Chřestová sezona v Čechách začíná. Sklizeň bílého chřestu již začala, sběr zeleného chřestu začne o pár dní později. V gastronomii se využívá k přípravě všech možných druhů jídel jako jsou chřestové polévky, vařený chřest s rúznými omáčkami, hodí se jako příloha do quiche nebo na pizzu.
Chřestu neboli šparglu rozeznáváme tři základní druhy, které se liší způsobem pěstování a chutí.
Bílý chřest - má nejjemnější chuť
Zelený chřest - pěstuje se na světle (zelenou barvu má díky slunečnímu záření) a v Čechách je pravděpodobně nejoblíbenější
Fialový chřest - speciální odrůda, která se chutí příliš neliší od chřestu bílého
Chřest je výborná a zároveň zdravá zelenina oblíbená zejména v Německu. U nás se pěstuje a konzumuje už od doby Rakouska-Uherska a první republiky. Ikdyž za totality byl považován za buržoazní výdobytek a jeho pěstování, u nás, téměř zaniklo.
Co se ceny týče, tak pozor, za začátku sezony je poměrně drahý.