článek

Ano, šéfe


Charizmatická osobnost vždycky přitahuje velkou pozornost a najít takového člověka je samo o sobě velká výhra. A když je ..
(celý článek)

Charizmatická osobnost vždycky přitahuje velkou pozornost a najít takového člověka je samo o sobě velká výhra. A když je ...


Charizmatická osobnost vždycky přitahuje velkou pozornost a najít takového člověka je samo o sobě velká výhra. A když je to člověk, který bez nadsázky patří k největším osobnostem české gastronomie, nemůžeme se divit, že pořad televize Prima Ano, šéfe! se Zdeňkem Pohlreichem patří k nejsledovanějším pořadům o vaření u nás. A zdá se, že právem.

Námět pořadu je převzatý z britské kuchařské show Gordona Ramsaye „Ramsay´s Kitchen Nightmares“, u nás se začal vysílat v roce 2009. Pořad si bere za úkol pozvednout gastronomii u nás na vyšší úroveň a dělá to způsobem nanejvýš přitažlivým a zajímavým.

V každém z jednotlivých dílů je vybrána restaurace nebo hospoda kdekoliv v republice. Vybírá se z restauračních zařízení, která se o tuto možnost sama přihlásí prostřednictvím svého majitele nebo zaměstnance, který má pocit, že by bylo potřeba „něco“ vylepšit, aby zařízení lépe prosperovalo a bylo pro lidi vyhledávaným místem, kde se dá v příjemném prostředí dobře najíst.

Pro zkušeného Pohlreicha není těžké během první návštěvy v restauraci zjistit, proč a jaké má restaurace problémy. Pohledem kuchaře, který nasbíral své zkušenosti i v jiných zemích, například v Holandsku nebo v Austrálii, kde začínal jako pomocník šéfkuchaře a později se stal šéfkuchařem, zhodnotí a náležitě okomentuje situaci. Vysvětlí, proč a co je podle jeho názoru špatně. Proč jsou malé tržby, proč jsou zákazníci nespokojeni, proč to nefunguje tak, jak bychom si představovali.

Jedním z charakteristických znaků hlavního protagonisty je bezpochyby způsob jeho vyjadřování. Ano, jeho nevybíravá mluva plná sprostých slov, která se většinou musí vypípat, jeho syrová drsnost a pro účastníky pořadu mnohdy šokující přímost, je rozhodně důležitým prvkem, pro který televizní diváci pořad a Zdeňka Pohlreicha milují. Anebo nesnáší. I takoví zřejmě jsou, ale asi jen málokdo z nás si občas neuleví neslušným slovem a vidět to na televizní obrazovce je nejspíš pro mnohé osvěžující zážitek a baví nás to. Pověstné a trefné hlášky tohoto nepřehlédnutelného drsňáka už téměř zlidověly. A pro jeho až něžnou lásku k dobrému jídlu a k vaření, která z něj přímo tryská, je mu jeho drsná a hubatá kritika odpouštěna.

Ale není to jen nevybíravá kritika, co v pořadu Ano, šéfe! zazní. Pohlreich poradí jak na to, dobrými radami nešetří a najednou se zdá, jak jednoduché a vlastně logické jsou jeho rady a že stačí jen chtít a trochu víc se snažit. Samozřejmě i v tomto pořadu se setkáme s různými typy lidí z řad majitelů nebo zaměstnanců. Je zajímavé sledovat, jak a zda vůbec, snášejí kritiku, jak jsou přístupní tomu, přiznat své chyby a omyly, svou někdy neschopnost, někdy lenost. Jako téměř v každé činnosti i tady je lidský faktor hodně důležitý. Pořad zábavným způsobem odkrývá různé lidské povahy, osudy a charaktery. Baví nás a zároveň nám mimoděk dává spoustu, pro nás užitečných, informací.

Součástí pořadu je také chvíle, kdy Zdeněk Pohlreich předvede své kuchařské umění a s lehkostí sobě vlastní připraví pro televizní diváky a kuchaře z restaurace jídlo, podle jeho názoru takové, které by měli zařadit do jídelníčku. Bývá z dostupných surovin a je někdy i zaměřeno na region z kterého ta která restaurace pochází.

Po několika dnech, kdy mají zainteresovaní účastníci možnost zařídit se podle Pohlreichových rad, se televizní štáb do restaurace vrací. Nastává vyvvrcholení pořadu, kdy Pohlreich zhodnotí, jak se všichni poprali s jeho radami, zda byli schopni změnit navyklé stereotypy, ať už se týkají jídelního lístku, nebo prostředí restaurace. Jsou schopni vytvořit prosperující zařízení s vyhlášenou kuchyní, kam se budou lidé rádi vracet? Někdy to dopadne tak, jindy onak. Samolepka s hodnocením někdy zůstane Pohlreichovi v kapse a je to tak dobře. Své chyby musíme napravovat a konstruktivní kritice se už kvůli sobě nebránit.

Televizní pořad Ano, šéfe! je zábavná show, ale nepochybně je jeho význam i v něčem jiném. Říká nám, že dělat věci s láskou a naplno je skvělé a ve finále se to i vyplatí. Skoro by se chtělo říct : více Pohlreichů i v jiných oborech.

Zdroj fotografií: iprima.cz

Odkazy na tématické stránky


  • Kuchař: Hana R.
  • Publikováno:

Kategorie: Televize

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Ano, šéfe.
Nebo hledejte podobné podle části názvu ano, šéfe .
Další recepty na Ano, šéfe.

Naši partneři