Články o Tvarohová pomazánka s vejcem, ředkvičkou a cibulkou . recept

Sdílejte obsah s přáteli

Články o Tvarohová pomazánka s vejcem, ředkvičkou a cibulkou . recept pro Vaší inspiraci nejen v kuchyni. Chcete-li se o Tvarohová pomazánka s vejcem, ředkvičkou a cibulkou . recept dozvědět více, přečtěte si články, jejichž hlavním tématem je Tvarohová pomazánka s vejcem, ředkvičkou a cibulkou . recept. Přejeme zajímavé čtení!

Co dětem k večeři? Přece pomazánky!
Uložit recept!
článek
článek

Co dětem k večeři? Přece pomazánky!

...uspěchané době jsme všichni „masírováni“ reklamami. Aniž bychom to tušili, předkládají nám co je ... dobré a co ne, a bez čeho rozhodně nemůžeme žít. Někdo komerčním sdělením podléhá více, někdo méně. Ale co na nás lidi platí nejvíce, to jsou ... všelijaké farmaceutické výrobky či přípravky. Člověk chce být zdravý a z reklamy nabyde dojmu, ... zaručeně nemůže mít dostatek vitamínů a minerálů. Obzvláště maminky si pak lámou hlavu nad tím, zda ... proto, že jeho organismus nemá všeho dostatek. Ale toho se vůbec nemusíme bát! Vždy je lepší ... cestou, než z chemicky připraveného prášku. Pokud dítěti budeme dávat dostatek zeleniny, ... mléčných výrobků a ryb, nemusíme se ničeho bát. Zde máme pro vás několik tipů na pomazánky, které ... k večeři, a které dodají tělu vitamíny a minerály. Červenka čočkováTato pomazánka je z červené ... kyselinu listovou, železo, selen, fosfor a zinek. Mimo jiné červená čočka je vhodná pro děti od ... ukončeného osmého měsíce života. Jak na to? Nejdříve na másle orestujeme nadrobno ... cibuli a na hrubou nastrouhanou mrkev do zlatova. Poté přidáme červenou čočku, zalijeme vodou a ... uvaříme doměkka. Nakonec lehce osolíme, rozmixujeme a přidáme ... bylinky dle chuti dítěte, např. petržel, bazalku, majoránku.. (nebo žádné). ... má vaše ratolest ráda avokádo, je to jedině dobře. Obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek – z ... draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď a železo. Pomazánka je velice snadná – zralé avokádo rozmačkáme ... jsme vyndali klíček, přidáme žervé a trochu soli. Mažeme na čerstvé pečivo a posypeme jarní cibulkou. CizrnkaPokud máme dostatek času – naložíme ... cizrnu na několik hodin do vody a poté uvaříme. Jestliže čas nemáme, koupíme cizrnu sterilovanou. ... látek vápník, hořčík, železo, mangan a draslík. Jak na pomazánku? Cizrnu rozmixujeme, přidáme ... oleje, lučiny dle chuti, sůl a pažitku a je hotovo. Dobrou chuť...

Francouzské brambory
Uložit recept!
článek
článek

Francouzské brambory

...brambory máme a rádi se o něj s vámi podělíme. Několik rad pro přípravu brambor:Brambory pečené ... pára mohla unikat a brambory při pečení nepukly. Pokud chceme mít brambory rychleji upečené, ... grilovací jehlu, ta se stane dobrým vodičem tepla. Pečení tak zkrátíme o cca 15 minut.Brambory ... péct i oloupané a během pečení je potíráme olejem. Při zapékání brambory můžeme posypat nakrájenými ... čerstvými bylinkami.Pokud se nám brambory opékají po povrchu rychleji, ... než potřebujeme, zakryjeme je alobalem. Recept na francouzské brambory Suroviny: 1 kg ... 2 dkg housky nebo formu, ¼ l mléka, 2 dkg sýra. Příprava: Brambory uvaříme, prochladlé oloupáme ... a nakrájíme na plátky. Klademe je do vymazaného pekáče střídavě s masem ... a kropíme je tukem. Zejména poslední vrstvu pomastíme a posypeme ... sýrem. Když se brambory asi 10 minut pečou, zalijeme ... pokrm mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali vajíčka. Brambory upečeme do růžova a francouzské brambory ... jsou hotové. Francouzské brambory Suroviny: 800 g brambor ... Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vymažeme máslem, rozložíme do ní ... vrstvu brambor a osolíme. Na brambory dáme vrstvu nakrájeného nebo umletého ... masa, na ni položíme plátky vajec a mírně osolíme. Vrstvy střídáme, poslední musí být z brambor. ... Rozpustíme máslo a brambory pokapeme. V předehřáté troubě krátce zapečeme. Potom si ... rozšleháme mléko nebo smetanu s vejcem, osolíme a zalijeme brambory. Posypeme nasekanou ... pažitkou a zapékáme 30 – 40 minut dozlatova. Zapékané brambory se slanečkem nebo rybou ... ryby, 1 cibule, 5 dkg tuku, 1 – 2 vejce, ¼ l mléka. Příprava: Slanečky oloupeme, namočíme na několik ... pak je zbavíme kostí a na drobné kousky usekáme. Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do misky skládáme vždy vrstvu brambor, kterou ... zasypeme rybou a osmaženou cibulkou. Povrch pomastíme a po zapečení zalijeme mlékem s ... vejci. Zapečené brambory s houbami Suroviny: 1 kg ... 10 dkg tuku, 1 cibule, kmín, ¼ l mléka, 2 vejce. Postup: Na tuku a cibulce dusíme nasolené ... nakrájené houby s kmínem. Vařené brambory nakrájíme na plátky a skládáme do ... vymazaného pekáčku vždy vrstvu brambor, vrstvu hub.Končíme vrstvou brambor. Po zapečení zalijeme ... pokrm mlékem a rozkvedlanými vejci. Zapečené brambory se zelím Suroviny: 50 dkg ... zelí, 10 dkg slaniny, 1 cibule, sůl, kmín, pepř. Postup: Hlávkové zelí jemně nakrouháme a krátce ... podusíme se solí a kmínem. Do vymazaného pekáče dáme vrstvu vařených brambor ... cibulí, a tak pokračujeme, až skončíme brambory. Ty pokropíme slaninou. Brambory při pečení trochu ... podlijeme polévkou nebo vodou. Opékané brambory s pórkem a uzenkami Suroviny: ... oleje a opečeme na něm uzenky nakrájené na kolečka. Po opečení vyjmeme ze zapékací mísy a odložíme ... stranou. Do zapékací mísy přidáme zbylý olej a vsypeme ... pórek. Za stálého míchání jej tři minuty opékáme. Pak přidáme brambory, které jsme si nakrájeli na ... dohromady opékáme, až brambory začnou zlátnout. Vsypeme plátky uzenky, přidáme křenovou omáčku, ... promícháme a ještě 2 – 3 minuty opékáme. Potom směs stáhneme z ohně a přidáme do ní sýr, ... dochutíme solí, pepřem a jemně promícháme. Zapečené brambory s liškami Suroviny: 800 g ... Oloupané brambory nakrájejte na silnější kolečka. V osolené vodě povaříme 5 – 7 minut. Cibuli ... oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Česnek oloupeme a nasekáme nahrubo. Jarní cibulky ... omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Houby pečlivě očistíme, ale neproplachujeme. ... Menší necháme vcelku, větší překrojíme na polovinu. Ve větší pánvi rozpálíme olej a necháme ... zesklovatět cibuli s česnekem. Potom přidáme houby a brambory a vše orestujeme. ... Přisypeme kmín a papriku. Osolíme a opepříme a důkladně promícháme. Směs ... do trouby a při 180°C asi 15 minut zapékáme. Zapečené brambory posypeme snítky tymiánu,...

