Čokoláda nejen na podzimní depku!

Článek byl publikován

Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších pochoutek na světě a je také tou nejprodávanější. Druhů je nespočetně mnoho tak, aby si každý přišel na své. Zpracovává se v nejrůznějších podobách a přidává se do mnoha sladkostí. Již několik desítek let se však vyrábějí náhražky, které nemají s čokoládou nic společného. Bohužel prodejci hřeší na její ceně. Zatímco pravá čokoláda je zdraví prospěšná, náhražka obsahuje nekvalitní tuky a cukry.


Trochu historie
Slovo čokoláda pochází z aztéckého jazyka, kde se tak označovalo hořké pití. První, kdo zpracovával kakao a vyráběl čokoládu, byly kmeny střední Ameriky, dávno před příchodem Evropanů. Možná vás překvapí, že nejprve Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky, poté kakaové nápoje. Kakao a čokoládu dovezl do Evropy španělský objevitel Fernando Cortéz. Ten čokoládu ochutnal na hostině aztéckého krále Montezumy II., který ji nechal připravovat jako vyšlehanou pěnu a podávala se ve zlatých pohárech se lžičkou. Ve Španělsku se postupem času začala vyrábět čokoláda v tuhé podobě.


Zpracování kakaa
Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, které rostou na tropickém stromě Theobroma cacao. Boby obsahují kakaová zrna, která se nechávají kvasit, poté pražit a nakonec se namelou. Vzniká tak kakao a tuková složka – kakaové máslo. Jejich kombinací vzniká pravá čokoláda, do které se ještě přidává cukr. Poté se zpracovává do tabulek čokolády či jiných tvarů nebo také jako nápoj.


Na světě existují tři typy kakaových zrn. Nejkvalitnější a nejvíce aromatická jsou zrna Criollo z mayské oblasti, tzn. ze Střední Ameriky. Bohužel se z ní vyrábí malé množství čokolády, jelikož je to příliš drahé. V 80% čokolády jsou použita kakaová zrna Forastero. A nakonec nejméně používaná varianta je hybrid zrn Criollo a Forastero. Čokoláda se zpracovává jako neslazená čokoláda (na vaření), hořká čokoláda, couverture (má vysoký obsah kakaového másla té nejvyšší kvality), bílá (bez kakaových složek, založena na kakaovém másle), mléčná čokoláda (zde se přidává sušené nebo kondenzované mléko), bublinková a ledová (ta obsahuje kokosový tuk, který se rozpouští rychleji).


Čokoláda, lék na depku!
Čokoláda byla aztéky označována jako afrodiziakum a prostředek na povzbuzení. Je vědecky dokázáno, že má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a na krevní tlak. Obsahuje totiž flavonoidy, které jsou zdraví prospěšné antioxidanty, které brání lidský organismus před volnými radikály. Pokud však mluvíme o pravé čokoládě a ne náhražkách, kterých je trh plný. Čokoláda také obsahuje vápník a hořčík, který působí proti únavě a depresím. Dále také železo, měď a zinek, které také pozitivně působí na naše tělo. Takže pokud to s množstvím nebudete přehánět, určitě není na škodu si na čokoládě pochutnat.

Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších pochoutek na světě a je také tou nejprodávanější. Druhů je nespočetně mnoho tak, aby si každý ...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Čokoláda nejen na podzimní depku!

Autoři článku

Dana F.
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů