu je tradiční česká pochoutka. V hospodě k pivu, nebo ještě lépe, doma připravené...
Nakládané houby v octě
Podzim patří houbám a receptů co z nich připravit je nepočítaně. Jedním ze způsobů jak si tuto pochoutku uchovat i na poz...
Okurky - zdánlivě obyčejná zelenina
Všichni je známe, je to snad ta nejběžnější zelenina u nás. Okurkový salát nás provází celým životem. Je jednoduchý a nen...
Červený Jetel – léčivý dar z našich luk..
Nejen pro čmeláky a motýly, ale také pro nás lidi je Jetel výtečnou potravou. Jetel má zároveň léčivé vlastnosti, které o...
Staročeská houbová omáčka
Dary lesa jsou výborné i v sušené formě, a právě sušené houby jsou základem pro tuto výbornou tradiční omáčku. Podávat se...
Sladkokyselá dýně
Sladkokyselá dýně v nálevu je recept našich prababiček. Zkuste tuto netradiční pochoutku....
Vaječná tlačenka
Tahle klasika studené kuchyně výborně chutná a zároveň řeší problém, co s vejci, která zbyla po Velikonocích. Tlačenka je...
Nakládaný zelný salát
Nakládaný zelný salát nám vydrží v ledničce i týden. Je to pikantní příloha třeba k masu, ale hlavně vitamínová bomba, kt...
Vánoční bramborový salát
Bramborový salát patří na vánoční stůl stejně jako smažený kapr nebo rybí polévka. Je to pochoutka, kterou si ale můžeme ...
Americké okurky
Americké okurky jsou naložené okurkové řezy v pikantním nálevu. Kdo má rád ostřejší chuť okurek, ten si je snadno v okurk...
Zelňačka
Zelňačka je oblíbená, hustá a příjemně nakyslá polévka. Pochutnáme si na ní vždy, ale nejvíce ji asi oceníme po veselém ...
Mimořádně dobří utopenci
Taky si někdy říkáte: \"O víkendu nebudu vařit teplou večeři\"! Čím potěšíte manžela a rodinu? Co třeba utopenci?...
Utopenci
K pátečnímu posezení na zahrádce, kde si chceme dopřát něco lehce pikantního. Českou klasiku. Utopence....
Domácí kečup
Komu by neudělal radost domácí kečup z vlastních rajčat? Do hrnce si vložíme koření (kromě papriky) a ocet. Pár minut va...
Bezlepkové cizrnové karbanátky
Bezlepkové cizrnové karbanátky můžeme připravit během několika minut. Výborně nám budou chutnat třeba s bramborovou kaší....
Bezinkový kompot
Bezinky jsou plody bezu černého, které dozrávají v období od konce července do podzimu. Když se dobře zužitkují, mají lah...
Zelňačka z kysaného zelí se slaninou
Zelňačka z kysaného zelí se slaninou je to pravé, co nás zahřeje ve studeném podzimním počasí. Je hustá, sytá a pikantní...
Tuňákový salát s fazolemi
Tuňákový salát s fazolemi můžete připravit i diabetikům. Je zdravý a rozhodně si na něm pochutnají....
Hrušková povidla na frgály
Hrušková povidla na frgály se připravují hlavně na Valašsku. Ale nic nebrání tomu, uvařit si je i doma....
Čočkový salát
Dá se jíst samotný a skvěle funguje například i jako příloha k rybě. V některých domácnostech se podává na Vánoce, ale jí...
Hummus
Tahle pochoutka je tradiční zejména na Středním východě, kde se podává například s plackami, ale i v našich končinách je ...
Pečené kuře se zelím
Pečené kuře se zelím připravíte v jednom pekáči. Přílohu si zvolte podle chuti, hodí se téměř cokoliv, od brambor až po h...
Domácí tatarská omáčka
Domácí tatarská omáčka je výhodná hlavně v tom, že si ji kořením a bylinkami můžete upravit přesně podle své chuti a víte...
Cizrnová polévka s fazolemi
Cizrnová polévka s fazolemi je sytá, hustá a s čerstvým pečivem vám klidně nahradí celé jídlo. A je taky zdravá....
Kysané zelí na slanině
Kysané zelí na slanině, k tomu pečené maso a knedlíky. Klasika, která chutná všem. ...
Salát s olomouckými tvarůžky
Salát s olomouckými tvarůžky je zdravý a pikantní. Kdo miluje olomoucké tvarůžky, toho potěšíte....
Hummus s citronem a koriandrem
Hummus s citronem a koriandrem je jednoduché a rychle hotové jídlo. Ale podstatné je hlavně to, že je i velmi zdravé a ch...
Vepřové kotlety se zelenou hořčicí
Vepřové kotlety se zelenou hořčicí budou skvěle chutnat hlavně díky výjimečně pikantní chuti hořčice. Tato exotická bylin...
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou je pikantní a přitom lehký a osvěžující. Lehká jarní večeře nebo i oběd. Z cizrny slijeme nálev ...
Pečená zelenina s cizrnou, quinoa pestem
Pečená zelenina s cizrnou a pestem je plná bílkovin a výborně chutná. Toto vegetariánské jídlo je velmi zdravé a neuškod...
Hledejte dál
Když nikde, tak na internetu budou Sladkoslany nalev 3 recepty