Jak na kynuté těsto?
Uložit recept!
článek
článek

Jak na kynuté těsto?

...se všeobecně traduje, že příprava je náročná. Těsto nemusí vykynout a výsledek je nejistý. Ale ... opak je pravdou, není se čeho bát. Pečení buchet, vánoček, koláčů či koblih po pár ... vyzkoušení bude hračka. Základní recept Na kynuté těsto budete ... 80g másla, špetka soli a tuk na vymazání plechu. Nejdříve si uděláte kvásek – do 100ml vlažného ... přidáte lžíci cukru, lžíci mouky a zamícháte. Přikryjete ubrouskem a necháte v teple cca 10 ... minut stát. Mezitím mléko rozmícháme s vejcem a cukrem, to ... do mísy s moukou, přidáme kvásek a rozehřátý tuk. Těsto uhněteme vařečkou, musí se tvořit bubliny, ... posypeme troškou mouky a zakryjeme utěrkou. Necháme na teplém místě vykynout. Poté z těsta ... co potřebujeme (koláče, vánočku, rozpeky, aj.) Dáme na plech a ještě necháme chvíli kynout. ... Těsto potřeme tukem nebo vejcem těsně před pečením. Předehřejeme troubu a pečeme na 180°-200°C cca 5 ... 15 minut, dle velikosti pečiva. Rady a tipy Záleží na tom, co chcete z kynutého ... těsta upéct. Pokud se chystáte na koláče, buchty či koblihy ... může kynutí trvat i 40-60 minut. U tužších těst musíte počítat s kynutím cca 3 ... hodiny. Pozor! Pokud vám těsto nevykyne, může být špatné ... droždí – připravte nový kvásek. Kynuté těsto se dá připravit i ze sušeného droždí ... přidáváme ho však o polovinu více než čerstvého. Čerstvé droždí uchovávejte v chladničce a ... spotřebujte co nejdříve po zakoupení. Čerstvé droždí by mělo mít svou typickou nakyslou ... vůni, obsahuje živé kultury tzv. kvasinky. Proto se nechávají kynout ve vlažném mléce, horké ... mléko či sůl by zabránilo jejich množení. Vykynuté těsto ihned zpracujeme, jinak popraská, ... vyschne a upečené pečivo nebude tak vláčné. Péct můžeme i na pečícím papíře či alobalu. A ... nižší, těsto bude kynout dál a bude se rozbíhat. Pokud bude teplota příliš vysoká, budete mít...

Jak uvařit hlávkové zelí
Uložit recept!
článek
článek

Jak uvařit hlávkové zelí

...jeho základní druhy: hlávkové, pekingské a čínské. Všechny tři druhy zelí můžeme jíst za syrova nebo ... je můžeme upravovat tepelně. Zatímco pekingské a čínské zelí u nás zdomácnělo ... kuchyni, jako příloha k masu, pradávnou tradici. Dnes si můžeme vybrat z mnoha odrůd hlávkového ... zelí bílého i červeného. Oboje zelí je důležitou součástí mnoha světových ... české, maďarské, rakouské a v mnoha dalších. Již odedávna se hlávky zelí uchovávaly v chladu, ... nakrájené zelí nechalo vykvasit se solí a kmínem. Toto kvašené zelí je zdrojem velkého množství ... je samozřejmě našemu organizmu velmi prospěšná. Kromě kvašeného zelí, z kterého můžeme v naší ... zelí tepelně upravené vařením nebo dušením. Jako příloha k pečeným masům je dušené zelí ... prostě nezbytné. Existuje spousta lety prověřených receptů na ... přípravu této zeleniny. Je jedno, jde-li o zelí bílé či červené, obojí má ... (například ke zvěřině), k jiným zase zelí bílé. Pokud připravujeme dušené zelí ze zelí již ... vodou, abychom odstranili přebytečnou kyselost. Není to nutné pokaždé, záleží na kyselosti nálevu ... ve kterém je zelí naložené. Potom zelí překrájíme na menší kousky. V kastrole ... nebo oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Když cibule zesklovatí, přidáme k ní kysané zelí, ... kmín, sůl, trochu cukru a podlijeme vodou. Zelí takto dusíme přibližně 20 minut doměkka, pak ... octem, cukrem nebo solí a už jen krátce provaříme. Při přípravě dušeného zelí z čerstvé hlávky, ji ... na čtvrtiny a zelí nakrájíme na nudličky. Nakrájené zelí pak nasypeme do hrnce, zalijeme ho ... a s trochou kmínu a soli ho vaříme téměř doměkka. Potom vodu slijeme a zelí, stejně jako to kysané, ... podusíme v kastrole na tuku s cibulkou, trochu podlijeme a úplně nakonec zahustíme ... trochou jíšky a dochutíme. Někdo zamíchá do červeného zelí ve finále trochu ... pikantní marmelády. Také je možné na zahuštění použít místo jíšky ... nastrouhaný syrový brambor. V některých receptech na přílohové zelí se ... vylepšit tak, že ho posypeme na talíři osmaženou cibulkou nebo slaninou. Zkrátka, receptů na přípravu ... nebo třeba k vepřové pečeni, je nekonečně mnoho. Někdo má rád zelí kyselejší, někdo sladší, někdo ... ho má rád zahuštěné, někdo ne. Rozhodně je to velmi chutné a hlavně zdravé jídlo...

