článek

Co vlastně víte o vejcích?


Není vejce, jako vejceVejce se v české kuchyni používají celkem často – vět&scaro..
(celý článek)

Není vejce, jako vejceVejce se v české kuchyni používají celkem často – vět&scaro...
Sdílejte obsah s přáteli



Není vejce, jako vejce
Vejce se v české kuchyni používají celkem často – většinou při zapékaní pokrmů, pečení moučníků či do vaření. Nejčastěji však konzumujeme ta slepičí, zřídkakdy křepelčí a takové pštrosí, kachní či husí se nám na stůl ani nedostanou. Samozřejmě pokud doma nechováme domestikované vodní ptáky. Ptačí vajíčka jsou si hodně podobná, jak vzhledově, tak nutričně. Výjimkou jsou snad jen kachní, která mají vyšší obsah tuku a jsou náchylnější na salmonelu. Tedy nesmíme opomenout křepelčí, která jsou malá a kropenatá.

Třídění vajec
V úvodu jsme si říkali, že vejce jsou skoro stejná, ale přeci jen tu rozdíly jsou. Proto se vejce třídí dle určitých kritérií. Jedno z nich je hmotnost. Málokdo ví, že písmena na obalech slepičích vajec neznamenají velikost jako je tomu například u oblečení, ale hmotnost. Označení S znamená méně než 53g, M 53-63g, L 63-73g a XL více než 73g. Dalším kritériem je způsob chovu – pod číslem 0 se skrývá BIO nebo ekologický chov, pod označením 1 volný chov, 2 nosnice v halách a pod 3 se skrývá ta nejhorší varianta a tou je klecový chov.

Co obsahují?
Nejspíše vám při této otázce okamžitě vytane na mysli cholesterol. Ale jak to s ním vlastně je? Ano, vejce obsahují cholesterol, ale rozhodně ne v takovém množství, aby vám to prudce zvedalo jeho hladinu a mohlo vás to zabít. U většiny zdravých lidí tak vůbec nevadí konzumace jednoho vejce denně. A co tam máme dál? Ve vejci najdeme vitamín A, C, D, E, K, B2, B6, B12 a kyselinu listovou. Dále také karotenoidy, koenzym Q10 , selen, železo, vápník, fosfor, cholin, Omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny a již zmíněný cholesterol. Množství obsažených látek závisí na ročním období a kvalitě krmiva.

Jak vejce skladovat?
Rozhodně vejce neomývejte, když je přinesete domů z odchodu. Prostupnost skořápky pro kyslík se tím pak zvyšuje. Dále bychom měli vajíčka uložit do chladničky a uchovávat je při teplotě 5°- 8°C. Měly by být špičkou dolů a ve stojáncích tomu určených, aby skořápka nenasákla např. vodou, atp.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Co vlastně víte o vejcích?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu vlastně víte vejcích? .
Další recepty na Co vlastně víte o vejcích?.

Naši partneři