Sladkokyselý nálev na houby míchanou zeleninu nebo okurky . 4 recepty, fotografie a články


Vše co jste chtěli vědět o Sladkokyselý nálev na houby míchanou zeleninu nebo okurky . 4 . Ať už je to recept, článek nebo fotografie týkající se Sladkokyselý nálev na houby míchanou zeleninu nebo okurky . 4, tak jistě skvěle poslouží jako inspirace pro přípravu nebo zdroj informací o Sladkokyselý nálev na houby míchanou zeleninu nebo okurky . 4 zde koupíte rychle a výhodně bez složitého prohledávání jednotlivých eshopů.

Nálev na okurky
Uložit recept!
recepty
recepty

Nálev na okurky

...se sezóna zavařování. Bez nakládaných okurek si některá jídla ani nedovedeme ... představit. Bramborový salát, řízek s kaší a okurkou, ... obložené chlebíčky aj. Dnes si připravíme rychlý nálev na okurky...

Nálev na okurky
Uložit recept!
recepty
recepty

Nálev na okurky

...létu patří zavařování. Vyzkoušejte tento skvělý nálev na okurky...

Jak nakládat houby a zeleninu
Uložit recept!
článek
článek

Jak nakládat houby a zeleninu

...a okurková sezóna v plném proudu a vy už nevíte co s tím? Nakládání ... způsob uchování h, jelikož v zimě přijdou vhod. Postup je snadný, a pokud se ho jednou naučíte, ... různé varianty, které pak zpestří váš jídelníček. V tomto článku si popíšeme základní postup a ... několik rad na co nezapomenout. Základní recept Slaný nálev Na 1 litr vody ... potřebujeme 2-3 lžičky soli. Vodu se solí převaříme a necháme mírně zchladnout. Teplým nálevem pak přelíváme houby či zeleninu. ... Dobře uzavřeme a sterilujeme. Octový nálev Ten je též snadný. Na 750ml vody budete ... lžíci soli a 3-5 lžic pískového cukru, 250ml octa. Vodu se solí a cukrem převaříme, krátce ještě ... povaříme a přidáme ocet. Opět necháme přejít varem. Ještě teplým nálevem přelíváme houby či zeleninu ... a sterilujeme. Tento nálev můžete ještě dokořenit kuličkami černého pepře, ... kořením, hořčičnými semínky či bobkovým listem. Kombinace koření je jen na vás a většinou jde o ... vyzkoušení, co vám bude nejvíce chutnat. Příprava a rady Houby i zelenina by měly být ... dobře očištěny, aby se nekazily. Některé druhy je potřeba oloupat. Krájíme na ... menší kousky, větší houby na kostičky. Pokud je zelenina příliš tvrdá, je lepší ji ... krátce povařit. Zeleninu do skleniček můžeme skládat tak, aby byla hezky ... barevná. Pozor! Zelenina i houby by měly být do nálevu úplně ponořeny, jinak hrozí, že se zkazí. Určitě ... najdete mnoho receptů na nálevy, kde budou poměry octa, vody a cukru jiné. Jde o ... si, co vám nejvíce zachutná a podle toho se řídit. Sterilování je různé podle druhu zeleniny, ale ... počítejme tak 20-30 minut (při teplotě 85°-90°C). Skleničky, které na nakládání použijeme, by měly ... být vyvařené a opravdu čisté, jinak se nám naložená zelenina a houby můžou zkazit. Při ... by se sklenice neměly dotýkat, aby nepopraskaly....

Jak uchovávat houby? Vyzkoušejte pastu a houbové koření!
Uložit recept!
článek
článek

Jak uchovávat houby? Vyzkoušejte pastu a houbové koření!

...zapršelo a sezona hub se konečně rozjíždí. Letos si milovníci houbaření kvůli počasí na své ... příliš nepřišli, snad bude konec léta příznivější a postará se o plné ... košíky.nasbíraných úlovků lze kromě tradiční smaženice či ... houbové omáčky připravit i pastu nebo koření. U nás v Evropě jsou houby i jejich sběr velmi ... za jedny z největších milovníků této potraviny. V historii však byla období, kdy se houby ... popularitě příliš netěšily. Protože jsou jedinečné, v přírodě se jim nic ... a rychle rostou i zanikají, vyvolávaly v lidech značné podezření. Houbové klobouky vyrůstající v lese ... strach, a ti se jim proto raději vyhýbali obloukem. Užitečné a krásné Době, kdy byly houby na seznamu toho, co je nežádoucí, už ale dávno odzvonilo. ... Dnes máme k houbám vřelý vztah a kvůli lesní nadílce si mnozí neváhají pořádně přivstat. Na konci ... v lese objevují sametové klobouky hříbků, bedly na vysokých nohách i chutné lišky. Kdo se přejí ... z darů lesa také koření a pastu, které lze snadno zamrazit a uchovat tak pro pozdější použití. ... či listového těsta, výtečná je i jako nátěrka na topinky nebo jako příloha k masu či do těstovin. ... Duxelles, jak se pastě přezdívá, pochází z Francie. Původní recept vznikl v 17. století a vytvořil ho ... La Varenne, který pokrm pojmenoval po svém zaměstnavateli, markýzi d´Uxelles. Jak na světoznámou ... 400 g čerstvých hub (ideálně žampionů nebo lupenatých hub), 2 šalotky, 1 snítku čerstvého tymiánu, ... čerstvě umletý pepř, sůl, čerstvá petrželová nať Jak na to: Houby očistíme a nadrobno nakrájíme. ... Šalotku najemno nakrájíme a necháme ji zesklovatět na pánvi v ... rozehřátém másle. Pak přidáme houby a za stálého míchání je 10 minut podusíme. Do ... přidáme byliny, pepř a směs vaříme pár minut na mírném plameni. Jakmile zhoustne, vypneme sporák ... a pastu necháme vychladnout. V dobře uzavřené nádobě vydrží v lednici až 12 ... dní, v mrazáku až osm týdnů. Houbové koření Dochucovadlo z hub může mít ... mnoho podob. Od klasického sypkého koření až po houbový sirup, ... který se hodí k vylepšení polévek a omáček.našem receptu půjde o druhou variantu a potřebovat k ... tomu budeme nasušené houby, ideálně hříbky nebo ryzce. Potřebujete: 50 g sušených hub, 1 cibuli, ... lžičku soli, sušené listy celeru, pepř a máslo na smažení Postup: Houby namočíme na 20 minut do ... horké vody. Na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Houby vyjmeme z vody a výluh ... nevyléváme! Doplníme ho vodou na 0,75 l a společně s houbami ho přidáme do pánve. ... Vložíme koření, byliny a vše pozvolna vaříme přibližně půl hodiny. Poté směs přecedíme ... přes jemné sítko. Houby nasypeme do plátýnka a ještě je vymačkáme, tekutinu ... zachytíme a přidáme k vývaru. Opět ji nalijeme do hrnce a svaříme na poloviční množství, ... dokud nezíská konzistenci sirupu. Ten lze uchovávat v lahvích nebo ho nalít do ... tvořítka na led. Je to praktičtější a sirup zůstane déle ... použitelný.   Zdroj: Houby v přírodě a na...

Nakládané houby v octě
Uložit recept!
recepty
recepty

Nakládané houby v octě

...houbám a receptů co z nich připravit je nepočítaně. Jedním ze způsobů jak si tuto pochoutku uchovat i ... na pozdější dobu, je sterilování. Vyzkoušejte recept na houby naložené v octě. Pro ... zavařování volte jen pevné a zdravé exempláře hub....

Americké okurky
Uložit recept!
recepty
recepty

Americké okurky

...okurky jsou naložené okurkové řezy v pikantním nálevu. Kdo má rád ostřejší chuť okurek, ten si je snadno v okurkové sezóně může připravit. Smícháním ... všech vedených ingrediencí si připravíme nálev. Neoloupané okurky a oloupanou cibuli nakrájíme ... na kolečka. Vše zasypeme solí a necháme stát asi tak 3 hodiny. Pak vodu kterou okurky pustily slijeme a okurky ... i s cibulí plníme do sklenic. Zalijeme nálevem, zavíčkujeme a zavařujeme při 70 stupních 20...

