článek

Bezlepková dieta


Až 15% obilí tvoří bílkovina. Jedná-li se o ječmen, pšenici, žito či oves, tvoří tuto bílkovinu převážně gluten, neboli l..
(celý článek)

Až 15% obilí tvoří bílkovina. Jedná-li se o ječmen, pšenici, žito či oves, tvoří tuto bílkovinu převážně gluten, neboli l...


Až 15% obilí tvoří bílkovina. Jedná-li se o ječmen, pšenici, žito či oves, tvoří tuto bílkovinu převážně gluten, neboli lepek. Ten může u některých geneticky vnímavých lidí vyvolávat nepřiměřenou reakci imunitního systému, jejíž výsledkem pak jsou zánětlivé změny na sliznici tenkého střeva, průjmy, chudokrevnost, váhový úbytek. Pokud není zahájena bezlepková dieta, může časem dojít k onemocnění dalších orgánů, vznikají další autoimunitní nemoci a jiné komplikace, z nichž některé mohou být velmi závažné. Proto je včasné rozpoznání celiakie či alergie na lepek tak důležité. Bohužel v České republice je mnoho lidí, kteří trpí zdravotními problémy, jako jsou poruchy trávení a zažívání, ale i problémy mimostřevními, jako je třeba únava a malátnost, a přitom netuší, že příčinou je nesnášenlivost lepku.

V případě alergie na lepek je léčba, kterou je úplná bezlepková dieta, obvykle přechodná. Pokud ale člověk onemocní celiakií, je třeba dodržovat bezlepkovou dietu celý život. Včasná diagnostika je v tomto případě velmi důležitá. Včasné zahájení bezlepkové diety vede u dospělých k vymizení příznaků onemocnění a u dětí je zajištěn správný tělesný a psychický vývoj. Je důležité vědět, že i když je nemoc zjištěna nejčastěji u malých dětí, může prakticky vypuknout v každém věku. O celiakii se příliš nezajímá ani farmaceutický průmysl, a to z jediného důvodu. Neexistuje na ni jiný lék než bezlepková dieta. A to úplná a celoživotní. Příznivý účinek této diety na náš organizmus se projeví většinou už během několika týdnů.

To znamená, že ze stravy vyloučíme všechny potraviny a nápoje, které jsou připraveny s použitím obilných zrn, mouky a škrobů ze žita, pšenice, ječmene a ovsa. Tady všude je totiž přítomen lepek nebo bílkovinné látky podobného složení. Při bezlepkové dietě brzy zjistíme, které potraviny jsou pro nás zakázané a které povolené. Dobrá zpráva je, že dnes existuje v potravinářském průmyslu již velké množství firem, které věnují bezlepkovým výrobkům velkou pozornost. Takže poměrně snadno koupíme bezlepkový chléb a pečivo nebo při domácím pečení použijeme kukuřičnou nebo jinou bezlepkovou mouku. Koupíme si bezlepkový kečup či hořčici, bezlepkové polévky v prášku, bezlepkový pudinkový prášek, bezlepkový kypřící prášek do pečiva a mnoho dalších hotových výrobků, které byly vyrobeny speciálně pro bezlepkovou dietu.

Samozřejmě existuje spousta potravin přirozeně bezlepkových, které nám ty s lepkem bez větších problémů nahradí. Jsou to třeba přílohy, jako brambory, rýže, kukuřice, pohanka, proso, jáhly, amarant, sója. Bezlepkové jsou luštěniny, veškerá zelenina a ovoce, ořechy, semena slunečnice, lněná semínka, dýně, mák, kokos. Jsou povoleny veškeré tuky, sýry, vejce a všechny druhy koření. Můžeme konzumovat všechny druhy masa, kvalitní šunku, uzeniny ale pouze ty, které jsou označené jako bezlepkové. U dochucovadel, jako je kečup, rajský protlak nebo majonéza, vždy kontrolujeme složení výrobku, aby neobsahoval lepek.

Postupy při vaření jsou dovoleny všechny, to znamená, že můžeme potraviny vařit, péci, smažit, dusit, grilovat, restovat apod.

Jsou povoleny minerální vody, zrnková káva, víno, černé, zelené a bylinkové čaje, mléko, zeleninové šťávy, přírodní ovocné šťávy.

Existuje také spousta dobrých kuchyňských triků, jak si připravit jídlo při bezlepkové dietě. Například dobrou jíšku pro zahušťování můžeme připravit na sádle z pohankové mouky. Nebo z mouky kukuřičné a másla. Strouhanku si připravíme nastrouháním křupavého extrudovaného kukuřičného chleba, nebo si ji už koupíme hotovou. Při pečení třených a kynutých těst je lépe péci ze směsi dvou až tří druhů bezlepkové mouky.

Existuje spousta bezlepkových kuchařek a bezlepkové recepty najdete i na našich stránkách. Jestliže máme celiakii nebo alergii na lepek, nemusíme se bát toho, že si už nikdy nedáme k snídani housku s máslem nebo sladký ovocný koláč. Možná se v první chvíli vylekáme, ale až poznáme jak a co koupit, jak a co uvařit, naučíme se číst složení kupovaných hotových výrobků, zjistíme, že žít bez lepku není až tak složité a omezující, jak se nám zpočátku zdálo. Časem možná přijdeme i na to, že jíme mnohem zdravěji než dřív. Musíme se více zajímat o složení potravin a to je vlastně dobře. Každému by mělo záležet na tom, čím krmí svoje tělo. A léčba dietou je rozhodně lepší, než kdyby ten kdo nesnáší lepek musel celý život konzumovat výrobky farmaceutických firem.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Bezlepková dieta.
Nebo hledejte podobné podle části názvu bezlepková dieta .
Další recepty na Bezlepková dieta.

Naši partneři