článek

Blanšírovaná zelenina - je křupavá a plná vitamínů s výraznou barvou...


Přinášíme tipy na to jak si správně připravit zeleninu, aby neztratila vitamíny a přitom si zachovala krásnou barvu a křu..
(celý článek)

Přinášíme tipy na to jak si správně připravit zeleninu, aby neztratila vitamíny a přitom si zachovala krásnou barvu a křu...


Přinášíme tipy na to jak si správně připravit zeleninu, aby neztratila vitamíny a přitom si zachovala krásnou barvu a křupavost. Toho můžete docílit správně provedeným blanšírováním. Poradíme vám, jak spařit zeleninu, aby na talíři krásně vypadala a vašemu tělu dodala co nejvíce živin.

Co je blanšírování?


Technika přípravy zeleniny se kterou se můžete setkat ve špičkových restauracích a domácnostech. Základ je krátke povaření zeleniny ve vroucí a vysoce osolené vodě, následně zeleninu prudce zchladíte. Díky tomuto krátkému kontaktu s vroucí vodou zelenina neztratí svou křupavost a chuť. Vysoká teplota vody způsobí zastavení nežádoucích enzymů, kvůli kterým zelenina rychle ztrácí svou trvanlivost. Sůl je při blanšírování důležitá proto, aby zeleninu nejen ochutila, ale zabránila ztrátě barvy a chuti. Díky tomuto způsobu úpravy si potravina uchová maximum živin, krásnou barvu i chuť.

Hlavní výhody blanšírování


Díky této metodě bude barva vaši zeleniny krásně výrazná a přitom se v ní zachovají veškeré živiny. Na talíři tak budete mít krásně křupavou zeleninu s výraznou chutí. Vhodná technika pro všechny druhy zeleniny včetně chřestu a zelených fazolek. Mimo zeleniny můžete blanšírovat také ovoce, ořechy, houby a bylinky. Blanšírovat můžete téměř cokoliv.
Mezi nejoblíbenější druhy zeleniny pro blanšírování patří fazolky, listy kapusty, brokolice a růžičková kapusta.

Výborné ale je i blanšírování chřestu, blanšírování bazalky a dokonce i blanšírování hub. Skvěle chutná také blanšírovaná cuketka a kedlubna. V některých případech je možné blanšírovat také ovoce a to hlavně tehdy, pokud ho chcete následně sušit. Naprosto běžné tak je např. blanšírování hroznů a blanšírování jablek, ze kterých později uděláte křížaly. Další možností jsou blanšírované ořechy, které díky krátké tepelné úpravě oddělí slupku a dovolí vám ji snadno stáhnout. Blanšírovat tak můžete třeba mandle nebo lískové ořechy.

Jak na to?


Veškerou zeleninu, kterou chcete blanšírovat, si očistěte a nakrájejte na stejně velké kusy. Do hrnce si nalijte přibližně 1 litr vody a přidejte sůl v 3% koncentraci. Ideální je 30 g soli na 1 l vody. Zeleninu zásadně vkládejte do vroucí vody. Každý druh blanšírujte zvlášť. Doba každého vaření se liší podle tvrdost měkčí druhy 30 s, vrdší 3 min, tvrdé až 5 min. Dobré je vždy malý kousek ochutnat.

Vedle hrnce si postavte mísu se studenou vodou a ledem. Tato ledová lázeň by měla mít poměr vody a ledu 1:1. Jen opravdu studená voda totiž dokáže horkou zeleninu urychleně zchladit. Chcete-li si proces urychlit, můžete vodu zchladit i pomocí cedníku a studené vody z kohoutku. Efekt nebude dokonalý, ale pro domácí blanšírování bude stačit.

Jakmile uplyne doba varu, zeleninu vylovte a přidejte do připravené mísy s ledem nebo do cedníku pod proud studené vody. Nebojte se zeleninu nechat chladit delší dobu.
Nakonec zeleninu nechte okapat a vysušte ji. Teď už máte hotovo a blanšírovanou zeleninu můžete dále upravovat či připravit na zamražení.

Brokolice pro diabetiky

Brokolice pro diabetiky


Brokolice pro diabetiky je rychle připravené a zdravé zeleninové jídlo.


Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem

Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem


Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem si upečeme doma a je to opravdu pochoutka. Jako příloha třeba k salátům, nebo součást studených mis je vynikající


Pečený losos s chřestem

Pečený losos s chřestem


Losos s chřestem je zdravé a výživné jídlo a s brambory a rajčátky vytvoří skvělou harmonii chutí.


Sušená rajčata v sušičce

Sušená rajčata v sušičce


Sušená rajčata jsou oblíbenou středomořskou pochoutkou.


Krémová zapečená mrkev

Krémová zapečená mrkev


Krémová zapečená mrkev je jídlo, které vám bude chutnat, i když zrovna mrkev moc nemusíte.


Špenátový salát s jahodami, chřestem a mozzarelou

Špenátový salát s jahodami, chřestem a mozzarelou


Máte chuť na lehkou večeři? Vyzkoušejte tento sladko slaný salát, který uspokojí vaše chuťové pohárky.


Gratinovaný celer se sýrem feta

Gratinovaný celer se sýrem feta


Gratinovaný celer se sýrem feta je výborné zeleninové jídlo připravené v jednom pekáčku.


Špagety Carbonara

Špagety Carbonara


Nevíme jistě, jestli jsou Špagety Carbonara italský vynález, nebo jestli čirou náhodou nepocházejí z Ameriky.


Zapečený chřest se šunkou a rajčaty

Zapečený chřest se šunkou a rajčaty


Zapečený chřest se šunkou a rajčaty voní lákavě a může to být skvělý oběd nebo večeře.


Thajská rýže s brokolicí a rajčaty

Thajská rýže s brokolicí a rajčaty


Jako lehké a zdravé hlavní jídlo se hodí thajská rýže s brokolicí a rajčaty.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři