článek

Chřestová sezona začíná


Chřestová sezona v Čechách začíná. Sklizeň bílého chřestu již začala, sbě..
(celý článek)

Chřestová sezona v Čechách začíná. Sklizeň bílého chřestu již začala, sbě...
Sdílejte obsah s přáteli



Chřestová sezona v Čechách začíná. Sklizeň bílého chřestu již začala, sběr zeleného chřestu začne o pár dní později. V gastronomii se využívá k přípravě všech možných druhů jídel jako jsou chřestové polévky, vařený chřest s rúznými omáčkami, hodí se jako příloha do quiche nebo na pizzu.

Chřestu neboli šparglu rozeznáváme tři základní druhy, které se liší způsobem pěstování a chutí. 



  • Bílý chřest - má nejjemnější chuť


  • Zelený chřest - pěstuje se na světle (zelenou barvu má díky slunečnímu záření) a v Čechách je pravděpodobně nejoblíbenější


  • Fialový chřest - speciální odrůda, která se chutí příliš neliší od chřestu bílého




Chřest je výborná a zároveň zdravá zelenina oblíbená zejména v Německu. U nás se pěstuje a konzumuje už od doby Rakouska-Uherska a první republiky. Ikdyž za totality byl považován za buržoazní výdobytek  a jeho pěstování, u nás, téměř zaniklo.

Co se ceny týče, tak pozor, za začátku sezony je poměrně drahý.

Marinovaný chřest s nivou

Marinovaný chřest s nivou


Marinovaný chřest s nivou si můžeme přidat k přírodním masům, může to být i pikantní předkrm.


Pečený losos s chřestem

Pečený losos s chřestem


Losos s chřestem je zdravé a výživné jídlo a s brambory a rajčátky vytvoří skvělou harmonii chutí.


Flambované kuře s chřestem

Flambované kuře s chřestem


Flambované kuře s chřestem je jemný, delikátní pokrm se kterým se nemůžeme splést.


Grilovaný chřest

Grilovaný chřest


Grilovaný chřest je rychlé, dobré a zdravé jídlo. Ideální příležitost oprášit gril a připravit se na grilovací sezonu.


Krémová chřestová polévka

Krémová chřestová polévka


Krémová chřestová polévka je skvělá, lahodící jazyku i oku.


Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem

Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem


Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem si upečeme doma a je to opravdu pochoutka.



  • Kuchař: Václav Fořt
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Chřestová sezona začíná.
Nebo hledejte podobné podle části názvu chřestová sezona začíná .
Další recepty na Chřestová sezona začíná.

Naši partneři