Top 10 českých polévek
Uložit recept!
článek
článek

Top 10 českých polévek

...je jídlo, které člověk zná odpradávna. Tento tekutý a většinou teplý pokrm se obvykle ... hrnci a na celém světě existují stovky jeho druhů. Jsou polévky slané, sladké, teplé i studené, ... zahuštěné i čiré. Základními ingrediencemi pro vaření polévek jsou ... druhy mas, nespočetné množství bylinek a koření. A pak samozřejmě nudle a další těstoviny, rýže a ... mnohé další polévkové zavářky, nebo krutonky. Některé polévky si už rovnou spojujeme se zeměmi ... kde vznikly a kde je jejich obliba největší. Třeba francouzská cibulačka nebo bujabéza, ruský ... většinou ochutnáváme na svých cestách po světě. Ale ani u nás doma není o typicky české a známé ... polévky nouze. A je těžké vybrat z nich tu nejoblíbenější. Je ... pravda, že pro každého z nás to může být jiná. Ale těchto deset z nich se o prvenství rozhodně ... uchází : 1. BramboračkaSytá, zahuštěná polévka, co voní po ... houbách a majoránce. Je plná zeleniny a její chuť je nezaměnitelná. ... hlavní jídlo, když ji doplníme čerstvým pečivem. V zimním období, když se vracíme promrzlí z ... bruslení či lyžování, nás skvěle zahřeje a nasytí. 2. KulajdaDalší polévka, kde hrají prim houby, ... ať už čerstvé nebo sušené. Lahodná nakyslá chuť a smetanová jemnost jsou ... jejím specifickým rysem. Bývá nazývána královnou houbových polévek a v ... jižních Čechách právem vládne. Stejně jako předchozí bramboračka, i tato polévka ... může být jediným chodem oběda nebo večeře. Vaříme ji po celý rok (v létě třeba s čerstvě ... houbami) a snadno ji připravíme během půlhodiny. 3. Dršťková polévkaTrochu delší čas na vaření ... odradit od přípravy této husté a voňavé dobroty. Dršťky jsou vyhledávanou lahůdkou po celém světě ... dají koupit i předvařené a nakrájené na kousky. Tato polévka je typickou přesnídávkovou polévkou. ... říz a není divu, že je jednou z nejoblíbenějších. 4. ČesnečkaČirá polévka, která nás postaví na ... nohy. Pro její říznou chuť si na ní s vděčností ... během celého roku a v chřipkovém období obzvlášť. Její další skutečně velkou předností je to, že je ... připravena během chvilky. Kromě chlebových krutonků ji můžeme obměnit třeba ... tím, že hotovou porci posypeme strouhaným sýrem.   5. Zelňačka s klobásouPikantní polévku z ... den předem a bude ještě lepší než čerstvá. Původní „Valašská kyselica“ je dnes s různými ... obměnami gastronomickou lahůdkou. Kysané zelí je bezesporu prospěšné našemu zdraví ... ostřejší koření bude chutnat i větším dětem. 6. Hovězí polévkaNěkteré slavnostní obědy se nemohou ... obejít bez hovězí polévky. Sice je s její přípravou trochu víc práce, ale ... voňavý, silný a posilující vývar za to stojí. Kromě toho můžeme pokaždé polévku obměnit jinou ... zavářkou. Přidáme-li třeba k nudlím ještě játrové knedlíčky ... vznikne skutečná delikatesa. 7. Květáková polévkaSnadná a rychlá chuťově výrazná ... polévka. Zjemněná vejcem je kulinářským zážitkem. Můžeme k ní přichystat třeba krutony z pečiva ... nebo nasucho opečenou topinku. Skvělá je k večeři nebo jako první chod oběda. 8. Rajská polévkaNěkdo ji nemusí pro její ... svéráznou chuť a někteří ji právě pro ni milují. Můžeme ji připravit z čerstvých rajčat nebo z ... rajčatového protlaku. S protlakem je příprava rychlejší, ale dejme si ... pozor na kvalitu kupovaného protlaku. Polévka je krémová a jemná a hodí se i jako lehká ... svačina. 9. Gulášová polévkaHustá masová polévka, typická ... jednou z nejznámějších přesnídávkových polévek. Je výrazná svou hustotou a ostřejší chutí. ... gulášová polévka je přece jen docela něco jiného. 10. Vánoční rybí polévkaMálokde chybí na ... stejně jako vánoční kapr a bramborový salát. Každá rodina už má většinou svůj oblíbený recept. ... recept je jednoduchý, klasický a roky prověřený. Zvládnou ho i ti, kdo ještě nikdy rybí polévku ... nevařili. Jsou lidé, kteří polévky vůbec nejedí. A pak jsou tu ti kteří si život bez nich nedokáží ... představit. Na závěr musíme dodat, že nejenže nám polévky ... pro nás z gastronomického hlediska velký význam. Některé povzbudí naše chuťové buňky a připraví je ... na další jídlo. A některé jsou tu pro to, aby nás důkladně ... nasytily. Polévka dodá našemu organizmu tekutiny, zahřeje ... nás a dodá nám energii. V tomto našem uspěchaném světě jsou polévky...

