článek

Čočka – nejen královna novoroční tabule


Cizrna, fazole, hrách, sója či čočka? Právě toto jsou ty nejpoužívanější luštěniny, které známe. A zrovna čočka je hojně ..
(celý článek)

Cizrna, fazole, hrách, sója či čočka? Právě toto jsou ty nejpoužívanější luštěniny, které známe. A zrovna čočka je hojně ...


Cizrna, fazole, hrách, sója či čočka? Právě toto jsou ty nejpoužívanější luštěniny, které známe. A zrovna čočka je hojně spojována s tradicí, která se váže k novoroční tabuli. Říká se, že kdo na Nový rok sní čočku, bude v tom daném roce bohatý a šťastný. Avšak čočka má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví, a proto bychom ji měli do jídelníčku řadit mnohem častěji než jen na Nový rok.

Několik druhů čočky


Čočka je jednoletá rostlina, ze které jsou sklízena semena, která najdeme v jejích luscích. Tato luštěnina má mnoho druhů, jenž od sebe odlišujeme především dle velikosti a barvy semen. Mezi nejznámější druhy čočky patří zelená, červená, černá a žlutá čočka.

Hnědá čočka

Tento druh čočky patří mezi nejpoužívanější především kvůli své nízké ceně. Co se týká jejího využití, tak se skvěle hodí do polévek, k přípravě čočky po Znojemsku, salátů a karbanátků. Zmiňovaný druh má pouze jednu nevýhodu a tou je namáčení čočky do studené vody před její přípravou.

Červená čočka

Pokud vás po konzumaci například hnědé čočky trápí nadýmání, příště si připravte červenou čočku, jenž tolik nenadýmá a je lépe stravitelná. Naopak od ostatních druhů čočky oplývá výhodou rychlé přípravy, protože není nutné její namáčení do vody předem.

Bohatý zdroj vitamínů a minerálních látek


Ať se jedná o jakýkoliv druh čočky, tak tato obsahuje velké množství vitamínů a látek, jenž mají pozitivní účinky na naše zdraví. Čočka obsahuje vysoký podíl vlákniny a železa. Co se týká vitamínů, tak v této luštěnině najdeme vitamíny A, B, C, E a dále také vápník, hořčík, mangan, fosfor a kyselinu listovou.

Zdraví prospěšná luštěnina


Díky shora jmenovaným vitamínům, minerálním látkám a dalším, čočka pozitivně působí proti zácpě, snižuje cholesterol. Avšak pozor! Pokud potřebujete dosáhnout těchto účinků, je nutné čočku konzumovat naklíčenou.

Čočka pomáhá lidem, kteří trpí chudokrevností a hyperaktivitou, a to právě díky vysokému obsahu železa. Dále je možné čočku využívat k čištění střev, při redukčních dietách a preventivně proti onemocněním jako je například cukrovka, infarkt a rakovina.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Čočka – nejen královna novoroční tabule.
Nebo hledejte podobné podle části názvu Čočka nejen královna novoroční tabule .

Naši partneři