článek

Bylinka jménem libeček, seznamte se!


Libeček lékařský do každé zahradyLibeček lékařský, latinsky Levisticum officinale, je úžasná vytrvalá bylinka, kterou hoj..
(celý článek)

Libeček lékařský do každé zahradyLibeček lékařský, latinsky Levisticum officinale, je úžasná vytrvalá bylinka, kterou hoj...


Libeček lékařský do každé zahrady
Libeček lékařský, latinsky Levisticum officinale, je úžasná vytrvalá bylinka, kterou hojně používali již naše prababičky. I když byla dovezena z přední Asie, u nás zdomácněla. Má dutou lodyhu, dorůstá výšky až 2,5m a jeho listy připomínají listy celeru. V zahradě je libeček nepřehlédnutelný. Pokud byste se rozhodli jej pěstovat, je to opravdu nenáročná rostlina. Jednou semínka zasejete a poté nepotřebuje už žádnou péči. Samozřejmě bez občasného zalévání se neobejde.

Co obsahuje a na co je dobrý?
Libeček lékařský obsahuje třísloviny, silice, hořčiny, organické kyseliny, vitamíny C a A. Právě tyto vitamíny jsou pro fungování našeho organismu nezbytné a vitamín C dokonce působí preventivně proti rakovině. Libeček se od nepaměti používal i v lidovém léčitelství. Je o něm známo, že pomáhá při zánětech močových cest, při potížích s trávením, nadýmání a kolikách. Pomáhá také při obtížích se žlučovými a ledvinovými kameny. Při zevním použití pomáhá na špatně se hojící rány a je účinný proti otokům. Kořen libečku se používá při artróze či dně, jelikož tělo detoxikuje a zbavuje kyseliny močové.

Jak a kam se používá?
Tato bylinka je vynikající do polévek čerstvá či sušená, zejména do masových vývarů, kde v kombinaci s novým kořením a bobkovým listem dochucuje stejně jako maggi. Libeček je vhodný i do omáček, luštěnin, dušené či pečené zeleniny a zapékaných pokrmů. Je velice aromatický, proto se používá do vaření či pečení, ale ne čerstvý.

A co si tedy připravit?
Vyzkoušet můžete zeleninové placky s libečkem. Stačí na másle lehce podusit nastrouhanou mrkev, celer, petržel a po zchladnutí smíchat s ovesnými vločkami předem namočenými v mléce. Přidáme jedno vejce, trochu strouhanky, nasekaný libeček, sůl a pepř. Poté ze směsi vytvarujeme placičky a osmahneme na pánvi. Dobrou chuť!


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Bylinka jménem libeček, seznamte se!.
Nebo hledejte podobné podle části názvu bylinka jménem libeček, seznamte se! .

Naši partneři