článek

13 bylinek, které oživí Vaši kuchyni


Zapomeňte na umělá dochucovadla typu vegety a podobné. Udělejme zase krok zpátky k přírodě, ..
(celý článek)

Zapomeňte na umělá dochucovadla typu vegety a podobné. Udělejme zase krok zpátky k přírodě, ...
Sdílejte obsah s přáteli



Zapomeňte na umělá dochucovadla typu vegety a podobné. Udělejme zase krok zpátky k přírodě, dokud tu pro nás je. A je plná skvělých chutí, kde stačí přidat špetku soli a můžete podávat na stůl zdravější a chutnější jídlo. Teď si popíšeme, do kterých pokrmů se jednotlivé byliny hodí.


Seznam jídel:

-polévky-bazalka, bobkový list, libeček, majoránka, pažitka, petržel, tymián
-masové pokrmy-koriandr, libeček, medvědí česnek, oregano, petržel, rozmarýn, tymián
-ryby-bazalka, bobkový list, kopr, koriandr, majoránka, rozmarýn, tymián
-těstoviny-bazalka, máta, oregano, rozmarýn
-omáčky-bobkový list, kopr, medvědí česnek, pažitka, petržel, tymián
-omáčky z rajčat-oregano, rozmarýn
-luštěniny-bobkový list, koriandr, libeček, majoránka
-zeleninové pokrmy-libeček, petržel
-saláty-bazalka, libeček, oregano, rozmarýn
-paštiky-majoránka, medvědí česnek, tymián

Dělení čerstvých bylinek:

MĚKKÉ-bazalka, kopr, koriandr, libeček, majoránka, máta, oregano, pažitka, petržel

-tyto bylinky by se měly přidávat až ke konci vaření, aby neztratili svou výraznou chuť, strukturu, a nakonec to může vypadat, že jsme žádnou bylinku nepřidali

TVRDÉ-bobkový list, rozmarýn, tymián

-měli by se povařit, aby vynikla vůně i chuť

Příznivé účinky:

-bazalka-napomáhá trávení, tiší žaludeční křeče a pomáhá při nervozitě
-bobkový list-podporuje trávení, má i antiseptický (protizánětlivý) účinek
-koriandr-ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťuje tak organismus
-kopr-tiší kašel, pomáhá při nespavosti
-libeček-působí silně močopudně, odstraňuje plynatost a zlepšuje tráven
-majoránka-povzbuzuje chuť do jídla, působí proti nadýmavě, uvolňuje křeče a posiluje nervový systém
-máta-pomáhá odstraňovat křeče, podporuje funkci přídatných orgánů
-medvědí česnek-obsahuje vitamín C, fytoncidy, hořčiny, urychlují hojení ran a vředů
-oregano-obsahuje antioxidanty a silici
-pažitka-listy obsahují provitamín A, vitamín B2, vitamín C
-petržel-napomáhá zvýšení průtoku krve v ledvinách, lehce snižuje krevní tlak
-rozmarýn-povzbuzuje nervovou soustavu a krevní oběh
-tymián-dokáže uvolnit průdušky, má antiseptické vlastnosti


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Top recepty

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako 13 bylinek, které oživí Vaši kuchyni.
Nebo hledejte podobné podle části názvu bylinek, které oživí vaši kuchyni .

Naši partneři