článek

Agávový sirup, zdravé sladidlo


Agávový sirup se v České republice stává čím dál tím popul&..
(celý článek)

Agávový sirup se v České republice stává čím dál tím popul&...
Sdílejte obsah s přáteli



Agávový sirup se v České republice stává čím dál tím populárnější. Lidé začínají přemýšlet nad svým zdravím a tím pádem i nad svým jídelníčkem. Zařazují do něj více zdraví prospěšných potravin. Agávový sirup je vynikající náhražka cukru, kterou objevily indiánské kmeny Střední Ameriky. Sladily s ním nápoje a různé pokrmy. Agáve je mohutná dužnatá rostlina tedy spíše kaktus, který roste v tropech a subtropech po celém světě. V Mexiku se z agávového sirupu vyrábí světově proslulý alkoholický nápoj tequila. Nesmíme zapomenout, že agáve byla zavlečena i do Středomoří, kde se také zpracovává.

Náhražka cukru plná zdraví
Agávový sirup je ceněný hlavně pro svůj vysoký obsah fruktózy, což je ovocný cukr. Jen pro srovnání, med obsahuje 38% fruktózy a agávový sirup 50%. Proto má agávový sirup nízký glykemický index (30), což znamená, že nezvyšuje tak rychle hladinu cukru v krvi. Klasický bílý cukr či med představují pro tělo větší glykemickou zátěž. Pokud je zvýšená hladina cukru v krvi, tělo produkuje hormon inzulin. Jestliže jej tělo vylučuje dlouhodobě zbytečně mnoho, dochází k metabolickým poruchám, které mohou vést k diabetu druhého stupně nebo obezitě.

Výhody agávového sirupu
Agávový sirup se získává z rostliny naříznutím listů, přičemž zvolna vytéká. Je 100% přírodní, a co je zajímavé, je dvakrát sladší než med. Tzn. že ho nespotřebujete tolik a nepřijímáte tolik kalorií. Což ocení mnohé ženy, které si hlídají linii. Obsahuje mimo jiné zbytkové množství inulinu – přírodního probiotika, které pozitivně ovlivňuje naše trávení a střevní mikroflóru. Agávový sirup také podporuje činnost žlučníku a zabraňuje usazování cholesterolu v cévách. Takže samá plus.

Jak se používá?
Agávový sirup můžete používat, jak na slazení nápojů, tak pokrmů. Jak již bylo zmíněno, je dvakrát sladší než med, tak je lepší nejprve dát menší množství a doslazovat. Agávový sirup se využívá při dochucování raw pokrmů, makrobiotickým dezertů, v paleo stravě, vegetariánské stravě atd.   


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Agávový sirup, zdravé sladidlo.
Nebo hledejte podobné podle části názvu agávový sirup, zdravé sladidlo .

Naši partneři