článek

Čas grilování je tady!


Proč je grilování tak oblíbené?Grilování prožívá v posledn&..
(celý článek)

Proč je grilování tak oblíbené?Grilování prožívá v posledn&...
Sdílejte obsah s přáteli



Proč je grilování tak oblíbené?
Grilování prožívá v posledních cca deseti letech obrovský boom. Lidé si rádi užívají pohody na zahradě a scházejí se s přáteli. Je to prostě dobrý důvod posedět a pobýt na čerstvém vzduchu. Toho samozřejmě využívají jak výrobci potravin, tak grilů, pomůcek na grilování, různých příslušenství, zahradních doplňků, posezení, altánů, apod. Výběr je opravdu veliký a je jen na nás, co si zvolíme. Pokud se zaměříme na jídlo, grilování bývá hlavně o mase, ale nemusí být. Existuje již mnoho druhů sýru ke grilování, plní se zelenina, peče se mnoho druhů zeleniny i ovoce. Pořady o vaření a grilování dnes opravdu „frčí“ a vzniká nepřeberné množství receptů. Volba grilu je také o člověku, zde záleží, co kdo preferuje. Někdo raději peče/griluje na plynu, někdo na elektrice a někdo nedá dopustit na dřevěné uhlí. Vězte však, že ať zvolíte, co zvolíte, všechny druhy takové přípravy jsou zdravotně závadné. Sice je pohoda na zahradě u grilování nezaměnitelná, ale nemělo by se to přehánět, grilované pokrmy jsou karcinogenní.

Studie potvrzují závadnost grilování
Bohužel vědecké studie prokázaly, že konzumování grilovaných a pečených pokrmů způsobuje rakovinu. Nejhůře z toho vyšlo maso. Spálené neboli zuhelnatělé kousky masa obsahují separát nazývaný PhIP, který velice rychle způsobuje různé druhy rakoviny u pokusných krys. Nejčastěji rakovinné mutace postihly slezinu, střeva a prostatu. Dalším rizikem pro člověka jsou heterocyklické aminy (HCAs), které způsobují nádorové onemocnění, ty také vznikají při grilování. A aby toho nebylo málo, existují ještě další zdraví škodlivé látky, tzv. polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs), jež vznikají připalováním tuku skapaného na uhlí či topnou plochu, takto přepálený tuk vytváří zplodiny, které se pak usazují na opékaném mase. Možná si říkáte, že když si opečete brambory, chleba nebo zeleninu, jste z obliga, ale vůbec ne. Škrob obsažený v surovinách se připaluje a vzniká škodlivý akrylamid. Samozřejmě to neznamená, že byste museli s grilováním úplně přestat, ale nemělo by se to přehánět.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Grilování

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Čas grilování je tady!.
Nebo hledejte podobné podle části názvu Čas grilování tady! .
Další recepty na Čas grilování je tady!.

Naši partneři