článek

Bez cibule to prostě nejde!


Co o ní víte?Cibule původně pochází ze Střední Asie. Zmínky o ní byly nalezeny na hliněných tabulkách Sumerů, ale i na pa..
(celý článek)

Co o ní víte?Cibule původně pochází ze Střední Asie. Zmínky o ní byly nalezeny na hliněných tabulkách Sumerů, ale i na pa...


Co o ní víte?
Cibule původně pochází ze Střední Asie. Zmínky o ní byly nalezeny na hliněných tabulkách Sumerů, ale i na papyrech starých Egypťanů. Dokonce se o ní zmiňuje i Bible a staré učené knihy z Číny a Indie. Mluví se zde spíše o jejích léčivých účincích než o využití v kuchyni. A právě jako lék ji používali i naši předkové. Dnes je notoricky známý cibulový sirup proti nachlazení.
Cibule kuchyňská, latinsky Allium cepa, patří mezi tu nejběžnější a nejpoužívanější zeleninu v České republice. Najdeme ji ve většině receptů klasických českých jídel. Chuťově je nenahraditelná, avšak mnoho lidí jí nemusí. Ať už kvůli výrazné vůni či chuti nebo ze zdravotních důvodů (hodně nadýmá, někomu způsobuje až úporné křeče v žaludku). Málokdo však ví, že bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje například vitamin C, vitaminy skupiny B, dále kyselinu listovou, zinek, železo, síru, hořčík, draslík, vápník, fosfor, měď, jód a sodík.

Cibule jako základ, cibule jako doplněk
Jak již bylo zmíněno, osmažená nebo povařená cibule je základem většiny českých omáček, polévek…pokrmů. Avšak výborná je také ve slaných koláčích či domácím pečivu. Cibulové čatní nebo cibulová marmeláda je výtečná k pečenému nebo grilovanému masu. Vyzkoušejte a uvidíte.

Cibulová marmeláda
Na 0,5kg červené cibule budete potřebovat 1 stroužek česneku, 250ml portského vína, 125ml vinného octa, 35ml olivového oleje, 3 lžíce třtinového cukru (můžete přidat podle chuti), 1 snítku tymiánu, 1 hřebíček, špetku soli, špetku pepře a 1 bobkový list. Cibuli na široká kolečka a nakrájený česnek osmahněte na olivovém oleji do sklovata. Poté přidejte koření a cukr a ten se šťávou z cibule nechte zkaramelizovat. Potom přilijte zbytek ingrediencí a povařte na mírném ohni, dokud se přibližně polovina tekutiny nevypaří a nevznikne vám krásná sirupová konzistence. Ještě teplou cibulovou marmeládu naplňte do sterilních skleniček, důkladně uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. Tím si marmeládu zakonzervujete. Uchovávejte v chladu a temnu, měla by vydržet 2-3 měsíce.     


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Bez cibule to prostě nejde!.
Nebo hledejte podobné podle části názvu bez cibule prostě nejde! .
Další recepty na Bez cibule to prostě nejde!.

Naši partneři