článek

Co bylo dříve vejce nebo slepice?


Vejce je v české kuchyni jedna z nepostradatelných surovin. V mnoha receptech fungují jako pojivo a jsou důležitou součás..
(celý článek)

Vejce je v české kuchyni jedna z nepostradatelných surovin. V mnoha receptech fungují jako pojivo a jsou důležitou součás...


Vejce je v české kuchyni jedna z nepostradatelných surovin. V mnoha receptech fungují jako pojivo a jsou důležitou součástí těst, která kypří a dodávají jim lehkosti. Jsou základem i nejrůznějších samostatných pokrmů, například omelet. Z vajec připravujeme také mnoho pokrmů, které jsou chloubou studené kuchyně i ozdobou všedních i slavnostních stolů. Jednoduše dalo říci, že jsou malé zlaté drahokamy bez kterých si nedokážeme představit život. Koneckonců i my sami pocházíme z vejce.

Co bylo dříve vejce nebo slepice?

Přestože nám dnes tato otázka připadá jako dětinská, v antickém Řecku ji podle Plútarcha rozebíraly ty nejmoudřejší hlavy. Historik dokonce tvrdí, že v této otázce jde o vznik a stvořitele světa. Nejstarší doklad o otázce o původu slepice máme z doby krátce po přelomu letopočtu. Roku 46 o ní napsal řecký historik Plútarchos.

V zamyšlení nazvaném „Byla první slepice, nebo vejce“ upozorňuje, že tento problém už řeší filozofové dlouho. Nebudeme vás napínat – správná odpověď je vejce. Shodli se na ní genetici a evoluční biologové z King's College v Londýně. Podle nich se tajemství skrývá v povaze vejce, kterou nemohli antičtí filozofové znát.

A co vejce v supermarketech?

Položili jste si někdy filozofickou otázku, odkud pochází vejce, ze kterých si krásné nedělní ráno uděláte omeletu? Jaký asi má život taková slepice denně snášející zlatá vejce? Bohužel ve většině případů se slepice v české republice nemají moc hezky a v životě neviděly denní světlo.

V Česku se v klecích chová téměř 90 % z celkového počtu přibližně 4,1 milionu slepic ve velkochovech. Rozměry klece pro jednu nosnici musí být podle evropské směrnice od roku 2012 alespoň 27 x 27 cm, což je opravdu malý prostor.

Nemají pohyb, nemohou se protáhnout či mávat křídly, křehnou jim kosti, které se lámou, zvířata nemohou pohodlně stát, protože jim mřížemi propadávají končetiny a často se jim vykloubí. Mezi ptáky proto roste agresivita a objevuje se i kanibalismus. V 21. století se jedná o opravdu brutální a zastaralé zacházení se slepičkami.

Budoucnost vajec v Čechách

Naštěstí jsou zde skupiny, které aktivně řeší tento problém. Většina obchodních řetězců kývla ochráncům zvířat a postupně ukončí prodej vajec od nosnic v klecích, a to nejpozději v roce 2025. Pět let je ale opravdu dlouhá doba.

Pokud máte vnitřní pocit, že nesouhlasíte s technikami chovu slepic nosnic, můžete se aktivně zapojit nejlépe tím, že nebudete podporovat svými těžce vydělanými penězi utrpení. Najdete si svého lokálního farmáře, který vám dodá vejce vždy čerstvé. Vaječná omeleta připravená z domácích vajec je doslova “zlato” na talíři.

Jak poznám, že jsou vejce z klecových chovů?

Kde bylo vejce sneseno, zjistíte snadno podle označení na skořápce – způsob chovu určuje první číslice vyražená na vejci. Klecový chov je označen číslem tři a v celkové produkci vajec tvoří 87,58 %, dvojka značí halový chov, ze kterého pochází 11,95 % vajec, volný chov je značen číslem jedna a pochází z něj 0,17 % prodávaných vajec, nejmenší podíl 0,3 %, představuje ekologický chov značený nulou.

Nebojte se tedy otevřít krabičku s vejci a přečíst si tento záhadný kód. Můžete tak pomoci tisícům zlatých slepiček, které vám budou neskonale vděčné, protože my jsme jediní, kdo může vše změnit.

Čočka s uzeninou a vejcem

Čočka s uzeninou a vejcem


Čočka s uzeninou a vejcem uvařeným natvrdo je moc dobré a snadno připravené jídlo.


Míchaná vejce vařená v páře s uzeným lososem

Míchaná vejce vařená v páře s uzeným lososem


Míchaná vejce vařená v páře s uzeným lososem jsou jednoduchým jídlem a možná i proto tak oblíbeným.


Vajíčková pomazánka se sušenými rajčátky

Vajíčková pomazánka se sušenými rajčátky


ajíčková pomazánka se sušenými rajčátky je skvělý tip ke sklence dobrého vína, na oslavu narozenin, nebo přátelská setkání.


Pštrosí vejce

Pštrosí vejce


Pštrosí vejce je trochu zavádějící název pro jednu z variant na mleté maso.


Skotská vejce  s kari majonézou

Skotská vejce s kari majonézou


Skotská vejce s kari majonézou jsou nejlepší s bramborovou kaší.


Zapečená vejce se špenátem, houbami a pórkem

Zapečená vejce se špenátem, houbami a pórkem


Zapečená vejce se špenátem, houbami a pórkem, to je výtečná sytá snídaně, která nám po ránu dodá spoustu energie na celé dopoledne.


Veganské palačinky s vanilkou

Veganské palačinky s vanilkou


Zapomeňte na mýtus, že bez vajíček palačinky neuděláte, uděláte.


Vejce s tuňákem

Vejce s tuňákem


Vejce s tuňákem můžeme servírovat jako předkrm při slavnostních příležitostech. nebo je můžeme servírovat jako rychlé pohoštění .


Toast se ztraceným vejcem

Toast se ztraceným vejcem


Výborný toast s vejcem, který je ideální jako dobrá svačina nebo lehká a rychlá sváteční snídaně.


Vajíčkový salát

Vajíčkový salát


Vajíčkový salát patří do klasické české kuchyně.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Co bylo dříve vejce nebo slepice?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu bylo dříve vejce nebo slepice? .

Naši partneři