článek

Co vše se dá grilovat? Přinášíme skvělé tipy na grilování v létě 2020...


Jedna z nejoblíbenějších letních činností na světě. Griluje se všude a pořád. Víte však co vše se na gril dá dát či nedát..
(celý článek)

Jedna z nejoblíbenějších letních činností na světě. Griluje se všude a pořád. Víte však co vše se na gril dá dát či nedát...


Jedna z nejoblíbenějších letních činností na světě. Griluje se všude a pořád. Víte však co vše se na gril dá dát či nedát? Do zdravého a pestrého jídelníčku se s trochou kreativity a podpory dá vložit skutečně mnoho věcí a není třeba strádat a proto jdeme dneska grilovat.

Ano už se nám sbíhají sliny


Kvalitní kusy masa, nemusí být úplně libové, ty pak bývají vysušené, ale snažíme se nasahat ani po těch příliš prorostlých. I u vepřové krkovice se dá vybrat méně tučný kousek a tam kde tuk je, vypečeme ho. Ráda používám kuřecí stehenní řízek, krůtí maso, telecí maso, ryby, panenku, kotletu nebo i tu krkovičku, když není moc prorostlá.

Zelenina. Grilovat se dá nespočet druhů zeleniny, nejen cuketa, paprika a lilek, které už se naštěstí na českých grilovačkách kromě klobáse také objevují. Víte, že moc dobře chutná třeba i grilovaná mrkev, petržel, rajče, batáty…?

Jako vegetariánské alternativy pro grilování mimo zeleniny pak doporučuji třeba bylinkové tofu, nebo tempeh. A co ovoce? Ano, i ovoce se dá grilovat, třeba naše nejoblíbenější je grilovaný ananas, mňam, ale moc dobré i je i typické české jablíčko nebo hruška.

Vyhněte se nejčastějším chybám


Je pravda, že chybami se člověk učí, ale proč si kazit večer tím, že se budete učit z chyb zrovna při společném grilování. Maso by mělo mít pokojovou teplotu (nejen před grilováním, ale i marinováním). Studené maso na grilu ztuhne a místo měkké pochoutky budete mít houžev.

Tučnější kousky zabalte do alobalu nebo je otáčejte častěji (jinak hrozí odkapávání tuku do uhlí, které se může vznítit). Pokud chcete maso potřít marinádou či grilovacím kořením (ideálně rozpuštěném v oleji) i na grilu, učiňte tak až ke konci grilování, jinak se může začít lepit a napalovat.

Nespěchejte - nejrychleji se griluje zelenina (od jednotek po cca 10 minut) a ryby (cca 15 minut), maso cca 20-30 minut. Pokud si chcete být jisti, pořiďte si teploměr. Tescoma nabízí digitální teploměr do masa za 319 Kč, je to investice, která se vyplatí - oceníte jeho rychlé měření a přesně zjistíte teplotu uvnitř mas, pokrmů, nápojů, omáček atd. ve °C nebo °F.




Žebírka BBQ

Žebírka BBQ


Delikátní žebírka v BBQ omáčce, lahodné potěšení pro všechny milovníky grilování.


Grilované kuře Nachos

Grilované kuře Nachos


Grilované kuře Nachos je rychlé jídlo na mexický způsob.


Grilovaná kuřecí křidélka

Grilovaná kuřecí křidélka


Grilovaná kuřecí křidélka můžete doplnit grilovanou zeleninou (rajčata, papriky, lilek apod.).


Grilované hamburgery

Grilované hamburgery


Grilované hamburgery mají lehce sladkokyselou chuť a chutnají skvěle.


Grilované kuřecí plátky v jogurtové marinádě

Grilované kuřecí plátky v jogurtové marinádě


Kyselý jogurt v marinádě pomůže tomu, aby bylo maso křehké.


Grilované ovoce s medovou potírkou

Grilované ovoce s medovou potírkou


Grilované ovoce se stane sladkou tečkou za výtečnou večeří.


Grilované  jehněčí kotlety s provensálským kořením

Grilované jehněčí kotlety s provensálským kořením


Grilované jehněčí kotlety s provensálským kořením nabízí neuvěřitelnou chuť vytvořenou spojením česneku, hořčice a bylinek.


Grilovaná kukuřice s bazalkovým máslem

Grilovaná kukuřice s bazalkovým máslem


Grilovaná kukuřice s bazalkovým máslem je lahodná pochoutka pro každého, kdo se obejde bez masa.


Grilovaný kuřecí plátek s bylinkami

Grilovaný kuřecí plátek s bylinkami


Grilovaný kuřecí plátek s bylinkami je lehké a chutné jídlo, vhodné na náš stůl po celý rok.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Grilování

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři