článek

Cibule - královna naší kuchyně


A nejen naší, cibule je základní ingrediencí v kuchyních snad celého světa. Stejně tak jako je nemožné uvařit dobré jídlo..
(celý článek)

A nejen naší, cibule je základní ingrediencí v kuchyních snad celého světa. Stejně tak jako je nemožné uvařit dobré jídlo...


A nejen naší, cibule je základní ingrediencí v kuchyních snad celého světa. Stejně tak jako je nemožné uvařit dobré jídlo bez soli, stejně tak je nemožné obejít se v kuchyni bez cibule. Skromná, nenápadná zelenina, a přesto tak důležitá pro každého kuchaře.

Cibule kuchyňská (Allium cepa) je kromě soli jedním z prvních koření vůbec. Zmiňuje se o ní Bible, najdeme ji na hliněných tabulkách Sumerů a psalo se o ní i v učených knihách starověké Číny. Jedli ji spolu s chlebem už dělníci při stavbách egyptských pyramid. Její původ není úplně jasný, ale předpokládá se, že pochází ze střední Asie. Byla známá především pro své léčivé účinky. Cibule totiž není potřebná jen jako kuchyňská ingredience, její význam je daleko větší.

Její účinky jsou z lékařského hlediska pozitivní například při léčbě nechutenství, při poruchách zažívání, zánětech hltanu a ústní dutiny, při vysokém krevním tlaku, při zánětech močového měchýře atd. Cibule, tak jako třeba česnek, obsahuje látky, které mají antibiotické účinky. Najdete v ní vápník, zinek, mangan, síru, draslík, sodík a další. Také spoustu vitamínů. Vitamíny skupiny B, provitamín A, vitamín C. Možná vám kdysi maminka nebo babička připravovala cibulovou šťávu na kašel a nachlazení. Jednoduše nakrájela cibuli, nasypala ji do sklenice, prosypala cukrem, a sladký cibulový sirup, který se na dně sklenice vytvářel, vám po lžičkách podávala. Možná jste si sami pokládali cibuli na bodnutí hmyzem, abyste zabránili otoku a urychlili hojení.

Cibule kuchyňská má mnoho odrůd, které se liší barvou i tvarem. Žlutá cibule je ta nejznámější, kteou pravidelně kupujete. Červená cibule má trošku jinou, nasládlou chuť. Dále máme cibuli bílou, cibuli šalotku, jarní cibulku, cibuli perlovku, zimní cibuli. To jsou ty nejznámější odrůdy.

Syrovou cibuli hodně používáme do salátů, při výrobě utopenců, nebo jen tak jako zeleninovou přílohu k tlačence s octem. Dá se nakládat, hlavně cibule perlovka, do sladkokyselých nálevů, buď samotná, nebo s dalšími druhy zeleniny. Jedli jste někdy domácí chleba namazaný domácím sádlem, osolený a posypaný čerstvě nakrájenou cibulí? Nebo topinku potřenou hořčicí, obloženou míchanými vajíčky a zase posypanou cibulí? A co cibulové kroužky obalené v těstíčku nebo v trojobalu? Komu nevadí její štiplavost a trochu slz při jejím krájení, ten si rozhodně pochutná. A také existují různé „babské“ rady pro krájení cibule. Například krájet ji pod vodou, mít hodně ostrý nůž, nebo si vzít ochranné brýle.

Cibule je základ pro většinu omáček. Žádný guláš nebo perkelt se bez ní neobejde, potřebujeme ji jako základ při vaření zeleninových polévek, masových vývarů, při přípravě zelí nebo třeba špenátu. Osmažená cibulka na tuku se často používá k dochucení některých jídel, třeba bramborových knedlíků nebo čočky. Příprava jídel z luštěnin se bez cibule také neobejde.

Cibuli skladujte na suchém, chladném a větraném místě, aby zůstala šťavnatá. Při vyšších teplotách snadno vysychá.

V České republice sice cibuli pěstujeme, ale rozhodně v tom nejsme soběstační. Proto ji musíme i dovážet. Významní pěstitelé cibule jsou například Egypt, USA, Itálie a Španělsko. U nás můžeme koupit cibuli například z Holandska, Německa, Rakouska, ale třeba i z Nového Zélandu.

Dávná stará lidová moudrost praví: Člověk může spíše vařit bez ohně, než bez cibule. Takže si té skromné zeleniny považujme. Pochutnáme si, a ještě je prospěšná našemu zdraví.

 

Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka


Samozřejmě, na tu nesmíme zapomenout. Kromě cibule, trochy vína, strouhaného sýra a koření už téměř nic dalšího nepotřebujeme.


Kuřecí játra na cibulce

Kuřecí játra na cibulce


Rychlé a levné jídlo. Přílohu si můžete vybrat podle chuti. Rýži, brambory, těstoviny…


Bramborové plátky pečené s cibulí

Bramborové plátky pečené s cibulí


Výborná příloha ke všem pečeným masům. Nebo k těm grilovaným v létě, když grilujeme na zahradě.


Bavorské žemle s cibulkou

Bavorské žemle s cibulkou


Také příloha, ale klidně je můžeme podávat jako neobvyklé pohoštění k pivu či vínu.


Maďarský perkelt

Maďarský perkelt


Kdo má rád skopové maso, ten ať neváhá. Pikantní maso v omáčce třeba s houskovým knedlíkem.


Farmářský zeleninový koláč

Farmářský zeleninový koláč


Ani tento slaný koláč vonící sýry se bez cibule neobejde. A chutná jak teplý, tak i za studena.


Smažené cibulové kroužky

Smažené cibulové kroužky


Připravte je jako předkrm nebo jako zvláštní přílohu. Malá pikantní chuťovka, která se hodí i jako pohoštění k vínu i pivu.


Grilovaný toust se sýrem a cibulí

Grilovaný toust se sýrem a cibulí


Jak už název napovídá, cibule je tu hodně. A horký rozpečený sýr. Pro milovníky grilovaných toustů je to delikatesa.


Hovězí guláš

Hovězí guláš


Kvalitní maso a opravdu hodně cibule. Pak se vám tahle oblíbená klasika nemůže nepovést.


Krůtí stehno s medovo- cibulovou krustou

Krůtí stehno s medovo- cibulovou krustou


Jednoduché, lehké a rychlé jídlo. Přílohou může být zeleninový salát, nebo třeba pečené brambory.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Cibule - královna naší kuchyně.
Nebo hledejte podobné podle části názvu cibule královna naší kuchyně .

Naši partneři