Velikonoční tvoření
Uložit recept!
článek
článek

Velikonoční tvoření

...svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. My se ale dnes podíváme na nenáboženské ... žlutými kuřátky, housaty, jehňaty a mláďaty vůbec. Pučící stromy a keře, pomalu se zelenající tráva, ... slunce, které zase začíná hřát. To se nám líbí, přicházející jaro v nás evokuje ... začátky a pro tohle všechno máme velikonoce rádi. Jednou z pěkných českých velikonočních tradic je ... hodování. Velikonoční pečeně, velikonoční nádivka, mazanec, ... velikonoční beránek, vaječný salát, vajíčková pomazánka, velikonoční jidáše, to všechno jsou klasická ... jídla, která si připravujeme právě o velikonocích. Používáme k tomu spoustu čerstvých zelených ... nebo si natrháme na zahradě mladé kopřivové listy. Jedním z tradičních symbolů velikonoc je barvení ... vajec. Bez pomlázky, koledníků, pištících děvčat, ... vajíčky, by velikonoce nebyly velikonocemi. Krásně malovaná vejce jsou prostě nutností pro ... z vrbového proutí a samozřejmě koleda pro chlapce . Co třeba tahle? Hody, hody doprovody, dejte ... snese jiný,za pecí v koutku,na vrbovým proutku….. Barvení vajec: Samozřejmě, domácí vejce jsou ... ale většina z nás se musí spokojit s kupovanými. Lepší na barvení a zdobení jsou bílá, ale i hnědá ... vejce můžeme bez obav použít. Vajíčka nejprve uvaříme. Důkladně je očistíme a ... ponoříme do studené vody. Vodu přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Pak ... vejce vyjmeme a ihned je ochladíme ve studené vodě. Zastavíme tak vaření a vejce se budou dobře ... loupat. Dnes koupíme v obchodech barvy na vejce i s ... spolehlivě na jakoukoliv barvu si zamaneme. Můžeme ale obarvit vajíčka jinými, přírodními ... cestami. Nahnědo obarvíme vajíčka v cibulových slupkách. ... do které jsme zároveň přidali cibulové slupky. Je jich potřeba hodně, takže si je můžeme ... průběžně sušit předem. Do vody můžeme nasypat i špetku soli, mělo by to ... zabránit popraskání vajec. Krásně žluté barvy vajíček dosáhneme obarvením v ... mleté kurkumy, lžičky octa a špetky soli ve vodě. Chceme-li mít zelená vejce, obarvíme je ... ve vodě s trochou špenátových listů, soli a octa. Červená vejce zase získáme obarvením v červeném ... víně, někdo s úspěchem používá červenou řepu. Příprava kraslic: Jednou z překrásných ... velikonočních dekorací jsou kraslice. Není složité si je vyrobit i doma. Klidně do toho ... můžeme zapojit děti a jejich fantazii. Nejprve si musíme připravit a vyfouknout vajíčka. ... Stačí k tomu sklenička a ostré nůžky. A samozřejmě syrové a dobře očištěné vejce. Na ... dírku a současně propíchneme i vaječnou blanku. A teď už jen foukáme a foukáme a druhou dírkou ... odtéká vnitřek vajíčka do připravené skleničky. V této době pečení najdou vyfouknuté žloutky i ... bílky samozřejmě spoustu uplatnění. Vyfouknuté vajíčko můžeme navléknout na špejli a ... dále zdobit. Malovat je můžeme vodovkami, fixem či pastelkami, ... semenech, nebo v barevném posypu pro cukráře. Umíme-li háčkovat, můžeme kraslicím uháčkovat ... čepičky. Můžeme kraslice polepit kousky látky, protáhnout ... a zavěsit je na dekoraci z větviček stromů či keřů. Přírodní dekoraci si připravíme třeba jednoduchým ... a přidáním snítky zelené bylinky nebo větvičky. Takto ozdobená vejce naskládáme do proutěné misky. Možností je nekonečně mnoho a můžeme tu uplatnit ... své vlastní jedinečné nápady. Z bílých kraslic si můžeme také například ... když je všechny spojíme do kruhu protažením stužky. Mezi jednotlivé kraslice pak uvážeme barevné ... plsti, podle toho co máme doma a co se nám líbí. Velikonoční osení: Barevná vajíčka, uložená do ... tím správným dekoračním prvkem, který nesmí chybět. Kromě nízké keramické nádoby potřebujeme trochu ... substrátu a hrst obilí (ječmen, pšenice). Měli bychom obilí zasít tak 3 týdny předem. ... pokojové teplotě a na světle necháme obilí vyrůst. Pokud jsme nezaseli včas, můžeme si zelený ... trávníček připravit z řeřichy nebo z čočky. Tam to trvá jen přibližně týden, než zeleň vyrazí ... z půdy. A pak už si jen svěže zelené osení ozdobíme ... barevnými vajíčky, nebo třeba houfem kuřátek. Šlehání vrbovými proutky je často spojováno s ... se přírody a s jejím předáváním na člověka. Velikonoce jsou svátky veselé, plné dávných ... tradic a radovánek. Hostíme se navzájem dobrým jídlem a pitím, ... si tohle vítání jara společně s rodinou a přáteli. Radujeme se, protože po té nekonečné studené zimě...

Opomíjené druhy zeleniny
Uložit recept!
článek
článek

Opomíjené druhy zeleniny

...recepty vycházely z toho, co se u nás vypěstovalo. Od nepaměti v kuchyni připravujeme zelí, mrkev, ... dále také květák, fazolky, hrášek a kedlubna. V posledních letech se nám otevřely nové možnosti ... fenykl, čekanka, artyčok, batáty, chřest a avokádo. Zde si popíšeme některé z nich. Artyčok Artyčok ... přesněji v Bretani a v některých oblastech Itálie. Později se rozšířil do Střední Ameriky a USA. V ... běžně k sehnání v různých potravinových řetězcích. Z této rostliny je jedlá pouze část s ... nerozvinutými listy, dalo by se říct lůžko. Proto je dobré kupovat menší artyčoky. Celý ... se povaří a pak se odstraňují listy a stonek. Fenykl Se pěstuje převážně ve středomořských ... oblastech. Původně pochází z Řecka a je hojně využíván v ... jejich kuchyni. Vůně a chuť připomíná anýz, vzhledově spíše ... cibuli. Při jeho výběru dbáme na to, aby byl pevný, bílý ... nebo světle zelený. V kuchyni se používá syrový do salátů, dušený ... nebo zapečený. Avokádo Avokádo už je běžněji používané v naší ... kuchyni. Používá se dužnatá část, slupka se oloupe a vyjme ... se poměrně veliká pecka. V obchodech je bohužel většinou nezralý – zelený. ... Dužina je pak tvrdá a trpká. Vybírejte proto tmavě fialovo-zelené. Dužina je ... pak měkká jako máslo. Výborná je pomazánka z něj se solí a česnekem, ale i na sladko ... s banány je též lahůdkou, zejména pro děti. Dá se také kombinovat s krevetami či kuřecím ... masem. Čekanka Pěstuje se převážně v Itálii a je zde ... hojně používána v místní kuchyni. Má velice křehké listy a nahořklou chuť. Používá ... salátů nebo k dekoraci studených a teplých jídel. K dostání je bílá či červená. Batáty Batáty jsou ... také známé pod názvem sladké brambory. Nejhojněji se používají ve Střední Americe a Asii. Jsou to hlízy povijnice jedlé. Vzhledem opravdu ... (uvnitř spíše oranžové) a po uvaření sladké. Velice chutné se smetanovou omáčkou a kari...

Paleo strava, už jste o ní slyšeli?
Uložit recept!
článek
článek

Paleo strava, už jste o ní slyšeli?

...paleo strava, je způsob stravování a životní styl. Někdy bývá také označována jako dietní režim. ... v roce 2011, kdy měl jen několik zastánců. V posledních letech se jejich počet zmnohonásobil. Mnoho lékařů a odborníků se nemůže shodnout se ... tohoto stylu v prospěšnosti pro lidský organismus. O co tedy jde? Podstatou je návrat k potravě, ... kterou jedli naši předkové, teda spíše prapředkové. Prostě lidé v období paleolitu. V tomto období ... ještě neznal zemědělství a byl to lovec + sběratel. Zastánci paleo stravy totiž věří, že náš ... nedělá dobře, hlavně průmyslově zpracované výrobky. S tímto názorem však někteří odborníci nesouhlasí ... že člověk se za staletí stravě přizpůsobil. Jaký je jídelníček? Zastánci paleo stravy ... jako jsou obiloviny, luštěniny a brambory. Samozřejmě také všechny výrobky potravinářského ... sušenky, různé polotovary, těstoviny, apod. Proto paleo dieta není snadná. Zde se opět ... v dětství, kdy je mléko jeho hlavním zdrojem. Zastánci paleo diety jí hodně zeleniny, ve které ... ale mnoho dalších vitamínů a minerálních látek. Jí také maso, ryby, vejce, ořechy, semínka, ovoce ... houby, olivový a kokosový olej, sádlo. Nesmíme zapomenout, že vyřazují sacharidy, kávu, ... ale čaj je povolen. V malém množství je povolené červeného víno a ... hořká čokoláda obsahující min. 70% kakaa. Díky dobře sestavenému jídelníčku člověk zhubne, ... a pokud stravu dodržuje, už nepřibere. Ještě je důležité zmínit, že tato dieta je celkem ... a vyřazení cukrů je pro mnohé velký problém. Příklad jídelníčku Pro představu zde pro vás ... máme paleolitický jídelníček na jeden den. Snídaně: ovocný salát s ořechy nebo zelenina s ... vejcem smaženým na kokosovém oleji. Oběd: Zeleninový salát s kuřecím masem, hrst ... ořechů. Večeře: Ryba se zeleninou. Ke svačinám je vhodné ovoce a ořechy, které ... zahání chuť na sladké. Po celý den je dobré pít pramenitou vodu. V...

Avokádo je super ovoce!
Uložit recept!
článek
článek

Avokádo je super ovoce!

...jídelníček? Pokud ne, tak je na čase jej zařadit. Je plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. ... jeví spíše jako zelenina, řadí se mezi ovoce. Má hruškovitý tvar, tmavozelenou až fialovou ... slupku a světložlutou měkkou dužinu. Uvnitř plodu se nachází poměrně velká kulatá ... pecka, která není jedlá. Avokádo původně pochází z Mexika, kde jej ve své ... Aztékové a považovali jej za afrodiziakum. Nejstarší nalezená semena divokých avokád jsou ... stará přibližně 7 tisíc let. Proč je avokádo tak zdravé? Avokádo obsahuje ... vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Z vitamínů tedy vitamin C a E, které jsou účinné ... antioxidanty a bojovníci s bakteriemi. Dále vitamin H, K, B1, B3 a B5. Zde je důležité ... která je zdrojem energie pro lidský organismus. Nenasycené mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné ... se o kyselinu linolovou, palmitovou a olejovou. Avokádo obsahuje celkem velké množství oleje, ... cholesterolu, při regeneraci jater a močových cest. Používá se i do kosmetiky a regeneruje pokožku. ... výraznou chuť, ale když se dochutí, je vynikající. Nejznámější je asi pomazánka z avokáda, kdy se ... se, přidá se česnek a pár kapek citronové šťávy. Pokud nejde snadno rozmačkat, není plod zralý. ... s banány a máte luxusní přesnídávku pro děti. Avokádo se také používá do salátů, výborné je s ... tofu a nudlemi. Můžete jej také nakrájet na plátky, posolit,...

