článek

Cizrna neboli římský hrách – ideální zdravá potravina nejen pro vegetariány


V současné době je největším vývozcem cizrny, a to hlavně Cizrny beraní, Indie, Mexiko nebo severní Afrika. U nás se pěst..
(celý článek)

V současné době je největším vývozcem cizrny, a to hlavně Cizrny beraní, Indie, Mexiko nebo severní Afrika. U nás se pěst...


V současné době je největším vývozcem cizrny, a to hlavně Cizrny beraní, Indie, Mexiko nebo severní Afrika. U nás se pěstuje jen velmi zřídka.

Tato u nás nepříliš využívaná luštěnina má kromě spousty nesporných předností i jednu opravdu velmi užitečnou. Je plná bílkovin, a tak je skvělou náhražkou masa, což uvítají hlavně vegetariáni.

Cizrna je jednou z nejkvalitnějších luštěnin vůbec. A že jsou luštěniny pro naše tělo velmi žádoucí, to je už snad notoricky známé. Kromě toho, že ji mají v oblibě vegetariáni, se cizrna dá použít i při různých dietách a dietních omezeních. Neobsahuje lepek, takže je vhodná pro celiaky. Hodí se při diabetické dietě. Je velmi zdravá pro těhotné ženy. Používá se při bezcholestelorové i nízkokalorické dietě. Také při dietě, kdy je nutné omezit sůl. Používají ji ti, co jedí dělenou stravu. Má vysoký obsah vlákniny a na rozdíl od většiny luštěnin nenadýmá.

Jejím největším přínosem je nejspíš to, že je bohatým zdrojem bílkovin. Obsahuje také značné množství železa. O vláknině už byla řeč a dodejme, že cizrna je i skvělým zdrojem draslíku, železa, vápníku, hořčíku, zinku, manganu. Obsahuje také spoustu vitamínů. Hlavně vitamíny skupiny B, z nichž zmiňme třeba B15. Dále pak vitamíny C, K, A, E a další. Kyselina linolová v cizrně příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu.

Takže pozitivní dopad na naše zdraví při konzumaci cizrny můžeme lehce shrnout do několika podstatných vět.

Cizrna je vhodná jako prevence proti rakovině, prevence proti osteoporóze, prevence proti kardiovaskulárním chorobám.

Cizrna zlepšuje trávení, vyprazdňování, metabolismus.

Cizrna snižuje vysoký cholesterol v krvi, příznivě působí při kožních chorobách, podporuje růst kostí, zubů a nehtů.

Cizrna pomáhá příznivě při žaludečních potížích, zlepšuje imunitu.

Je to luštěnina, ze které můžete ve své kuchyni připravit polévky, saláty, kaše (tzv. hummus), karbanátky, můžete ji jen opražit a připravit na sladko i na slano. Je to výborná příloha třeba ke grilovanému masu.

V obchodech dostanete také cizrnovou mouku, kterou použijete k přípravě knedlíků, lívanců, nebo k zahušťování omáček či polévek.

Cizrnu můžete koupit také naloženou, její další příprava je pak kratší. A snadnější.

Příprava cizrny je poměrně jednoduchá, pokud dodržíte několik pravidel. Především, cizrnu je dobré namočit do studené vody den předem. Během té doby několikrát vodu vyměňte. Druhý den odstraňte tmavá zrnka, která nenabobtnala. Někdy jich tam pár najdete. Nic jim není, jen neobsahují ty důležité živiny. Pak cizrnu vaříme v nové vodě přibližně hodinu. Těsně před koncem té doby vodu osolíme. Po uvaření můžeme cizrnu konzumovat hned. Nebo k ní přidat pár přísad, koření a bylinky a udělat si salát, nebo ji rozmixovat na kaši…, možností a receptů jsou desítky.

Pro své zdraví uděláme dobrou věc, když cizrnu občas zařadíme do jídelníčku. I našim dětem bude chutnat, třeba pražená, pro svou jemnou oříškovou chuť. V naší kuchařce najdete spoustu různých chutných a zdravých jídel připravených z cizrny.

 

Cizrnový salát s tuňákem

Cizrnový salát s tuňákem


Jednoduchý a velmi zdravý salát. Díky cizrně je i sytý, takže jako výborná večeře třeba jen s pečivem určitě postačí.


Cizrna se sušenými rajčátky (špenátem)

Cizrna se sušenými rajčátky (špenátem)


Rychle připravená příloha k jakémukoliv pečenému masu. Kachna, kuře i krůta nebo králík bude s ní chutnat báječně.


Dušená cizrna s chorizo

Dušená cizrna s chorizo


Pikantní, dobře kořeněné hlavní jídlo. Vyzkoušejte!


Bezlepkové cizrnové karbanátky

Bezlepkové cizrnové karbanátky


Jsou výborné. Pro celiaky použijeme bezlepkovou (např. kukuřičnou) strouhanku.


Salát Caesar s cizrnou

Salát Caesar s cizrnou


Klasický salát přidáním cizrny jen získá. A rozhodně po něm nepřiberete.


Pečená zelenina s cizrnou, quinoa pestem

Pečená zelenina s cizrnou, quinoa pestem


Trochu více ingrediencí, ale stojí to za to. Chuť zeleniny je skvělá a pesto s parmezánem jídlu dodá na pikantnosti.


Bajane s cizrnou

Bajane s cizrnou


Recept je původem z Provence a jednou z přísad je i bílé víno. Francouzská kuchyně je prostě báječná.


Řecký salát s cizrnou

Řecký salát s cizrnou


Lehký a osvěžující salát na řecký způsob. Takže zelenina, olivy, oregano a olivový olej nesmí chybět. Vynikající.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři