článek

České vánoční hody


Vánoce jsou tím nejoblíbenějším svátkem roku pro většinu lidí. S..
(celý článek)

Vánoce jsou tím nejoblíbenějším svátkem roku pro většinu lidí. S...
Sdílejte obsah s přáteli



Vánoce jsou tím nejoblíbenějším svátkem roku pro většinu lidí. Samozřejmě předcházejí tomu veliké přípravy a pro mnoho lidí to představuje stres, ale pod stromečkem u rozbalování dárků, už je prostě pohoda. Vánoce jsou také o dobrém jídle, jelikož s prázdným žaludkem by to přece nebylo ono. Existují tradiční pokrmy, avšak každá rodina má své zaručené recepty.

Půst na Štědrý den?
Stará česká tradice říká, že by člověk na Štědrý den měl až do večeře držet půst, tzn. nejíst. Dětem se pak slibovalo, že uvidí zlaté prasátko. Ale je opravdu málo rodin, které to dodržují. V dřívějších dobách byl tradiční oběd staročeský kuba, což byly kroupy zapečené s houbami. Někdo však preferuje hrachovou polévku nebo čočku na kyselo. Prostě luštěniny.

A štědrovečerní večere?
Tradičně se připravovala rybí polévka, čímž se využili okrájené zbytky ze zakoupeného celého kapra. Vaří se z rybí hlavy, jiker, mlíčí a kořenové zeleniny. Mnoho lidí jí však nemá rádo nebo jí prostě ani neochutnají a tak se začal připravovat spíše hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Ten je více běžný na štědrovečerní tabuli. Jako hlavní chod se podává kapr pečený v trojobale nebo řízky s bramborovým salátem. Variací je také mnoho a je to jen o chuti. A dezert? Pokud ještě vůbec zbude místo v žaludku na něco sladkého, je nejtradičnější sladkou tečkou na Štědrý den jablečný závin s mandlemi.

Boží hod
Den po Štědrém dnu se označuje jako Boží hod a v tento den hodování pokračuje. Možná, že v některých rodinách už volí spíše lehčí pokrmy, ale tradičně se v Čechách ve Slezku a na Moravě podávala svíčková na smetaně s knedlíkem či knedlo vepřo zelo a někde pečená šunka. Někdo také připravuje kapra na černo s koblížky nebo s houskovým knedlíkem, což je také veliká delikatesa. Tento den je často věnován návštěvám příbuzných či známých.

A co bude dobrého na svatého Štěpána?
Na svatého Štěpána se dle tradice nikterak nepolevuje a připravuje se vynikající sváteční oběd v podobě pečené husy nebo kachny s bramborovým knedlíkem a zelím.

Vánoční cukroví a sladké pečivo
Za dob našich prababiček a babiček se peklo cukroví jako prosba o dobrou úrodu. To se pak věšelo na ovocné stromy a dávalo se na také pole. Dnes již o této tradici skoro nikdo neví. Každá rodina má své recepty na cukroví, a proto je jich nepřeberné množství. Mezi nejtradičnější asi patří perníčky a linecké cukroví. Na Vánoce se také peče vánočka, štola a v někdy i mazanec.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako České vánoční hody.
Nebo hledejte podobné podle části názvu České vánoční hody .
Další recepty na České vánoční hody.

Naši partneři