Černý bez - bezinka neboli zázračný lék
Černý bez neboli latinským názvem Sambucus nigra je jedním z nejznámějších a nejpoužívanějším přírodním léčivem u nás. Tato rostlina je velmi známá bylinka, která se používá jak v kuchyni, tak i léčitelství či farmacii. Jeho keře naleznete téměř všude - na stráních, na okrajích lesa, u luk a polí, v parcích či u cest. Samotný keř kvete na přelomu jara a léta, avšak jeho plody dozrávají až na podzim. Plody můžete použít například na výrobu bezinkového sirupu.
Základní informace o černém bezu
-říše: rostliny - cévnaté rostliny
-rod: bez
-český název: Černý bez
-latinský název: Sambucus nigra
-slovenský název: Baza čierna
-plody: bezinky
Černý bez je léčivým keřem, který je plný vitamínů. Keř je stromovitého vzrůstu a je zdoben bohatě bílými květy. Plody černého bezu jsou peckovité a obsahují velké množství šťávy. Někteří z nás je znají pod názvem bezinky. Z tohoto keře lze sbírat květy, plody či listy. Plody neboli bezinky se sbírají na podzim. Květenství se sbírá na jaře.
Léčivé účinky černého bezu
Každá bylina má několik léčivých účinků a ani tento druh není výjimkou. Bezinky obsahují cukry, kyselinu jablečnou a vitamín C. Ve slupce a na semenech najdeme vitamin A a skupinu vitamínů B (B1, B2, B6 a B12). Listy obsahuje velké množství vápníku.
Černý bez pomáhá nejen při nachlazení, zahlenění, rýmě a zánětu průdušek, ale také při bolestech hlavy, kloubů a neuritidě. Dále pomáhá při revmatismu, čistí krev, snižuje horečku a podporuje pocení. Stejně tak nám pomůže při otocích či nadměrném zadržování tekutin v těle, při potížích s močovými cestami a ledvinami, na žaludeční a střední koliky, plynatost a pomalé trávení. Lehce také snižuje krevní tlak.
Co léčí plod černého bezu?
-nervové choroby
-migréna
-zácpa
-průjem
Co léčí listy černého bezu?
-potíže s klouby
-zpevňují cévy
-hemeroidy
Co léčí květ černého bezu?
-nachlazení - snížení horečky, rýma
-zánět průdušek
-nemoci ledvin a močových cest
-dnu a revma
Využití a použití černého bezu
Černý bez se používá v potravinářství, v domácí kuchyni, ve farmacii a lidovém léčitelství. Pojďme společně odhalit několik skvělých rad a typů, jak můžete tuto přírodní medicínu využít. Z černého bezu si můžete připravit nejen čaj, ale také marmeládu, ocet, sirup, likér, víno a kompot. Čaj je velice dobrý na žaludeční problémy, bolesti hlavy a menstruační potíže.
Za zmínku stojí i známé bezové obklady, které využijete především při bolestech kloubů a svalů či při revmatismu.
Typy na recepty:
-bezinkový likér
-džem z bezinek
-povidla z bezinek
-bezinkové víno
-bezinková šťáva
-bezinkový kompot
Recept na vynikající bezový sirup
Bezový sirup je zdravým a velice chutným nápojem. Najdete v něm mnoho vitamínů. Základní součástí této skvělé pochutiny jsou bílé květy bezu černého a voda.
Bezový sirup je velmi oblíbeným. Na výrobu tohoto sirupu budete potřebovat 20 ks bezových květu, 2 až 3 citrony, 2 litry převařené vody a 2 až 3 kilogramy cukru.
Nejprve si květy černého bezu opláchněte pod studenou vodou. Poté si do hrnce dáme omyté bezové květy, přidáme citronovou šťávu a převařenou vodu. Vše necháme odstát 24 hodin. Druhý den si tuto směs přecedíme přes plátno a přidáme cukr. Po přidání cukru vše pečlivě promícháme a přikryjeme.
Rozdíl mezi bezovým a bezinkovým sirupem
Bezový sirup je vyráběný z květů, kdežto bezinkový sirup je z plodů.
Plody černého bezu neboli zázračné bylinky se musí tepelně upravit či usušit, jelikož obsahují látky s projímavými účinky. Po tepelné úpravě či usušení se tato vlastnost neutralizuje. Účinky černého bezu se s neočekávaným úspěchem používá k léčebným účelům, k přípravě vín, likéru, sirupů či čajů.