článek

Bulgur jako příloha, ale i do salátů


Není pšenice jako pšeniceBulgur je další variantou přílohy, kterou můžete nahr..
(celý článek)

Není pšenice jako pšeniceBulgur je další variantou přílohy, kterou můžete nahr...
Sdílejte obsah s přáteli



Není pšenice jako pšenice
Bulgur je další variantou přílohy, kterou můžete nahradit rýži, brambory nebo knedlíky. Vaše jídlo dostane nový rozměr. Další jeho výhodou je, že obsahuje mnoho látek, jež jsou pro naše nezbytné, jako například vlákninu, bílkoviny, železo, hořčík a fosfor. Ti, kteří bulgur neznají, se možná budou divit, že se jedná o pšenici. Pšenice se nejdříve nechá částečně naklíčit s vodou, pak se spaří, usuší a nakonec nahrubo nadrtí. Výsledkem tohoto celkem zdlouhavého a zdánlivě složitého procesu je přeměna škrobu na jednoduché cukry, které jsou pro naše tělo snadno stravitelné.

Tipy na přípravu
Jeden ze způsobů přípravy je vaření, které trvá celkem krátkou dobu – 12-15minut. Bulgur vsákne hodně vody a tak se dává přibližně trojnásobné množství jeho objemu. Pro jeho lepší chuť můžete vařit ve vývaru nebo přidat do vaření libovolné koření. Pokud třeba nemáte čas vařit a potřebujete někam odejít, můžete bulgur naložit na dvě hodiny do studené vody. Ten nabobtná a je připraven k podávání či dalšímu zpracování. Zároveň tak zachováte nejvíce zdraví prospěšných obsahových látek. Ještě je tu jedna varianta, při které se můžete věnovat jiným činnostem a to je zalití bulguru vroucí vodou. Ten se pak nechá cca 30 minut nabobtnat a poté je hotov.

Do salátu i karbanátků
Bulgur se dá použít jako příloha k masům stejně jako třeba rýže nebo brambory. Avšak vynikající je také do salátů, zde se fantazii meze nekladou. Možná budete znát Tabouleh, což je tradiční libanonský salát s okurkami, cibulkou a rajčaty. Avšak můžete ho použít i do ovocných salátů. Vynikající je také zapečený se zeleninou nebo v podobě karbanátků. Zde použijeme vařený bulgur, do kterého přidáme cibuli, česnek, bylinky, strouhanku, sůl a vajíčko. Promícháme, vytvarujeme karbanátky a osmažíme. Dobrou chuť!


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Bulgur jako příloha, ale i do salátů.
Nebo hledejte podobné podle části názvu bulgur jako příloha, ale salátů .

Naši partneři