Špenátová dieta
Uložit recept!
článek
článek

Špenátová dieta

...známe špenát. Je to jednoletá listová zelenina, která se ... pěstuje v mnoha odrůdách. V naší kuchyni se používá poměrně často, ať už v ... listy přidáváme syrové do zeleninových salátů. Naše vzpomínky na něj z dětství jsou asi spojené ... především se svalnatým Pepkem námořníkem. Zřejmě to má na svědomí skutečnost, že špenátové ... listy obsahují značně velké množství bílkovin. Právě proto by měl být špenát důležitou součástí ... se bílkoviny vyskytují poměrně sporadicky. Ale kromě bílkovin špenát obsahuje také značné ... množství vitamínu A a hodně beta-karotenu. Je bohatý i na minerály, jako jsou vápník, fosfor ... a draslík. Díky špenátu dodáme našemu organizmu i kyselinu ... listovou, niacin a biotin.  To vše nám pomáhá při prevenci cévních a ... srdečních onemocnění. Špenát posiluje naše vlasy, nehty, sluch, ... zkrášluje nám pleť a pomáhá s poruchami spánku. Mýtus o velkém množství železa ve špenátu je ... stejné množství jako jakákoliv jiná zelenina. Přesto je pro naše zdraví velmi přínosný. A ... potravin vhodných při redukčních dietách. Špenátovou dietu, která nám pomůže shodit nějaké ... a budeme se po ní cítit lépe, držíme pouhý týden. Je docela možné, že po tomto týdnu nebudeme moci ... nebudeme jíst téměř nic jiného, ale stojí to za to. Bohužel po takto odlehčeném týdnu musíme opatrně ... metabolickému syndromu, neboli jojo efektu. Příklad jídelníčku při špenátové dietě: Pondělí ... ml jablečného džusu, koktejl podáváme vychlazený. Během špenátové diety bychom měli striktně ... pitný režim a vypít kolem dvou litrů tekutin denně. Nejlépe ve formě bylinkových čajů z různých bylin ... nebo čisté pitné vody. Také ovoce, které jíme denně k dopolední svačině, ... měli konzumovat čerstvé a střídat jeho druhy. Špenátová dieta je poměrně levná a recepty na ... ze špenátu najdete snadno i  na naších stránkách. Můžeme se po ní cítit velmi dobře, protože špenát ... je velmi lehký a naši trávicí soustavu nezatíží. Nevýhodou této diety je to, že ji lze držet ... opravdu jen krátkodobě. I tak ale bývá úspěšná a efektivní....

Tipy na dětské svačinky
Uložit recept!
článek
článek

Tipy na dětské svačinky

...To je jedna z nejčastějších otázek všech maminek. Samozřejmě, že možností je mnoho, ale časem dojde ... fantazie. Proto jsme pro vás připravili tento článek. Je ... kostí, kloubů, svalů, ale i vlasů, nehtů a pleti. Samozřejmě nesmíme zapomínat na mozek. Správná ... dítěte opravdu důležitá, můžeme tím ovlivnit mnohé.Takže zapomeňte na bílé rohlíky se salámem, ... bílé, kynuté koláčky, šátečky, koblihy z pekárny. Nebo sušenky, oplatky a slané krekry…. To všechno ... je totiž chudé na živiny a těžké na trávení. Takovými potravinami dodáváme do těla pouze ... nekvalitní tuky a v podstatě organismus zatěžujeme. Dobré je také myslet na to, že jaké stravovací ... si budou dlouhou dobu držet, třeba i celý život. Takže jak připravit zdravou svačinku?V dnešní ... máme pestrý výběr surovin, což je veliká výhoda. Zde máme několik tipů na originální méně či více ... náročné svačiny.Snad nejjednodušší a nutričně velice bohaté jsou ... svačiny z chia semínek. Chia semínka nasypte do misky, zalijte mlékem či ... přidejte jogurt a nechte nabobtnat. Poté ozdobte čerstvým ovocem či domácí marmeládou ... nebo medem a oříšky. Další snadná svačinka je avokádový krém – stačí ... avokádo rozmixovat s banánem a je hotovo. Chutné jsou i banánové lívanečky – dva zralé ... lněných semínek, celozrnnou mouku, vajíčko a mléko. Vypracujte vláčné těsto a smažte na pánvi ... dozlatova.Slané palačinky – na půl litru mléka budete ... mouky, jedno vajíčko, špetku soli a cukru. Palačinky pečte a suché pánvi do zlatova a ještě ... (pažitka, petržel, bazalka) a špetkou soli.Mrkvová pomazánka – mrkev, kousek kořenové ... přidáme bílý jogurt a lžíci majonézy, špetku soli. Promícháme a je hotovo. Podáváme s celozrnným ... pečivem.Několik receptů ještě najdete přiložených k tomuto ... článku. Dobrou chuť...

Top 10 příloh
Uložit recept!
článek
článek

Top 10 příloh

...nás nedovede představit klasický oběd bez přílohy. Všechny ty pečeně, dušená a smažená masa, omáčky ... z toho by nebylo dokonalé bez odpovídající přílohy. Samozřejmě, výbornou přílohou může být klidně ... pečivo, hlavně čerstvé. A k některým jídlům je pečivo přílohou vůbec ... nejlepší. Ale kromě obvyklých vařených brambor nebo dušené ... příloh, z nichž některé jsou prostě nezastupitelné. Třeba k pečené huse prostě nesmí chybět knedlík a ... zelí. A když jsme u knedlíků, třeba zrovna jejich druhů ... je obrovské množství. Takže si to nekonečné množství všech příloh ... smrskneme na 10 oblíbených a snad i nejznámějších. 1. Houskový knedlíkSamozřejmě nemůžeme začít ... ničím jiným než touto českou klasikou. Existují desítky různých receptů. Tato důležitá ... i čínské kuchyně nesmí v našem výčtu chybět. 2. Domácí bramborové knedlíkyTřeba jen polité sádlem ... se škvarky a s cibulkou. Nebo posypané osmaženou strouhankou. Prostě ... pochoutka. Také se špenátem je milujeme. A jako příloha k pečeným masům jsou jedinečné. 3. Bramborové plackyNěkteré přílohy můžeme podávat i ... jako samostatný pokrm. Bramborové placky mezi ně určitě patří. Jsou však ... přílohu k masům nebo třeba k zeleninovým salátům. 4. Pečené (americké) bramboryI americké brambory ... mohou být samostatným jídlem. Je nás spousta, co si na nich samotných ... pochutnáváme. Ale stejně tak je můžeme servírovat k masu, ... omáčkami a pokaždé nám budou chutnat trochu jinak. 5. Bramborová kašeHedvábná, lahodná, ... nepřekonatelná. Už od dětství ji máme rádi. Řízek, smažený sýr, smažený květák, to vše se ... dostane s bramborovou kaší do další dimenze. Obyčejné brambory, trochu mléka, sůl a máslo. A ... to vše dohromady je malý zázrak. 6. Bramborové nokyDalší příloha, jejíž hlavní ... součástí jsou brambory. A konečný výsledek je zase úplně jiný. Noky ... jako příloha velké uplatnění, budeme-li chtít. A věřte, že naši strávníci to rozhodně ocení. 7. ... která nesmí chybět u pečené husičky nebo kachničky. Protože společně s knedlíkem, takto připravené ... červené zelí skvěle doplňuje pečené maso. Prostě v některých případech se bez zelí ... neobejdeme. Měli bychom si uvědomit, že servírovat některá ... masa bez zelí je prostě neodpustitelné. 8. Dušený špenátDušená zelenina je častým a velmi ... oblíbeným druhem příloh k masovým jídlům. A špenát patří k těm nejoblíbenějším vůbec. Je ... dobrého špenátu, toto je jen jeden z mnoha. 9. Jedinečná mexická rýžeTahle speciální exotická ... příloha vám určitě zachutná. Tolik se liší od obvyklé uvařené bílé rýže, ... kterou většinou používáme. Doporučujeme zkusit tenhle způsob přípravy rýže, ... protože zkoušet nové věci nás přece baví. A v tomto konkrétním případě to rozhodně stojí za ... to. 10. Bramborák s cuketou pečený v trouběNemá v sobě to ... smažený na pánvi, přesto je stejně chutný. A kromě toho, že může být sám o sobě skvělou ... jako přílohu k masovým a zeleninovým jídlům. Je to zase jedna z našich bramborových klasik a ... nutno říci, že je to klasika také velmi oblíbená. Skoro se zdá, že spoustu těchto příloh můžeme ... považovat za celé plnohodnotné jídlo. Je to jistě tak, ale pokud vaříme oběd nebo ... jídlo, což může být maso, ale klidně i zelenina. A třeba se ani nebudeme divit, když někdo dá v...

Jak oloupat rajčata a papriky
Uložit recept!
článek
článek

Jak oloupat rajčata a papriky

...rajčata a papriky mají mnoho způsobů použití. Jejich chuť je po oloupání jemnější a jsou lépe ... stravitelné. Pokud jste to nikdy nedělali, máme zde pár rad, ... jak na to. Rajčata Vybíráme vždy zralá a voňavá rajčata, ... která poté budou chutnější. Nezralá rajčata se hůře loupají. Nejprve ... nařízneme slupku do kříže po celé délce plodu. Vložíme do misky nebo hrnce a zalijeme vroucí ... vodou, tak aby byla všechna potopena. Asi tak za minutu rajčata vyjmeme děrovanou ... naběračkou a přelijeme studenou vodou. Poté lehce slupku sloupneme směrem od zářezů. ... jednoduché, zde proces loupání zabere více času. Papriky nejdříve rozpůlíme, důkladně vyčistíme od ... semínek a vložíme pod gril slupkou nahoru. Pokud je budete dávat do trouby, zapněte pouze ... vrchní pečení. Pečeme cca 10-15 minut, dokud slupka paprik ... nezačne černat a tvořit se na ní malé puchýřky. Musíme dát pozor, aby se papriky nespálily! Poté ... sáčku či utěrky a necháme vychladnout. Menším nožem důkladně loupeme. Loupaná rajčata a ... papriky se hojně používají ve Středomořské kuchyni. Loupaná rajčata se dají použít na tousty s ... osmahnutou cibulkou a česnekem, je to velice chutné. Loupané papriky ... a také podávat s tousty či celozrnným pečivem. Jednoduše oloupané papriky nakrájíme na proužky, ... lžičku kaparů a jednu lžíci sardelové pasty. Dosolíme podle chuti a okořeníme čerstvou či ... sušenou bazalkou. Před podáváním necháme cca hodinu odležet....

5 praktických surovin, které jste možná dosud neobjevili
Uložit recept!
článek
článek

