článek

Barevná mexická kuchyně


Jakmile jednou ochutnáte originální mexickou kuchyni, už nikdy nebudete chtít přestat. Je ve..
(celý článek)

Jakmile jednou ochutnáte originální mexickou kuchyni, už nikdy nebudete chtít přestat. Je ve...
Sdílejte obsah s přáteli



Jakmile jednou ochutnáte originální mexickou kuchyni, už nikdy nebudete chtít přestat. Je velice návyková, hlavně milovníci chilli a kořeněných jídel si přijdou na své. Typickými surovinami mexické kuchyně jsou právě chilli papričky, fazole a kukuřice. Zajímavostí je, že mexická kuchyně je zařazena na seznam nehmotných památek lidstva UNESCO.

Něco málo z historie
Přibližně před 10 000 lety byla ve Střední Americe domestikována kukuřice a stala se základní surovinou mezoamerických kultur. Mezi další nejčastěji používané suroviny patřilo chilli, rajčata, avokáda, tykve, opuncie, kakao a vanilka. Přímo mexičtí původní obyvatelé z předkolumbovského období si jídelníček zpestřovali masem ze psů, z krůty, ryb ale i larev a ještěrek. V 16. století se mexická kuchyně začala měnit vlivem evropské kolonizace, ale také vlivem kolumbovské výměny (což znamenalo výměnu rostlin, zvířat a potravin). Do Střední Ameriky tak bylo dovezeno mnoho dříve neznámých surovin jako například obilniny, pšenice, rýže a z masa – vepřové, hovězí či skopové.

Každý region má své
Sice existuje několik základních jídel, ale jinak se mexická kuchyně různí dle regionů. Každá oblast má pak svá typická jídla. Například pro Ciudad de Mexico a okolí jsou charakteristické quesadillas – tortilly plněné masem, s omáčkou salsa, dále guacamole s tortilami – avokádový dip s plackou. Pro Dolní Kalifornii je typické tacos (upravená tortilla) s masem a různými mexickými omáčkami – salsami. V Oaxaca se doporučuje ochutnat tamales – kukuřičné těsto s masem zabalené do kukuřičného listu, připravované v páře. Podává se s červenou nebo zelenou kořeněnou omáčkou zvanou mole. Dalším typickým jídlem jsou burittos, které ve velkém jedí v regionu Chihuahua. Jsou to pšeničné tortilly plněné fazolemi, masem, zeleninou a sýrem. Další světově známá jídla jsou nachos, chilli noc carne, burro nebo chimichanga.

Ať se hnete kamkoliv, můžete si být jisti tím, že ochutnáte delikatesy. A pokud se zrovna nechystáte do Mexika, některé mexické restaurace stojí za návštěvu.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Barevná mexická kuchyně.
Nebo hledejte podobné podle části názvu barevná mexická kuchyně .
Další recepty na Barevná mexická kuchyně.

Naši partneři