článek

Bezmléčná dieta


Intolerancí laktózy trpí podle posledních výzkumů až 80% světové populace. Roz..
(celý článek)

Intolerancí laktózy trpí podle posledních výzkumů až 80% světové populace. Roz...
Sdílejte obsah s přáteli



Intolerancí laktózy trpí podle posledních výzkumů až 80% světové populace. Rozlišujeme intoleranci laktózy vrozenou, prvotní a druhotnou. Ta vrozená se může vyskytnout u dětí už při kojení. Řešením je bezlaktózová dieta, děti se krmí speciálním  mlékem s menším obsahem laktózy, a dozráním orgánů se většinou problém upraví.

Prvotní intolerance laktózy je daná geneticky. Jako u všech savců, i u člověka produkce laktázy s věkem prudce klesá. Laktáza je enzym v tenkém střevě, který štěpí laktózu na glukózu a galaktózu. Pouze tyto jednoduché cukry totiž mohou být v těle vstřebávány. Proto také většina lidí starších šedesáti let už laktózu vůbec nestráví.

Druhotná intolerance může být důsledkem zánětlivého onemocnění střev nebo reakcí na užívání antibiotik a bývá častá při onemocněním celiakií.

Člověk s intolerancí laktózy trpí často střevními kolikami, zvracením, průjmy, nadýmáním. Také se u něho občas vyskytnou ekzémy, pálení žáhy, nechutenství a bolesti břicha. Řešením je užívání potravinových doplňků s laktázou nebo bezmléčná dieta.

Zdroje laktózy, kterým by se měl tento člověk vyhýbat, jsou: kravské a kozí mléko, smetana, podmáslí, syrovátka, jogurty, kefíry a sýry. Zároveň je důležitá opatrnost při nákupu hotových výrobků, v nichž může být kravské a kozí mléko obsaženo, jako je pečivo, zmrzlina, instantní hotové pokrmy, jako jsou polévky a kaše, dresingy, krémy, majonézy, dorty, zákusky atd. Při této dietě je velmi důležité pečlivě číst informace o složení výrobku na obalech. Kromě hlídání složení potravin je třeba znát i složení užívaných léků, nebo se poradit s lékařem či lékárníkem.

Mléko samotné lze dnes nahradit mléky, která laktózu neobsahují. Jde například o mléko mandlové, kokosové nebo sojové, která už dnes běžně dostaneme v některých obchodech. Také je v prodeji kravské mléko speciálně upravené, které laktózu neobsahuje. Existuje ale i spousta receptů na domácí přípravu mléka. Například 1 l mandlového mléka si připravíme velmi snadno tak, že necháme 100 g mandlí přes noc namočených ve vodě, druhý den je zbavíme slupek a rozmixujeme v mixéru. Během mixování postupně přiléváme vodu, asi tak 800 ml. Podle chuti můžeme mléko osladit třtinovým cukrem. Podobně si můžeme doma připravit třeba rýžové mléko.

Pokud si je nechceme také připravit sami doma, koupíme si v některých obchodech  jogurty bez laktózy, třeba kokosové nebo sojové. Tyto výrobky jsou většinou i v bio kvalitě, takže nám prospějí. Většinou si sice trochu připlatíme, ale ta možnost pochutnat si na zdravém jogurtu nebo třeba na mandlovém nebo rýžovém dezertu bez laktózy tu je.

Je to skoro k neuvěření, ale na trhu jsou i sýry, které neobsahují laktózu, takže naštěstí nemusíme snídat stále jen chleba s marmeládou. Stojí za to tyto rostlinné sýry vyzkoušet. Patří do jídelníčku veganů a najdeme je v obchodech se zdravou výživou.

Bezmléčné výrobky dostupné v našich obchodech poznáme snadno, bývají označené nápisy: low lasctosa, bezmléčný, lactose-free, milchfrei, milk-free, utan mjolk, laktózfri.

Všichni máme mléko spojené s nezbytným přísunem vápníku, který je pro naše tělo tak důležitý. Je ale dobré vědět, že například mandle, ořechy, mák, soja, mletá skořice, špenát a slunečnicová semínka obsahují také značné množství vápníku, takže spoléhat pouze na mléko nemusíme. Bez mléka to prostě jde, jen musíme předcházet deficitu důležitých láte, které by nám mohly bez mléka chybět.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Dieta

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Bezmléčná dieta.
Nebo hledejte podobné podle části názvu bezmléčná dieta .
Další recepty na Bezmléčná dieta.

Naši partneři