článek

Brambory, jedna z nejčastějších příloh


Jak vybírat brambory Brambory byly rozšířeny z Ameriky do celého světa. V České republice jsou oblíbenou a častou příloho..
(celý článek)

Jak vybírat brambory Brambory byly rozšířeny z Ameriky do celého světa. V České republice jsou oblíbenou a častou příloho...


Jak vybírat brambory
Brambory byly rozšířeny z Ameriky do celého světa. V České republice jsou oblíbenou a častou přílohou. Receptů na jejich přípravu existuje opravdu mnoho. Trh s tímto typem přílohové zeleniny se rozšířil, a proto se v obchodech setkáváme s různými druhy. Vyznáte se v tom? Na některých obalech máte přímo napsáno, na co jsou brambory vhodné. Jinak se můžete řídit jednoduchým pravidlem – varný typ A se hodí na vaření ve slupce a bramborový salát, varný typ B se hodí do polévek a vaření příkrmů. Varný typ C je vhodný na přípravu bramborové kaše, bramboráků, bramborových placek nebo na bramborové těsto.

Brambory jsou „jedovaté“
Brambory obsahují toxické látky, které se nazývají glykoalkaloidy. Z nich můžeme zmínit solanin a chakonin. Nacházejí se především v nadzemních částech. Brambory jsou podzemní hlízy a alkaloidy se v nich objevují, pokud se nechají na světle, kde zezelenají. Proto je důležité zelené části důkladně vyříznout nebo celou bramboru vyhodit. Jedovaté látky se koncentrují také v okolí oček a pupenů či v blízkosti poranění brambor. Proto je opravdu dobré brambory důkladně očistit před jejich přípravou. A nemusíte se bát, otrava hrozí pouze po požití nadzemních částí (a to spíše u dětí) a ty jsou tak chuťově ošklivé, že nejdou pozřít.

Víte o tom, že jsou také zdravé?
Brambory obsahují vitaminy skupiny B a vitamin C, minerální látky jako je draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fosfor, aj. Pro jejich zachování je důležité dobré skladování – ve tmě, v suchu, v chladu a ne příliš dlouho. Dále také způsob přípravy. Brambory je dobré krájet keramických nožem a vhodit je až do vroucí vody. Nejvíce zdraví prospěšných látek zachováme vařením ve slupce či přípravou v páře. Brambory se výživově znehodnotí, pokud je pečeme nebo smažíme.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Brambory, jedna z nejčastějších příloh.
Nebo hledejte podobné podle části názvu brambory, jedna nejčastějších příloh .

Naši partneři