článek

5 nejlepších semínek do vaší letní kuchyně


S příchodem léta a s rostoucími teplotami se jistě, stejně jako většina, uchylujete k rychl&..
(celý článek)

S příchodem léta a s rostoucími teplotami se jistě, stejně jako většina, uchylujete k rychl&...
Sdílejte obsah s přáteli



S příchodem léta a s rostoucími teplotami se jistě, stejně jako většina, uchylujete k rychlým a lehkým pokrmům, studené kuchyni a využití čerstvých surovin ze zahrádek. Čím méně času strávíte vařením, tím lépe. Vedou tak saláty z těstovin, luštěnin a sezónní zeleniny. Kromě olejů, dresinků a zálivek tvoří jejich důležitou součást posyp, který vylepší jejich chuť a přidá jim další výživové hodnoty.

Semínek, která můžete na Vaše saláty nasypat, je poměrně velké množství a každé z nich Vám přinese něco trochu jiného. V tomto článku si představíme jedny z nejzákladnějších, které by ve vaší kuchyni rozhodně neměly chybět. Nejsou totiž pouze na zmiňované saláty, ale hodí se také do pest, těstovin, rizot, na pečení chleba, náplně koláčů či rolád. Můžete si je také nasypat do jogurtu jako součást müsli směsí, hodí se prostě mít je vždy po ruce. Znáte nebo používáte alespoň některé ze zmiňovaných?

Slunečnicová



Loupaná semena slunečnice jsou rozhodně nekorunovanými vládci mezi semínky. Obsahují množství oleje, hořčíku a prokazatelně zvyšují produkci serotoninu, čímž tedy přímo zlepšují naši náladu. Jsou nejlepší lehce nasucho opečená na pánvi, čímž se uvolní jejich vůně a chuť. Pak je můžete ještě horké nasypat na salát, promíchat s kořením jako slanou pochutinu nebo zchladlé míchat s bylinkami do pesta. Využití zastudena je prakticky neomezené, obohatí slaná i sladká těsta, snídaňové či svačinové směsi. 

Dýňová



Další semena s výborným využitím napříč kuchyněmi. Jsou vyzdvihována pro svůj vysoký obsah zinku, který je navíc v této formě velmi dobře vstřebáván. Stejně jako slunečnicová semínka podporují dobrou náladu a působí proti řadě civilizačních chorob. Používají se pro přípravu pest, do chleba, drobného pečiva, výborná jsou však  i lehce opečená do krémových polévek a salátů. Právě jejich oříšková chuť a křupavost v kombinaci s množstvím prospěšných látek je činí jedněmi z nejoblíbenějších semen.

Konopná



Semena konopí v tomto seznamu rozhodně nijak nezaostávají. Neloupaná, pěkně křupavá, jsou báječným přídavkem do sypaného müsli, neztratí se však ani v salátech. Lze je nechat také naklíčit. Jejich loupaná varianta je ale v salátech, těstovinách a rizotech rozhodně mnohem častější. Mají velmi jemnou chuť, obsahují velké množství oleje a bílkovin. Pro využití všech mastných kyselin a dalších složek, které blahodárně působí na náš organismus, je nutno vyvarovat se tepelnému zpracování. Pokud nejste s využitím konopí obeznámeni, je důležité zmínit fakt, že se jedná o semena technické odrůdy konopí setého, které neobsahuje THC. Jediné zaručené veselí Vám tedy způsobí jejich chuť a široké využití.

Sezamová



Sezam znáte jistě jako pastu tahini, která se připravuje pražením a mělněním loupaných či přírodních neloupaných sezamových semen. Pokud máte dostatečně výkonný mixér, můžete si ji připravit i doma. Hodí se pak do omáček, pomazánek a dipů, kde vyniká svojí hořkou a plnou chutí. Sezam samotný, nejlépe také nasucho opražený, se hodí do těstovin, zejména nudlí na styl asijské kuchyně, salátů, ale i pečiva. Výborný je také při přípravě opékaného masa či zeleniny, kde jej můžete promíchat se směsí rovnou při nakládání v koření.

Lněná



S trendem používání chia semínek se občas trochu zapomíná na naše lokálnější šampiony. Len hnědý a len zlatý, oba obsahující bezkonkurenční množství omega-3 mastných kyselin. Jejich vůně trochu je po rybím oleji, u hnědých výrazněji, u zlatých střídaná jemnější až oříškovou. Jsou zdrojem bílkovin a prospěšných tuků, možná si také vybavíte vychvalovaný lněný olej, který se z nich lisuje. Využití samotných semen je opravdu široké. Namočené bobtnají a dají se použít jako pojidlo například do sušenek a kaší, můžete je ale přidávat do salátů, pomazánek a v neposlední řadě také do pečiva. Chléb s lněnými semínky, drobné pečivo, koláče. Tepelná úprava ale není, jako vždy, příliš přívětivá k prospěšným látkám, které semínka obsahují. 


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu nejlepších semínek vaší letní kuchyně .

Naši partneři