článek

Čokoláda mystická plodina z dávné historie Jižní Ameriky ...


Utěší nejedno zlomené srdce. Po staletí se s ní provádí kakaové rituály, obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a vitamí..
(celý článek)

Utěší nejedno zlomené srdce. Po staletí se s ní provádí kakaové rituály, obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a vitamí...


Utěší nejedno zlomené srdce. Po staletí se s ní provádí kakaové rituály, obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a vitamínů. Řeč je o hořké čokoládě nazývané starými národy Jižní Ameriky pokrmem bohů.

Věděli jste že?

Tato pochoutka se získává ze stromu kakaovníku pravého (Theobroma cacao) rostoucího zejména v tropických lesích Střední a Jižní Ameriky. Až 30 cm dlouhá bobule obsahující podlouhlá semena, kakaové boby.

Kořeny v dávné historii

Čokoláda se, jak známo, vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku pravého. Jejím základem je kakaový prášek, z nějž se také vaří lahodný nápoj. Předchozí archeologické nálezy naznačovaly, že tento tropický strom se poprvé začal pěstovat a šlechtit ve Střední Americe a a že kakao lidé konzumovali zhruba před 3 900 lety. Za první konzumenty této plodiny byli dlouho považováni Olmékové.

Vědcům se podařilo získat škrobová zrna a další organické zbytky z keramických a kamenných artefaktů v archeologickém nalezišti Santa Ana-La Florida v jihovýchodním Ekvádoru. Analýza ukázala, že materiál pochází jak z vyšlechtěného kakaovníku (Theobroma cacao), tak z jeho příbuzného divokého druhu (Herrania) a jeho stáří se odhaduje na 5300 až 5400 let.

Nejstarší zrna a organické zbytky byly nalezeny, na místech patřící kultuře Mayo-Chinchipe, jež obývala části dnešního Ekvádoru a Peru. Naleziště bylo objeveno v roce 2002 a vydalo důkazy o tom, že lid této kultury čile používal čokoládové zrna jako platidlo. Je možné, že byl součástí obchodní sítě a jejím prostřednictvím se pak vyšlechtěný kakaovník i znalost výroby kakaa rozšířily na sever do Mezoameriky.

Není jasné, zda Mayo-Chinchipe milovali čokoládu, ale zbytky kakaa se našly v různých nádobách užívaných jak k rituálním, tak běžným účelům. Vědci předpokládají, že z kakaovníků se vyrábělo jídlo, pití, léčiva i stimulanty. Zejména je zajímavé to, že dávní Jihoameričané kakao konzumovali ve formě kaší. Podle vědců se nejspíš vyhýbali časově náročnému zpracování semen kakaových bobů a zaměřovali se hlavně na sladkou bílou dužninu jako na snadno dostupný stimulant.

Čokoláda jako přírodní lék

V 30 g hořké čokolády se nachází okolo 160 kcal. Tuky tvoří 12 g, proteiny 2,2 g, sacharidy 13 g - z toho 3 g patří vláknině. Z vitamínů jsou zastoupeny ty ze skupiny B a vitamín K. Hořká čokoláda má také velmi slušné zastoupení minerálů a stopových prvků. Mangan v tomto množství čokolády tvoří 27 % doporučené denní dávky (DDD), měď 25 % DDD, železo 19 % DDD, hořčík 16 % DDD, fosfor 9 %. V menších množstvích jsou obsaženy vápník, draslík, zinek a selen. Nechybí ani menší dávka kofeinu a theobrominu se stimulačními účinky.

Zlato mezi antioxidanty

Samozřejmě, jedním z největších bohatství této sladké pochoutky jsou flavonoidy, které pocházejí z kakaových bobů. Odborníci z Yale University Prevention Research Center jsou toho názoru, že kakao obsahuje více fenolických antioxidantů, než většina potravin. Podle časopisu Nutrition & Metabolism má hořká čokoláda dokonce více polyfenolů a flavonoidů, jak víno a čaj.

Stop vysokému cholesterolu

Čokoláda naprosto zaručeně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace čokolády může napomoci snížení cholesterolu v krvi. Různé studie ukázaly, že jak hořká čokoláda, tak kakaový prášek snižují hladinu LDL cholesterolu a zvyšují naopak hladinu HDL cholesterolu. Čokoláda může výrazně snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Zlepšuje kognitivní funkce i náladu

Norští vědci konstatovali, že příjem těchto potravin je spojen s lepším kognitivním výkonem. Tmavá čokoláda tedy může také zlepšovat funkci mozku. Jedna studie zdravých dobrovolníků ukázala, že pět dní konzumace kakaa s vysokým obsahem flavonoidů zlepšila průtok krve do mozku. Kakao v kvalitní čokoládě může také významně zlepšit kognitivní funkce u starších lidí s mentálním postižením.

Návod na štěstí

Již pouhé přivonění, natož konzumace, vyvolá sekreci endorfinů v mozku. Pocit štěstí a euforie na sebe nenechá dlouho čekat. Zde pramení i důvod závislosti na čokoládě, tzv. čokoholismu. Tato závislost, na rozdíl od alkoholismu či drogové závislosti, zatím není vědci tak úplně uznána. A rozhodně není léčena tak, jak by si zasloužila. Příliv nových pacientů by byl jistě obrovský. Vždyť si představte: komfortní protičokolická léčebna, jen postupné snižování dávek, terapeutické skupiny stejně postižených. Jaká nádhera!

Snižuje srážlivost krve

To je zcela zásadní informace pro uživatelky hormonální antikoncepce, která může srážlivost naopak zvyšovat, dále pro všechny pacienty po mrtvici a infarktu nebo lidi s křečovými žilami. Proto se konzumace čokolády doporučuje i dlouhodobě ležícím pacientům ohroženým vznikem krevních sraženin z absence pohybu. Čokoláda by se tedy měla stát dárečkem první volby při návštěvě našich blízkých v nemocnici.

Kanadská studie lékařské fakulty z Québeku přirovnává čokoládu k přírodnímu aspirinu, o němž je známo, že rovněž dokáže ředit krev. Její doporučení užívat čtvereček čokolády denně před snídaní bychom si měli vzít k srdci.

Čokoláda proti stresu

Víte, jak stres a jeho záludný přítel kortizol může negativně působit na vaše tělo? Švýcarští vědci spolu s odborníky na čokoládu zjistili, že když velmi úzkostliví lidé jedli polovinu tmavé čokolády každý den po dobu dvou týdnů, jejich hladina hormonů stresu byla významně snížena a metabolické účinky stresu byly také částečně zmírněny.

Dávkování

Zdraví prospěšné je množství do 20-30 g hořké čokolády denně. Nicméně je to individuální a závisí to třeba na životním stylu. Hořkou čokoládu můžeme jíst samotnou, použít ji k ochucení ovesných vloček, jogurtů, ovocných salátů nebo na přípravu fit dezertů.

Nepleťte si však hořkou čokoládu s 70-85 % obsahem kakaa s její nezdravou sestřenicí mléčnou čokoládu plnou tuků a cukrů. Z obchodů známe mnoho druhů čokolád či čokoládových pochoutek, ale ne všechny jsou tím, za co je považujeme a proto dopřejte si čas na kvalitní výběr.

Čokoládový fondant

Čokoládový fondant


Tento vášnivý dezert uspokojí každý mlsný jazýček.


Lahodný čokoládový koláč

Lahodný čokoládový koláč


Lahodný čokoládový koláč je moučník i pro úplné začátečníky.


Kakaový koláč

Kakaový koláč


Kakaový koláč je rychlý a oblíbený moučník.


Dýňové muffiny s čokoládou

Dýňové muffiny s čokoládou


Zdravé dýňové muffiny s čokoládou jsou bez cukru.


Perfektní čokoládové brownies

Perfektní čokoládové brownies


erfektní čokoládové brownies je ten správný moučník pro všechny rodinné slavnosti a svátky.


Banánovo-kakaový koktejl

Banánovo-kakaový koktejl


Recept na osvěžující mléčný koktejl.


Horká čokoláda

Horká čokoláda


Horká čokoláda nás skvěle zahřeje a její chuť i vůně nám určitě i zlepší náladu.


Domácí vánoční čokoláda

Domácí vánoční čokoláda


Vyzkoušejte si domácí čokoládu, která určitě zachutná všem blízkým.


Rychlá čokoládová poleva

Rychlá čokoládová poleva


Pojďme si udělat rychlou čokoládovou polevu na moučník, dezert nebo cukroví.


Čokoládový pudink s banánem

Čokoládový pudink s banánem


Čokoládový pudink s banánem je rychlý dezert. Čokoládě nikdo neodolá, a tento dezert je jen o čokoládě.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři