Čas grilování je tady!

Článek byl publikován

Proč je grilování tak oblíbené?
Grilování prožívá v posledních cca deseti letech obrovský boom. Lidé si rádi užívají pohody na zahradě a scházejí se s přáteli. Je to prostě dobrý důvod posedět a pobýt na čerstvém vzduchu. Toho samozřejmě využívají jak výrobci potravin, tak grilů, pomůcek na grilování, různých příslušenství, zahradních doplňků, posezení, altánů, apod. Výběr je opravdu veliký a je jen na nás, co si zvolíme. Pokud se zaměříme na jídlo, grilování bývá hlavně o mase, ale nemusí být. Existuje již mnoho druhů sýru ke grilování, plní se zelenina, peče se mnoho druhů zeleniny i ovoce. Pořady o vaření a grilování dnes opravdu „frčí“ a vzniká nepřeberné množství receptů. Volba grilu je také o člověku, zde záleží, co kdo preferuje. Někdo raději peče/griluje na plynu, někdo na elektrice a někdo nedá dopustit na dřevěné uhlí. Vězte však, že ať zvolíte, co zvolíte, všechny druhy takové přípravy jsou zdravotně závadné. Sice je pohoda na zahradě u grilování nezaměnitelná, ale nemělo by se to přehánět, grilované pokrmy jsou karcinogenní.


Studie potvrzují závadnost grilování
Bohužel vědecké studie prokázaly, že konzumování grilovaných a pečených pokrmů způsobuje rakovinu. Nejhůře z toho vyšlo maso. Spálené neboli zuhelnatělé kousky masa obsahují separát nazývaný PhIP, který velice rychle způsobuje různé druhy rakoviny u pokusných krys. Nejčastěji rakovinné mutace postihly slezinu, střeva a prostatu. Dalším rizikem pro člověka jsou heterocyklické aminy (HCAs), které způsobují nádorové onemocnění, ty také vznikají při grilování. A aby toho nebylo málo, existují ještě další zdraví škodlivé látky, tzv. polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs), jež vznikají připalováním tuku skapaného na uhlí či topnou plochu, takto přepálený tuk vytváří zplodiny, které se pak usazují na opékaném mase. Možná si říkáte, že když si opečete brambory, chleba nebo zeleninu, jste z obliga, ale vůbec ne. Škrob obsažený v surovinách se připaluje a vzniká škodlivý akrylamid. Samozřejmě to neznamená, že byste museli s grilováním úplně přestat, ale nemělo by se to přehánět.






Proč je grilování tak oblíbené?Grilování prožívá v posledních cca deseti letech obrovský boom. Lidé si rádi už&...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Čas grilování je tady!

Autoři článku

Dana F.
Velikonoční recepty - kuchařka ke stažení

Velikonoční recepty - kuchařka ke stažení

Připravili jsme pro vás nový velikonoční ebook, s trochou receptů, návodů, rad a postřehů....

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů