Borůvka tvoří souvislé porosty ve vlhčích listnatých a smíšených lesích; roste od nížiny až do alpínského pásma po celé Evropě, v severní Asii a Severní Americe. Sbírat můžete nejen plody, ale také listy od začátku léta do podzimu. Sbírá se už od nepaměti a její léčivé účinky mají velmi pozitivní účinky na naše zdraví a můžou být skvělou prevencí například proti rakovině.
Co je bobrůvka brusnice?
Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus) je léčivá rostlina z čeledi vřesovcovitých, rodu brusnice, která je známá pod lidovým názvem borůvka, její souvislý porost také jako borůvčí. Její modré plody mají výraznou chuť a schopnost barvit do modra. Je zdrojem antioxidantů, které mohou mj. působit příznivě v prevenci rakoviny. Borůvky dozrávají od června do září a jsou zdrojem vitaminu A a vitaminu C a B. Díky přítomnosti těchto vitamínů jsou plody borůvky považovány za velmi zdravé ovoce.
Účinky na zdraví
Obsah účinných látek v borůvkách je skutečně mimořádný. Plody nebo listy obsahují hořčiny, katechiny, flavony, glykosidy arbutin, vaccinin a rutin, glukokinin myrtillin, resveratrol, eskulin, který chrání proti nadměrnému opálení, fenol hydrochinon, kyseliny chininovou, benzoovou, suxinicovou, jablečnou a citronovou, minerály hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek nebo chrom a vitaminy řady B a vitamin C. Plody jsou známým lidovým prostředkem proti průjmům, působí antibakteriálně a zabraňují zánětům. Poměrně vysoký obsahu rutinu a eskulinu je předurčuje k aplikaci při cévních potížích. Borůvce se lidově také říkalo rostlinný inzulin, což později potvrdila přítomnost glukokininu myrtillinu. Proto se nálev z listů úspěšně používá při léčbě diabetu.
Na co si dát pozor
Borůvky mají adstringentní účinky, a proto se užívají i při kolikách a průjmech. Díky obsahu resveratrolu mají také antioxidační a antibakteriální účinky a nové výzkumy naznačují, že dokážou zesílit účinek některých antiretrovirových léčiv. Léčí také střevní infekce a tlumí potíže vyvolané hemoroidy. Někteří léčitelé ovšem varují před dlouhodobým užíváním. Plody a čaj z listí zvyšují odolnost vůči radiaci a napomáhají při tlumení nikotinové abstinence, protože podporují tvorbu dopaminu. Proto jsou vhodným doplňkem při odvykacích kúrách kuřáků.