Nabídka
Přidej
článek

Bliny – bohatě plněné a tak trochu jiné palačinky


Vypadá to jako palačinka, konzumuje se to jako palačinka, ale palačinka to není. Ruské bliny jsou místní variantou napřík..
(celý článek)

Vypadá to jako palačinka, konzumuje se to jako palačinka, ale palačinka to není. Ruské bliny jsou místní variantou napřík...


Vypadá to jako palačinka, konzumuje se to jako palačinka, ale palačinka to není. Ruské bliny jsou místní variantou například francouzských crépes nebo našich sladkých palačinek. A není vůbec divu. Tento druh pokrmu je oblíbený po celém světě. Tenká placka z chutného těsta se plní nejrůznějšími náplněmi. U nás v Česku si je nejčastěji dopřáváme s marmeládou nebo skořicovým cukrem. Francouzské crépes se zase plní kaštanovým krémem nebo špenátem, šunkou a rozpečeným sýrem. A na východě Evropy jsou tyto placky, bliny, nejen svačinou či lehkou večeří, ale i vydatným obědem, protože se často dělají s masovou náplní.

Pro prastaré Slovany bliny svým kulatým tvarem představovaly symbol slunce. Dodneška se dokonce v Rusku slaví svátek, který je tomuto pokrmu zasvěcen. Jmenuje se Maslenici, což znamená týden másla, které se právě na bliny maže. Někde se bliny také podávají na pohřbu k uctění mrtvého. I když byste si naše české palačinky a bliny spletli, tak svým složením i svojí přípravou nejde o stejné jídlo. Důležitou vlastností těchto placek je, že zůstávají vláčné i třeba hodinu po dokončení.

Není palačinka jako palačinka


Do mléka se nejprve přidá žloutek. Ve druhé nádobě se do mouky udělá důlek a vlije se do něj kvásek, který je složen z cukru, vlažné vody a čerstvých kvasnic. Dřív se používala téměř výhradně pohanková mouka, dnes se míchá s hladkou pšeničnou moukou. Použít můžete i droždí sušené. Mléko se žloutkem přilijete do mouky, promícháte a vmícháte ušlehaný bílek. Do těsta potom můžete přidat i rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu nebo med. Recept na bliny je totiž velmi častou položkou v domácích i veřejných kuchařkách, a tak existuje spousta jejich variant.

Porce přesně podle vás


Těsto na bliny je o něco hustější a táhlejší než těsto na palačinky. Když jej vytvoříte, nechte ho chvíli odpočívat do té doby, než se v něm nezačnou tvořit bublinky. Jakmile začne těsto tímto způsobem pracovat, bliny udělejte na pánvi stejně jako palačinky. Ve velikostech porcí se meze nekladou. Někdo je dělá ve velikosti jednohubky, někdo zase s obvodem až 40 centimetrů. Ty velké se výborně skládají tak, že vám z nich náplň nepadá.

Bliny na slano


Do blin si dejte opravdu, co chcete. Univerzální chuť těsta to unese. Na Ukrajině se jako náplň používá masová směs, kuřecí maso, houby, a dokonce bramborová kaše. K tomu také jedna specialita – ostrá mrkev. Jde o mrkev naloženou v octu, oleji a pepři. V Rusku bliny rádi plní kaviárem nebo krabím masem se zakysanou smetanou. Oblíbenou variantou je zakysaná smetana se Schwarzwaldskou šunkou, modrým sýrem a hruškou. Další volbou může být variace na pastrami, při níž se bliny doplňují s rostbífem, hořčicí, kyselou okurkou a cibulí. Oblíbenou náplní také zůstávají ty s uzeným lososem nebo fetou a špenátem.

Bliny na sladko


Máte-li rádi sladké, určitě nezavrhujte klasiku nad klasiky, a to marmeládu nebo cukr se skořicí. Pražský podnik Blin Prague, který se vyloženě na tuto pochoutku specializuje, nabízí ve sladké variantě kombinaci banán s nutellou, či tvarohem, ovocem a čokoládovou polevou. Pokud vás neláká ani tato kombinace, zkuste bliny s mascarpone s jablky nakrájenými na tenké plátky. Exotickou, ale chuťově bohatou variantu představují fíky v kombinaci se sýrem Philadelphia nebo s kozím sýrem. Sýry můžete na pánvi nechat „povolit“. A konečně je zde hlavně mezi dětmi oblíbená verze. Na náplň použijte tvaroh, vejce, cukr a sušené ovoce. Bliny s touto náplní srolujte a potřené máslem vložte na dvacet minut do trouby. Podávejte se zakysanou smetanou.

Palačinky s jahodami a nutellou

Palačinky s jahodami a nutellou


Recept na palačinky s jahodami a nutellou můžete ozvláštnit třeba zakysanou smetanou.


Francouzské palačinky s banánem a čokoládou

Francouzské palačinky s banánem a čokoládou


Recept na palačinky s banánem a čokoládou jsou tentokrát ve verzi galského kohouta.


Palačinky - základní recept

Palačinky - základní recept


Pokud někomu doma chybí základní recept na palačinky, zde jej nabízíme přehledně a jednoduše.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu bliny bohatě plněné tak trochu jiné palačinky .

Naši partneři