článek

Bylinky


Zelené koření Dříve měla každá správná hospodyně na zahrádce bylinky, bez kterých by se ve své kuchyni neobešla. Bylinky ..
(celý článek)

Zelené koření Dříve měla každá správná hospodyně na zahrádce bylinky, bez kterých by se ve své kuchyni neobešla. Bylinky ...


Zelené koření
Dříve měla každá správná hospodyně na zahrádce bylinky, bez kterých by se ve své kuchyni neobešla. Bylinky jako petržel, libeček, pažitka, dobromysl, majoránka a šalvěj byly základem pro vaření tradičních receptů. Později se bylinky začali prodávat sušené a tím se upustilo od jejich pěstování. V posledních letech znovu zažívají obrodu a je běžné koupit čerstvé bylinky v květináčích či svazcích. Lidé, kteří rádi vaří, opět pěstují bylinky na zahradě či v truhlících na oknech. Je to jedině dobře, jelikož sušením ztrácí své zdraví prospěšné složky, jako jsou vitamíny a minerály. A co si budeme nalhávat, chuť a vůně čerstvé bylinky je nezaměnitelná. Pro ty, kteří s bylinkami začínají, zde máme stručný popis několika druhů.

Bazalka
Je výrazně aromatická bylinka, která má mnoho druhů – od širokolisté, přes trpasličí, pravou až po citronovou (a stovky dalších). Velice snadno se pěstuje uvnitř v truhlíku či květníku. Bazalka se nejčastěji používá do salátů, do rajčatových italských polévek, do omáček a výborná je v kombinaci s rajčaty a mozzarelou.

Majoránka
Majoránka byla dovezena od Středozemního moře. V Čechách zlidověla a je součástí našich tradičních receptů. Používá se do polévek jako je například bramboračka, česnečka aj. Většina receptů z brambor se bez ní neobejde. Ochucujeme s ní však i guláš, sekanou, zabijačkové produkty a maso.

Libeček
Pokud chcete dosáhnout té nejlepší chuti vývaru, nesmí chybět libeček. Ochucujeme jím i brambory při vaření, můžeme ho použít do bylinkových pomazánek a k masu při dušení. Má výraznou vůni i chuť. Je vhodný k pěstování na zahradě, jelikož dorůstá až do výšky 1,5m.

Dobromysl nebo-li oregano
Nejčastěji používaná bylinka v italské kuchyni. Hodí se na pizzu, do rajčatových omáček, polévek a na těstoviny. Výborně též doplňuje chuť lilku a fazolí.

Šalvěj
Je léčivá bylinka, která napomáhá trávení a při zánětech dutiny ústní. V kuchyni se nejčastěji používá při dušení divočiny (pohltí specifickou vůni masa), pečení masa, ale i do nádivek a zapékaných pokrmů.

Petržel
V Čechách nejběžnější bylinka. Dochucujeme s ní polévky, nádivky, vaječné omelety a pomazánky.

Tymián
Tymián má výrazné aroma a proto se hodí pro přípravu dušeného či pečeného masa. Hodí se k rybám a pečené zelenině. Lze jej použít do bylinkových pomazánek. Stačí malé použít jen malé množství.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Bylinky.
Další recepty na Bylinky.

Naši partneři