článek

Bešamelová omáčka


To je prostě základ Pokud se naučíte bešamelovou omáčku, máte zmáknuto hned několik tradičních českých omáček. Je jednodu..
(celý článek)

To je prostě základ Pokud se naučíte bešamelovou omáčku, máte zmáknuto hned několik tradičních českých omáček. Je jednodu...


To je prostě základ
Pokud se naučíte bešamelovou omáčku, máte zmáknuto hned několik tradičních českých omáček. Je jednoduchá na přípravu a má mnoho obměn. Vychází z jíšky a proto je jemná. Používá se i na zapékané těstoviny a zeleninu. V tomto článku najdete jak připravit základní bešamelovou omáčku + několik rad a tipů.

Základní recept
Na 1 lžíci másla dáme 1 lžíci hladké mouky, cca 400ml mléka nebo smetany. Na dochucení sůl a špetka nastrouhaného muškátového oříšku. Hustotu omáčky si můžete zvolit sami. A jak na to? Rozehřejeme máslo, přidáme mouku a mícháme, dokud jíška nepřestane pěnit. Musí zůstat světlá. Poté do jíšky za stálého míchání přiléváme studené mléko. Musí se nám tvořit kaše, pokud špatně vymícháme, vzniknou nám hrudky. Nakonec dochutíme a přibližně 20 minut povaříme. Pokud se udělají v omáčce žmolky, přeceďte jí přes cedník. A je hotovo! Nic složitého že?

Rady a tipy
Většinou připravujeme bešamelovou omáčku v poměru 1:1, někdy se však může dát mouky více. Bývá pak hustší. Pokud vám omáčka příliš zhoustne, nařeďte ji mlékem či smetanou. Pokud by vám jíška ztmavla, je lepší udělat novou. Má totiž svou typickou chuť a to by bylo v omáčce poznat + nebyla by smetanově bílá. Příliš tmavá jíška je i hůře stravitelná. Další rada je, že jíšku ředíme vždy studenou tekutinou a postupně. Po přidání každého dílu tekutiny řádně rozmícháme metličkou, jinak vzniknou žmolky. Omáčku je dobré vařit minimálně 20 minut na mírném ohni, aby ztratila moučnou chuť. Dáme pozor na to, aby se nepřipálila.

Obměny
Jak již bylo zmíněno, bešamelová omáčka bývá základem jiných vynikajících omáček. Jako je např. znojemská, houbová, křenová, koprová či sýrová. Máme tady tipy na rychlé omáčky, které vzniknou dodáním několika ingrediencí do základní bešamelové. Například kaparová – přidáme nasekané kapary, lžíci citronové šťávy a 3 lžíce zakysané smetany. Hořčicová – vmícháme pouze 2 lžičky hořčice, přidáme pár kapek citronu a je hotovo. Sýrová – do základní bešamelové přidáme nastrouhaný tučnější tvrdý sýr.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Bešamelová omáčka.
Nebo hledejte podobné podle části názvu bešamelová omáčka .
Další recepty na Bešamelová omáčka.

Naši partneři