Slaný nálev na zeleninu základní recept
Uložit recept!
recepty
recepty

Slaný nálev na zeleninu základní recept

...zelenina ve slaném nálevu je pochoutka, kterou můžeme servírovat jako ... se také do omáček, polévek, dá se dusit i zapékat. Nakládat lze různé druhy zeleniny, například ... mrkev, papriky, kukuřici, cibulky, zelí apod. Zeleninu také můžeme různě kombinovat, a když ji zajímavě nakrájíme a navrstvíme, bude sklenice vypadat jako ... hotové umělecké dílko. Zeleninu nakládáme do různých nálevů a mezi nejoblíbenější ... patří octový a slaný nálev. Když naložíme do slaného nálevu například celer, můžeme navíc přidat lžičku cukru....

Grilování na roštu, na rožni nebo v alobalu
Uložit recept!
článek
článek

Grilování na roštu, na rožni nebo v alobalu

...z důležitých rozhodnutí každého kuchaře u grilu. Jednoduše je to tak, že podle druhu grilované ... také podle druhu grilu, vybere ten nejlepší. Grilování na rožni je jeden z nejčastějších ... způsobů. Na rožni ugrilujeme třeba celé selátko, nebo kuřátko. Pomocí grilovacích jehel či špízů dnes ... ugrilujeme nejen kousky šťavnatého masíčka, ale i zeleninu a ovoce. Na trhu je spousta druhů grilovacích ... jehel, takže si snadno vybereme. Důležité je pozvolné pravidelné otáčení, aby se ... jídlo grilovalo stejnoměrně. Takové ražniči třeba! Skvělá pochoutka. Na ... tenké plátky masa, uzenin, zeleniny a ovoce. Menší ryby někdy i celé. U tohoto způsobu ... čištění roštu, aby se zbylé kousky nepřepalovaly. Je tedy nutné čistit grilovací rošt i mezi ... grilováním různých potravin. Jsou k tomu vhodné pomůcky, různé kartáče, které ... společně s grilovacími kleštěmi a teploměrem na maso by měly být součástí našeho základního ... vybavení. Na alobalu, který obvykle pokládáme na rošt, grilujeme menší kousky, které nechceme navléknout na jehlici. A také ty, které by mohly ... propadnout roštem do ohniště. Rovněž tučnější masa raději položíme na alobal, ... než přímo na rošt, aby tuk nekapal do ohně. Můžeme použít běžný alobal, jehož konce zvedneme, ... aby tuk nestékal. Také existují alobalové misky a nádobí právě pro ... grilování. Šetrné grilování je to, když potravinu zabalíme ... tím zabráníme kouři, aby ovlivnil chuť jídla. Zakrytí zabrání přílišnému zhnědnutí jídla. Je ... tedy vhodné pro toho, kdo drží dietu. Folii bychom měli potřít trochu olejem, nebo do ... několik kousků másla, pokud grilujeme třeba zeleninu nebo netučná masa. Grilování není opravdu žádná ... informací od již zkušených kuchařů nikdy neškodí. Pak nemůže nic zkazit ani začátečník...

Zavařovací sezóna v plném proudu - zavařte si ovoce a zeleninu na zimu…
Uložit recept!
článek
článek

Zavařovací sezóna v plném proudu - zavařte si ovoce a zeleninu na zimu…

...jak konzervovat letošní úrodu ovoce a zeleniny. Dobře zavařené produkty vydrží i několik roků ve ... stavu, kdy jsou vhodné k další kuchyňské úpravě. Tato skvělá tradice našich babiček zpracování ... letního bohatství se vám v zimě bude hodit. Možná se budete divit, ale zavařování nemá zase ... tak hluboké kořeny. Ve světě začal se zavařováním okolo roku 1800 ... francouzský kuchař Nicolas Appert, když vynalezl sterilaci. Získal za ni cenu vypsanou ... a za utržené peníze založil první konzervárnu. U nás se hospodyně učily zavařováním uchovat ... známá kuchařka Marie Janků-Sandtnerová. Co vše se dá zavařovat? Hotová jídla ... se dají všechny druhy guláše, všechna masa s omáčkami, čína, španělské ptáčky, kuře na ... lečo s uzeninou a mnoho dalších masových jídel. Pozor, sklenice s omáčkou je lepší plnit méně - ... mohou při sterilizaci "utíkat". Hotová jídla nemasováZeleninová rizota, špagety ... s omáčkou, nebo zeleninou, bezmasé lečo, jednodruhová zelenina, ... směsi zeleniny a další nemasová jídla. MasoZavařujeme i samotná masa - mohou být již ... tepelně připravená vařením, nebo pečením, mohou být polovařená i syrová. V tom ... případě je musíme dodělat při samotném zavařování. Při teplotě 100°C sterilujeme maso ve sklenici 1 ... 5 - 2 hodiny, podle druhu masa. Pro zavařování mohou být použity všechny druhy ... nejvhodnější je asi vepřové, kuřecí a krůtí maso. Zavařit se prý dá i celá zabíjačka - zabíjačková ... ovar, jelita i jitrnice, škvarky se sádlem. Uzené, klobásy, dokonce i paštika. Zavařovat se ... dají i ryby a pokrmy z nich. ZeleninaZe zeleniny zavařujeme zcela určitě nejčastěji okurky. Nakládačky se zavařují v nepočítaně různých ... sladko-kyselých nálevech. Většina zavařujících má svůj "vyzkoušený a speciální" nálev. Další často zavařované zeleniny jsou - zelí, ... dýně, chřest, mladé kukuřičky a cibulky, česnek. Zavařují se nejrůznější zeleninové směsi, ... čalamády a čatní. Další možností zavařování jsou zeleninové ... protlaky a kečupy. OvoceZavařujeme hlavně ovoce zahradní - třešně a ... švestky, blumy a špendlíky, ale i rybíz a angrešt. Také lesní plody - mailny, ostružiny, borůvky a ... brusinky. Zavařovat můžeme i ovoce, které u nás neroste, ... ale je možné ho koupit - ananas, mango, kiwi a další. Zavařujeme také upravené ... ovoce - na. strouhaná jablka na závin. Základem zavařování je cukr, případně další umělá ... koření v podobě hřebíčku, skořice, badyánu.Zavařují se ovocné kompotové směsi, ovocná pyré, ... kapitolou zavařování jsou marmelády a džemy. SpecialityPopulární jsou pikantní pálivé papriky ... - kozí rohy, feferonky, chilli papričky. Oblíbená specialita k zavařování jsou také houby. ... Zavařují se v kyselých a sladkokyselých nálevech. Všechny houby nejsou pro zavařování vhodné. ... Zavařovat se dá i samotné koření a bylinky - na. kopr a zelený pepř. Způsoby zavařování Princip ... zavařování je poměrně jednoduchý. Do sklenice nalijeme vařicí či velmi horký obsah, který při ... a dojde tak ke vzduchotěsnému uzavření zavařeniny. Mnohdy tento způsob stačí, aby zavařenina ... vydržela čerstvá do zimy i do další sezony. Chceme-li mít jistotu, že se bakterie uvnitř ... nebudou množit, obsah ve sklenicích sterilujeme. Zavřené sklenice vložíme do vody a za určité ... teploty po danou dobu sterilujeme. Sterilovat sklenice můžeme v hrnci, v troubě, ... dokonce i v myčce. Zároveň je také potřeba k ovoci nebo zelenině ... přidat přírodní konzervant v podobě cukru, soli nebo octa. Velice důležité je hlídat při celém procesu ... hygienu. Sklenice bychom měli pečlivě vymýt, opláchnout ... čistou vodou a nechat volně uschnout na utěrce. Víčka nejprve dobře umyjeme, poté chvíli povaříme ... v hrnci a také je necháme pořádně uschnout. Sklenice můžeme před naplněním také sterilovat v ... troubě. Nejběžněji se zavařuje v hrnci. Buď v tom klasickém, nebo v hrnci přímo určeném k ... zavařování, ke kterému je přiložený teploměr. Do hrnce nalijeme vodu, zapneme plotýnku a vodu ... ohřejeme. Sklenice vložíme do vody, měla by sahat nad polovinu sklenic. Při teplotě okolo 80 °C ... zavařujeme 20 minut. Naplněné sklenice můžeme zavařit také v troubě. ... Připravíme si vyšší plech, do kterého nalijeme asi 2 cm vody. Do plechu vyskládáme ... sklenice tak, aby se nedotýkaly. Výhodou je, pokud si do trouby připravíme ... teploměr a budeme hlídat teplotu uvnitř. Troubu nejprve předehřejeme na 120 °C, když je ... předehřátá, můžeme teplotu snížit na 90 °C. Sklenice zavařujeme alespoň 30 minut, nejdéle asi ... 60 minut. Délku zavařování upravíme podle typu ovoce. ... Tvrdší zavařujeme déle než měkké ovoce. Voda se bude vypařovat, a tak je potřeba ji v ... průběhu zavařování dolévat. Na co si dát pozor Nejdůležitější při zavařování ... je dodržování hygieny. Sklenice a víčka musí být nepoškozená, důkladně ... vyvařená (neutíráme je, pouze necháme uschnout). Zavařovací hlavice musí být nepoškozená a musí ... dobře na víčku sedět, i ho dobře přimáčknout. Nezapomeňte dobře umýt syrové zavařované ... potraviny, a zavařujte jen ty kvalitní. Nálev nesmí být naplněný až k hrdlu lahve - víčko ... nemusí držet a potravina se zkazí. Doporučená mezera mezi víčkem a tekutinou je cca ... 1,5 cm. Pokud zavařujete maso, je optimální, když šťáva ... a tuk dosahují do 2/3 masa. Do zavařeného hotového jídla s omáčkou ... mouku ani smetanu, doplňte je až při přípravě. Nezavařujte hotové jídlo s cibulí - může zkvasit. Uzavřené sklenice nesmí po zavaření téci, když ... se obrátí dnem vzhůru. Zavařené sklenice označte datem, případě napište, co je obsahem. Pokud ... rozhodně ho nekonzumujte a bez milosti ho vyhoďte. Vyhnete se zkaženému žaludku, nebo podstatně ... horším potížím.   Velkou výhodou konzervace zavařováním například proti zamražení je i jednoduchá možnost ... uložení, kontroly a transportu. Zavařené potraviny jsou také ihned připravené k ... konzumaci i dalšímu zpracování podle jejich druhu nebo třeba jen ohřátí.  ...

Rychlý nálev na okurky
Uložit recept!
recepty
recepty

Rychlý nálev na okurky

...se neomylně blíží, tím i sezóna zavařování okurek. Stane se, že nám uprostřed zavařování dojde lák. Přidělat ho není problém...

Nálev na zeleninu
Uložit recept!
recepty
recepty

Nálev na zeleninu

...nálev je základ při sterilování zeleniny. Na. červené řepy....

Nálev na utopence
Uložit recept!
recepty
recepty

Nálev na utopence

...na utopence v tomto receptu stačí na 1 kg špekáčků a dvě velké cibule. Stačí je pak...

Okurky -  zdánlivě obyčejná zelenina
Uložit recept!
článek
článek

Okurky - zdánlivě obyčejná zelenina

...je známe, je to snad ta nejběžnější zelenina u nás. Okurkový salát nás provází celým životem. Je ... jednoduchý a není snad nikdo, kdo by ho neměl rád. Co ale vlastně víme, nebo spíš možná nevíme, o ... dva základní druhy, okurka polní a okurka salátová. Ta první se většinou nakládá do různých nálevů, ... tu druhou známe právě z těch salátů. Okurka k nám přišla z Indie a Číny a velmi dobře ... se u nás zabydlela. Pěstuje se snadno, je nenáročná a stačí jí správná zálivka a ... teplo. Obsahuje víc jak devadesát procent vody. Je tedy málo kalorická a proto je často používána ... při odtučňovacích dietách. Má v sobě také nezanedbatelné množství vitamínu C. Navíc obsahuje mnoho prospěšných minerálů, ... především značné množství draslíku. Takže zcela přirozeně pomáhá při odvodňování ... organizmu. Je vhodná pro ty, kdo trpí dnou nebo revmatismem. Dobře prospívá našemu krevnímu oběhu. Také kosmetický průmysl okurku s úspěchem používá ... při výrobě různých pleťových výrobků. Jsou ale nemoci, při kterých bychom se okurkám ... měli raději vyhnout. Jsou to nemoci srdce a cév, ledvin a žaludku. V ... těchto případech to s okurkami moc nepřehánějme. Oblíbené u široké veřejnosti jsou okurky naložené ve sladkokyselém nálevu. Někdo si je nakládá doma v osvědčeném a vyzkoušeném nálevu, ... někdo si snadno najde přesně ty, co mu chutnají, v obchodech. Všelijaké ty kvašáky a láčenky ... také nakoupíme na farmářských trzích ve větších městech i jinde. ... Zkrátka, většinou jíme okurky celý rok, mimo sezónu většinou ty konzervované. ... smaženým masům jako pikantní přílohu, používáme okurky také jako oblíbenou ingredienci u některých jídel. U těch studených jsou to většinou různé saláty, ... ať už je to ten domácí bramborový, kde použijeme okurky naložené, nebo saláty z čerstvé zeleniny doplněné ... zálivkou či dipem. Velmi často přidáváme čerstvou okurku a rajče ... jednoduše nakrájené na plátky jako osvěžující doplněk klasických jídel. ... Podle mnoha receptů můžeme okurky i tepelně upravovat. V omáčkách, pečených ... roládách apod. V okurkové sezóně bychom tedy měli maximálně ... využít tuhle zdravou a poměrně levnou zeleninu. A třeba si i pár kilo těch nakládaček sami doma naložit. A možná víc než míň. Je to jednoduché a ... rozhodně se budou hodit. Návod na jednoduchý nálev a pár receptů na jídla s okurkou najdete hned pod ... článkem....

Okurky, jak pěstovat a co se z nich dá všechno připravit
Uložit recept!
článek
článek

Okurky, jak pěstovat a co se z nich dá všechno připravit

...Rozhodli jste se pěstovat okurky? V tom případě vás jistě potěší, že na jejich ... dosáhnout s nevelkým úsilím velmi pěkných výsledků. Je třeba jen dodržet několik kroků, se kterými se ... můžete na následujících řádcích seznámit. Okurky se vysazují na záhonky od poloviny květnaVýsev ... okurek je realizovatelný již od poloviny dubna. Připravit si je třeba výživný substrát, jenž by ... měl být umístěn do kelímku o průměru 6-8 cm. Rozhodně byste neměli přelívat, protože nadbytek ... vody může způsobit až úhyn rostliny. V polovině května je vhodné přesadit rostliny na ... záhonek, protože jim už nehrozí ranní mrazíky. Na pohnojeném záhoně bude úroda vyššíPokud chcete ... být při pěstování nakládaček úspěšní, je nutné, aby se jejich záhon nacházel v závětří a současně byla půda dost ... vyhnojená. Neměly by přicházet na záhon, kde před nimi byly brambory nebo jahody. ... hnojem, který se nechá dva až tři týdny slehnout. Pravidelné zaštipování okurek urychlí ... vzešlých rostlin by měla být půda kyprá a čistá. Za pátým listem by měly být okurky zaštipovány, ... s postranními výhonky, to vše zrychlí sklizeň.  Okurky nevyžadují zalévání. Plísním se je možné bránit ... různými způsobyVětšina zahrádkářů vám potvrdí, že okurky jsou poměrně náchylné na plísně. Ty lze porazit ... jež je vhodné používat od začátku července. Další způsob boje s plísněmi představují také ... různá preventivní opatření. Jedním z nich je včasný výsev, kdy budete mít okurky sklizeny ještě předtím, než je plísně stačí napadnout. Další možností je nákup odolných okurek, ... jež jsou proti plísním imunní. Konečně je možné pěstovat okurky vertiko systémem. Ten je založen na tom, že rostliny neleží na zemi ... ale jsou naváděny do ok v síti, díky čemuž po dešti osychají ... rychleji a riziko výskytu plísně klesá. Nakládání okurek je českým národním sportemRadit na ... tomto místě s tím, jak nakládat okurky, by bylo nošením dříví do lesa. Každý ... pravděpodobně má nějaký svůj prověřený recept, na který nedá dopustit, případně jej není nijak ... komplikované dohledat na internetu. Vždyť nakládačky jsou spojeny s Českou republikou de facto ... stejně jako třeba pivo nebo houby. Uvádí se, že běžná rodina u nás spotřebuje až 80 ... sklenic nakládaných okurek ročně! Okurky mají netušené zdravotní účinkyNe každý patrně ví, ... že podle moderních výzkumů fungují nakládačky jako přírodní antidepresiva! Nakládané okurky s koprem mají totiž schopnost zvýšit hladinu ... znám jako hormon, jenž má schopnost zlepšit náladu. Současně jsou označovány i jako zásobárna sodíku ... a nádorová past....

Plněné houby
Uložit recept!
recepty
recepty

Plněné houby

...houby připravte jako předkrm, nebo pohoštění pro hosty k vínu. V houbové sezóně je ... ve větším množství také podávat jako lehký oběd. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do pekáče ... hlavičky hub a opečeme je krátce po obou stranách. Mezitím v misce smícháme sýr, bylinky, utřený ... česnek a máslo. Touto směsí houby naplníme a navrch nasypeme nakrájenou cibuli a také čtvrtky ... rajčat. Pekáč vrátíme zpět do trouby a houby pečeme asi 5 až 6 minut, až náplň zezlátne a ... začne probublávat. Pekáč vyjmeme z trouby, plněné houby ozdobíme...

Zapečené houby se sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené houby se sýrem

...ale také třeba s pečivem jako lehkou večeři. V houbové sezóně je to rychlé a chutné jídlo. ... Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Do vymazané zapékací misky položíme houby ... pokrájené na menší kousky. Posypeme je rozdrobeným sýrem, máslem nakrájeným na kousky, nasekanými vlašskými ořechy a nadrobno nakrájeným tymiánem. Zapékáme asi 10 minut, až se ... sýr roztaví a houby změknou. Hotový pokrm podáváme teplý...

Houby zapečené se smetanou a sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Houby zapečené se smetanou a sýrem

...se smetanou a sýrem jsou nejlepší z čerstvě nasbíraných hub. Jako příloha postačí čerstvé pečivo...

Syrovou nebo tepelně upravenou? Zvolte nejšetrnější způsob přípravy zeleniny.
Uložit recept!
článek
článek

Syrovou nebo tepelně upravenou? Zvolte nejšetrnější způsob přípravy zeleniny.

...úprava zeleniny rozhodně není žádná velká věda. Ale také je pravda, že u různých druhů zeleniny ... se může dost podstatně lišit. A necitlivým zacházením s ní se zbavujeme velké ... látek, které ten který druh zeleniny obsahuje. A to je jistě velká škoda. Špatnou tepelnou ... ztrácejí svou původní chuť, mění se jejich barva nebo konzistence. Takže se ještě připravujeme o ... jídla, příliš si nepochutnáme, a to také nechceme. Samozřejmě nejvíce vitamínů a minerálních látek ... obsahuje zelenina čerstvá. Takže se nabízí, že ideální je konzumovat ji syrovou. Třeba v ... salátech nebo jako přílohu. Ale ne každá zelenina je dobře stravitelná za syrova. Některé druhy ... zeleniny totiž tepelnou úpravu přímo vyžadují. A tady je dobré vědět, jak s kterým druhem ... zeleniny při tepelné úpravě zacházet. Dobře a správně připravené zeleninové jídlo je ... ho neměli nechávat jen vegetariánům a veganům. Připravili bychom se tím o velké gurmánské ... požitky. Takže věřte tomu, že rozhodně stojí za to, znát ... pár zásad při jeho přípravě. Za syrova je vhodné konzumovat zeleninu, která ... obsahuje větší množství vody. Tato zelenina obsahuje také množství vitamínů, hlavně vitamín C ... který se tepelnou úpravou ničí. Mezi tyto druhy zeleniny patří především všechny ... druhy zelených salátů, salátové okurky, rajčata apod. Můžeme z nich připravit různé ... saláty, nebo tuto syrovou zeleninu použít jako přílohu. Hlavně v teplém období roku ... čerstvé zeleniny, než těžší dušená či vařená jídla. Ta jsou nám prospěšná především v chladnější ... polovině roku, protože nás zahřejí a podpoří naše trávení. Zeleninu, která obsahuje větší ... a škrobu, raději před jídlem tepelně upravujeme. Jedná se například o brambory, mrkev, petržel, ... celer. Také květák, brokolici, kapustu, kedlubny a ... plody vaříme, dusíme, pečeme, krátce restujeme nebo vaříme v páře. Vaření v páře je k surovinám ... nejšetrnější, naopak nejvíce vitamínů a minerálů ztrácí zelenina ... dlouhým vařením. Krátké restování při přípravě třeba špenátu je ... také vhodnější než dlouhé dušení. Při přípravě zeleninových jídel, jak za syrova nebo s tepelnou úpravou, je důležité používat ... kvalitní tuky. Osvědčil se hlavně olivový olej, ghí (přepuštěné ... máslo), a hodně se začíná používat olej kokosový. Nesmíme zapomínat na zeleninu zpracovávanou ... protože ta je pro náš organizmus velmi přínosná. Kvašením se zvyšuje její stravitelnost, a ... je i přítomnost bakterií mléčného kvašení. K druhům nejčastěji používaným pro nakládání, ... patří například červená řepa, zelí, okurky nakládačky, cibule, papriky. Také si můžeme naložit ... hrášek, kukuřice, chilli papričky a mnoho dalších. Denně bychom měli mít na talíři zeleninu, a to ... jak syrovou, tak i tepelně upravenou. Známe mnohem více druhů než jsme tu uvedli a ... stovky receptů jak z nich připravit báječná jídla. Přílohy, hlavní jídla, lehké a zdravé svačiny a ... večeře. Kvalitní, čerstvá a pokud možno sezónní zelenina ... jídelníček nejen o chutné pokrmy, ale prospěje našemu zdraví....

Pár tipů jak kreativně zařadit ovoce a zeleninu do jídelníčku
Uložit recept!
článek
článek

Pár tipů jak kreativně zařadit ovoce a zeleninu do jídelníčku

...doporučení, která zveřejnil Státní zdravotní ústav. Jsou určena lidem, kteří ovoci a zelenině příliš ... těchto blahodárných plodů, než tomu bylo dříve. Jistě existují lidé nedotčeni láskou k ovoci a ... může to mít několik důvodů. Nevelká náklonnost k vypěstovanému se může ... některých odhadů v Česku trpí každý čtvrtý člověk. Může také za tím být nepříjemná zkušenost z ... dětství nebo mládí, kdy do vás ovoce a zeleninu tlačili horem dolem. Například v neblaze ... proslulých ozdravovnách. I takové případy existují. Leckdo je také na kyselinky obsažené v plodech ... alergický, ať už v syrovém nebo tepelně upraveném stavu. Někdo vyřazením zeleniny ... také snižuje množství sacharidů ve své stravě. To s sebou nese spoustu potenciálních nebezpečí. ... k solidní podrážděnosti, protože v těle chybí cukr. Dále vláknina, kterou ovoce a zelenina obsahují, ... cukru v krvi a podporuje zdravý trávicí systém. Tím pádem se můžete například přejídat, protože ... vaše tělo si prostě o potřebné živiny řekne. A nakonec možná to nejdůležitější. Ovoce a zelenina ... širokou škálu vitaminů, které jsou pro život navýsost důležité, a věřte, že je nikde jinde než v ... ovoci a zelenině nenahradíte. Hraje se vlastně o triumvirát vláknina... mikroživiny – voda. Vlákninu nestrávíte, ale funguje jako čistič ... správné množství zdravých bakterií ve střevech. Mikroživiny jsou minerální látky a vitaminy. A například ovocem do sebe přírodní cestou dostáváte ... nemalé množství vody. Skvělé! Z toho všeho vyplývá, že rostlinné plody ... představují nenahraditelnou součást našeho jídelníčku a ve výsledku našeho zdravého těla ... a zdravé duše. Kombinace listové zeleniny s ovocem Udělejte si obyčejný ... trochu bobulovitého ovoce či jakéhokoliv jiného. Řiďte se čistě podle svých chuťových preferencí. ... Kdyby se vám nápad nelíbil, tak si nakrájejte plnokrevný ovocný salát, nebo se ... ohlédněte do Řecka a doma servírujte řecký salát. Jako „dochucovadlo“ poslouží obyčejný balzamikový ... ocet a olivový olej. Kdybyste chtěli svoje saláty povýšit tak, že by z ... do nich přidat něco bílkovin – cizrnu, ořechy nebo kousek sýrce. Ovocný koktejl Během léta ... zmrazit a během zimy ho potom mít k dispozici. Velmi se doporučuje dát na mrazák třeba ... vám potom poslouží jako zdravý bonbon pro děti. Prostě jim dejte cucat zmrzlou jahodu. Paráda! V ... dejte zmrazené ovoce do mixéru, přilijte smetanu nebo mléko a v mžiku máte skvělý ovocný koktejl, na ... který tak nemusíte chodit do obchodního centra, nebo na něj čekat do léta. Hrátky s domácím ovocným ... jogurtem Vezměte si obyčejný bílý jogurt nebo odtučněný tvaroh a do něj naházejte jahody, ... borůvky, maliny či jakékoliv ovoce. A pusťte se do toho, nebo takto vyladěný jogurt ... dejte na mrazák a máte bezva jednoduchou domácí zmrzku. ... formiček, aby bylo jídlo pro vaše děti zábavnější. Vneste do své kuchyně lehkost a fantazii. ... Restovaná zelenina Nakoukněte do svých zásob. Vyškrábněte, co tam máte ze zeleniny. Tu potom ... orestujte na olivovém oleji tak, aby částečně změkla, a ... dokořeňte kořením podle chuti. Zkuste dbát na to, aby koření neobsahovalo příliš soli, jako se ... tomu dneska často děje. Perfektní by bylo, kdybyste sehnali pár čerstvých ... bylinek – libeček, oregano, petrželku. Pro větší „výhřevnost“ jídla můžete přidat trochu ... chilli papriček. Nakonec vlastně do restované zeleniny dejte, co vám ... chutná – těstoviny, maso nebo třeba vajíčka. Ovoce a zelenina na grilu Grilovaná zelenina ... bývá během léta častým návštěvníkem na zahradách a v parcích. Zeleninu můžete na gril ... klást nakrájenou na plátky, nebo ji můžete před grilováním na chvíli naložit do ... marinády. Ovšem grilovat se dá také ovoce, což málokdo ví. ... Výborně se na to hodí švestky, broskve, banány, ananas, jablka nebo jahody s mátou. Vždycky odstraňte ... pecky a grilujte pouze několik minut. Na talíři můžete grilovanou zeleninu servírovat s ... trochou jogurtu. Chlazené polévky Mercedesem mezi chlazenými ... které se připravuje z rozmixovaných rajčat, okurky, zelené papriky, červené cibule, chlebové kůrky, ... trochy olivového oleje, soli, pepře a kmínu. Výborná chlazená polévka je také ta jahodová ... polévka nebo borůvková polévka (rozmixované borůvky s jogurtem ... letních dnech představují balzám pro tělo i duši. Čerstvá zeleninová šťáva Doporučený denní ... vám poskytne 150 až 200 ml zeleninové šťávy. Náš tip. Vezměte rajčatový džus a přidejte do něj ... doporučenou denní dávku rybího oleje, který najdete v tresčích játrech. Olej musí být zbavený ... rybího aroma. Ten můžete koupit například v lékárnách. Tímto vylepšeným rajčatovým ... omega-3 mastných kyselin a vitaminů A a D. Zeleninové pomazánky Pokud opravdu nemáte rádi zeleninu v syrovém nebo nějak tepelně upraveném stavu, ... zkuste zeleninovou pomazánku s tvarohem. A třeba i ochucené avokádo s trochou tvarohu. Nebo vařený špenát jako dip. Obrátit pozornost také...

Houby zapečené s pórkem
Uložit recept!
recepty
recepty

Houby zapečené s pórkem

...si můžeme připravit místo klasické smaženice. Nejlepší je směs čerstvých lesních hub ale v...

Houby  plněné špenátem, chlebem, česnekem a bylinkami
Uložit recept!
recepty
recepty

Houby plněné špenátem, chlebem, česnekem a bylinkami

...chlebem, česnekem a bylinkami jsou báječný předkrm. Voňavý houbami a čerstvými bylinkami. Troubu ... předehřejeme na 180 stupňů. Houby očistíme a odstraníme jim nožky. Na pánvi na ... olivovém oleji pak krátce osmahneme na tenké plátky nakrájené nožičky ze všech čtyř hub. ... a ještě 3 minuty za stálého míchání vše smažíme. Nakonec přidáme nasekaný špenát, krátce ho společně ... se vším podusíme a směs dochutíme solí a pepřem. Na vymazaný plech naskládáme vedle sebe ... hlavičky hub a na každou navrstvíme hotovou podušenou směs.Plech vložíme do ... předehřáté trouby a houby pečeme 6 až 8 minut do měkka. Pak plněné houby ... přeneseme na podnos a servírujeme je teplé...

Zapečené houby s rýží
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené houby s rýží

...použijete místo masového vývaru zeleninový, pochutnají si i vegetariáni...

Rady a triky jak uchovat zeleninu co nejdéle čerstvou…
Uložit recept!
článek
článek

Rady a triky jak uchovat zeleninu co nejdéle čerstvou…

...už máte zeleninu z vlastní zahrádky nebo tu kopovanou. Víte jak však jak ji správně ... řešení, jenže spoustě plodinám lednice spíše škodí. Jak tedy nejlépe zaopatřit zeleninu aby vám co ... v lednici se dozvíte z následujících řádků. Nic před skladováním neomývejte Je jasné, že ... chcete mít zeleninu krásně čistou než ji uskladníte do komory či do ... lednice. Voda však zelenině škodí, pokud najdete na vašich plodinách nějakou špínu, použijte raději ... vlhčený hadřík. Umývání totiž může odstranit jejich přirozený ... povrch zeleniny, kterým se brání proti hnilobě. Suché prostředí je ideální Pokud je budete ... ve vlhkém prostředí, podporujete jejich plesnivost. Dobrým trikem je umístit do krabičky mezi ovoce ... či zeleninu papírový ubrousek, který perfektně absorbuje ... přebytečnou vlhkost. Chladnička zelenině škodí Né každé zelenině ... chladnička svědčí. Papriky, okurky a rajčata uchovávejte mimo ledničku, při pokojové ... teplotě! Může se jinak stát, že zelenina bude nepříjemně slizká. Pokud umístíte ovoce do ... chladničky, mnohem rychleji se kazí. Krájenou zeleninu uchovávejte ve vodě Pokud vám zbyde nakrájená a ... oloupaná zelenina, máme pro vás skvělý trik. Do uzavíratelné nádoby nalijte trochu studené ... vody a vložte do lednice. Zelenina bude druhý den krásně čistá a můžete ji použít do ... salátu. Tma svědčí bramborám, cibuli a česneku Pokud je ... budete uchovávat na jednom místě společně, začnou se rozrůstat jejich ... výhonky a stanou se nejedlými. Pokud nemáte vyloženě prostor, kde je tma, můžete...

Houby – magické plodiny, které si lidé „ochočili“
Uložit recept!
článek
článek

Houby – magické plodiny, které si lidé „ochočili“

...se kdysi přidělovaly nadpřirozené schopnosti. Podle dávných příběhů se určité houby zjevovaly o ... půlnoci, aby k ránu zase mizely pod zem. Už v těch dobách měl někdo raději houby jedovaté, ... ale my stručně popíšeme základní druhy hub jedlých. Sice se jejich magické kouzlo vytratilo, chuť a ... konzistence však zůstaly naštěstí stejné. Nejběžnějším druhem hub jsou žampiony. Pěstované ... jsou nejpopulárnější ze všech pěstovaných hub. Je to asi pro jejich příjemnou a nevtíravou chuť ... a vůni. I ty větší žampiony mají zavřené kloboučky, které ... bývají tmavě bílé. Velké žampiony koupíte s otevřenými kloboučky. ... obchodě v regálu, kloboučky tmavnou a poškozují se. Kupujte tedy co nejsvětlejší. Pokud jsou žampiony ... zabalené v celofánu nebo igelitovém pytlíčku, přendejte je do pytlíku ... papírového, ať houby „dýchají“. V plastikových obalech se houby snadno zapaří, ... pak budou oslizlé, kašovité a i zdraví škodlivé. Houby sladujte v lednici. Někdy můžete v obchodem narazit na žampiony hnědé, které mají daleko ... výraznější houbovitou chuť a vůni a jsou masitější. Polní žampiony se velmi podobají těm pěstovaným ... a mají po uvaření výbornou chuť. Poznáte je podle širokých, plochých otevřených ... klobouků.Polní žampiony jsou k dostání zejména na podzim. Hlídejte si jejich čerstvost, protože ... rychle podléhají zkáze. Pokud jsou polní žampiony někde poškozené, nevadí ... jsou čerstvě sklizené a zároveň jsou křehké. Polní žampiony spotřebujte co nejdříve. Houby ... pod tekoucí vodou, stačí je otřít vlhkým hadříčkem. Pokud žampiony nemají příliš ztmavlý klobouk, ... není nutné jej loupat. Pamatujte na to, že houby obsahují spoustu vody, která se při tepelné ... úpravě dostává ven. Proto je smažte na středním plameni a odkryté, aby se voda z nich ... hned vypařila a houby se nedusily ve vlastní šťávě. Houby taktéž při smažení nasávají spoustu tuku. ... Proto na pánev používejte trochu másla nebo trochu dobrého olivového oleje. Polévka se ... dohněda, ale bude stále těšit fantastickou chutí. Pokud používáte pouze klobouky hub, jejich nohy ... můžete použít do náplně, polévky nebo na vývary. Hlíva ústřičná Tyto houby rostou na tlejícím ... dřevě a po několik let se objevují na jednom místě. Když si místo zapamatujete, je velká ... pravděpodobnost, že tam najdete po nějakém času další várku hlívy ústřičné. ... rohlíky, protože jde houbu pěstovanou ve velkém. Hlívy ústřičné se vyznačují měkčí konzistencí než ... ale zároveň mají plnější chuť a jsou velmi vydatné. Hlívy by měly být pevné a svěží. Stejně jako u ... kde zůstanou déle čerstvé a kde se nezapaří. Přípravu hlívy ústřičné zbytečně neprotahujte, jinak budou gumové a ztratí svoji chuť. U větší kousků ... vyhoďte nohy, protože budou i po uvaření tuhé. Šitake Houby šitake se staly populárními i v našich končinách, proto zmiňme pár řádek o nich. ... Vzhledem připomínají hnědé žampiony, ale mají poněkud nakyslou chuť ... a frivolní konzistenci. Vybírejte kousky, které jsou na omak pevné. ... Uchovávejte v papírovém sáčku a nejdéle tři dny. Při tepelné úpravě vyhoďte nohy, které bývají ... tuhé. Houby šitake jsou poměrně větší než ostatní houby, a tak na přípravu potřebují delší čas, který ... a držte striktně podle příslušného receptu. Jestliže jste se rozhodli přidat houby šitake do ... a potom je promíchejte s francouzskou zálivkou. Hřib pravý U nás vlastně synonymum pro ostatní houby, etalon a nejžádanější úlovek vycházek do lesa. ... oříškovou chuť a rozmanité praktické využití. Malé kousky nakládejte do octa, větší potom ... můžete rychle osmahnout jenom na másle a podávat s bylinkami. Velmi populární je ... které potom uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. Liška jedlá Pro leckoho je právě tato houba tím ... nejlepší, co nám les v podobě hub může nabídnout. Lišky jedlé vypadají na pohled moc hezky, ... překrásná žlutooranžová barva láká ke konzumaci. Lišky také voní po sušených meruňkách nebo ... citrusových plodech. Pokud si chcete vychutnat jejich chuť, opečte je jen tak na pánvi na másle. Nicméně ani pomalým vařením neztrácejí nic na své...

Nakládané houby se zeleninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Nakládané houby se zeleninou

...se houbařská sezóna nás nutí, zamyslet se nad tím, jak a s čím, si své nasbírané houby naložíme. Co třeba se zeleninou? Zavařovací ... sklenice a víčka umyjeme. Připravíme si zavařovací hrnec, hlavu na ... zavíčkování, kleště na vyndavání sklenic. Papriky umyjeme, zbavíme pecek. Vezmeme si ... cibuli a spolu s paprikou rozkrájíme. Odložíme stranou. Vezmeme si košík a houby ... zbavíme nečistot. Na prkénku si je rozkrájíme a vysypeme do hrnce. ... Osolíme. Přidáme vodu a dáme přejít varem. Slijeme přebytečnou vodu z hub a nasypeme je do ... vyšší nádoby. Přisypeme rozkrájenou papriku a cibuli. Osolíme. ... Přidáme trochu octa. Přilijeme olej. Nakonec dáme rajský protlak a osladíme. Všechny ... suroviny smícháme. Směs nandáme do zavařovacích sklenic. Zavíčkujeme. Naskládáme do zavařovacího hrnce. Doba zavařování je ... 20 minut na 100 °C. Tuto českou dobrotu servírujeme s chlebem k...

Zapečené houby s vejci
Uložit recept!
recepty
recepty

Zapečené houby s vejci

...houby s vejci podávejte jako předkrm. Nebo je nabídněte svým hostům při posezení u vína. Vždy...

Polévka z bažanta nebo koroptve
Uložit recept!
recepty
recepty

Polévka z bažanta nebo koroptve

...z bažante nebo koroptve se dělá hlavně po honech, ale máte-li ... možnost někde pořídit bažanta nebo koroptev, zkuste tento báječný recept...

Polévka z kachních nebo husích drůbků
Uložit recept!
recepty
recepty

Polévka z kachních nebo husích drůbků

...recept je další variace na drůbeží polévku, tentokrát z kachních nebo husích ... drůbků. Polévka se vyznačuje výraznou , plnou chutí a vydatností...

Španělské kuře s chorizem nebo klobásou a rýží
Uložit recept!
recepty
recepty

Španělské kuře s chorizem nebo klobásou a rýží

...kuřecí jídlo, které bude chutnat célé rodině. Dobrý oběd i večeře. Vyzkoušejte Španělskou ... delikatesu. Rozpálíme si nepřilnavou hlubokou pánev. Osmahneme si nakrájené ... kuře, tak aby byli kousky osmahlé ze všech stran. Nakrájíme chorizo nebo klobásu na plátky nebo ... menší kousky. Přisypeme do pánvu a řádne osmahneme. Z ... pánve vyjmeme maso a osmažíme cibuly asi 3 minuty. Přimícháme rýži a vrátíme maso. Pánev ... a přidáme olivy, fazole, sůl, pepř a tymián. V přiklopené pánvi vaříme jídlo na nízkém ... plamenu minimálně 10 minut. Kuře by mělo být křehké a rýže pořádně uvařená....

Maková náplň do buchet nebo do závinu
Uložit recept!
recepty
recepty

Maková náplň do buchet nebo do závinu

...náplň do buchet nebo do závinu může vystřídat vaši oblíbenou ... tvarohovou. Je také velmi dobrá...

Jablečná náplň do závinu nebo na koláče
Uložit recept!
recepty
recepty

Jablečná náplň do závinu nebo na koláče

...náplň do závinu nebo na koláče, taky ji můžeme použít když pečeme ... klasické buchty. Je jednoduchá a oblíbená...

Kvašáky
Uložit recept!
recepty
recepty

Kvašáky

...neboli rychlokvašky, jsou okurky naložené v solném nálevu. Mějme na paměti, že na 1 l ... vody potřebujeme 400 g soli. Okurky používáme nejčastěji velké až přerostlé. Okurky důkladně omyjeme. Stejně tak i vinné listy, ... snítky kopru a kořen křenu. Křen nakrájíme na kolečka. Na naložení použijeme velkou skleněnou nebo kameninovou nádobu. Okurky propícháme na ... několika místech vidličkou a naskládáme je do nádoby, prokládáme je kolečky křenu ... koprem a vinnými listy. Připravíme si silný solný roztok a zalijeme ... jím okurky tak, aby byly zcela ponořeny a ještě je zatížíme, ... aby se nedostaly na povrch. Pak ještě dolijeme nálev až k hrdlu nádoby. Necháme okurky v klidu kvasit. ... Po 7 až 14 dnech by měly být hotové. Je třeba je ochutnat. Jsou-li hotové, dáme je do ... chladna. Nálev může být někdy trochu zakalený, ale to není na ... závadu. Fotografie: Wikimedia...