5 praktických surovin, které jste možná dosud neobjevili

...to znáte, času není nikdy nazbyt. Práce, povinnosti a mezi tím si ještě najít ... volnou chvilku pro sebe. Čím více času se Vám tak povede ušetřit si na ... činnostech jako je úklid a vaření, tím lépe. Úspora času však třeba ani při přípravě jídla ... nemusí znamenat jeho nižší hodnotu. Některé suroviny jsou opravdu jednoduché a rychlé ... přitom však plné zdraví prospěšných látek. Co by ve Vaší kuchyni určitě nemělo chybět? 1. ... druhy čočky a je hotová doslova za pár minut. Vynikající je na přípravu pomazánek nebo ... zeleninových či masových směsí. V kombinaci s opečenou cibulkou, rajským ... jen tak s pečivem nebo ji podávat jako přílohu. Také se hodí do zeleninových polévek v kombinaci ... mrkví nebo rajčaty, ve kterých tvoří sytý základ. Červená čočka obsahuje pyridoxin, známý také ... jako vitamin B6. Ten má mimo jiné vliv i na naši mozkovou funkci a ... pomáhá také udržovat dobrou náladu. 2. JáhlyJáhly nejsou pouze jáhlová kaše či jahelníky. Stačí je nechat krátce přejít varem, můžete je ... vodou a zabalené v ručníku vložit třeba do peřin. To je ostatně vynikající způsob vaření například ... vitaminů a minerálů než při klasickém vaření. Hotové jáhly se potom kořeněné dají míchat se ... příloha či zapékat - jak nasladko, tak naslano. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a téměř ... nezatěžují organismus. Obsahují velké množství vlákniny, bílkovin, ... minerálů a vitaminů. Prospívají tak funkci krevního oběhu, regeneraci ... blahodárně jak na nervovou, tak i trávicí soustavu. 3. Kus-KusTato drobná těstovina je bez debat ... královnou rychlé přípravy. Stačí ji přelít trochou horké vody a než ... maso nebo zeleninu, je připravena ke konzumaci. Celozrnná varianta je stále naprosto ... dokáže velmi slušně zasytit na dlouhé hodiny. 4. Lahůdkové droždíS lahůdkovým droždím si na ... Honzovy buchty nezaděláte. Zato s ním v kuchyni naděláte velkou parádu. Hodí ... na dochucení masových či zeleninových směsí, rizot. Jeho intenzivní chuť je velmi specifická a Vy ji ... s největší pravděpodobností milovat nebo nenávidět. Základem lahůdkového droždí jsou inaktivované ... kvasnice a slad. Ten je obsažen proto, aby se kvasinky mohly ... pomnožit předtím, než jsou usušeny. Obsahuje množství přírodního glutamátu, bílkovin ... a minerálů. Glutamátu se nemusíme bát, jedná se o přirozeně ... se vyskytující látku, která není nijak škodlivá. Při nadměrné konzumaci však hrozí například ... hlavy u lidí, kteří nejsou na tuto látku zvyklí. 5. ŠpaldaŠpalda, celým jménem pšenice špalda, je ... divoká a starší sestra naší známé pšenice. Ačkoli jsou si hodnotami velmi podobné, špalda je ... obsahuje více vlákniny, bílkovin a minerálů. Příprava takového špaldota (obdoba rizota) je ... používat všude tam, kde bychom použili rýži. Na rozdíl od ní obsahuje sice lepek, ale je i tak...

Je čas na sklizeň medvědího česneku!
Uložit recept!
článek
článek

Je čas na sklizeň medvědího česneku!

...Allium ursinum, je vytrvalá bylina s podzemní cibulkou, dorůstá 10-45 cm. Listy jsou podobné konvalince ... a typická je pro ně česneková vůně. Kvete drobnými, bílými kvítky, jež jsou ... uspořádány do polokulovitého květenství. Medvědí česnek roste volně v přírodě v lužních ... bohatou na živiny, nejvíce se vyskytuje na Moravě. V Evropě ho najdeme od Skandinávie přes Španělsko ... Itálii až po Balkán. Tato bylina se dá dobře pěstovat i na zahradě, ... klidně i mimo záhon v trávě. Výborně chutnáMedvědí česnek má svěží jemně ... česnekovou chuť. Je velice dobrý do salátů, na chleba s máslem či ... – na těstoviny, do rizota, na ryby, sýry, apod. Pokud se vám ho podaří nasbírat hodně, můžete si ... ho připravit i jako špenát. V malém množství je vhodný i do ovocných smoothie ... Fantazii se meze nekladou. Jedinečný pro naše zdraví!!Medvědí česnek je ... vynikající životabudič. Obsahuje totiž vysoké množství vitaminu C, čímž ... také upevňuje naší imunitu. Z minerálních látek hořčík, vápník a jód. Dále ... jenž najdeme i v kuchyňské cibuli a česneku. Ten je obzvláště dobrý při chřipce a nachlazení. ... a streptokokům, proto pomáhá i při léčbě angíny. Pomáhá také likvidovat prvoky trichomony a ... čímž přispívá k léčbě ženských vaginálních obtíží. Dokonce předchází vzniku oparů a podporuje hojení ... ran.  Díky svému obsahu železa je vhodný pro děti, ... těhotné a sportovce. Medvědí česnek má také detoxikační účinky, takže ... ho můžete využít při jarní očistě. Pomáhá také při průjmech a vysokém krevním tlaku...

Bulgur jako příloha, ale i do salátů
Uložit recept!
článek
článek

Bulgur jako příloha, ale i do salátů

...můžete nahradit rýži, brambory nebo knedlíky. Vaše jídlo dostane nový rozměr. Další jeho ... vlákninu, bílkoviny, železo, hořčík a fosfor. Ti, kteří bulgur neznají, se možná budou divit, ... že se jedná o pšenici. Pšenice se nejdříve nechá částečně naklíčit s ... pak se spaří, usuší a nakonec nahrubo nadrtí. Výsledkem tohoto celkem zdlouhavého a zdánlivě ... cukry, které jsou pro naše tělo snadno stravitelné. Tipy na přípravuJeden ze způsobů přípravy je ... které trvá celkem krátkou dobu – 12-15minut. Bulgur vsákne hodně vody a tak se dává přibližně ... trojnásobné množství jeho objemu. Pro jeho lepší chuť můžete vařit ve vývaru nebo ... přidat do vaření libovolné koření. Pokud třeba nemáte čas vařit a potřebujete někam ... bulgur naložit na dvě hodiny do studené vody. Ten nabobtná a je připraven k podávání či dalšímu ... zpracování. Zároveň tak zachováte nejvíce zdraví prospěšných ... obsahových látek. Ještě je tu jedna varianta, při které se můžete ... činnostem a to je zalití bulguru vroucí vodou. Ten se pak nechá cca 30 minut nabobtnat a poté je ... hotov. Do salátu i karbanátkůBulgur se dá použít jako ... k masům stejně jako třeba rýže nebo brambory. Avšak vynikající je také do salátů, zde se ... fantazii meze nekladou. Možná budete znát Tabouleh, což je tradiční ... libanonský salát s okurkami, cibulkou a rajčaty. Avšak můžete ho použít i do ovocných salátů. ... zapečený se zeleninou nebo v podobě karbanátků. Zde použijeme vařený bulgur, do kterého přidáme ... cibuli, česnek, bylinky, strouhanku, sůl a vajíčko. Promícháme, vytvarujeme karbanátky a osmažíme....

Naši partneři