Nabídka
Přidej
článek

Čtyři kuchařské knihy, které by vás neměly minout


Roman Vaněk: Poklady české klasické kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila Předmluvu kuchařské knihy Romana Vaňka..
(celý článek)

Roman Vaněk: Poklady české klasické kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila Předmluvu kuchařské knihy Romana Vaňka...


Roman Vaněk: Poklady české klasické kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila


Předmluvu kuchařské knihy Romana Vaňka napsal Karel Schwarzenberg, který vyzdvihl, že v kuchařce jsou recepty založené na levných surovinách. Bývalému politikovi podle jeho slov připadá, že takto se vařilo kdysi na venkově, kdy byly tyto suroviny velmi levné a dostupné. Kniha skrývá mnoho klasických receptů, ať už je to králík, jehněčí nebo vepřové. Dále objevíte polozapomenuté recepty z brambor, luštěnin, zeleniny a hub. Recept na lososa v knize české klasické kuchyně u Vaňka nenajdete, zato můžete načerpat mnoho skvělých a jednoduchých receptů na sladkovodní ryby, pro zdejší kraj tak typické.
V duchu hesla v jednoduchosti je krása, které prostupuje celou knihou, recepty zeštíhlily. A to zejména u pracovních postupů, které ve starých kuchařkách potřebovaly třeba půl stránky, tady najdete super přehledný, krátký návod.

Eva Francová: Kuchařka ze svatojánu


První kapitola publikace Kuchařka ze svatojánu rozhodně nezačíná jako kniha plná receptů. Kapitolu věnovanou domácí lékárně následuje pár rad, jak si připravit doma jednoduchou drogerii. Potom si přečtete o ideálním vybavení domácnosti a proniknete do tajů zásobování celé domácnosti, aby vám doma nikdy nic nechybělo.
Pozoruhodný je fakt, že všechny suroviny, které v knize autorka zmiňuje, v obchodě seženete během celého roku. Jejich výběr se soustředil na ty, které jsou dostupné a také levné, takže i v případě omezených finančních prostředků vytvoříte doma super jídla. Kuchařka ze svatojánu dále prosazuje lokálnost. Eva Francová nabádá k procházce třeba jen za dům. I tam totiž můžete najít skvělé chutě a vůně. A třetím podstatným rysem Kuchařky ze svatojánu je vegetariánství. Maso je jednou z nejdražších položek na nákupním seznamu, a tak se autorka rozhodla v zájmu šetření pro vegetariánská jídla. Ta už dnes dávno nejsou pouze náhražkou jídel masitých, ale svým osobním charisma a výživovou hodnotou je někdy i převyšují.

Zdeněk Pohlreich: Taková normální kuchařka, Super jednoduše


Zdeněk Pohlreich pravděpodobně zabil poslední hřebíček nastupující haute cuisine, která se před koronakrizí začala hlásit o slovo. Potvrzují to jeho dvě nejnovější kuchařky. Zdeněk Pohlreich v krátkém čase vydal knihy s názvy Taková normální kuchařka a Super jednoduše, jejichž pojmenování mluví za vše. Ostatně ocitujme samotného šéfkuchaře. „Nová kuchařka je úplně nejvíc podobná každodennímu životu lidí, kteří mají omezený příjem, omezené zdroje, ale nejsou na tom tak, že by chtěli jíst ‚nějaký mražený shity‘. Soustředili jsme se na čerstvé suroviny, které jsou k mání v každém běžném supermarketu nebo večerce.“
Pointa příběhů receptů v těchto knihách spočívá v kombinaci čerstvých surovin, které se dají normálně sehnat v běžných obchodech, a zásob, které máte ve spíži. Jestliže tedy v regálu objevíte čerstvé maso, houby nebo nové brambory, kupte je. Doma potom kombinujte se svými rezervami. Co přesně se myslí domácími rezervami, Zdeněk Pohlreich vysvětluje hned v úvodu. A vy si klidně podle jeho seznamu můžete vyrazit do obchodu bez obav, že se vám doma ingredience zkazí. Recepty v knihách Taková normální kuchařka a Super jednoduše jsou jednoduché na přípravu a chutné na talíři, nikoliv proto, že taková je „doba“, ale proto, že jednoduchost a střídmost skrývá svoji podmanivou krásu, a to kdykoliv.

Josef Maršálek: Moje sváteční pečení


Poslední tip na kuchařku ocení zejména milovníci pečení a všeho sladkého. Zcestovalý cukrář Josef Maršálek a jeho kniha Moje sváteční pečení bude perfektní třeba jako dárek pro dceru. Kuchařka je rozdělena do šesti částí, protože od začátku adventu do Tří králů uběhne přesně šest týdnů. Na první pohled upoutají originální názvy jednotlivých kapitol – Labutí jezero, Louskáček nebo Sněhová královna. Fantazie tak může začít pracovat naplno. Josef Maršálek vkládá do receptů svoje nesčetné cestovatelské zážitky i světové cukrářské trendy, k nimž má blízko. Nechat se inspirovat člověkem, který pekl pro nejmlsnější jazýčky světa, je výsada otevřených lidí.
Například notoricky známý recept na pracny, což je tradiční vánoční cukroví, cukrář obohatil o hřebíček, škvarky a mléčnou čokoládu. Nebo pro milovníky ořechů se v kuchařce Moje sváteční pečení skrývá výborný recept s jablečným karamelem. Podobnými skvosty kniha přetéká, a tak se ke kouzelnému vánočnímu času výborně hodí.

Kokosové pracny

Kokosové pracny


Super největší klasika vánočních trub jsou pracny. V tomto receptu v kokosové variantě.


Jednoduchý houbový guláš

Jednoduchý houbový guláš


Jestliže v obchodě narazíte na čerstvé houby, kupte je a udělejte si výborný jednoduchý houbový guláš.


Rychlá a jednoduchá rajská omáčka

Rychlá a jednoduchá rajská omáčka


Pravděpodobně nejoblíbenější jídlo malých strávníků je bezpochyby rajská omáčka.


Jednoduchá koprová omáčka

Jednoduchá koprová omáčka


Recept a koprová omáčka se dobře rýmují. Zde v jednoduché variantě pro hektický den.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu Čtyři kuchařské knihy, které vás neměly minout .

Naši partneři