Pravé italské parmazánové rizoto
Uložit recept!
recepty
recepty

Pravé italské parmazánové rizoto

...nás, co někdy pokoušel zdánlivě jednoduchý recept na klasické rizoto, tedy tradiční severoitalský ... rýžový pokrm, narazil na problémy s konzistencí nebo chutí. V tomto receptu se pokusíme odhalit taje ... skvělého italského rizota, jaké nacházejí na jídlo nároční Italové na svých stolech. Známá ... konzistence dosáhnete pomalým vařením v bujónu. Jenže tak jednoduché to není. Najít můžete i rady ... jak rizoto míchat a kdy přidávat naběračky teplého vývaru. A přesto vaše rizoto ... vypadá skvěle jenom 5 minut. Pak se rizoto změní v hmotu. Nicméně pro ty, ... podle nátury, a to během dlouhých a studených zim. Rizoto lze dokonce použít k rozptýlení dětí, ... že těstoviny jsou jediným přijatelným sacharidem. Minulý rok byl jako dělaný pro to, ověřit si ... oblíbené a zaběhnuté recepty našich oblíbených jídel, protože jsme byli skoro ... všichni doma. A tak se dalo narazit na poznání, že některé konvenční postupy nejsou ... kde co se zdálo být povinné, povinné není a naopak. Někdy je prostě dobré pravidla ignorovat. ... kolem horkého rizota a rovnou se pojďme podívat na čtyři mírně kontroverzní názory na rizoto. ... Nemusíte rizoto stále míchat a nemusíte to dělat na varné desce. Rizoto je krémové, protože použité ... odrůdy rýže jsou bohaté na škrob. Vzhledem k tomu, že rizoto vaříte v poměrně ... velkém objemu tekutiny, škrob se dřív nebo později v pokrmu objeví a vytvoří tu krásnou ... krémovou strukturu. S tímto zjištěním můžete přestat lítat pro půl ... a hodit za hlavu neustálé energické míchání rizota. Italské rizoto lze totiž také vložit do trouby a ... nechat ho vařit v troubě. Místo míchání se třeba věnujte dětem a radši ... nemyslete na to, kolik času u sporáku byste strávili. ... Zatímco v jídlech, která jsou složitější na ingredience, se chutě rozloží, v rizotu se chutě naopak koncentrují. A s přidáním trochy vody se tyto ... chutě také zvýrazní. Často totiž rizoto chutná tak nějak plechově a ... nepříjemně. S přidáním vody se chutě vyjasní, takže ... parmazánové rizoto je opravdu parmazánové. Neexistuje jediné a direktivně nařízené ... kterou v podobě vývaru a vody do rizota přidáváte. I ti nejlepší kuchaři na konci vaření množství a ... tím i konzistenci musí korigovat. Někdy totiž rizoto připomíná louži, někdy z něj ... jde postavit iglú. Jedině neustálým zkoušením, opakováním úspěchů a ... omylů se doberte té správné míry. Nehledě na to, že vaříte lidem, jejichž soud vám bude vždy nakloněn. Když rizoto splňuje všechny atributy ... proto, že rýže má úžasnou jemnost a bohatou chuť. Vedle toho můžete do rizota přidat houby, ... luštěniny, chřest nebo zelenou zeleninu. Všechno přidané na hotové rizoto, kdy vynikne ... krémovým rizotem a třeba orestovanými houbami nebo nasypaným mátovým hráškem...

Pečená zeleninová příloha
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečená zeleninová příloha

...zeleninová příloha je pikantní a šťavna. Třeba k přírodním řízkům nebo grilovanému masu. ... Můžete si přidat i jinou zeleninu nebo bylinky, podle chuti...

Cuketová omeleta
Uložit recept!
recepty
recepty

Cuketová omeleta

...omeleta jako příloha, nebo jako rychlé a zdravé jídlo. Možná k snídani, nebo...

Pečený losos
Uložit recept!
recepty
recepty

Pečený losos

...pečeného lososa je velice jednoduchá a rychlá. Můžete si ho vzít sebou do práce ke svačině nebo ... k obědu. Jako přílohu zvolte tmavé celozrnné pečivo, zeleninu nebo zeleninový salát...

Slaný pudink s pórkem a sýrem
Uložit recept!
recepty
recepty

Slaný pudink s pórkem a sýrem

...pocit, že pudink a chleba k sobě odjakživa patří. Což je dost divný. Ale sami uvidíte, že ... nemyslitelné se stává chutným a navíc zdravým. A když si ještě počkáte, až bude sezona pórků, to ... znamená, že budou ještě šťavnatější a lahodnější, tak tento recept na slaný ... pudink si prostě zamilujete. Zkuste vyrazit na trh ve středu, jestli máte nějaký poblíž. Uvidíte ... že uprostřed týdne jsou pulty naprosto plné a nikde nic nechybí, jak se to stává ... někdy o víkendu. Pro tento slaný pudink s opečeným chlebem musíte ... pórek nakrájet na pěkná, stejně velká kolečka, a pomalu jej vařit na másle, dokud nezměkne a nezkaramelizuje, až vám ... z jednoho potěšení do druhého, ještě většího. Takhle jednoduše vytvoříte klasický slaný ... a stačí vám k tomu pouze toto: toastový chleba nakrájený na kostičky, sýr, bylinky a směs mléka nebo smetany a vajec. Co se týká tvaru, velikosti a ... do pekáče o rozměru 22,5 × 32,5 centimetrů. Toto je perfektní způsob, jak ho sníst, protože ... jej potom jednoduše nakrájíte na plátky. Když si ho dáte na snídani, můžete na něj dát ... opečenou slaninu. Nebo si na to usmažit vejce, i když už v samotném pudinku ... vejce je, ale to nemusíte nikomu říkat. Na oběd si můžete dát svůj plátek se zeleným salátem ... a kouskem proscuitta. Nebo kdykoliv s oblíbeným kouskem masa. Někdo se ... vyrovnává s tím, že něco může být ještě lepší. Tento recept je pro takovéto lidí téměř ideální. ... – a máte prostě skvělé a jednoduché jídlo ať už na večeři, oběd, svačinu nebo snídani. Originální ... má jemnou, delikátní a tvárnou chuť, který funguje. Zároveň však má potenciál k vylepšení. Můžete ... přidat víc pórku nebo víc sýra. Můžete přidat další restovanou zeleninu nebo ... parmazán. Jedná se fakt o velice flexibilní recept. Na jeden pekáč budete potřebovat tyto ... suroviny. Zdvojnásobte množství a i tak krásně se vejdete...

Omáčka Alfredo na těstoviny
Uložit recept!
recepty
recepty

Omáčka Alfredo na těstoviny

...doplňkem k těstovinám, kuřecímu masu, bramborám nebo k jakémukoliv předkrmu, kterému chcete přidat ... chuť. Pokud jste hledali autentickou a opravdu ... o bchodě moc jste asi nepochodili, zkuste to na vlastní pěst! Budete překvapeni, jak ... neuvěřitelně snadné to je. Umístěte hrnec na mírný oheň, a přidejte olivovým olej. Přidejte ... nechte ho zpěnit česnek s bílým pepřem a smetanou na mírném ohni za občasného míchání. Nechte to ... po dobu několika minut, dokud není česnek voňavý. Nasypte parmazán a nechte omáčku zahustit na 8 ... minut. Nadále pravidelně míchejte, aby se zabránilo ... připálení. Nechte vařit dokud nezhoustnout klidně o pár ... minut déle. Jakmile má omáčka správnou konzistenci, pomalu ... vmícháme sýr mozzarella. Jakmile jerozmícháno do hladka, je omáčka ... připravena na těstoviny, brambory, zeleninu nebo cokoliv jiného...

Grilovaný marinovaný  steak
Uložit recept!
recepty
recepty

Grilovaný marinovaný steak

...marinovaný steak je jednoduché ale skvělé jídlo. A chuť dobře naloženého a grilovaného hovězího ... masa je pro mnohé z nás velmi lákavá. Všechny přísady do marinády ušleháme ve velké ... míse. Maso do mísy vložíme a dbáme na to, abychom potřeli marinádou celý kus. Necháme ... steak ležet v marinádě v chladnu nejméně 2 hodiny. Ale nejlépe by bylo marinovat maso do druhého dne. Po této době vložíme maso do grilu vyhřátého na vysokou teplotu a zprudka ho grilujeme 1 až 2 ... minuty z každé strany. Pak maso uložíme do chladnější části grilu, gril ... zavřeme a grilujeme ještě několik minut. Hotové maso vyndáme z grilu, zabalíme ho do ... potravinové folie a necháme 15 minut odležet. Pak maso ostrým nožem nakrájíme napříč na ... jednotlivé porce. Steaky můžeme podávat třeba s brambory nebo ... rozhodně bychom k nim ale měli přidat čerstvou zeleninu nebo salát...

Kuře s brambory a zeleninou
Uložit recept!
recepty
recepty

Kuře s brambory a zeleninou

...s brambory a zeleninou připravíme v jednom hrnci. Je to snadno obměnitelné jídlo, podle toho jakou zeleninu nebo bylinky použijeme. Vykostěná kuřecí stehna osmažíme na pánvi na oleji ze všech stran. Ve ... velkém hrnci osmahneme na oleji nadrobno pokrájenou jarní cibulku, zasypeme moukou a ... zamícháme. Předem osmažené kuře vložíme do hrnce, zalijeme ... přidáme kostky kuřecího vývaru, brambory a mrkev nakrájené na kostky. Přivedeme k varu a zakryté ... pokličkou dusíme asi 20 minut. Potom přidáme hrášek a odkryté vaříme dalších ... 5 minut. Nakonec okořeníme hořčicí a směsí nadrobno pokrájených bylinek. Již nevaříme...

Cuketový nákyp
Uložit recept!
recepty
recepty

Cuketový nákyp

...lehká a voňavá, lahůdka která vám jistě zachutná. Z čerstvé zeleniny a se svěží chutí a vůní ... to je ta pravá večeře pro horké letní dny. Mladé cukety a mrkev omyjeme a nahrubo nastrouháme. Na pánvi na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku spolu s utřeným česnekem. Do ... velké mísy nasypeme nastrouhanou mrkev s cuketou, přidáme cibuli s ... česnekem, vejce, dvě třetiny nastrouhaného čedaru, prášek do pečiva, krupičku, nasekané bylinky, důkladně promícháme a podle chuti ... osolíme a opepříme. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou ... moukou. Cuketovou směs nalijeme do pekáčku, rozetřeme do výšky přibližně 3 ... cm a povrch posypeme zbytkem čedaru. Pečeme v předehřáté troubě (170 stupňů) asi ... půl hodiny dorůžova. K nákypu můžeme podávat naloženou zeleninu nebo čerstvý zeleninový salát...

Gyros z krůtího masa
Uložit recept!
recepty
recepty

Gyros z krůtího masa

...omáčkou je jednoduché jídlo, které budete mít rádi. Je už na vás, jakou zvolíte přílohu, zda hranolky ... a čerstvou zeleninu, nebo jen kousek pečiva....

Staročeská houbová omáčka
Uložit recept!
recepty
recepty

Staročeská houbová omáčka

...jsou výborné i v sušené formě, a právě sušené houby jsou základem pro tuto výbornou tradiční omáčku. ... Podávat se dá s masem, nebo samotná s čerstvým chlebem....

Utopenci podle Pohlreicha
Uložit recept!
recepty
recepty

Utopenci podle Pohlreicha

...podle Pohlreicha jsou pikantní a pochutnáte si na nich znamenitě. Možná jedna dávka nebude stačit...

Vánoční bramborový salát
Uložit recept!
recepty
recepty

Vánoční bramborový salát

...salát patří na vánoční stůl stejně jako smažený kapr nebo rybí ... polévka. Je to pochoutka, kterou si ale můžeme připravit i ... kdykoliv během roku. Salátové brambory uvaříme ve slupce nejlépe ... den předem. Uvaříme natvrdo vejce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do velkého hrnce dáme vařit ... důkladně očištěnou kořenovou zeleninu společně s černým pepřem, bobkovým listem, novým ... kořením, trochou soli a cukru. Když je zelenina měkká, necháme ji vychladnout a pak nakrájíme na ... kostičky. Nakrájíme najemno i nakládané okurky a cibuli. Brambory oloupeme, narájíme na ... kostky a všechno dohromady smícháme ve velké míse. Přidáme nakládaný hrášek, majonézu, jogurt, ... ochutíme octem, nálevem z okurek, hořčicí a mletým pepřem podle vlastní ... chuti. Vejce opatrně přimícháme nakonec. Hotový salát pak necháme v chladnu uležet pár...

Velikonoční vaječná tlačenka
Uložit recept!
recepty
recepty

Velikonoční vaječná tlačenka

...po Velikonocích, protože většinou zbude spousta natvrdo vařených vajec. Co tedy potom s nimi? Kromě ... třeba pikantní velikonoční vaječnou tlačenku. Je lehká a lahodná a v chladničce nám vydrží i ... několik dní. Vaječná tlačenka spolehlivě splní funkci lehké ... svačiny nebo rychlé večeře, což jsou takováta jídla, která ... by to v jejich případě chtělo něco už připraveného. Velikonoční vaječná tlačenka je prostě ideální ... varianta....

Nakládaný zelný salát
Uložit recept!
recepty
recepty

Nakládaný zelný salát

...zelný salát nám vydrží v ledničce i týden. Je to pikantní příloha třeba k masu, ale hlavně ... vitamínová bomba, která nám velmi prospěje. Zelí očistíme, rozkrojíme, odstraníme košťál a ... nakrájíme ho na tenké nudličky. Stejně tak očistíme a nakrájíme i okurku, mrkev a ... papriku. Všechnu zeleninu nasypeme do velké skleněné nebo keramické nádoby a ... promícháme. Všechny přísady na nálev nalijeme do misky a promícháme je. Mícháme tak ... dlouho, až se cukr a sůl úplně rozpustí. Pak zalijeme nálevem nakrájenou zeleninu, ... uzavřeme víkem a dáme chladit do ledničky nejméně na 1 hodinu...

Farmářské brambory
Uložit recept!
recepty
recepty

Farmářské brambory

...brambory nepotřebují žádnou přílohu. Je tam všechno. Zelenina, maso, vejce, houby...

Francouzské dušené hovězí  s houbami a pomerančem
Uložit recept!
recepty
recepty

Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem

...masa a přidáním pomerančové šťávy a kůry. Podáváme je s těstovinami nebo s rýží. Doba ... je sice trochu delší, ale výsledek stojí za to. Hovězí maso nakrájené na kostky dáme do ... 1 lžící olivového oleje a 3 1/2 šálky červeného vína. Celer, mrkev, cibuli a česnek nakrájíme na ... kousky. Směs pořádně promícháme. Celý pepř, bobkový list a hřebíček vložíme do ... sáčku z tenkého plátna, přidáme do hrnce a vše necháme marinovat v ... lednici 24 hodin. Během této doby dvakrát promícháme. Druhý den ... hrnec z lednice, odstraníme sáček s kořením a maso. Necháme vše při pokojové teplotě. Z hrnce ... vyjmeme také nakrájenou zeleninu. Do zbylé tekutiny přilijeme víno a přivedeme k ... varu. Povaříme asi 5 minut a sundáme z plotny. Přidáme rajčatový protlak, promícháme a necháme ... stranou. Na pánev dáme máslo a olivový olej. Rozpálíme na vysokou teplotu a přidáváme postupně ... hovězí maso. Asi 5 minut maso po všech stranách prudce opékáme. Pak maso vložíme do hrnce s protlakem. Do ... pánve dáme zbývající máslo, olivový olej a zeleninu. Osmahneme do znědnutí zeleniny (asi 5 minut). ... Pak přidáme zeleninu do hrnce s masem. Ma pánvi teď lehce osmahneme nakrájené houby. ... Hrnec s masem, zeleninou a marinádou dáme na plotnu, vložíme znovu sáček s kořením a necháme ... zvolna dusit při občasném promíchání asi tři a půl ... hodiny. Pak zkontrolujeme, zda je maso měkké, přidáme ... podušené houby, pomerančovou kůru a šťávu, osolíme a opepříme. Nakonec vyjmeme sáček s kořením a jídlo je hotové...

Ragú z hovězích žeber
Uložit recept!
recepty
recepty

Ragú z hovězích žeber

...z hovězích žeber je opravdu pochoutka. Trochu déle trvá celé vaření, ale rozhodně to ... stojí za to. Sušené houby namočíme do dvou hrnků horké vody. Hovězí žebra ... omyjeme, osolíme a opepříme. Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej a ... žebra na něm opečeme, asi 3 minuty po každé straně. Pak je odložíme stranou. Na zbylém tuku nyní ... zpěníme cibuli, mrkev a celer. Opékáme, dokud zelenina trochu nezměkne, pak ... přidáme česnek a důkladně promícháme. Zeleninu vyjmeme a do rozpáleného hrnce přidáme sardelovou ... protlak a za stálého míchání to prudce osmahneme. Pak vrátíme zpět zeleninu a přilijeme červené ... víno. Vše přivedeme k varu a vaříme, dokud se polovina tekutiny neodpaří. Nyní přidáme naložená rajčata, ... worcestrovou omáčku, hořčici a namočené houby i s vodou. Nakonec přidáme nasekaný rozmarýn, ... oregano, tymián a bobkové listy. Do toho všeho vložíme opečená žebra a zalijeme ... vodou nebo kuřecím vývarem. Žebra musí být potopená. Pokrm přivedeme do ... dusíme 2 až 3 hodiny, až maso odpadne od kostí. Pak maso a kosti vyjmeme a odstraníme bobkové ... listy. Zeleninu v hrnci částečně rozmixujeme ponorným mixérem, ... maso nakrájíme na menší kousky a vrátíme zpět do hrnce. Pokrm ... a pak z povrchu ragú odstraníme přebytečný tuk. Hotové ragú necháme do druhého dne v chladnu. ... Můžeme podávat s polentou. Před podáváním ještě můžeme přidat směs zvanou...

Hledejte dál

Když nikde, tak na internetu budou Sladkokyselý nálev na houby míchanou zeleninu nebo okurky . 4 recepty

Kde najít informace



×