Agávový sirup, zdravé sladidlo

Článek byl publikován

Agávový sirup se v České republice stává čím dál tím populárnější. Lidé začínají přemýšlet nad svým zdravím a tím pádem i nad svým jídelníčkem. Zařazují do něj více zdraví prospěšných potravin. Agávový sirup je vynikající náhražka cukru, kterou objevily indiánské kmeny Střední Ameriky. Sladily s ním nápoje a různé pokrmy. Agáve je mohutná dužnatá rostlina tedy spíše kaktus, který roste v tropech a subtropech po celém světě. V Mexiku se z agávového sirupu vyrábí světově proslulý alkoholický nápoj tequila. Nesmíme zapomenout, že agáve byla zavlečena i do Středomoří, kde se také zpracovává.


Náhražka cukru plná zdraví
Agávový sirup je ceněný hlavně pro svůj vysoký obsah fruktózy, což je ovocný cukr. Jen pro srovnání, med obsahuje 38% fruktózy a agávový sirup 50%. Proto má agávový sirup nízký glykemický index (30), což znamená, že nezvyšuje tak rychle hladinu cukru v krvi. Klasický bílý cukr či med představují pro tělo větší glykemickou zátěž. Pokud je zvýšená hladina cukru v krvi, tělo produkuje hormon inzulin. Jestliže jej tělo vylučuje dlouhodobě zbytečně mnoho, dochází k metabolickým poruchám, které mohou vést k diabetu druhého stupně nebo obezitě.


Výhody agávového sirupu
Agávový sirup se získává z rostliny naříznutím listů, přičemž zvolna vytéká. Je 100% přírodní, a co je zajímavé, je dvakrát sladší než med. Tzn. že ho nespotřebujete tolik a nepřijímáte tolik kalorií. Což ocení mnohé ženy, které si hlídají linii. Obsahuje mimo jiné zbytkové množství inulinu – přírodního probiotika, které pozitivně ovlivňuje naše trávení a střevní mikroflóru. Agávový sirup také podporuje činnost žlučníku a zabraňuje usazování cholesterolu v cévách. Takže samá plus.


Jak se používá?
Agávový sirup můžete používat, jak na slazení nápojů, tak pokrmů. Jak již bylo zmíněno, je dvakrát sladší než med, tak je lepší nejprve dát menší množství a doslazovat. Agávový sirup se využívá při dochucování raw pokrmů, makrobiotickým dezertů, v paleo stravě, vegetariánské stravě atd.   

Agávový sirup se v České republice stává čím dál tím populárnější. Lidé začínají přemý&sca...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Agávový sirup, zdravé sladidlo

Autoři článku

Dana F.
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů