Být sám sobě someliérem aneb jak si nezkazit požitek z vína

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Největšího hříchu, kterého se dopouštíme při pití vína, je nedostatek pozornosti při chlazení lahví. Červená vína pijeme příliš teplá a bílá vína pijeme příliš vychlazená. A tím se připravujeme o ten správný požitek chutí a vůní. Bohužel se s tím setkáváme i v mnoha restauracích.
Podchlazené víno prostě nedokáže rozvinout celou škálu svých schopností. Když je víno zase teplé, cítíte z něj převládající chuť alkoholu, která působí někdy palčivě.

Nevhodně vysoká teplota červeného vína se přičítá tradovaného mýtu o pokojové teplotě. Jenže ta byla míněna jako teplota, která panovala v zámeckých komnatách, a to tehdy opravdu nebylo 25 stupňů. Takovou teplotu nesnese žádné víno. Téměř všechna červená vína potřebují teplotu kolem 18 stupňů Celsia. Některá mladá ovocná vína dokonce snesou teplotu 14 až 16 stupňů. Takže červené víno patří do lednice, stejně jako bílé, stačí zhruba půlhodina.

Delší pobyt v chladničce pochopitelně vyžadují sekty a bílá nebo růžová vína. Vždy závisí na druhu vína a roční době, obecně lze říci, že by se jeho teplota měla pohybovat mezi 6 až 10 stupni. Při obzvlášť teplých dnech lze tolerovat i teplotu nižší, a to se vědomím toho, že při nalévání stoupne asi o 2 stupně. Existuje několik způsobů, jak se i bez ledničky s tímto problémem poprat.

Chladící návlek funguje na bázi gelu, který dokáže absorbovat chladný vzduch a udržet ho. Nechte rukáv vychladit na mrazáku. Několik hodin potom dokáže spolehlivě udržovat nízkou teplotu vašeho vína.


Chladivé vinné kostky naštěstí neředí víno vodou, což by byl hnus. Ale ledovou kostku lze vyrobit nejenom z vody, ale i z vína. Odlijte z druhé lahve a nechte na mrazáku zmrznout.

Termotaška plná ledu je evergreenem. Tato známá metoda je ale velmi účinná. A také vám díky své bytelnosti termotaška lahev vína ochrání.

Chladicí zátka naproti tomu představuje poměrně sofistikované řešení. Nechte zátku namrazit a ona vám při nalévání ochladí tekutinu na tu správnou teplotu.
Termoizolační nádoba je vlastně termoska, do které víno přelijete. Chladné vydrží až 24 hodin. Prodávají se dokonce s elektrickým pohonem na baterie.

Sklenice na víno

I když se to nezdá, vhodně zvolená sklenice na víno je základním předpokladem smysluplné degustace nebo pití, jak je libo. Nejčastější začátečnickou chybou je příliš plná sklenice. Protože víno potřebuje prostor pro rozvinutí své vůně a chuti. Můžete učinit dokonce malý pokus a ochutnat víno z různě tvarovaných a různě plných sklenic. Uvidíte a ucítíte výrazný rozdíl, až budete sami překvapeni.

Jako nejvhodnější typ sklenice na víno se v tomto světle jeví ta vyrobená z čirého skla, aby bylo na víno dobře vidět a vynikla jeho barva. Měla by mít nohu, abyste ji za ni mohli držet a víno tak rukou nezahřívat, a měla by být dostatečně velká, abyste vínem mohli zakroužit. Není nutné, abyste si pořizovali speciální sklenice na každou odrůdu, ale vy, kteří pijete víno často a rádi, pořiďte alespoň tři základní typy sklenice na víno: na bílé, na červené a na sekt.

Sklenice na bílé víno jsou o trochu menší než sklenice na červené víno. Častěji se totiž dolévá. Červené víno potřebuje víc místa, aby se zvětšila plocha jeho hladiny a víno tak mohlo volně „dýchat“. Na sekt se používají notoricky známe podlouhlé sklenice, aby vynikla hra bublinek.
Plnit sklenici po okraj se rovná barbarství. I když je víno sebelepší a vy ho chcete vypít co nejvíce (na však pozor), optimální množství vína odpovídá zhruba do třetiny plné sklenici. Neukládejte je také ve skřínce dnem nahoru. Mohla by chytnou puch zatuchliny.

Co s nedopitou lahví?

Velmi častá otázka je, jak dlouho vydrží otevřené víno. Bohužel neexistuje jednoznačná odpověď, neboť je zde několik proměnných. Záleží totiž na tom, jak kvalitní a jak staré víno je. Stará vína, která byla dlouho uložená ve sklepě, se musí vypít ještě v ten den/večer, kdy jste ho otevřeli, jinak se opravdu rychle zkazí. Některá vína jsou zase druhý den ještě lepší. Nejběžněji uváděnou lhůtou jsou dva až tři dny, kdy by víno mělo zůstat stabilní.

Výdrž vína záleží na obsahu látek, které jsou pro víno přírodními konzervanty. Jsou to třísloviny, kyseliny, cukr, alkohol. Závisí také na obsahu přidaného oxidu siřičitého. Zkáze nejvíce podléhají nejvíce aromatická vína. Ztrácejí svou ovocnost a jsou potom ploché a chuťově prázdné.
Přílišné oxidaci zabráníte tím, že lahev opravdu pečlivě uzavřete a dáte do chladu. Různých zátek a korků je na trhu dostatek, tak se nebojte využívat.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Být sám sobě someliérem aneb jak si nezkazit požitek z vína, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: být, sám, sobě, someliérem, aneb, jak, nezkazit, požitek, vína.

Kde najít informace



×