Nabídka
Přidej
článek

Čím vším lze sladit a cukr to není – pár alternativ k obyčejnému cukru


Dnes už je známo, že průmyslově vyráběný rafinovaný cukr není vhodným doplňkem stravy. A že cukru je v kupovaných potravi..
(celý článek)

Dnes už je známo, že průmyslově vyráběný rafinovaný cukr není vhodným doplňkem stravy. A že cukru je v kupovaných potravi...


Dnes už je známo, že průmyslově vyráběný rafinovaný cukr není vhodným doplňkem stravy. A že cukru je v kupovaných potravinách dost a dost. Vyvstává tedy otázka, čím sladit, aby vám to neškodilo zdraví? Variantou je například sušení nesířeného ovoce nebo jednoduché cukry. Ovšem existují i přírodní sladidla, v nichž se cukr hojně vyskytuje a v daleko zdravější formě. Pojďme si je představit.

Lípie sladká


Lípie sladká se podobá stévii, ale na chuť je příjemnější a sympatičtější. V obchodech se prodává jako Aztécký cukr a nejde o žádnou novinku, protože tato rostlina byla objevena v 17. století. Lípie sladká svůj sladký poklad v podobě nekalorického přírodního cukru skrývá ve svých listech. Cukr je až tisíckrát sladší než běžný rafinovaný. Používá se jako prostředek proti bronchitidě a astma. Lípie je vhodná pro diabetiky a díky své nenáročnosti ji můžete snadno pěstovat i doma.

Rapadura


Rapadura je v podstatě kvalitní sušená třtinová šťáva. Ta se totiž normálně sklidí a pak se z ní lisuje opět běžným způsobem šťáva, která se nakonec přefiltruje a pomalým odvařováním se vyrábí rapadura. Doteď jde vlastně o stejný postup jako u třtinového cukru, rozdíl je v tom, že se do rapadury nepřidává žádná melasa. Jde tak o produkt, který obsahuje velké množství minerálních látek. Nevýhodou je fakt, že svojí tmavou barvou obarvuje slazené jídlo a má stále karamelovou chuť. V obchodech ji můžete najít pod názvem panela.

Jasan zimnář


S jasanem zimnářem se můžete setkat hlavně v jižní Evropě. Dřív se dokonce pěstoval u nás. V horkém počasí strom vylučuje mízu, které se říká mana. A hlavní součástí many je cukr mannitol.

Jakon


Tato rostlina pochází z Jižní Ameriky, kde už dávno získala oblibu pro své sladké a osvěžující hlízy, které připomínají sladký brambor – topinambur. Mohou být až půlkilové a konzumovat je lze i syrové, také se často strouhají do salátů. Jdou sušit i jako křížaly, ale jestli je chcete použít jako sladidlo, je nutné jakon vylisovat. Rostlina je skvělá hlavně pro diabetiky, protože účinně snižuje množství cukru v krvi.

Lékořice lysá


Lékořice lysá je vlastně starý dobrý pendrek. Je přibližně padesátkrát sladší než běžný cukr. Při výrobě sladidla se používá její kořen. Z něho se pak lisuje sladká šťáva. Ta je zdravá a bez kalorií. Používá se jako doplněk při respiračních a plicních onemocněních. Lékořice lysá konejší bolavý žaludek a mírní nadýmání. Toto sladidlo ale není vhodné pro lidi s vysokým krevním tlakem. Při dlouhodobém nadužívání může způsobovat otoky.

Synsepalum


Teď trochu opravdové exotiky. Tato červená peckovice rostoucí v Africe má výraznou sladkokyselou chuť. Vtip je v tom, že se jí nesladí, ale po její konzumaci bude mít několik hodin další snědené jídlo sladkou chuť.

Datlovník obecný


Mnoho z nás datle, prastarou pochoutku, miluje. Datle jsou ze sedmdesáti procent tvořeny sacharidy, dále obsahují minerální látky a vitaminy skupiny B. Lehce se suší, protože zadržují velmi málo vody. Kouzlo datlí spočívá v tom, že i přes vysoké hodnoty cukru nezvyšují hladinu glukózy v krvi. Pomáhají při nespavosti, jsou lehkým afrodiziakem a dokonce pomáhají při mírných depresích. Pro svoje vlastnosti jsou velmi oblíbeným přírodním sladidlem. V obchodech bez problémů seženete datlovou pastu, nebo si sušené datle můžete sami umlít.

Xylitol


Známý je pod pojmem březový cukr, protože se dřív získával z březové kůry. Ze všech vyjmenovaných sladidel má nejnižší glykemický index 7. Xylitol je vhodný pro diabetiky a mezi velké výhody patří to, že neškodí zubům. Často se tak používá do žvýkaček nebo do zubních past. Jeho nevýhoda spočívá ve vyšší ceně za kilo, takže osladit kávu ano, ale péct s ním místo cukru asi ne. Při vyšší spotřebě způsobuje průjmy, a proto Evropská unie zakázala Xylitol přidávat do slazených nápojů.

Smoothie s datlemi

Smoothie s datlemi


Tento recept na smoothie s datlemi je výbornou variantou, jak doplnit energii během horkého léta.


Sladký kuskus s ovocem

Sladký kuskus s ovocem


Zkuste tento lahodný salát osladit některým ze sladidel uvedených v článku a udělejte tak něco pro své zdraví.


Sladký ricottový krém s ovocem

Sladký ricottový krém s ovocem


Další recept vhodný pro zkoušku některého alternativního sladidla představuje tento ricottový krém.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři